Sziasztok!
Most sajna nincs türelmem meg időm se végigböngészni a fórumot, nameg nem is bizto,s hogy sok különböző hsz-ból kivenném a lényeget... elmondom a problémát!
A Magyarorszag.hu-n ezt olvastam erre vonatkozólag.
„Eltérések a részmunkaidő, másodállás, mellékfoglalkozás esetén
A Legfelsőbb Bíróság Munkaügyi Kollégiumának állásfoglalása szerint a szabadságra való jogosultság szempontjából az egyes munkavállalók között nincs különbség aszerint, hogy az illető munkavállaló naponta hány órát dolgozik. Ebből következően a részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozót is ugyanannyi szabadság illeti meg, mint a napi nyolc órát dolgozó munkatársát. Eltérés mutatkozik azonban közöttük abban, hogy egy-egy szabadságon töltött napra eltérő összegű munkabért kapnak: a napi nyolc órában dolgozó a teljes napi járandóságát, míg a 4-5-6 órában dolgozó részmunkaidős csak 4-5-6 órai bért (MK 19.).”
A problémám/kérdésem:
12 órás munkaidőben dolgozom, 12-24-12-48-as beosztásban. Évi 20 nap szabaság jár, ami a munkaszerződésemben is szerepel. 20 nap az a 8 órás és a 12 órás munkarendre is vonatkozik (mint pl. a szerződésben), még ha heti minimum 2 nap szabadnapom is van.
Ha dolgozom, azt 12 órának fizetik, ha szabin vagyok, akkor a 12 óra "távollétemet" 8 órában fizetik, azaz fizették, még tavaly! Idén nagyon más a helyzet, ami nekem nagyon nem tetszik!
Januári bérpapíromon a évi kivehető szabadság: 160 óra. Ami 8 órával számolva 20 napra kijön, ez még OK volt!
Februárban két napot voltam szabin, 2*12=24 órát nem dolgoztam, a kivett szabadság rovatban 24 óra szerepelt, vagyis 12 órával számolták el! Így maradt 136 kivehető óra szabaságom.
Ha ez alapján számolok, 160/12=13,3 nap szabadság /év. Öhömmmm. Ez kissé messze van a 20-tól! Mert ugye 20 nap jár!
Szóval a kérdésem: menjek reklamálni, hogy hogyis van ez!?? Mert szerintem ez nagyon nem korrekt! vagy mégis? :(
Órában vagy NAPban kell a szabadságot számolni egyáltalán????
Lécci, aki tud erről valamit, feltétlenül írjon! Számomra, számunkra fontos! Ide vagy inkább e-mailben! címem publikus, izsakig@freemail.hu
Vagy ha van rá konkrét hsz, akkor jelezzétek, hogy mikori!
Köszi előre is!