Távmunkavégzésről való megállapodás


Eisenfaust # 2021.12.12. 11:17

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.12.09. 11:36

Tényleg nem ártana tudni, mire is gondolt a költő. Azt gyanítom, hogy csak arról van szó, hogy a munkáltató nyitva akarja magának hagyni a kaput arra az esetre, ha egyoldalúan meg akarja szüntetni - vagy szüneteltetni akarja - a távmunkavégzést. Más kérdés, hogy akkor azt kellene írni.

Rexor # 2021.12.09. 11:00

Vihar a biliben... mivel már 2 éve home officeban dolgozol nyilvánvaló, hogy semmi pluszt nem kell tenned, viszont a munkáltatónak is védenie kell magát, ezért készült a távmunkaszerződés. De ha ennyire nem bízol a munkáltatódban a legjobb ha más munkahelyet keresel.

drbjozsef # 2021.12.09. 10:28

Az a kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni?
Aláírni, vagy nem aláírni.

Lehet-e kérni a munkáltatót arra, hogy sorolja fel tételesen mit vár el a feladatok meghatározásán kívül?
Lehet. Kérni bármit lehet.

Adhat-e határidőt (ultimátumot?) a megállapodás aláírására?
Adhat. Azt sem tilos.

Mi történik, ha nem írom alá?
Nem lép hatályba. Ha ez így nem tetszik a munkáltatónak, rendes felmondással felmondhat.

Én nem izgatnám magam túlzottan miatta. Nyilván a munkáltató csak a munkaviszonnyal kapcsolatos egyéb dolgokban utasíthat, de azokat is csak a szükséges mértékben.
Kérheti, hogy vegyél fel zakót vagy nyakkendőt egy online meetingre. De azt nem, hogy pucéran üljél oda.
Kérheti, hogy végezz este el valami munkát. De nem kérheti, hogy este vásárolj be neki a spárban, és vidd házhoz.
Szóval életszerű keretek között enélkül a nyilatkozat nélkül is utasíthat egy csomó dologra, és életszerűtlen dolgokra akkor sem, ha aláírtad ezt a nyilatkozatot.

Nyilván vita esetén majd bíróság dönthet...

Eisenfaust # 2021.12.09. 08:51

Üdvözletem!

A cég ahol dolgozom (a járvány kezdete óta, azaz kb 2 éve home officban) most előállt egy olyan kéréssel, hogy írjunk egy megállapodást a távmunkavégzésről. Ebben szerepel a következő:

'"a munkáltató utasítási joga nem kizárólag a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki."

Hogy pontosan mire terjed ki a feladatok meghatározásán kívül kívül az nincs részletezve. Nekem ez a rész nem tetszik, mert olyan, mintha nyitva hagyná a kiskaput arra, hogy bármire rá lehessen húzni.

Mit tudom én nem olyan ruhában dolgozok otthon amilyen a munkáltatónak tetszik, vagy nem mosolygok a kamerába, akkor aki akar felhasználhatja ezt arra, hogy ürügyet kreáljon.

Felvetettem azt, hogy legyen részletezve, hogy a feladatok meghatározásán kívül még mire terjedhet ki az utasítási jog, de ez pedig a munkáltatónak nem tetszik, hogy miért azt elfogadhatóan nem indokolta meg.

Az a kérdésem, hogy mit lehet ilyenkor tenni? Lehet-e kérni a munkáltatót arra, hogy sorolja fel tételesen mit vár el a feladatok meghatározásán kívül?

Adhat-e határidőt (ultimátumot?) a megállapodás aláírására?

Mi történik, ha nem írom alá?