Végzettség nélkül fényképészet, jogdíj


ZsAdam # 2020.07.22. 00:53

Az utolsó előtti bekezdésbe azt kellett volna írnom, hogy "szolgáltató ipar?", nem csak azt, hogy "szolgáltatás". Így pontosabb a levezetés.

ZsAdam # 2020.07.22. 00:24

Létezik egy rendelet, amely meghatározza az olyan ipari és kereskedelmi tevékenységek körét, melyeket kizárólag végzettséggel lehet végezni.
Ezt linkelném: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Azzal kezdeném, hogy a tevékenységek megfogalmazása erősen különbözik a KSH-n elérhető tevékenységi körök listájától. Tehát azzal párhuzamot nem lehet vonni, a rendeletet külön kell értelmezni.

Idézet: „Fénykép- és videófelvételek készítése kidolgozása és fotótermékek értékesítése”

A fő kérdésem az volna, hogy ha valaki saját indíttatásból készít természetképeket, albumba rendezi őket, majd kiadja, tehát felhasználási szerződés alapján jogdíjat kap érte, akkor ezt végezheti-e végzettség nélkül? Vagy ez esetben is korlátozza őt a rendelet ???

Nem vagyok jogász, de itt volna a levezetésem a rendelet értelmezéséről. Ha lehet, olvassátok el!

A rendelet címe: „21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet
az egyes IPARI és KERESKEDELMI tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről”
Tehát ez a törvény akkor vonatkozik erre a felhasználó szerződéses fazonra, ha az a gazdasági tevékenység, amiből jövedelme van, beleillik a törvényben megfogalmazott tevékenységbe, és IPARI vagy KERESKEDELMI tevékenység is egyben. Cáfoljatok meg.

KERESKEDELEM? Nem, mivel szerzői mű létrehozása és kiadása sem számit eladásnak, tehát ha jól értem, ez nem kereskedelem. (A kereskedelmet ez esetben forgalmazó végzi.)
TERMELŐ IPAR? A létrehozott szerzői alkotás, amely egy PDF fájl, nem minősül terméknek. Az szerzői alkotás/mű. Tehát nem.
SZOLGÁLTATÁS? Igen. Viszont ő nem a rendeletben leírt tevékenységet szolgáltatja, hanem JOGOT szolgáltat. Felhasználási jogot szolgáltat egy olyan műről, amely igaz, hogy olyan tevékenységgel jött létre, amely a rendeletben van, csakhogy, amikor azt a tevékenységet végezte, nem történt szolgáltatás! A rendeletben pedig külön nincs megfogalmazva hogy „felhasználási jog szolgáltatása”.

Tehát, értelmezésem szerint ez a rendelet nem érinti a felhasználási szerződés/jogdíj alapú gazdasági tevékenységeket.
Mit gondoltok?