Jogesetek


DEHallgató # 2019.11.18. 15:37

Tisztelt Kollégák!

Egyetemi dolgozathoz szükséges megválaszolnom ezen jogeseteket, aki érez magában kedvet hozzá szívesen fogadnám a segítséget.

Könyves Károly 2009. július 1. napján létesített közalkalmazotti jogviszonyt szülőfalujának könyvtárában határozatlan időre, könyvtáros munkakörben. 2017 júniusában Károlyt a munkáltatói jogkör gyakorlója azzal hívatta be irodájába, hogy jogviszonyát meg kívánja szüntetni az intézmény nehéz anyagi helyzetére tekintettel. Felajánlotta Károlynak, hogy amennyiben közös megegyezéssel szüntetik meg a jogviszonyát, szeptembertől közfoglalkoztatottként folytathatja ugyanabban a munkakörben az intézményben a munkáját. Károly beleegyezett, 2017. június 30. napjával jogviszonyát közös megegyezéssel megszüntették, és szeptembertől közfoglalkoztatottként, annak megfelelő alacsonyabb bérrel korábbi munkakörében dolgozott tovább. 2018 júniusában felperes közfoglalkoztatási jogviszonya megszűnt, az intézmény tovább nem tartott igényt munkájára. Károly ezt követően bírósághoz fordult.

  1. Mit (miket) kért a felperes kereseti kérelmében?
  2. Milyen érveket hozhatott fel az alperes ellenkérelmében?
  3. Hogyan döntött a bíróság?

Laza Lujza 15 éves tanuló, aki zsebpénzét úgy kívánja kiegészíteni, hogy egy helyi lokálban pultosként dolgozik éjszaka. Erről szóban megállapodik Kocsmáros Gusztávval, aki hetente egy napra kocsmárosként alkalmazza 21.00-03.00 között.
Három hónap után Lujza észleli, hogy a részére munkáltatója éjszakai pótlékot nem fizet. Amikor ezt sérelmezi, Gusztáv közli vele, hogy álláspontja szerint közöttük semmilyen jogviszony nem jött létre, ezért nemhogy éjszakai pótlékot, de semmilyen további kifizetést nem eszközöl, így az utolsó hónapra járó bérét sem kapja meg. Lujza végső elkeseredésében bírósághoz fordul, hiszen a neki járó juttatásokra igényt tart.

  1. Ha Ön lenne a felperes, mire hivatkozna, és mit kérne kereseti kérelmében?
  2. Milyen érveket hozhat fel az alperes ellenkérelmében?
  3. Hogyan dönthet a bíróság?