Munkáltató kötelezhet - e erre dolgozót?


K. Zsófia # 2021.05.10. 08:32

Nem kérhet! Nincs meg hozzá a jogszabályi alap!

vici # 2021.05.09. 20:31

Tisztelt Fórumozók?

Jogilag helytálló az, hogy az orvos covidból gyógyultnak, keresőképesnek minősít, azonban a cég ragaszkodik egy olyan negatív teszthez, amit az alkalmazottnak saját magának kellene elvégeźnie, azonban a teszt leírásában az szerepel, hogy csak arra kiképezett személy végezheti a tesztelést?

K. Zsófia # 2021.04.30. 10:59

Kedves Vera!

Igen, "leverheti" rólad a bírságot, feltéve, hogy betanított, illetve tudnod kellett, hogy kiskorú személyt nem szolgálhatsz ki. Ha nem vagy biztos abban, hogy nagykorú az illető, akkor kérd el a személyazonosító kártyáját. De ez a te felelősséged!

A bírságot viszont nem vonhatja le csak úgy a béredből. Vagy hozzájárulsz, vagy marad a jogi út (FMH vagy fizetési felszólítás, per).

Vera28 # 2021.04.28. 08:19

Tisztelt hozzáértők!

Olyan kérdésem lenne, ha kiszolgálsz egy kiskorút
( véletlenül, többnek nézett ki) és megbüntetik a boltot, rád róhatja a büntetést a munkáltató?

Dolgozunk # 2021.03.18. 23:36

Üdvözlet!
A munkáltató kötelezheti-e a munkavállalót az általa biztosított FFP2-es maszk viselésére? Ha igen, megteheti-e, hogy nem ad jelenléti bónuszt, ha valaki nem azt viseli, hanem orvosi maszkot?

Dorottyaka # 2021.02.19. 09:54

Tisztelt Fórumozók!

Munkajoggal kapcsolatban a kérdésem a következő:

A munkavállaló "középvezetői" beosztásban milyen típusú munkára és milyen indokkal mondhatja a főnökének, hogy nem csinálom meg?

A középvezető mellől az összes szakmunkás el ment a cégtől magától, vagy el lett küldve. Most elvárnák, hogy az összes fizikai munkát egyedül Ő csinálja meg. 40 éve ennél a cégnél dolgozik, szellemi munkaköri beosztásban, főiskolai végzettséggel. Azért mert korábban az emberekkel megcsinált mindent, ha kellet a fizikai munkába is segített, csak hogy jobban haladjanak a dolgok. A szellemi munkája mint energetika, munkavédelem és a javítások szakmai irányítása meg van, csak az nincs aki "dolgozzon".
Hivatkozhat-e bármire jogosan, hogy nem hajlandó pl. lemászni egy aknába, vagy aláfeküdni megjavítani egy IFÁt?
A munkaköri leírása tartalmazza hogy feladata "minden egyéb a mivel az ügyvezető megbízza".
Köszönöm a választ!

pneam # 2020.11.30. 18:17

Kérdésem a következő: Kötelezheti-e a munkáltató a krónikus beteg - inzulinos cukorbeteg - orvost, hogy COVID tesztet vegyen le ill. ilyen beteg kezelésére kirendelhető-e? Családtagomról van szó és sokszor hallom szakemberektől a médiában, hogy mint ilyen, fokozottan veszélyeztetett. Továbbá két kiskorú gyermeket nevel egyedülállóként, kizárólagos felügyeleti joggal.

AladinHu # 2020.11.11. 17:00

Üdvözlet!
Érdeklődnék, hogy azon dolgozók/cégek , akik a most megjelent járványügyi intézkedés során 50%-os bérkiegészítést kapnak, azoknak kötelező ledolgozni az állam által nyújtott 50% bérrészt is?
Magyarul a decemberi 176 órát egészében le kell dolgozni, vagy csak 88 órát? Esetleg cég és munkavállaló közös megeggyezése is lehet?
Segítségét előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
AladinHu

SaireyVMK # 2020.11.11. 16:33

Nálunk is bevezették ezt az e-mailes dolgot egy ideje-próba jelleggel, hogy oda küldjék a bérelszámolást. Viszont nem volt kötelező megadni az e-mail címed. -igaz, egyes művezetők kötelezőnek vették,hogy írjanak oda valamit mindenkinek-. Persze mivel teszt jelleg volt mellette ugyanúgy kaptad tovább papír formájában is a bérpapírt,ha megadtad ha nem. Bár én személy szerint külsős bedolgozó vagyok, így engem ez nem érintett. Nálunk úgy van megoldva,hogy van a cégnek egy saját weboldala, ahova minden új-és régi- dolgozó kap felvételkor egy saját domainnevet(általában a név és születési dátum keveréke) valamint egy egyszer használatos random jelszavat amit az első belépéskor automatikusan le kell cserélni, és ezekkel az adatokkal tudsz belépni a belső oldalra,ahol a céges dolgokat -előlegkérelem,hazautazás,kajarendelés,céges hírek, letölthető bérpapír, észrevétellel kapcsolatos megjegyzések írása, toborzás intézési lehetősége és ezek konkrét szabályai vannak feltüntetve -cégenként-

de ilyen elven akár a szabadságigény leadása vagy túlórajelentkezés kitöltés is lehetne ezen az oldalon. Amúgy nagyon menő kis dolog szerintem. Ráadásul egy ilyen kis weboldalt nem kerülhet többe üzemeltetni havi 5-10ezer forintnál. Egy nagy multi cégnél ez bele kellene férjen.

Amúgy meg munkaidőn kívül azt csinálsz amit akarsz. Ha nem fizetnek készenléti időt- egy ilyen üzletláncnál nem igen szokás- akkor pedig nem is nagyon kell foglalkozni vele. Ha kérdezik akkor bólogatni kell ,aztán magadba elküldöd őket a kacsába.

Tanarur51 # 2020.11.04. 08:36

Súlyos adatvédelmi incidensnek tűnik amit leírtál.
E mail címedet megadtad a Cégnek?

DolgozóBajban # 2020.11.04. 08:10

Szia efi99,

nem, sajnos, nem. Ennél a cégnél nincs home office :-(
illetve van, de csak a támogató csoportoknak (ez egy kereskedelmi lánc Magyarországon.)

A Vibert akarják feltelepíttetni mindenkivel a saját, privát mobiljukra, a saját, privát mobilnetüket használtatva arra, hogy random időpontokban, tehát akár munkaidőn kívül is, push üzeneteket, reklámokat, vezérigazgatói üzeneteket olvasgassanak.

efi99 # 2020.10.28. 19:29

Nem.
Én az ilyen jellegű, magán email címre érkező levelekre azt szoktam válaszolni, hogy:
"Az email nem volt kézbesíthető. A címzett postaládája megtelt. Ez egy automatikus üzenet, kérjük ne válaszoljon rá".
Amúgy itt nyilván valami Home Office-ról van szó, csak nem írtad, igaz? Az meg valahogy le kell, hogy legyen szabályozva.

DolgozóBajban # 2020.10.28. 07:44

Tisztelt Hozzáértők!

egy számomra nagyon fura és érthetetlen ügyben kérnék tanácsot.
Adva van egy multi Magyarországon, ha nem gond, nem írnám le a nevét érthető okokból.

Ez a multi kitalálta, hogy elkezdi használni a XXI.század technológiai vívmányait, beleértve a Viber-nevű alkalmazást, egész pontosan annak a chatbot modulját.
Minap a párom kapott egy levelet a privát emaíl címére a felettesétől (egyébként ez náluk természetese, hogy begyűjtötték a magán email címeket, és azon keresztül bombázzák a dolgozókat), amely levélben gyakorlatilag lecseszte a páromat, hogy ellenőrizték, ésa párom még nem csatlakozott a Viber chatbot-hoz, illetve mint kiderült, a párom egyetlen kollégája sem, és nyomatékosan kérte páromat, hogy minden kollégája csatlakozzon, mert a cég ide küldi a fontos értesítéseket, híreket, stb...
A kérdésem egyszerű:
mivel ez a cég sem céges mobiltelefont nem adott ehhez, sem céges emaíl címük nincs, csak privát, illetve a mobilnet költségekbe sem száll be, kötelezheti-e a dolgozóit arra, hogy a saját privát eszközeikre egy előírt alkalmazást telepítsenek (Viber), akkor is, ha nem szeretne semmit telepíteni a telefonjára, illetve kötelezheti-e arra, hogy a saját maga által finanszírozott mobil internet keretét használva, hogy a cég által küldött push üzeneteket olvasgassa?
Itt most nyilván nem arról van szó, hogy nem bírna ki mindenki pár Ft mobilnet használatot, de ugye az kissé nonszensz, hogy a saját, privát eszközeit akarja a cég kikényszeríteni, hogy használják a dolgozók.

Mit lehet tenni azonkívül, hogy nem hajtják végre ezt az utasítást, illetve a munkáltató alkalmazhat-e szankciókat emiatt a dolgozókkal szemben?