Határozott vagy határozatlan idejű szerződés


Maci0909 # 2020.01.11. 14:18

Tisztelt Szakértő!

Január 2.án megszünt a 6,5 éves határozatlan idejű munkaviszonyom. Csak szakképzett minimálbérrel voltam mindvégig lejelentve, de 4 éve 4 boltját a főnökömnek vezettem. Ezt is csak minimálbéres lejelentéssel de néha zsebből dobott a pénzemre mondván jó hónapunk volt. A leszámolásnál vitába keveredtünk így nem olvastam el leszámoló papírjaimat, csak gyors aláírtam őket had szabaduljak. A borítékomba nem volt semmi végkielégítés és az lenne a fő kérdésem van még rá esélyem, hogy reklamáljak??
Vagy mivel aláírtam mindent amit az orrom alá dugtak már reklamációnak helye nincs?

Köszönöm, hogy ide írhattam és ha válaszolnak rá.

Jusztasz # 2019.12.20. 07:06

Kijelenteni akkor kell, ha a jogviszonya ténylegesen megszűnik!

Nem rögzíti a NAV, illetve a TB a jogviszony végét előre (2020.07.31.), hiszen ha Ön holnap meghal, mert elüti az 5-ös metró, akkor a jogviszonya nem 2020.07.31-én, hanem 2019.12.20-án fog megszűnni.

Egyebekben: A határozott/határozatlan bejelentés nem értelmezhető. (Ne keverje össze ezt és a határozott/határozatlan idejű szerződés fogalmát.)

A téves jogviszony kezdetet javasolt a munkáltatóval korrigáltatni. Tisztázandó az is, hogy csak szeptemberben jelentették be, vagy szeptembertől jelentették be. Valamint azt, is, hogy a szeptemberi bére után megfizették-e a járulékot? Mi tartalmaz a havi bevallása és a bérpapírja?

(A szeptembertől történő bejelentés lehet mulasztás, de szándékos magatartás következménye is. Utóbbi esetben kérheti a NAV-tól az egy havi jogviszony tartamának határozattal történő elismertetését.

Jogalap:

1. Ellenőrzés

Tbj. 54. § (1) Az igazgatási szervek – jogszabályban meghatározott hatáskörükben eljárva – ellenőrzik a 46. § (1) bekezdésében előírt nyilvántartást, a biztosítási kötelezettség elbírálását és a 46. § (2) bekezdése szerinti nyilvántartás vezetését.

(2) Az (1) bekezdés szerinti ellenőrzés során a biztosítás vagy az egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság utólagos megállapítása, törlése tárgyában a határozat meghozatalára

a. a járulék utólagos megállapítása nélkül az egészségbiztosítási szerv és az állami adóhatóság jogosult,

b. a biztosítottat terhelő járulék, foglalkoztatottnak minősülő biztosított esetében a foglalkoztatót terhelő járulék utólagos megállapítása mellett az állami adóhatóság jogosult.

nono92 # 2019.12.19. 13:59

Tisztelt Szakértő!

Jelenlegi munkahelyemen 2018.07.20-2019.07.31 határozott idejű szerződéssel foglalkoztattak, a szerződés lejártát követően 2019.08.01-2020.07.31ig újabb szerződést irattak alá. Azonban a tényleges bejelentést elfelejtették és csak szeptemberben jelentettek be. Azonban az ügyfélkapun a biztosítási jogviszony ellenőrzésnél csak a kezdő dátum szerepel. Eszerint határozatlan idejű lett a bejelentés vagy ez is csak egy mulasztás a munkáltató részéről?
Előre is köszönöm