Rabszolgamunka


Bea8207 # 2022.11.30. 18:17

Kedves Jogászok! Nagyon elkeserítő ami velem történt,s szeretnék tanácsot kérni. Pár hete az egyik ismerősön ajánlotta,hogy volna alkalmi munka,s akár heti 5 napot is tudok dolgozni,8 órában napi tízezer forintért.Igaz a munkahely 180 km-re Szigetszentmiklóson egy kínai tv gyárban van,de ne aggódjak,mert jön értünk kisbusz. Az út oda 3 óra,úgyhogy hajnal negykor kell indulnunk. Örültem neki,mert épp akkor szűnt me a munkahelyem,s itt álltam jövedelem nélkül két kiskorú gyeremekkel. Az első meglepetés akkor ért,mikor a munkahelyre érve a nevemen kívül semmit nem kérdeztek. Itt már sejtettem,hogy semmiféle bejelentés nincs,de nagyon kellett a pénz. A második meglepi akkor jött,mikor ez az ismerős(beszervező,mint utóbb kiderült) közölte velem, hogy a napi tizes csak akkor jár,ha hetente megyek öt napot,máskülönben csak napi 9000 ft.Pont ezért nehéz nekem normális munkaviszonyt létesítenem,mert péntekenként a 8 éves kisfiamért kell eljárnom egy bentlakásos általános iskolába,mert ADHD betegsége van. Aztán az is kiderült,hogy amannyiben nem megyek hetente legalább 3 napot,akkor az addig ledolgozott napokra egy fillért sem kapok. Mindig Péntek esténként van fizetés. Ezen a héten úgy jártam, hogy tegnap tudtam először dolgozni menni. Ma is mentünk,de kiderült,hogy valami ellenőrzés miatt nem tudunk dolgozni,ezért hazaküldtek minket. Utaztunk feleslegesen 6 órát. Este felhívtam az ismerősömet,hogy mi van ilyenkor,mert ma ő nem volt ott. Erre elmondta,hogy a mai napot tuti nem fizeti ki az állítólagos munkáltató,s holnap meg ne is menjek mert nem lesz meg a három napom,így a tegnap ledolgozott napom sem lesz kifizetve. Kértem tőle,hogy adja meg ennek az állítókagos munkáltatónak az elérhetőségét,hadd tisztázzam ezt vele.Nem adta meg. Azt mondta majd ő beszél vele,de ne reméljek semmit.Szörny,hogy így ki tudják használni a rászorulókat,s mindenki csak nyel egyet,s csendben marad. Több százan dolgoznak ott ilyen módszerrel. Kérem segítsenek! Tegyek feljelentést? Értesítsem a médiát,hátha látnak benne fantáziát egy oknyomozó riportra?

drbjozsef # 2022.12.01. 10:18

Bea8207,

Kérem segítsenek! Tegyek feljelentést? Értesítsem a médiát,hátha látnak benne fantáziát egy oknyomozó riportra?

Jogilag elég nehéz erre tanácsot adni.
Ha nem szabályosan foglalkoztatnak, bejelentést tehetsz a Kormányhivatalnál. De ki ellen? Tudsz valamit a munkáltatóról? Cégnév, elérhetőség, bármi? Gondolom semmilyen írásod nincs a munkával kapcsolatban.

Feljelentenéd rendőrségen ezt az ismerősödet?

A médiának bármit küldhetsz, attól neked személy szerint jobb nem nagyon lesz...

Bea8207 # 2022.12.01. 12:22

Köszönöm a válaszát!
Természetesen semmit nem tudok a munkáltatóról. Ezek szerint a legjobb megoldás,ha hagyjuk,hogy ezek az emberek tovább gyűjtsék a milliókat emberkereskedelem bűncselekménnyel. Ugyanis semmi jogalapjuk nincs,hogy munkavállalókat közvetítsenek,vagy alvállalkozói munkát vállaljanak a kínai gyártó cégnél.persze a Kínaiakat sem érdekli,hogy milyen jogviszonyban dolgoznak a gyárban az emberek,hisz nem az ő munkavállalóik. Ők csak" bérlik" őket. Nem az ismerősöm jelenteném fel,hisz nem ő a munkáltató s a béreket sem ő finanszírozza, hanem ismeretlen tettes ellen tennék feljelentést.

drbjozsef # 2022.12.01. 13:04

Ezek szerint a legjobb megoldás,ha hagyjuk,hogy ezek az emberek tovább gyűjtsék a milliókat emberkereskedelem bűncselekménnyel.

Igen.
Ha emberkereskedelem miatt tennél feljelentést, akkor inkább hagyd mégis.

oligaliga # 2022.12.01. 14:01

Igen sok lehetőséged van, a legelső, hogy feljelentést tehetsz. Ez eddig a leírásod alapján nem emberkereskedelem, hanem csalás (mert neked kárt okoztak azzal, hogy a ledolgozott napodat nem fizették ki) és költségvetési csalás (bejelentés nélkül dolgoztatnak, tehát adót és járulékot sem fizetnek). Az ismerősöd nem tudod kihagyni belőle, hisz ő vitt bele, minimum tanú lesz belőle, ha nem nagyon működik együtt, akkor még gyanúsított is.

A kínai gyár nevét könnyű kideríteni, nem valószínű, hogy Szigetszentmiklóson olyan sok tv gyár lenne (az se kizárt, hogy a gyár koreai). Ez bízd a rendőrségre.

Bea8207 # 2022.12.01. 17:00

Köszi olialiga! Megfogadom a tanácsod. A rendőrségre bízom. Gondolom be kell menjek a legközelebbi kapitányságra,s ott megtenni a feljelentést csalás és költségvetési csalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen. A gyár amúgy a régi samsung gyár helyén van.

Majordomus # 2022.12.01. 20:38

Hát ettől még munkád nem lesz csak több nyugtalan napod.

oligaliga # 2022.12.02. 07:30

Ne mondd a rendőrségnek, hogy szerinted ez milyen bűncselekmény, majd ők minősítik. Csak azt mondd el a feljelentésbe, ami történt, és hogy szeretnél a pénzedhez jutni. A költségvetési csalásban úgyis a NAV fog nyomozni (és át is veszi a többi cselekmény nyomozását is), de ez sem a te bajod.

Majordomus beszólására nem érdemes hallgatni. Nem attól lesz munkád, ha hagyod, hogy az ismerősödhöz hasonlók rajtad és a többi kiszolgáltatott emberen átgyalogoljanak.

Majordomus # 2022.12.02. 20:14

Nem beszólásnak szántam. De egy nap miatt nem érdemes cirkuszolni.
Főleg nem ennyit utazni.