Zártkerti ingatlan vásárlás


potaj88 # 2021.12.15. 15:22
  • -lakhelye +üzemközpontja
potaj88 # 2021.12.15. 15:21

AK értékkel rendelkező (nem kivett, papíron művelés alatt álló) ingatlan adás-vételét az Fftv szabályozza. Elővásárlási joga van pl. az államnak, földműveseknek (akiknek a lakhelye Debrecen közigazgatási határától max 20km-re van) és ezen belül több féle rangsor van pl helyben lakó szomszéd, haszonbérlő stb. Kikerülni úgy lehet, ha a jelenlegi tulajdonos kivonatja a művelés alól, utána kifüggesztés nélkül megvásárolhatod. Apropó a 60 nap csak a jognyilatkozatok leadására nyitvaálló határidő, mire az összes hatóságon végigmegy szerintem legalább 3-4 hónap (de Nekem van olyan ingatlan amire 1 éve! várok , hogy határozat szülessen a sorsáról)

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
elővásárlási rangsort a 18. § nél találod

Cromone8888 # 2021.12.09. 15:28

Tisztelt Fórumozók.
Zártkerti ingatlan vásárlása előtt állunk Hajdú Bihar megye, Debrecen külterületén.
821 nm-es telken (1,78 koronás gyümölcsös) 35 nm hasznos alapterületű, tetőtéres épülettel, melyet lakóingatlanként használnánk, természetesen gazdasági épületként van minősítve.
Az eladó ügyvédjével eddig folytatott kommunikációból megtudtuk, hogy nem lesz gyors az adásvétel, a 60 napos kifüggesztés és a bonyolultabb, hosszadalmas átírás miatt.
A kifüggesztés ideje alatti elővásárlási joggal kapcsolatban vannak...lehet valótlan félelmeink, valamint az átírás közben felmerülő esetleges nehezítő tényezőkkel, anyagi vonatokkal nem vagyunk tisztában.
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e esetleg valaki, aki hasonló cipőben járt a közeljövőben vagy nagyobb rálátással bír a témával kapcsolatban.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel, Asztalos Csaba.