Munkaszerződés módosítás visszamenőleg lehetséges?


kerge # 2003.10.29. 08:39

Ha a munkavállalót hivatalosan minimál bérrel alkalmazzák egyébként a minimálbér többszörösét fizetik ki zsebbe akkor ki milyen szabályokat sért (munkavállaló ill. munkáltató)?


Zoran

the big cat # 2003.10.26. 15:20

Mint írtam, a szerződés a felek szabad megállapodásának tárgya, és akár antedatálható is. ekkor természetesen a jogok és kötelességek visszamenőlegesen állnak be, tehát csak olyasmit lehet így rendezni, aminek nincs objektív akadálya.

Az hogy valamit akarnak meg nem igen lehet jogellenes, mivel a szándék ebben az esteben nem keletkeztet jogviszonyt.

A visszamenőleges módosításnak pont az lenne a célja, hogy aműszakpótlékaidat nem kelljen kifizetni, stb.

Szerintem a te esetedben ne menj bele a visszamenőleges módosításba, csak a mostantól való módosításba, és akkor nincs semmi probléma. Az iylen messzre visszanyúló módosítás egyébként is több gondot okozhat, mint előnnyel járhat, hiszen pl. a ledolgozott munakrendet már nem tudod megváltoztatni, stb.

bernie1000 # 2003.10.26. 13:49

Köszi szépen a választ!
Igazából az érdekelne még, hogy maga a tény, hogy 2003 októberében egy 2002 decemberi dátumú szerzödést akarnának aláiratni, az nem törvényellenes-e? A szerzödésen nem az aznapi dátumnak kellene szerepelnie?
A másik pedig, hogy akkor - ha én elfogadom - ezekszerint az sem törvénybeütközö, ha egy 11 hónappal ezelötti idöponttól akarják visszamenölegesen a szerzödésem megváltoztatni a mai napon?
Igazából szeretném ezt a változást, de nem szeretném, ha az eddig kifizetett müszakpótlékaimat visszakérnék olyan indokkal, hogy hát tavalytól éri a szerzödésmúdositás. Mit tehetek?
Ha belemegyek a visszamenöleges módosításba, kérjek egy igazolást, hogy nem kérik vissza az eddig kifizetett müszakpotlékokat? Ha igen, mi az, ami okvetlen rajta legyen?
Köszi elöre is!

trenzit # 2003.10.24. 13:58

Nem de hasonló!!

Béres-Deák Attila # 2003.10.24. 10:18

Milyen munkahely? Nem tán vámügynökség?


attika

trenzit # 2003.10.24. 08:12

Nagyon köszönöm a válaszát!
Sajnos elég rosszul irtam le a gondajim,de az eu közeledtét azon értem hogy megszünik a munkahelyem,kb 70%át elküldik az embereknek!A ledogozott szabadság a következöen néz ki,alapból 24 , 72es munkaredbe járunk,persze ez nem ügyeleti és nincs biztositva a 3 órás alvás sem,szal lényegében 4-en vagyun 1 munkahelyen,és amikor valaki elmegy szabira nemkapunk embert aki beugrik hanem nekünk kell ledogozni,ez 1 évben kb 6-8 honap,és van olyan honap hogy kijön 10,24orás szolgálat is,de az cég persze nem fizet senkinek,túlórát.Válaszát elöre is köszönöm!

the big cat # 2003.10.23. 21:33

Munkaszerződés módodítása csak közös megegyezéssel lehetséges. Ezért íratják alá veletek is. Ez jogszerű, de az is, hogyha nem írod alá, mert nem akrod, vagy nem értesz egyet vele, vagy egyszerűen csak most nem érzed olyan hangulatban magad, az elutasítást nem kell indokolni.

Ellenben ha ezek után felmondanak (ami nem lehet azonnali hatályú), azt nagyon keményen indokolniuk kell , és vita eseténnekik kell bizonyítaniuk a felmondás jogszerűségét. Az természetesen jogszerűtlen indok, hogy te nem akartál számodra kedvezőtlenebb szeződést aláírni, ezért küldtek el. Sőt, a történtek után szerintem bármilyen, még jogszerű indokú felmondás is joggal való visszaélésnek minősülne, és így jogszerűtlennek.

Ha kirúgnak ezek után, irány a bíróság, elég nyerő ügy.

(Mondjuk azt nem értem mitől van úgy beijedve a munkáltatód, az EU-val nem lesz lényeges véltozás a magyar munkajogi szabályozásban, amit már meg kellett változtatni, az ma is él)

Az általad írt munakrend abszolút jogellenes. Azt meg nem értem, hogy mit jelent az, hogy 3 ember szabadságát dolgozatják le.

trenzit # 2003.10.23. 12:17

Hellosztok
Az volna a kérdésem ,megteheti e egy cég azt hogy a határozatlan idejü szerzödésemet,korlátozzák az én hozzájárulásom nélkül,tehát a légyeg az ,hogy az eu közeledtével mindenkivel,azt csinálja a cégünk hogy aláiratják az uj szerzödést,ezzel megoldva minden fajta védkielégítéstöl magukat,mondjuk ha nem
irom alá kirugnak,azonnal,van valami lehetöségem?Nagyon megöszönném bárki tanácsát!Még valami,megtehetik velünk azt hogy 10 éve 3 ember szabadságát dolgoztatják le ,évente,tulorát meg nem fizetnek,lehet egyáltelán magyarországon
24orat dolgozni majd 48 pihenö,és megint 24!

the big cat # 2003.10.22. 17:01

A szerződés módosítása senkinek sem munkaköre, az a két szerződést kötő fél dolga.

A szerződés azért szerződés, mert az két egyenrangú fél egybehangzó akarattal köti, tehát egyoldalúan senki sem módosíthatja, amit mutat az is, hogy kérik, hogy írd alá.

Te többször kérted a szerződésed módosítását, ők ezt többször elmulasztották. ha most hajlandó vagy visszamenőleg aláírni, ezt megteheted, a felke közös megygezéssel nagyon sokmindent megtehetnek, pl. ezt is, de nem vagy köteles elfogadni, és ha nem fogadod el, akkor nincs módosítás.

bernie1000 # 2003.10.22. 15:21

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy a mai napon tavalyi dátummal 2002 dec 10-től módosítsa a szerződésemet? Szerintem ugyanis nem, de nagyon hálás lennék, ha valaki az ide vonatkozó törvényt is meg tudná mondani nekem.

Pontosabban arról van szó, hogy tavaly szeptembertől megszakítás nélküli munkarendbe vettek fel dolgozni, tehát dolgoztam hétvégeken és éjszakánként is eléggé összevissza. Még akkor decemberben kértem, hogy átkerülhessek cégen belül egy nappali csoportba, amit lehetővé is tettek, a szerződésemet viszont nem módosították nappali műszakra. MIvel a kollektív szerződés szerint is megszakítás nélküli munkarendben jár 14 óra után műszakpótlék, ezt mindig meg is kaptam, azóta is. A menedzseremnek ezt említettem, és ő jóváhagyta (igaz, csak emailben), mert mondta, hogy még nem akarják megváltoztatni a szerződésem, mert még nem végleges, melyikcsoportba kerülök, és ő addig szeretné ezt fenntartani.
Azóta többször jeleztem, hogy kéne módosítani, de mindig elfelejtették. Ma viszont az orrom alá toltak egy szerződésmódosítást, hogy írjam alá. 2002. dec. 10-i dátummal volt, és az állt benne, hogy attól a naptól fogva nappali műszakossá módosítják a szerződésem, mert akkor kerültem át.
Én viszont ezt alapból visszatoltam, hogy visszamenőleg nem írok ilyet alá. Nem hiszem, hogy törvényes, arról nem is beszélve, hogy ezúton visszakövetelhetik az összes kiadott műszakpótlékot, vagy nem? Tudja ezt valaki?
Én úgy érzem, nem az én feladatom a szerződésmódosítás, nem tartozik a munkakörömbe, és az, hogy ők csak most módosítják, nem tehetné lehetővé a visszamenőleges szerződést. Igazam van?

Hálás vagyok minden válaszért, ha lehet, amilyen gyorsan csak megy, írhattok emailt is bernadette@mailbox.hu.
Köszönöm mindenkinek!