Dolgozók fizetési megkülönböztetése


Hiszékeny # 2021.01.07. 10:04

A munkáltatóm 5 éve a munkaszerződést nem adta ki részemre. Mikor alá lett írva azt ígérte, hogy 1 héten belül odaadja.

Egyszemélyes pékáru boltban dolgozok eladóként, minimálbérért. Van szakmunkás bizonyítványom, de nem kereskedelmi, valamint virágkötő OKJ-s képzettségem. Több boltból áll ez a vállalkozás. A többi alkalmazott a garantált bérminimumot kapja. Egyedül én nem kapom meg annak ellenére, hogy van köztük olyan eladó, akinek szakmunkás bizonyítványa sincs, csak OKJ-s.

Az lenne kérdésem, hogy jogos-e ez a fizetés, vagy kötelező lenne-e garantált bérminimumot kapnom ebben az esetben? A munkáltató adhat garantált bérminimumot néhány dolgozónak és minimálbért másoknak (feltéve, hogy minden dolgozó azonos munkakört tölt be), vagy kötelező egyenlő juttatást biztosítani?

A válaszokat előre is köszönöm.

wers # 2021.01.07. 10:27

jogos-e ez a fizetés, vagy kötelező lenne-e garantált bérminimumot kapnom ebben az esetben?

A minimálbérnél magasabb összegű garantált bérminimumot akkor kell megfizetnie a munkaadónak, ha az adott munkakör legalább középfokú végzettséghez kötött. Nem az alkalmazott végzettségét, képzettségét kell ez esetben vizsgálni, hanem az adott munkakört.

kötelező egyenlő juttatást biztosítani?

A törvény a minimumot határozza meg, e fölött annyit fizet munkavállalóinak, amennyit gondol. Nem kötelező ugyanannyit fizetnie mindenkinek. Továbbá az egyes munkavállalóknak semmi közük ahhoz, hogy a másik milyen feltételekkel kötött szerződést.