Felmondás GYES alatt ?

sly78 # 2008.09.16. 13:09

Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg GYES-en vagyok. Kb. egy hónapja jelentkeztem a munkáltatómnál hogy hamarosan vissza tudok menni dolgozni. Tudomásul vették, a helyzet bíztató volt. Aztán egy hónapos csend után felhívott az ügyvezetőnk hogy nézzek szét az álláshírdetések között. Arra hivatkozott, hogy az állásomat betöltötték és nem tervez bővítést. Azzal vígasztalt, hogy természetesen ami jár azt kifizeti.
A kérdésem ez lenne. Mi az ami ebben a helyzetben jár?

A segítséget előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 13:46

Hmm. Elfogadod a felmondást? Akkor felmondási idő jár, aminek a felére fel kell menteni a munkavégzés alól, és végkielégítés járhat. Természetesen ki kell fizetni a ki nem adott szabadságokat - méghozzá a törvény szerint rendezett bérrel számfejtve.

sly78 # 2008.09.16. 15:05

Köszönöm a gyors válaszát!

Még nem fogadtam el semmit, annyiban maradtunk hogy jelentkezem. Közös megegyezés szóba sem jöhet, úgy tudom hogy ilyen indokkal nem küldhetnek el.
Másrészt elég kis cég, ezért ha csak kényszerűségből alkalmaznak valakit, akkor nagyon meg tudják keseríteni szegény munkavállaló életét. Ebből inkább nem kérek.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.16. 17:12

Félreérthetően fogalmaztam. A rendes felmondást nem kell elfogadnod, hatályos az anélkül is. Viszont bíróság előtt megtámadhatod, ha úgy gondolod, az indoklás nem valós vagy nem okszerű. Nem kell, hogy azt is kérd, hogy állítsák helyre a munkaviszonyt - pernyertesség esetén szép pénzt lehet kapni anélkül is.

nyusz66 # 2008.09.16. 17:33

Ha mondjuk van még 1 éved hátra a GYES-ből, plusz mondjuk a felmondási idő még 2 hónap (a hasamra ütöttem), akkor 14 hónapig lennének költségei veled.
Nézd meg ezen a linken: http://www.hrportal.hu/index.phtml?…
hogy mekkora munkáltatói költség tartozik a bruttó fizetésedhez (amit természetesen visszatéréskor a munkakörödben dolgozó többi kolléga szintjére kell emeljen). Ebből kiszámolhatod az ő 14 hónapra eső költségeit. Ha ennél kevesebbet kell neked a közös megegyezés keretében, akkor ő már jól járt. Te meg gondold végig, hogy van-e esélyes GYES mellett és kicsi gyerek mellett munkát találni (elég kicsi, elhiheted), és számolhatsz, hogy, ha abban a 14 hónapban csak a GYES-t kapod, mert nem kapsz állást, akkor összesen mennyi lenne az a pénz, amivel már meglesztek. És annyit kérj egy összegben cserébe a közös megegyezésért. Ha nem megy bele, nincs más választása, mint az, hogy fizeti a fizetésed, és vagy foglalkoztat, vagy nem. Nincs alkupozícióban, te diktálhatod a feltételeket. Ha elég komolynak és határozottnak lát, hogy képes vagy visszamenni dolgozni, akármi is lesz, ha nincs közös megegyezés, akkor szerintem inkább belemegy - és még jól is jár vele. De legjobb lenne egy könyvelővel/bérszámfejtővel levezetni neki, mennyi lenne a költsége az A és mennyi a B esetben, aztán az egészet egy ügyvéddel elküldeni neki, a nyomaték kedvéért.
Lehet, hogy most humánusan akarsz őhozzá hozzáállni, de neked elsősorban a saját gyermeked és családod érdekeit kötelességed szem előtt tartani. Vedd úgy, mintha a családod ügyvezető igazgatója lennél. Lehetsz empatikus vele, de nem hozhatsz a "cégre" (vagyis a családodra) nézve hátrányos döntést, mert nem erre szól a megbízatásod.

sly78 # 2008.09.17. 09:01

Köszönöm a segítséget!
Talán azért humánusabb az ember mert nehéz váltani a "főnököm" és a "már nem a főnököm" között.
Igyekszem a dolgot békésen, de kellő nyomatékkal intézni.
Munkát találni nem lesz könnyű,de kész tények elé állítottak. Most írhatnék egy esszét a Gyermekek hatása a jövőbeni gazdaságra címmel de ennek a fórumnak nem ez a témája....

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.17. 09:28

Nem állítottak kész tények elé. Ha nem akarod, nem írod alá a közös megegyezést; a rendes felmondás ellen pedig a gyerek 3 éves koráig védve vagy.

sly78 # 2008.09.17. 16:13

Ahogy olvasgattam a fórumokat a következőkre jutottam:

1. Ha közös megeggyezést írok alá érzékeny búcsút vehetek a végkielégítéstől is.
  2. Telefonon történt közlés nem felmondás, tehát még állományban vagyok.
  3. Ha mégis kapok a (szerintük) rendes felmondásról valami papírt, nyugodtan meglátogathatok vele egy ügyvédet.
  4. A felgyülemlett szabadságomat ki kell hogy adják, nem válthatják meg.
  5. Mivel még 10 hónapom hátravan a Gyes-ből, megtehetem hogy egy darabig feléjük sem nézek.
  6. Amit várhatok : közel 2 hónap fizetett szabadság+felmondási idő+az 5 év után járó 2 hónapnyi végkielégítés.

Ahhoz ragaszkodhatnak hogy a felmondási idő felét ledolgozzam? Elég érdekesen nézne ki hogy 2 év után bejárjak 2 hetet... főleg úgy hogy az indok : nem tudnak munkát adni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.17. 16:22

4. De igen, a munkaviszony megszűnésekor megválthatják.
5. Ha már írásban bejelentetted, hogy megszünteted a fizetés nélküli szabadságot, akkor azt vissza is csak írásban vonhatod.
6. Nem +; a szabadságot kiadhatják a felmondási idő alatt is.

sly78 # 2008.09.18. 06:08

Az írásban történő bejelentés fontos.
Nálam rögtön kiverte a biztosítékot, amikor közölték hogy már ketyeg a szabadságom amióta letelt a GYED-em, mert elfelejtettem bejelenteni hogy igényeltem GYES-t. Mindezt persze a tudtom nélkül indították. Nem hiszem hogy köteles vagyok a GYES-t bejelenteni, de utólag megtettem hogy megnyugodjanak.
Ezt csak a többieknek írom tanulságként.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.18. 07:18

Mivel a gyest a munkáltató útján kell igényelni, elég nehéz lenne úgy, hogy ők nem tudnak róla.
Ettől függetlenül tévednek; a fizetés nélküli szabadság a gyermek életkorához van kötve egyedül. Ha a munkavállalónak úgy tartja úri (hölgyi) kedve, hogy egyáltalán nem igényel gyest, attól még vígan otthon maradhat a gyerek harmadik születésnapjáig.
A fizetés nélküli szabadság ennél korábban csak a munkavállaló bejelentése alapján szűnik meg.

husgab # 2008.09.18. 10:49

kbs, hogy érted, hogy a munkáltató útján? MÁK-nál kell igényelni, megszűnt a munkahelyen a kifizetése. Állítólag csp-nak is, de nekem azt a férjem munkahelye kifizeti.

szkatica # 2008.09.22. 11:32

A GYES után közölte a munkáltató, hogy nem tud visszavenni. Szóban megegyeztünk a rendes felmondásban (felmondási idő + végkielégítés). Most tőltöttem a szabadságom utolsó napját, viszont a munkáltatóm nem jelentkezik.(Eddig sem ő tette) Még semmit sem írtam alá. Úgy tudom a felmondást írásban kell megtennie?! Ha később jut csak eszébe hogy megküldje, akkor visszamenőleges hatállyal úgye ezt már nem teheti meg? Akkor tovább tart a munkaviszonyom vagy el kell fogadnom, hogy szept. 22-vel felmond?

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.22. 13:38

Csak írásban, nem lehet visszamenőleges hatályú, indokolni kell, és az indoklásnak okszerűnek és valósnak kell lennie.

Ha viszont nem mondtak fel neked, és lejárt a szabadság, akkor jelentkezned kell munkára. Különben még rendkívüli felmondás is lehet belőle.
Ha jól értem, máris van egy nap igazolatlan hiányzásod.

evetka # 2008.09.23. 10:15

Üdvözlet, segítséget szeretnék kérni!

Szeptember 1-jétől munkaviszonyban vagyok, most töltöm a kötelező szabadságom, október 3-ig. A főnökömmel nyáron megbeszéltem, hogy visszamehetek, viszont eddig délután kellett dolgoznom, és kértem, hogy napközben szeretném ellátni a feladatom, azt mondták rendben van. Visszamondtam a gyedet, mert decemberben tölti 2. életévét a kislányom, megigényeltem a gyest.
Szeptember 2-án felhívtak telefonon - nem a főnök, munkaügyis, hanem a kollegák -, közölték, hogy elhamarkodottan döntöttek, nincs igény a napközbeni munkámra, mert délutánra, estére kell munkaerő...! Nem mondtak semmi bíztatót, csak ennyit...
Aztán persze beszéltem pár nap múlva - megintcsak a kollegákkal -, akik mondták, hogy nyugodjak meg, biztos találnak nekem valami munkakört a cégen belül. Egyik nap ebben hiszek, másik nap meg attól félek, hogy egyszerűen a szabadság lejártával elküldenek?!
Kérdésem, hogy ebben az esetben (tehát én nem tudom vállalni az eddigi munkaidőmet) gyes alatt felmondhatnak-e nekem, vagy kötelesek elhelyezni cégen belül?
Előre is köszönöm a választ!

Annyka # 2008.09.23. 10:48

Üdv!

Az lenne a kérdésem, hogy kisfiam szept. 30-án tölti a 3 évet, lejár a gyesem. Terhes vagyok a második gyermekemmel (márc. elejére várjuk) A munkahelyem nem tud tovább foglalkoztatni ezért fel fognak mondani.
Jár-e munkanélküli segély a szülésig?
Munkanélküli segély után pedig jár-e gyes?

Előre is köszönöm a segítséget!

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.23. 10:56

(tehát én nem tudom vállalni az eddigi munkaidőmet) gyes alatt felmondhatnak-e nekem, vagy kötelesek elhelyezni cégen belül?
Nem. Egyedül az éjszakai műszaknak vannak korlátai kisgyermekes anyára nézve.

evetka # 2008.09.23. 12:10

Köszönöm a választ!

Elnézést, de megkérdezem, hogy jól értem-e: Felmondhatnak, mert nem tudok délután dolgozni?

Még egy kérdés, ha lehet: ha letelik a szabadságom október 3-án, akkor már rögtön felmondhatnak, vagy van valamennyi idő, amíg még nem?

Köszönettel, evetka

zsanna # 2008.09.23. 12:17

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

2008. október 3-án jár le mésodik gyermekemmel a gyedem. Gyes alatt szerettem volna visszamenni dolgozni, volt munkahelyemre ahol közölték velem, hogy jelenleg átszervezés folyik a cégnél és meg fog szűnni a munkaköröm és most folynak a tárgyalások mit tudnának felajánlani. A problémám az, hogy csoportvezető, majd superuser(tesztelés, rendszerkarbantartási feladatok) voltam, ami kiemelt fizetéssel járt és most azt mondta a munkaügyesünk, hogy lehet hogy ügyfélszolgálati ügyintézőnek tudnak felvenni ami azt jelenti, hogy béremet nem hogy nem emelik, hanem örüljek ha nem csökkentik.

Visszaolvastam és tudom, hogy elvileg ugyanabba a munkakörben kell visszavennie a cégnek, de mi van ha az a munkakör már nem is lézetik?(hozzáteszem csak máshogy hívják de a feladat ugyanaz

A béremeléssel mi a helyzet ilyenkor, tényleg nem kell emelnie semmit?

Mi van ha én nem fogadom el az új munkakört? Kirúgni nem rúghat, munkaköröm már nincs? Mondhatom, hogy adjon végkielégítést és elmegyek?

Mit tanácsol? Megmondom őszintén ilyen hozzáállású multihoz nem szívesen mennék vissza, de szeretném a legtöbbet kihozni a helyzetből...

Köszönöm előre a válaszát.

Juhász Anna

nandy # 2008.09.24. 15:03

evetka:

Egyrészt a gyermek 3 éves koráig (ha addig GYES-t kapsz) felmondási védelem alatt állsz.

Másrészt, ha munkába szeretnél állni, a munkáltató köteles visszavenni - de az eredeti szerződés szerint. Ha az úgy szólt, hogy neked délután kell dolgoznod, akkor most is ez van érvényben.
Ettől eltérni csak közös akarattal lehet, tehát ha a munkáltató nem engedélyezi a délelőtti munkavégzést, nem sok mindent tehetsz.

Max. annyit, hogy újból fizetés nélküli szabit kérsz - ezt köteles engedélyezni.

nyusz66 # 2008.09.24. 16:37

És arra van lehetősége, hogy visszamegy fizetésnélkülire, és amellett keres valami gyerek mellett végezhető munkát?
Csak egy ötlet

nyusz66 # 2008.09.24. 16:42

Annyka!

Ha terhes vagy, nem mondhat fel, csak közös megegyezés lehetséges. Abba pedig ne menj bele, mert nem fog járni TGYÁS és GYED.
Neked a saját gyerekeid érdekét kell képviselned, akármilyen nehéz helyzetben is van a munkaadód.
Azért van a védelem, hogy védjen. Téged, meg a gyerekedet.

Annyka # 2008.09.25. 13:44

Kedves nyusz66

Köszönöm a választ.
Az a probléma a munkahelyemmel, hogy ez egy kft. és meghalt a tulajdonos és a családja nem működteti tovább, tehát van de nem termel a cég (ez egy nagyon kis cég). Megfogják szüntetni úgy tudom. Mivel nem termel ezért fizetést sem tudnak adni.
Nem tudom milyen esélyem van az elhelyezkedésre terhesen, kisgyerekkel???

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.25. 13:56

ugyanabba a munkakörben kell visszavennie a cégnek, de mi van ha az a munkakör már nem is lézetik?

Akkor is. Olyan munkakört, amelyet felmondási védelem alatt álló munkavállaló tölt be, nem lehet megszüntetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.09.25. 14:00

Annyka, a munkáltatód nyomora nem a te gondod. Te magaddal meg a gyerekekkel törődj. (Megjegyzem: a munkáltatód se törődik veled.) Ahogy nandy mondta: nem mondhatnak fel. Ha nem tudnak ellátni feladattal, fizethetik az állásidőt. Ha nem fizetnek, kérd a bíróságtól a fizetési meghagyás kibocsátását. Akár minden hónapban.

(A cég megszüntetése miatt ne aggódj; mire az lezárul, már rég gyeden leszel megint. Ha nem gyesen.)