Diák foglalkoztatása magányszemélyként


Tomesz # 2019.07.15. 11:57

Kedves fórumozók!

Magánszemélyként egy számítógépes programot fejlesztek (nem kereskedelmi céllal jelenleg) és egy társat keresnék aki segítene a fejlesztésben. Ezért kb 40-e Ft-ot fizetnék havonta kisebb munkáért és előre látom, hogy egy évre szóló együtt működésről lenne szó.

Úgy látom, hogy egy felső oktatási intézményben tanuló diákkal dolgoznék a programon és a kérdésem az lenne, hogy miként lehetne ezt az együttműködést formálisan megoldani.

Speciálisan az érdekelne, hogy mi az a minimális szerződés forma ami helyén való és mik a főbb kötelezettségek a diáknak és nekem beleértve az adózási kötelezettségeket.

Üdvözlettel, Tomesz

dr.Varga # 2019.07.15. 17:54

Kedves Tomesz,

A leírtak alapján egy megbízási szerződés tűnik a legalkalmasabbnak és legegyszerűbbnek az adminisztrációs terheket is számba véve. A megbízott bevétele (havi 40.000,- Ft) is alatta marad a minimálbér 30%-ának, így nem minősülne tb biztosítottnak, a tb szerinti járulékokat nem kell utána fizetni, sem a NAV-nak bejelenteni. (Mint hallgató egyébként jogosult tb egészségügyi szolgáltatásokra.) A megbízottnak adóbevallási és szja fizetési kötelezettsége lesz, az aktuális szabályok jól össze vannak szedve ebben a NAV füzetben: „A diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályai 2019.”.

Ugyanakkor arra kell figyelni, hogy a megbízás ne legyen burkolt munkaviszony: a megbízott részére munkaidő nem határozható meg, így tehát az, hogy pontosan melyik nap hány órától hány óráig teljesítse a feladatait, csak határidők írhatóak elő, amelyek alatt az adott feladatokat teljesíteni kell, illetve legfeljebb havi óraszám. Mivel egy tartósabb együttműködésről van szó, érdemes keretjelleggel meghatározni a megbízás tárgyát azzal, hogy a megbízó esetileg konkretizálja az elvégzendő feladatokat a projekt keretén belül. A megbízott a munkáját tipikusan saját eszközével és nem a megbízó által meghatározott helyen végzi. Nem kizárt ezzel kapcsolatban sem megkötést tenni a megbízási szerződésben, de arra figyelni kell, hogy a megbízási jogviszony ne eredményezzen a felek között a munkaviszonyra jellemző alá-fölérendeltséget, a munkát végző részéről rendelkezésre állási kötelezettséget és a foglalkoztató részéről széles körű utasítás-adási jogosultságot.

Tomesz # 2019.07.17. 11:10

Köszönöm szépen a tömény információt dr.Varga.

A kifizetést banki átutalással tervezem a saját számlaszámomról ami nyilván rögzítésre kerül a rendszerben, az érdekelne, hogy ezen kívül szükséges lenne igazolást a fizetésről kiadni.

rigoz # 2019.07.17. 16:28

Tisztelt Tomesz!

Ez szerintem sem munkaviszony lesz, hanem inkább szerződéses jogviszony, ahogy a topiktárs is írja.

Díjazás kifizetéséről igazolást adni éppen ezért nem kell, de célszerű ugyanakkor átadás-átvételi elismervényt vagy számviteli bizonylatot készíteni az esetleges későbbi jogviták elkerülése végett.

Tomesz # 2019.07.18. 12:11

Köszönöm, rigoz.

rigoz # 2019.07.19. 05:54

@drmosza: Igen és ugyebár nem az az egyetlen szerződéses jogviszony fajta létezik azonban valamilyen ellenszolgáltatás valaki vagy valamely szerv/szervezet/jogi személy/jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet stb. részére ellenszolgáltatás díjazás ellenében való nyújtására irányulhat.

Alább a topiktárs álláspontom szerint helytállóan kifejtette, hogy miképpen való "ügyeskedéssel" lehet elkerülni azt, hogy az adott megbízás a kérdező szándékával szemben burkolt munkaviszonynak minősüljön.