Felmondás kölcsönszerződés hatálya alatt


Syrakusa # 2020.03.30. 08:09

Tisztelt hozzá értők,
Szeretném megtudni ,hogy abban az esetben ha a jelenlegi munkahelyemen van egy élő kölcsönszerződés köztem és a jelenlegi munkáltatom közt, miszerint ők adtak 500 Eft kölcsönt 10 havi kamatmentes részletre ebben az esetben Én mindeféle jogi következmény nélkül felmondhatok (természetesen a pénzt vissza fizetném 10 havi felbontásban ami a szerződésben is szerepel de felmondás előtt nem tudom egy összegben kifizetni illetve utána sem,kizárólag a megegyezett szerződésben foglalt részletekben)Erre van jogi lehetőségem? A munkáltatom "vissza tarthat " arra hivatkozva,hogy van egy kölcsönszerződésünk és amíg nem fizetem ki addig nem léphetek ki a cégtől?
Mint mondtam és fontos ,hogy vissza fizetném az összeget csak szeretnék váltani és nem tudom ,hogy így feltudok-e mondani,hogy tartozom.
Valamint van-e erre valami jogi hivatkozás,paragrafus?
Mielőbbi válaszokat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.30. 10:25

Nem ismerjük a szerződéseteket.

drbjozsef # 2020.03.30. 10:59

Syrakusa,

Ha ez egy általános munkáltatói kölcsön, akkor alapvetően a Ptk. rendelkezései az irányadók, ez nem munkajogi kérdés (ellentétben pl. egy tanulmányi szerződéssel, amikor kifejezetten egy munkához köthető továbbképzéshez nyújtanak támogatást).

A szerződésetekben külön nem szabályozott kérdésekben a Ptk. kölcsönökre vonatkozó passzusai számítanak - ott pedig értelemszerűen nincs a munkaviszonyod felmondásával kapcsolatban semmi.

Ha nincs kikötés a munkaviszonyod fenntartásával kapcsolatban a kölcsönszerződésben, akkor semmi sem korlátoz a rendes felmondásban.

wers # 2020.03.30. 11:13

Van egy olyan érzésem, hogy kitér erre az a szerződés. El kellene olvasni.

Syrakusa # 2020.03.30. 11:42

Wers, Kovacs_Bela_Sandor
A szerződés így szól:

"KÖLCSÖNSZERZŐDÉS mely létrejött egyfelől xy kft mint kölcsönadó másfelől xyz mint adós között a mai napon az alábbiak szerint:
1 Felek megállapodnak abban,hogy a kölcsönadó a mai napon ad az adósnak 500 000 ft-ot.A pénzösszeg átadásának tényét a felek a jelen okirat aláírásával nyugtázzák.
2 A felek megállapodnak abban ,hogy a kölcsön kamatmentes
3. A kölcsönt az adós havi 50 000 Ft-os részletékben köteles visszafizetni 10 hónapon keresztül.
4 Felek kijelentik,hogy befolyástól mentes szabad akaratukkal mindenben egyeznek ,s e tényt jelen okirat aláírásával nyugtázzák.
”"

Ennyi,semmi mást nem írtam alá, nincs tanulmányi szerződés, határozatlan idejű a munkaszerződés....

Syrakusa # 2020.03.30. 11:45

drbjozsef

Köszönöm a válaszát. Akkor ezek szerint ,illetve az előbb idézet szerződés szövege alapján nyugodtan felmondhatok minden jogi következmény nélkül ha a részleteket továbbra is fizetem,igaz?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.30. 14:20

Nagyon úgy néz ki.