felülvizsgálati kérelem


gyadar # 2020.05.08. 07:04

Alaptv. XXVIII. cikk  
(1) Mindenkinek joga van ahhoz, hogy az ellene emelt bármely vádat vagy valamely perben a jogait és kötelezettségeit törvény által felállított, független és pártatlan bíróság tisztességes és nyilvános tárgyaláson, ésszerű határidőn belül bírálja el.

gyadar # 2020.05.08. 06:32

A Kommentár a Kp. 107. § vonatkozásában a következőket írja: a másodfokú bíróság főszabályként az ügy érdemében tárgyaláson kívül határoz. Tárgyalást csak akkor kell tartani, ha azt valamelyik fél vagy az érdekelt kéri. Az erre vonatkozó indítványt a fellebbezésben, továbbá a fellebbezési ellenkérelemben lehet megtenni. Amennyiben tárgyalás tartását határidőben kifejezetten nem kérték, akkor az utóbb sem kérhető. Ha a fellebbezés vagy a fellebbezési ellenkérelem ezzel kapcsolatban nyilatkozatot egyáltalán nem tartalmaz, akkor azt tartalmilag akként kell értékelni, hogy az előterjesztője tárgyalás tartását nem kérte, ez okból hiánypótlási felhívás kibocsátásának nincs helye. Ha viszont a jogvesztő határidőn belül bármelyik arra jogosult kérte tárgyalás tartását, akkor ahhoz a másodfokú bíróság kötve van, és a fellebbezést nem bírálhatja el tárgyaláson kívül. Utaló szabály hiányában nem alkalmazható a Pp. 376. § (3) bekezdése sem. Ezért tárgyalás tartása iránti kérelem esetén akkor sem lehet tárgyalás nélkül határozni, ha már az iratok alapján nyilvánvaló, hogy abszolút hatályon kívül helyezési ok áll fenn.

A fentiek alapján szerintem a bíróság jogsértő módon bírálta el a fellebbezést, amikor a határozott kérelem ellenére nem tartott tárgyalást.

gyadar # 2020.05.07. 13:41

Természetesen a T. Nagytudású Jogász Hölgyek véleményét is szívesen veszem :)

gyadar # 2020.05.07. 13:39

Az alábbiakkal kapcsolatban kérem a T. Nagytudású Jogászok Urak véleményét:
Kormányzati szolg-i jogviszonnyal kapcsolatos perben (Kp. hatálya alá tartozik) fellebbezést nyújtottam be az I. fokú ítélettel szemben. A fellebbezésben kértem tárgyalás megtartását, azonban a bíróság a II. fokú ítéletet tárgyalás tartása nélkül hozta meg, ami "derült égből villámcsapásként" ért... Ez megalapozhatja a felülvizsgálati kérelem benyújtását?
Minden véleményt előre is köszönök!!!