Munkaszerződés módosítás visszamenőleg lehetséges?


Sz.Márton # 2010.07.25. 10:49

Ha hivatásos állományból (?) történik a vezénylés, akkor a 2001. évi XCV. törvény (Hjt.) hatálya alá tartozol (..és intézi az ügyeidet a helyi személyügy,...érdemes velük illedelmesen beszélni, mert akkor gyorsabb és hatékonyabb a tájékoztatásuk!)

"Vezénylés

52. § (1) Az állomány tagja a szolgálat érdekében eredeti szolgálati beosztásában való meghagyása mellett bármely szervezeti egységhez és bármely helységbe beleegyezése nélkül meghatározott szolgálati feladat teljesítésére vezényelhető.

(2) A más helységbe való vezénylések együttes időtartama 3 évenként a 6 hónapot nem haladhatja meg. A vezénylés időtartamának befejezésétől számított 6 hónapon belül újabb vezénylésre nem kerülhet sor. Méltánylást érdemlő személyi vagy családi érdekből azonban kérelemre e korlátoktól kivételesen el lehet tekinteni.

(3) Az állomány szolgálati beosztást betöltő tagja Honvédségen belüli képzése az oktatás időtartamára vezényléssel történik. A képzésre történő vezénylés időtartama nem számít be a (2) bekezdésben meghatározott időtartamba.

(4) Az állomány tagját az ezzel járó sajátos szolgálati kötelezettségeknek, ezek teljesítése feltételeinek és körülményeinek ismertetése után az egy évet meghaladó, a 2. § (32) bekezdés b) és f)-g) pontok szerinti esetekben külföldi szolgálatra a miniszter, ettől eltérő külföldi szolgálatra, illetve rövidebb időtartamra a jogszabályban meghatározott elöljáró vezényelheti. Külföldi szolgálat esetén a vezényeltet megillető juttatások és terhelő kötelezettségek mellett egyéb pénzbeli és természetbeni ellátások, illetve a hazainál kedvezőtlenebb szolgálati körülmények között érvényesülő kötelezettségek is megállapíthatók. A külföldre vezénylés a külföldi szolgálati kötelezettség teljesítésének időtartamára szól".(...)"

ÉRDEMES TOVÁBB IS OLVASNI EREDETIBEN!

perkele # 2010.07.25. 10:31

Tisztelt Szakértők!

Háem dolgozóként vezénylésemet töltöm egy másik beosztásban, mivel ez az idő meghaladta a három hónapot jogosult vagyok az előző munkakörömből adódó átlagkereset kiesésére. Ezt munkáltatóm úgy kívánja kikerülni, hogy viszamenőleges hatállyal kíván kinevezni új munkahelyemre. Kérdésem, történik e jogsértés, vagy nem. (ha lehet jogszabályokkal alátámasztva) Köszönettel: Perkele

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.08. 06:51

De ahogy hunfrakk mondta, célszerű lenne azt a szerződést írásba is foglalni. Persze, próbaidő nélkül!

Fonti # 2010.06.07. 21:11

Köszönöm, ez azért egy picit megnyugtató, bár azért remélem dolgozhatok tovább gond nélkül, nem kerül sor semmi ilyenre.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.07. 21:08

egy a lényeg:
munkaszerződés csak írásban érvényes

Viszont az írásbeliség hiányára pont a munkáltató nem hivatkozhat. EZ a munkaviszony létrejött, próbaidőt nem kötöttek ki, a kérdező a felmondástól védve van.

Fonti # 2010.06.07. 21:05

Köszönöm, elolvastam. A szerződés része igaz. De a bevallásokat havonta leadja, bankon utal. A totál feketemelónál ezek nincsenek. De ha jól értem, gyakorlatilag semmilyen érvvel nem tudom igazolni majd, h nem kóser a kirúgásom.

hunfrakk # 2010.06.07. 20:57
Fonti # 2010.06.07. 20:45

Nem hajlandó megírni. Egyébként már tudja kb 3hete, mert látszik rajtam. Bementem hozzá, mert úgy gondoltam ez a korrekt elmondtam, h ez van, de nem lógni akarok emiatt, visszaélni a helyzettel, hanem dolgozni továbbra is.

hunfrakk # 2010.06.07. 20:42

egy a lényeg:

munkaszerződés csak írásban érvényes

hunfrakk # 2010.06.07. 20:40

azonnal írjatok egy munkaszerződést

nagy kérdés, hogy megmondod-e neki szerződéskötés előtt, hogy várandós vagy...
(ez attól is függ, hogy milyen ember a munkáltató)
*

Fonti # 2010.06.07. 20:39

Igen, azzal, h próbaidő alatt kirúghat, ezzel tisztában vagyok. De ha szerződés sincs, akkor a próbaidő hogy lehet pl három hónap? Én szóltam már neki, persze írásban nem mertem, nehogy nyomban kirúgjon, hiszen dolgozni akarok. Nem akarok táppénzre sem menni és szívatni sem akarom, csak dolgozni. De ha pl mondjuk 1 hét múlva benyögi, h felmond, akkor mit tehetek?

hunfrakk # 2010.06.07. 20:33

Munka Törvénykönyve

76. § (1) A munkaviszony - ha törvény másként nem rendelkezik - munkaszerződéssel jön létre.

(2) A munkaszerződést írásba kell foglalni.
A munkaszerződés írásba foglalásáról a munkáltató köteles gondoskodni.
Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló - a munkába lépést követő harminc napon belül - hivatkozhat.
*
Ha a szerződésben nincsen kikötve próbaidő, akkor nincsen próbaidő.
*
Egyébként próbaidő alatt nincsen semmiféle védelem, bármikor, indokolás nélkül "kirúgható" a munkavállaló.

Fonti # 2010.06.07. 20:27

Tisztelt Szakértők!

Jelenlegi munkahelyemen 2010.03.17-óta dolgozom és nincs munkaszerződésem. Bejelentve be vagyok, mert az ügyfélkapun megnéztem. De időközben kiderült, h babát várok. Mit tehetek ha kirúg emiatt a munkáltató a próbaidő alatt? Már ha lehet itt próbaidőről beszélni, hiszen szerződésem sincs, így tehát nincs kikötve semmi.
Köszönöm a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.12. 07:01

Már bocsánat, de azt észre szokta venni az ember, hogy napi nyolc óra helyett csak négyet van a munkahelyén. Meg azt is, hogy mennyi pénzt kap fizetésnapon.

Bence_11 # 2010.05.11. 23:14

Kedves Nandy, köszönöm a tanácsod

Azt szeretném kérdezni, ha a szerződés módosítást nem írom alá akkor a munkáltató mit tehet ezzel szemben, ezt egyszerűen el kell fogadnia és kész, vagy...

Bence_11 # 2010.05.11. 22:50

Kedves Béla hozzászólásodra válaszolva:

Ez akkor is lehetséges, ha csak utólag derül ki, hogy átvertek? Külön szóltam már a munka ügyön, hogy valahol számítási hiba miatt rossz a bérem. A kedves kollega meg a fejét vakarva váltig állítja, hogy minden rendben van, ahelyett, hogy szólna:

  • bocsika de meg kurtítottuk a besorolási béredet, mert miért ne? És neked még csak nem is szólunk semmilyen formában, mert úgyis bármit meg tehetünk?

Most kérdezem, azért nem szóltak már eleve semmit és még most sem, mert ilyen lazák, vagy tényleg ennyire hülyék, vagy mert mit számit, ők tényleg bármit megtehetnek.

Mit tehetnék most ebben a helyzetben, hogy meg kapjam az aláírt szerződésben járó béremet?

Illetve valahol félek ha kinyitom a számat már megyek is a levesbe, gondolom, bár azért elbocsájtani mivel már viszonylag régi dolgozó vagyok csak valamilyen súlyos vétséggel tudnának, de azért abban biztos vagyok mindent megtennének, hogy kirúgjanak.

Béla szavaidból úgy veszem ki, még így is én vagyok vert helyzetben

Kérek mindenkit, ha tud segítsen mert teljesen tanácstalan vagyok

Köszönöm az eddigi hozzá szólásokat

Kovács_Béla_Sándor # 2010.05.11. 07:47

Láttam én már olyan bírósági döntést, amely közös megegyezéssel történt szerződésmódosításnak tekintette, ha a felek ugyan nem foglalták írásba a változást, de mindketten huzamosabb ideig annak megfelelően jártak el. Hét hónap pedig már elég hosszú idő.

nandy # 2010.05.10. 20:16

Nem kell visszamenőleg semmilyen módosítást aláírni, hacsak nem tartalmaz kedvező feltételeket a számodra :)
Ha az érvényes szerződés szerinti munkaidőd 40 óra, azt csak módosítással lehetne csökkenteni, mint ahogy a béredet is.

Szerintem írj levelet a munkaügyi osztály vezetőjének, hogy szíveskedjenek visszamenőleg is számfejteni a szerződés szerinti bért, és a jövőben is legyenek erre tekintettel.

Bence_11 # 2010.05.10. 16:08

Tisztelt Szakértők!

Kereskedelemben dolgozom 2004-óta első munkahelyként egy multinál, 2009 május 6. ától egy magasabb bérkategóriába eső munkakörbe kerültem (de változatlanul beosztott maradtam, 40 órás, besorolási bérem:125 E)

2009 okt. 10. vissza helyeztek, de emellett 20 órába előző munka körömbe. (szerződés módosítást se szóba, se papíron nem történt) Hó végén látom, hogy jóval kevesebb még így is a fizetésem. Bementem érdeklődni a munkaügyre, de ott nagy felháborodás már magára a kérdésre; hogy üljünk le egyűt és számoljunk utána, nagy nehezen válaszként annyit tudtam meg, hogy a bérszámfejtést a központban végzik, és ő sajnos ehhez nem ért és pont. Miután kaptam még egy ilyen vérlázító fizetést megint bementem és már eleve közölte velem, ne haragudj sok dolgom van,"gyere vissza máskor". Otthon nézegettem a fizetés lapomat és csak akkor esett le nekem, hogy én mindig az óra számokat illetve a pótlékokat nézve számoltam, a besorolási béremet ezzel szemben mindig figyelmen kívül hagytam, és akkor látom, hogy alacsonyabb lett a besorolási bérem 52 ezer Ft. -ra. (62.500 helyett, mert ennyi tudtommal 125 E fele)

Emellett feltűnt, hogy mint részmunka idős dolgozó többet dolgozom mint az előírt óra keret Pl.: 2010 márc. 31 napos hónap lévén 8 hétvége és 1 ünnep van a hónapban, így ténylegesen 22 munka napom van, illetve 88 órát kell dolgoznom. Ezzel szemben igazoltan 95 órát dolgoztam és a különbözetet nem fizették ki. (a ledolgozott időt igazolni is tudom, meg van a jelenléti ívek fénymásolata, amit a dolgozónak és munka helyi vezetőnek is alá kell írnia.)
És a probléma az, hogy ez minden hónapra igaz 2009 szeptembertől. (ide azért írtam szeptembert mert már 40 órás ként, Augusztusban vettem észre ezt az apróságot)

Az első kérdésem jogos vagyok e a bér különbözetre, illetve a ki nem fizetett ledolgozott munkaidőmre?

A második kérdésem az lenne, ha most oda tennének elém egy szerződés módosítást 2009 okt. 10-i dátummal és persze ez már tartalmazná, hogy 20 órában foglakoztatnak amellett, hogy 52 ezres az új besorolási bérem, esetleg mit tehetek?

Előre is köszönöm a segítségeteket

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.22. 14:06

???
Lehet, hogy egy hat évvel ezelőtti kérdésre válaszoltál? Már aligha aktuális.

maze # 2009.09.22. 14:04

Ha a munkáltatód nem hajlandó tudomásul venni a munkaszerződés http://www.minta-szerzodes.hu/…erzodes.html felmondását, az az ő baja. Attól az még érvényes.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.04.15. 08:59

A felmondást mikor közölték veled joghatályosan?

feryke84 # 2009.04.14. 14:48

Sziasztok! Egy multinál dolgoztam másfél évig! Aztán egyik napról a másikra bejelentették hogy a válság miatt elbocsájtanak, közöltem a HR vezetövel hogy beteg vagyok és táppénzes állományba megyek, és nem írok alá semmilyen leszámoltatási papírt! Az orvosom április 4.-én állományba vett, ezt közöltem is a munkaadómmal, ennek ellenére április 7.-i dátummal leszámoltatott, a leszámolási papírjaimon az aláírás helyett oda volt írva hogy postázva április 6.-a. Törvényesen járt el a munkaadóm??? Mert én úgy tudom hogy táppénz alatt csak közös megegyezéssel szüntethetö meg a munkaviszony!

anubis # 2003.12.10. 09:13

Ja, a vállalati jutalmakról csak annyit, hogy amikor nagyvállalatnál dolgoztam, voltak szép jutalmak, nem nekem, aki viszont kapta, mind a vezetők körül lebzselt, ez köztudott volt és egyikük- másikuk a magánéletét is ott oldotta meg. Szóval ezek és ezek barátai között oszlik meg a plusz pénz és a "dícséret", amit a naívabbak még komolyan is vesznek. Persze ott is pénz a lényeg. ( a barátnőm barátnőjének juttatok egy kis pénzt dícséret formájában, mert nála jobban senki nem csinálta a munkáját, pedig legalább húszan dolgoznak ua. területen, köztük tapasztaltabbak is)

anubis # 2003.12.10. 09:04

Kedves Royal!

Nagyon egyetértek veled mindenben, amit legutóbb leírtál. Én már Meggyesi miniszterelnöknek is írtam, természetesen a robotja válaszolt, de a semminél ez is jobb, kis jelzés feléjük, hogy nem stimmelnek a dolgok. Amit leírtál a milliós menedzser fizetésekről, az sajnos tipikusan arra emlékeztet, amit anno általános és középiskolai töri óráimon tanultam a kapitalizmus hátulütőiről. Kár, hogy még mindig nem nőtte ki ez a rendszer eme csúgságait. Persze ahhoz meg kéne buknia világszerte és remélem meg is fog. Ha mégsem, soha nem nő ki belőle a jóléti társadalom, főleg nálunk.
A könnyű munkatalálás nekem is kérkedésnek hangzik manapság, bár én is ismerek olyanokat, akik hozzám képest halálra keresik magukat, pedig nem is vezetők. Ez azonban szintén protekciós állás ma és nem kisvállalkozónál lehet megkapni.

Egyébként már régóta nézem az álláshirdetéseket és megyek is, amint tudok, de sajnos hosszú távra tervezhető helyet újságból, netről ritkán lehet kifogni. Legfeljebb az "addig jó lesz, míg jobbat nem találok" tipust, mint ez a mostani is nekem. Már nem akarok ideiglenes helyet olyan kompromisszumokkal, melyek tényleg csak ideig-óráig tarthatók részemről.