Az "egészségügyi szolgálati jogviszony" problémái.


az igazi kilroy # 2021.05.21. 05:18

Kicsit későn ébredtek fel (tavaly dec. 15-én nyitottam ezt a témát), de jobb most, mint soha.
Bár az Alkotmánybíróságnak nevezett valami, úgysem fog nekik igazat adni, hiszen az összes tagját a fidesz-bűnszervezet küldte oda.

https://24.hu/…manybirosag/

natrano # 2021.03.19. 22:11

Ki hogy értelmezi az egészségügyi szolgálati elismerés számítását? A törvény alapján úgy értelmezem, a fizetési fokozatba sorolás dátuma és a szolgálati elismerés dátuma nem feltétlen azonos minden esetben, hiszen a besorolásba beleszámithat többféle egyéb jogviszony is (pl.ha rendelkezett jelenlegi munkavégzéséhez szükséges iskolai végzettséggel, akkor az azutáni minden munkaviszony beszámít), viszont az eészségügyi szolgálati elismerés idejébe csakis az egészségügyben töltött idő.
Jól értelmezem, vagy szolgálati elismerést lehet szerezni egyéb munkaviszonyok beszámításával is, akár 24 év teljesen más területen töltött munkaviszony + 1 év kórházi munkaviszony alapján is, ha az a fizetési fokozatába beszámít?

natrano # 2021.03.19. 21:51

az igazi kilroy
Igazad van. Eü.szolgálati jogviszonyról szóló törvény nem írhatja felül a kjt-t. Bár szeretnének kevesebb végkielégítést fizetni mint a kjt. szerinti, és sajnos meg is teszik, itt törvényalkotási gondok vannak. Talán az Alkotmánybíróság dönthetne ilyen ügyben, ha az még egyáltalán létezik.
Logikusan gondolkodva, aki nem írja az új szerződését márc. 1-től, febr. 28-ával kellene szűnnie, kjt. végkielgítéssel. Ezzel szemben márc. 1-jén még foglalkoztatásban áll, és olyan jogviszony alapján "rúgják ki", amit ő alá sem írt.

62-es mazsola # 2021.03.14. 15:36

Kedves olvasó és válaszoló!
Tanácsot szeretnék kérni!
2022.06.18-án lesz meg a 40 éves szolgálati jogviszonyom! Szeretnék nyugdíjba menni!
Az új egészségügyi jogviszony bevezetésével munkahelyemen(SOTE) eltörölték a felmentési időt!
Más kórházakban 6 hónapról 3-ra csökkentették!
Mit lehet tenni?
Köszönöm!

az igazi kilroy # 2021.01.04. 13:41

Te egy teljesen hamis választ adtál. Semmi nem volt igaz belőle. Lentebb leírtam, hogy hogyan, és miért.
És még engem vádolsz hőzöngéssel?
Javaslom, most már akadj le rólam barátocskám.

Incapax # 2021.01.01. 21:27

Szerintem menj el egy ügyvédhez. Valószínűleg neki sem fog tetszeni, ha a válasza után hőzöngeni kezdesz és szidalmazod, de ő legalább pénzt fog érte kapni (és/vagy ha megunta, max. kipenderít az irodából).

az igazi kilroy # 2020.12.31. 21:52

De hát eddig nem is létezett olyan, hogy "egészségügyi szolgálati jogviszony". Ezt csak most találták ki ezek a tolvajok, hogy ezzel is militarizálják az egészségügyet.

Eddig közalkalmazotti státus létezett, és még most is az van, hiszen a fenti "jogviszonyba" csak márciustól lehet belépni.
Vagyis az egészségügyi dolgozók most közalkalmazottak, és nem "egészségügyi szolgálati jogviszony"-ban lévők.
Így logikusan, a közalkalmazottakra vonatkozó szabályoknak kellene rájuk érvényesnek lenni.
Megszűnik a közalkalmazotti munkaviszonyuk. Nem ők szüntetik meg, hanem az állam szünteti meg azt. Ehelyett az állam létrehoz egy központosított szervet, amelyben a dolgozók elveszítik a közalkalmazotti státusukat. Hogy nincs erre külön paragrafus? Hogy eddig senki nem gondolt arra hogy lesz majd egy pártnak nevezett maffia, amely elfoglalja az államot, és mindent, és mindenkit az uralma alá akar hajtani? Hát igen, erre tényleg nem gondolt senki, és nem hoztak rá külön jogszabályt.

De most hoznak. Az eddigi közalkalmazottakra nem lesz érvényes a közalkalmazottakra amúgy mindig érvényes szabály, hanem helyette gyorsan hoztak egy másik szabályt, amely persze arról szól, hogy az új státust esetleg el nem fogadók sokkal kevesebb végkielégítést kapjanak.
Ez mondjuk minden érintettnek világos, hiszen messziről, sötétben, ködben, stb. nézve is égbekiáltó igazságtalanságnak, és kicseszésnek látszik.

Azt is tudjuk, miért van ez így. Mondjam, vagy mutassam?

Egyébként ti hol éltek? A Hold sötét oldalán?

Lyonee # 2020.12.29. 19:58

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
A végkielégítés teljesen megegyezik a kjt-ben leírtakkal!
29. § (1) Az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy végkielégítésének mértéke, ha az egészségügyi szolgálati jogviszonyban töltött idő legalább

  1. három év: egyhavi,
  2. öt év: kéthavi,
  3. nyolc év: háromhavi,
  4. tíz év: négyhavi,
  5. tizenhárom év: öthavi,
  6. tizenhat év: hathavi,
  7. húsz év: nyolchavi

távolléti díjának megfelelő összeg.

kjt.
37. § (1) * Végkielégítés illeti meg a közalkalmazottat, ha közalkalmazotti jogviszonya

  1. felmentés,
  2. rendkívüli lemondás,
  3. a munkáltató jogutód nélküli megszűnése következtében vagy
  4. a (3) bekezdés szerint szűnik meg.

(3)
Ha a közalkalmazottal ugyanazon munkáltató legalább két alkalommal határozott időre szóló közalkalmazotti jogviszonyt létesít, és a korábbi közalkalmazotti jogviszony megszűnése, valamint az újabb közalkalmazotti jogviszony létesítésének időpontja között hat hónapnál hosszabb idő nem telt el, a közalkalmazott végkielégítésre jogosult, feltéve,....

Ti melyik esethez tartoztok szerinted? Nem véletlen, hogy külön szabályozzák, mert a kjt. erről nem rendelkezik.

az igazi kilroy # 2020.12.28. 20:05

A te válaszod lényege ez: "jó van az úgy, ahogy a kormány rendelkezett, itt nincs semmi látnivaló, haladjanak tovább".

Pedig nincs jól, ezt a vak is látja. Az a legkevesebb, hogy nem igazságos, de még csak nem is tűnik jogosnak. (Utaltam a Helsinki Bizottság véleményére az alkotmányellenességről.) Ha valami alkotmányellenes akkor az testvérek között sem jogos.

Az más kérdés, hogy megtehetik-e ezt a dolgozókkal. Nyilván meg, bármit megtehetnek.

Szóval, mit kezdhetnék egy olyan válasszal (tiéddel), amely a nyilvánvaló jog- és igazságtalanságot letagadja?

Itt olyan válaszokkal lehetne valamit kezdeni, amely válaszok egyrészt belátják, hogy ez így tényleg nem oké (lejjebb leírtam, hogy miért nem: szerzett jog elvétele, stb.), másrészt meg latolgatják, hogy mit lehet ilyenkor tenni (mégis), annak mennyi az esélye, stb.

Incapax # 2020.12.27. 08:02

Ja, hogy téged nem válasz érdekel, hanem lelki megerősítést szeretnél. Ez elsőre nem esett le, belátom, hiba volt.

az igazi kilroy # 2020.12.25. 22:16

"Kétfajta végkielégítésről van szó, nem írja felül egyik sem a másikat."

Micsoda? Hát már hogyne írná felül az utóbbi a közalkalmazottakra vonatkozó törvényt. Hiszen az utóbbi szerint sokkal kevesebb végkielégítés járna.

"A Kjt. szerinti meghatározott esetkörökben jár (lásd 37. §), ezen kívül esik az, ha a dolgozó nem írja alá az újfajta munkaszerződését"

Már hogyan esne azon kívül? Aki 20-30 éve volt közalkalmazott, azt most úgy tekintik, mintha nem lett volna az. Itt nem az számít, hogy a dolgozó nem írja alá az újat, hanem, hogy megszüntetik a régit. Hiszen éppen arról van szó, hogy még ezek szerint a tolvajok (a kormányról beszélek) szerint is jár a végkielégítés, csak sokkal kevesebbet akarnak adni - hiszen ugye úgy többet lophatnak maguknak.

Pl. a Helsinki Bizottság erre a "rendelkezésre" azt mondja, hogy az egyenesen alkotmányellenes, szerzett jogot vesz el, stb.

Persze Magyarországon ez a kormánynak nevezett gengszterbanda azt csinál amit akar, olyan törvényt hoz, amit akar, akkor változtatja meg az alkotmányt is, amikor akarja, ez nem újdonság. No de azt mondani, hogy ez így rendben van, az gusztustalan.

Incapax # 2020.12.20. 07:46

Kétfajta végkielégítésről van szó, nem írja felül egyik sem a másikat. A Kjt. szerinti meghatározott esetkörökben jár (lásd 37. §), ezen kívül esik az, ha a dolgozó nem írja alá az újfajta munkaszerződését. Ha csak a Kjt. féle végkielégítés volna, akkor nem is járna semmi ilyen esetben. Én nem látom, hogy mire lehetne egyáltalán a munkajogi pert alapítani.

az igazi kilroy # 2020.12.15. 08:37

Azért nyitottam ennek új tocsikot, mert ez egy új, és speciális téma, amelyben sok a tisztázatlan kérdés. Pl. egyelőre az is tisztázatlan, hogy az egészségügyben dolgozók közül kiket fog érinteni. Csak az egészségügyi, dolgozókat-e (tehát a szakmabelieket), vagy az összes, az egészségügyben dolgozót (portás, takarító, karbantartó, adminisztrátor, stb.) A "kormányzat" felkészültségét mutatja, hogy ez ügyben olyan körlevelet küldtek, amely nem hogy nem tisztázza ezt az eléggé fontos kérdést, de egy bekezdésen belül mond ellent saját magának.

Mindazonáltal én most nem ezzel foglalkozom, hanem egy egészen konkrét kérdésem van a jogtudorokhoz, amely kérdés a végkielégítéssel kapcsolatos:

A "költő" (a kormánynak nevezett) azt írja, hogy akkor, ha a dolgozó nem írja alá a megváltozott jogviszonyát, vagyis azt, hogy a mostani közalkalmazottiból átkerüljön az "egészségügyi szolgálati jogviszonyba", akkor a következő végkielégítési tételek lesznek érvényesek (idézem):
"Ebben az esetben a munkavállalót közalkalmazotti
jogviszonyban töltött ideje alapján az alábbi mértékű végkielégítés illeti meg:

  1. kevesebb mint 20 év figyelembe vehető szolgálati idő esetén 1 havi,
  2. legalább 20 év, de 30 évnél kevesebb figyelembe vehető szolgálati idő esetén 2 havi,
  3. legalább 30 év figyelembe vehető szolgálati idő esetén 3 havi,

a jogviszony megszűnésekor érvényes illetményének megfelelő összeg."

Ezzel szemben, a 1992. évi XXXIII törvényben ez áll (szintén közalkalmazottakra vonatkozó rész):
" A közalkalmazott végkielégítésének mértéke, ha a közalkalmazotti jogviszonyban töltött idő legalább

  • három év: egyhavi,
  • öt év: kéthavi,
  • nyolc év: háromhavi,
  • tíz év: négyhavi,
  • tizenhárom év: öthavi,
  • tizenhat év: hathavi,
  • húsz év: nyolc havi átlagkeresetének megfelelő

    összeg."

Tehát a mostani "szabály" szerint pl. egy 21 éves jogviszonyú dolgozónak 2 havi végkielégítés jár, míg a hatályos törvény szerint ugyanerre 8 havi. Ez nem kicsi különbség.

A kérdéseim:

  1. Ezt most hogyan? Van egy hatályos törvény, és azt ezek a Mórickák felülírják egy rendelkezéssel, csak azért mert nem akarnak annyi pénzt kifizetni a dolgozóknak? Megtehetik, hogy az állam törvényeit semmibe veszik, felülírják?
  2. Hova lehet ilyenkor fordulni? Tudom, a sóhivatalhoz. De azon kívül? Egy sikeres munkajogi per ebben az esetben mennyire esélyes?

Előre is köszönöm a szakértői válaszokat.