Közvetített dolgozó megkülönböztetése


SaireyVMK # 2022.06.13. 19:47

Halihó
Nemrég felvettek egy céghez közvetített("külsős") munkavállalóként,aztán az első oktatási nap ahol vegyesen volt külsős,belsős , közölték,hogy a külsősök fél évig nem kapnak szépkártya juttatást, az ugyanabba a pozicióba kerülő belsős dolgozók viszont igen. (Kivéve az első tört hónap,akkor senki sem kap). Én eddig úgy tudtam,hogy elvileg nem szabadna megkülönböztetni semmiféle juttatásban a közvetített és a céges dolgozókat. Sőt,béremelésnél se lehetne azt mondani,hogy te külsős vagy ezért nem kapsz annyi béremelést(bár előző melóhelyemen ezt meg is mondták,hogy adhatnának ,meg ne lepődjek meg ha máshol se fognak úgy emelni ha csak közvetített/külsős dolgozó leszek)

A másik ami nekem meglepő volt,hogy a belsős dolgozóknak is azt mondták,hogy csak 10.-én kapnak fizetést. (Mtk szerint nem 5.-e kéne legyen?) Bár lehet különleges oka. Ez egy 12órás egyedi munkaidőbeosztású folyamatos kétműszakos meló, 3hónapos munkaidőkerettel (Havibérrel). Akkugyár amúgy,ha van jelentősége.

SaireyVMK # 2022.06.13. 21:14

A kérdés amúgy az,hogy jogilag szabályos-e az ,hogy a közvetített dolgozót máshogy bérszámolják(nem kap szépkártyát fél évig),mint azt aki eleve céges dolgozónak jelentkezett ugyanarra a pozicióra(ő kap)?

Majordomus # 2022.06.13. 21:19

Ez a munkahely belső szabályzatából következik..
Nézd meg a kollektív szerződést.

Egyébként mint külsős nem te vagy hátrányban, hanem a belsős dolgozó előnyben. Nem ugyanaz!

SaireyVMK # 2022.06.15. 17:18

Ha valaki előnyben van,akkor az akihez képest előnyben van, ő hátrányba kerül. Én azt mondom,hogy továbbra is sérülnek a jogai a külsős munkavállalónak. Oké,hogy belső szabályzat, de az sem lehet diszkriminatív. Ugyanazok a feltételek kell hogy vonatkozzanak mindkét állományos dolgozóra. Nem lehet azt mondani,hogy a feketéknek csak vizet adunk, a sárgáknak kenyeret, a fehérek meg kapnak mindkettőt.

Állítólag arra hivatkoznak,hogy azért van mert fizetik a szállást. Aminek lehetne is alapja,hisz akkor megkapja a cafetéria juttatást csak más cimszó alatt. De fél év után már nem fizetik a szállást tovább,hogy hirtelen már a közvetített dolgozó is kapja majd a szépkártyát? Elvileg fél év után is "ingyenes" lesz a szálló,tehát ez nem indok. Nincs helyettesítve a kieső juttatás.
Másrészt az előző munkáltatómnál is volt olyan,hogy a KÜLFÖLDI dolgozóknak nem fizettek kimondottan cafetériát, helyette kötelező jelleggel hasonló értékű életbiztosítást vagy valami egészségügyi szolgáltatást(pontosan nem emlékszem mit) kaptak az általános tájékoztató szerint. Az is kb annyi mint halottnak a csók,mert kb semmit nem lát belőle fizukor,de gondolom akkor is benne volt a cafetéria rendszerben.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.06.15. 19:02

Alapvetően tévedésben vagy. A "céges" dolgozó munkáltatója a "cég", azzal tárgyal és egyezik meg a béréről, juttatásairól. A te munkáltatód viszont a munkaerőkölcsönző, te vele állapodsz meg. Közötök nincs ahhoz, hogy mit ad a "cég" a saját munkavállalóinak - és ahhoz se sok, hogy mit ad a "cég" a te munkáltatódnak értetek.
(Ha ugyanazt a bérezést, juttatást kellene adni a kölcsönmunkaerőnek, mint a sajátnak, az egész kölcsönzés veszítené el az értelmét.)

drbjozsef # 2022.06.15. 19:24

SaireyVMK,

Képzeld el, hogy különböző cégeknél, ugyanazért a munkáért más bért fizetnek. Ugyanabban az országban! Ez nem megkülönböztetés meg diszkrimináció.

Nem.

Majordomus # 2022.06.15. 20:25

A téma körűl lett írva.
A munkáltató határozza meg hogy kinek milyen juttatásokat ad,s ahogy Kbs rámutatott, a te munkáltatód a kölcsönző cég.