“rendes” munkaidő


dr Zákányi Csaba # 2020.06.19. 07:44

Sziasztok!
A kérdésem az, hogy létező jogi fogalom-e az, hogy rendes munkaidő, ill. ha igen mit lehet annak tekinteni, de főleg az, hogy mit nem.
A helyzet a következő:
Az egészségügyben ügyeletre kötelezett dolgozóknak ugye az ügyeleti idő leteltével haza kell menniük, nem dolgozhatnak tovább. Ha valaki sokat ügyel, sokszor kell kihagynia a következő munkanapot. Így aztán könnyedén előállhat az az eset, hogy nem lesz meg a “kötelező óraszáma” , amibe a munkáltató csak a “rendes munkaidőben” , azaz mondjuk reggel 8-tól 4-ig teljesített munkaórákat számítja bele. Ha pedig nincs meg a kötelező óraszám, ami egy átlagis hónapban kb. 160-168 óra, akkor az alapilletményt allítólag le is csökkenthetik miáltal persze az ebből számított ügyeleti díj is csökkenhet. Ebben a hónapban pl. én 304 órát fogok eltölteni a kórházban, mivel 10-et ügyelek a járványhelyzet miatt. A kötelező oraszámom meg lehet hogy nem lesz meg!
Elemi jogérzékem azt súgja, hogy ez így nem frankó, és azt a gyanút ébreszti bennem, hogy az egész csak egy hülye bevett gyakorlat, és nincs is jogszabályi alapja. Egy kollégám szerint a bent töltött idő minden perce rendes munkaidőnek számit, és semmi alapja sincs annak, hogy csak 8-4-ig vegyék annak. Igaza van-e.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.19. 07:55

Nem jó ez a kérdés, Doktor úr! Általában sem szerencsés a kérdésbe állítást tenni, de ha az állítás ráadásul téves is, akkor jószerivel lehetetlen lesz rá válaszolni.

Egyébként a "rendes munkaidő" nem jogi műszó, a "beosztás szerinti munkaidő" az. De szerintem neked nem is ez a valói kérdésed.

Hanem mi is?

dr Zákányi Csaba # 2020.06.19. 09:22

Átolvastam a kérdésemet, nem tudom jobban megfogalmazni.
De hogy jobban megértsd:
Van egy jelenléti ívünk, amit ki kell töltögetni. Ezen többek közt ilyen rubrikák vannak:
érkezés, 7.20 távozás 15.40 rendes munkaidő 7.30 - 15.30 (8 óra) ügyelt kezdete 15.30 vége (másnap) 7.30 (16 óra)
Egy ilyen nap után ugye hazamegyünk pihenni, tehát rendes munkaidőben aznap nem dolgozunk. A munkáltató azonban azzal felyeget bennünket, hogy ha nincs meg a havi óraszámunk, azaz ebben a hónapban 168 óra, akkor (gondolom arányosan) lecsökkenti a járandóságunkat. És a havi óraszámba csak a rendes munkaidőket számítja bele. Ez neünk sérelmes, mert egyébként a fél életünket a kórházban töltjük. A kérdés az, hogy jogszerű-e ez így, vagy csak egy helyi anomália. Ez egy merőben munkajogi kérdés, ezért tettem fel itt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.19. 16:42

Azt akarod kérdezni, hogyan kell számolni a munkaidődet, és hogy volt-e rendkívüli munkaidő? (Jé, ládd ilyen van. A "rendes" esetleg ennek az ellentéteként fogható föl.)

Előre bocsátva: az, hogy a munkáltató nem foglalkoztat eleget, nem alap arra, hogy a fizetendő illetményt csökkentse. (Másképpen: az alapilletményt ki kell fizetni - ha csak nem neked felróható okból nem dolgoztál.)

efi99 # 2020.06.20. 21:08

Lefordítom, arra akar kilyukadni, hogy a sok ügyelet annyi másnapi munkanapot (vagyis "sima" rendelést) üt ki egy hónapban, hogy a sima rendelésből nincs meg a havi kötelező.
Nekem ezzel csak az a bajom, hogy hé-pé sima munkarend esetén, ehhez már egy ügyelet is elég (ha utána pont hétköznap jön). Az ügyelet tuti munkaidő, kizártnak tartom, hogy abból annyi óra, amennyi még kell esetleg a havi kötelezőhöz ne számítana oda bele.
Mondjuk az is egy agyrém, hogy 8 óra meló után 2 mp-cel kezdődjön egy 16 órás ügyelet, nem szeretném, ha a 23.órában operálna valaki éppen sürgősséggel. A normális az lenne, hogy 16 órás ügyelet az ugye 2x8 óra, ezért közvetlen előtte, utána nix meló.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.21. 08:20

Továbbá, ha a munkáltató az ő oldalán felmerült okból nem foglalkoztatja a munkavállalót a szerződés szerinti időtartamban, akkor úgy kell fizetnie, mintha foglalkoztatta volna. A munkaidőbeosztás ilyen ok, hiszen azt a munkáltató egyoldalúan határozza meg.

dr Zákányi Csaba # 2020.06.22. 17:57

Érdemes munkaügyi pert indítani?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.22. 19:12

Azt ennyiből meg nem mondom. Ha van komolyabb összegű bérhátralék jogsértő elszámolás miatt, akkor nyilván.

dr Zákányi Csaba # 2020.06.23. 08:35

Hát hogy ért-e ebből adódó anyagi hátrány, azt ember nem tudja kiszámítani, vagy legalábbis én nem ismerek olyat, ui. az ügyeleti óradíj magasabb, mint a normál, az ügyeleti óráink egy részét beleszámítják a rendes munkaidőbe, azaz hétköznap 4 órával többet írunk be, így a “munkanap” 12 óra, utána padig 12 óra ügyelet következik. Hogy aztán mindebből mennyi anyagi hátrány keletkezik számomra? Hát, azt minden esetre biztosra vehetem, hogy többet keresnék, ha az ügyeleti óradíjamat az eredeti alapfizetésemből kalkulálnák, nem pedig abból, amit a rendes munkaidő keret nem teljesítése miatt lecsökkentettek.
Végül is csak azért tettem fel itt e kérdést, hátha lesz valaki, aki tud egy jogszabályhelyet, amire a munkáltató hivatkozhat. Nekem, laikusnak ezt megtalálni nyilván sokkal nehezebb, mint nektek.
Köszi!

wers # 2020.06.23. 09:29

Ha jól értem a munkáltató saját hatáskörben úgy rendeli el a munkaidő beosztást, hogy azzal gyakorlatilag csökkenti az alapilletményt?

Na erre nehéz lesz jogszabályhelyet találni. Hozzon rá a munkáltató. Kíváncsi leszek.

ha a munkáltató az ő oldalán felmerült okból nem foglalkoztatja a munkavállalót a szerződés szerinti időtartamban, akkor úgy kell fizetnie, mintha foglalkoztatta volna.

drbjozsef # 2020.06.23. 10:15

dr Zákányi Csaba,

Gondolom, nem az Mt., hanem a Kjt. hatálya alá tartozol.

Mondjuk én egyikben sem olvastam olyat, hogy ha 8 órát dolgozol, meg utána 12 órát ügyelsz, akkor csak úgy 4 órát hozzászámítunk a rendes munkaidőhöz.

Ezek nem hinném, hogy paragrafuson alapulnak. Inkább a szokásjogon.

Kérd te a munkáltatót, hogy mutassa meg a számítás módját, és az azt alátámasztó jogszabályhelyeket.

efi99 # 2020.06.23. 16:53

Nem tudom milyen elborult ötlettől vezérelve találták ki azt a 4 órát, de már ez is bukó így. 4-et hozzáírnak, de másnap 8 meg hiányzik, az körönként -4 óra.
De most komolyan, ha pl valakit folyamatosan ügyeletbe osztanak be nálatok és emiatt másnap nem mehet, az konkrétan 0 Ft fizetést fog kapni? Teljesített kötelező óra:0, havi bér ezért:0, ügyeleti díj meg gondolom valami %-os érték (pótlék) az előzőt bázisnak véve, ezért az is 0.

drbjozsef # 2020.06.24. 04:26

Miközben :

ui. az ügyeleti óradíj magasabb, mint a normál

tehát normál fizetést nem kap, de lehet simán jobban is jár. Vagy nem tudom.

Sose értettem az orvosoknál ezeket az ügyeleti kavarásokat. Én még olyat nem hallottam, hogy full szabályosan ment volna.

dr Zákányi Csaba # 2020.06.25. 08:16

Látom, jól feháborodtatok, ebből arra következtetek, hogy tényleg “nem frankó” az, ahogyan számolják. A legközelebbi bércédulámat - vagy mit - el is küldöm egy “tanult volt barátnőmnek” ( később kis ideig feleségemnek), aki azt állítja majd ő ki tud igazodni rajta.
Köszönöm válaszaitokat!

drbjozsef # 2020.06.25. 09:27

Azért csapd mellé neki a hozzá tartozó beosztásodat, a jelenléti ívedet, meg a ténylegesen ledoglgozott, leügyelt órák bontását is. Önmagában a bérjegyzéked semmit sem ér.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.25. 09:58

Úgy, úgy.

dr Zákányi Csaba # 2020.06.25. 15:00

Meg még a közalkalmazotti szerződésemet is, mint józan eszű jogász el se tudja képzelni, hogy nekem nincs ilyen. Vagy ha van is én nem tudom, hogy hol van.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.25. 15:02

Kinevezés lesz az, de nem feltétlenül kell az elszámoláshoz. Az alapilletményed rajta van a bérjegyzéken, más meg nemigen kell belőle.