államilag előírt fizetések munkakörönként


bjdodo # 2021.07.04. 22:03

Remek, köszönöm a választ.


bjdodo

oligaliga # 2021.07.04. 05:36

Ismerősöd vagy szivat vagy tudatlan. Nincs ilyen szabályozás, hogy ki mennyit kereshet. Olyan van, hogy mennyi az, aminél nem kereshet kevesebbet, ezt megtaláltad, ez a minimálbér és a szakmás minimálbér (garantált bérminimum). Egyébként a bér a munkáltató és a munkavállaló megegyezésén múlik.

bjdodo # 2021.07.03. 22:40

Kedves Fórumozók!

Bocsánat, nekem csak egy elméleti kérdésem lenne. Ismerősöm szerint a munka törvénykönyvében meg van szabva, hogy adott szakma gyakorlója mennyit kell keressen, sávosan. Ácsok, asztalosok stb., pl. egy kft alkalmazottjaként adott sávon belüli pénzt kell kapjanak, ami sávot az állam határozza meg.

Letöltöttem a Munka Törvénykönyvét, a 153. § alapján a kormány hozhat rendeletet, amiben munkavállalók egyes csoportjainak más minimálbért állapíthat meg, mint másoknak, de ami rendeletet én találtam (A KORMÁNY 20/2021. (I. 28.) KORM. RENDELETE A KÖTELEZŐ LEGKISEBB MUNKABÉR (MINIMÁLBÉR) ÉS A GARANTÁLT BÉRMINIMUM MEGÁLLAPÍTÁSÁRÓL), abban nemhogy egy listát nem látok, de még kivételt se találtam, tehát látszólag mindenkire a minimálbér és a diplomás minimálbér vonatkozna.

Mivel nem vagyok jogász, gondoltam megkérdezem itt, hátha az ismerősömnek igaza van és én csak nem találtam meg az infót.

Köszonettel,
Józsi


bjdodo