Munkaköri leírás egyoldalú megváltoztatása


mici-mackó # 2019.04.21. 19:21

Tisztelt segítők!
Közalkalmazott vagyok, pedagógus. November óta dolgozom jelenlegi munkahelyemen, de még nem kaptam munkaköri leírást. Reklamáljak? Amikor majd megkapom, gondolom a novemberi dátum lesz rajta. Elfogadjam úgy, vagy ne írjam alá? Lehet valami hátrányom abból, hogy nem kaptam munkaköri leírást? Köszönöm, ha válaszolnak!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.11. 19:19

Nincs szükség rá, hogy elfogadd. Mész dolgozni, amikorra a munkáltató beoszt. Ha nem jelensz meg a beosztás szerinti munkaidő kezdetére munkaképes állapotban, az súlyos kötelességszegés.

Persze, ha az orvos keresőképtelennek nyilvánít, az más, akkor nem kell dolgozni, kapsz táppénzt.

Ha munkáltató esetleg felmond, mert egészségügyi okból alkalmatlan vagy, akkor jár végkielégítés. Ha egyébként jár.

Robika1969 # 2019.04.11. 17:40

Tisztelt jogász úr/hölgy
11 éve dolgozom a vállalatnál és kb 1,5 éve kértem hogy 3 műszakból tegyenek át két műszakba mert pánikbetegségem van.Ez meg is történt.Sajnos most 1,5 évvel később kiderült, hogy az orvosi papírom eltünt.
Gondolom azért mert nem találnak hozzánk új embert a leszámoló kolléga helyére (így akarnak visszavenni váltott műszakban).Elmentem az orvoshoz újabb papírt kérni,amin az szerepel,hogy nem javasolja a 3 műszakot a betegség kiújulása miatt, Kérdésem az lenne hogy ha nem fogadom el a 3 műszakot mijen
következményei lehetnek számomra.Illetve jár e végkielégítés hanem fogadom el a 3 műszakot.

zotya01 # 2011.02.24. 17:08

Tisztelt KBS.

Igen még jelenleg a felmondásnál nem tartunk, csak arra voltam kíváncsi hogy mit várhatok. A munkaköri leírásba már ilyen végzettséget írtak.
Sajnos úgy látom sokat nem tehetek alá kell írnom úgy látom.

A feladatokat pedig az egekig sorolhatja a munkáltató.

Köszönöm a szíves segítségét és tájékoztatását.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 16:57

A szerződésben sem kellene ennek benne lennie. A munkáltató megváltoztathatja az ilyen irányú igényeit. Ezt hívják "minőségi cserének", ami megfelelő rendes felmondási ok, ha valós is.

De itt felmondásról még nincs szó, ha jól értem.

zotya01 # 2011.02.24. 16:51

Ha a munkaszerződésemben a középfokú végzettség be van írva és 10 éve megfelelő volt. Akkor az most is megfelelő kell hogy legyen ugye? Ezt a munkaköri leírással nem változtathatják meg vagy igen?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 16:47

az iskolai végzettség hiánya miatt nem érhet-e valamilyen anyagi, vagy egyéb hátrány?
Érhet. Rendes felmondással megszüntetik a munkaviszonyodat, mert nem vagy alkalmas. De ennek semmi köze ahhoz, hogy aláírod-e a munkaköri leírást. Egyrészt annak nem tárgya, hogy milyen végzettséget igényel - az elvégzendő feladatokat kell felsorolnia. Másrészt az aláírással csak azt ismered el, hogy közölték veled; a belegyezésedet nem adod, mert arra nincs is szükség.

Ennél többet csak a részletes tényállás alapján lehetne mondani, bár nekem hihetetlenül fellengzősnek tűnik, hogy egy munkaköri leírás megfogalmazásán "emberéletek" múljanak. És még csak nem is vagy tűzoltó.

zotya01 # 2011.02.24. 16:39

Tisztelt jogász!

A kérdésem az hogy az iskolai végzettség hiánya miatt nem érhet-e valamilyen anyagi, vagy egyéb hátrány?
Pl: kompetencia hiányos leszek és a bérsávban így vissza minősíthetnek-e?

A nagy szavakat azért használom mert olyan feladatok hiányoznak a leírásból amelyek nem megfelelő végrehajtásakor emberéletek is veszélybe kerülhetnek.
Továbbá ezen feladatok végrehajtásának engedélyezője én vagyok, és szerintem így az egyszemélyi felelős is.

köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 16:22

Fölöslegesen nagy szavakat használsz. Mi a jogellenes, sőt egyenesen bűncselekmény szerinted ebben az új munkaköri leírásban? (Amit egyébként a munkáltató egyoldalúan határozhat meg, ez nem része a szerződésnek.)

zotya01 # 2011.02.24. 16:18

Tisztelt jogász!

Segítséget szeretnék kérni olyan ügyben, hogy a munkaköri leírásomat a cégem egyoldalúan megváltoztatta. Visszamenően 2011.01.01 dátummal akarja aláíratni velem. A munkaköröm változatlan, azonban a leírásban a szükséges iskolai végzettséghez a régebbiben középfokú műszaki és 10 év szakmai tapasztalat szerepelt.Az újban főiskola vagy egyetemi műszaki végzettség és 3 év szakmai tapasztalat a területen.
Továbbá olyan munkaköri feladatok nem szerepelnek a leírásban amelyek nagyobb szakmai képzettséget és büntetőjogi felelősséget is vonzanak maguk után.
Én jelenleg egy szolgáltató cégnél dolgozom mint területgazda. Érdeklődnék mit tehetek ha ezt nem akarom aláírni és nem akarok fél lábbal a börtönben lenni?

Válaszukat előre is megköszönve.

kisl # 2009.10.21. 14:26

Tisztelet Hölgyem/Uram!

A következő a problémám:

Egészségügyi dolgozó vagyok, segédápoló. Az intézmény módosítani fogja a munkaköri leírásomat. Három műszakos munkarend helyett csak két műszakban óhajt alkalmazni a továbbiakban. Fizetésem 10-15%-át kitevő éjszakai műszakpótléktól esek el ezáltal. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben jogosan jár e el az intézmény?

Válaszukat előre is köszönöm! L

butácska # 2009.02.22. 22:14

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.21. 22:15

Dehogynem! A munkáltató a visszadátumozott munkaköri leírással azt akarja igazolni, hogy folyamatosan eleget tett a tűzrendészeti előírásoknak. Ha nem dátumozza vissza, egy bizonyos időszak "lefedetlen" lesz. Tehát neki nem jó a valós dátum.

Munkaügyi Szaktanácsadó # 2009.02.21. 16:43

A munkáltató a munkaköri leírást mindaddig egyoldalúan jogosult módosítani, míg az a munkakör lényeges megváltoztatásával nem jár.

A munkaköri leírást a munkáltató azért íratja alá a munkavállalóval, hogy bizonyítani tudja - többek között - azt, hogy azt Mt. 76.§ (5) bek.-ben foglaltaknak eleget téve tájékoztatott munkaköri feladataidról, a munkakör betöltéséhez szükséges iskolai végzettségről. Mondom, többek között...

Tekintettel arra, hogy a munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. tv. alapján a munkaügyi felügyelőségnek hatásköre a munkaköri leírások vonatkozásában nincs, próbáld meggyőzni a munkáltatód vezetőjét, hogy semmi gondja nem lehet belőle, ha a tényleges dátumot írod átvétel napja gyanánt.

www.munkaugyi-szakerto.hu

butácska # 2009.02.21. 14:40

Sziasztok. Azt gondolom nem elsősorban jogikérdés az alábbi, de szívesen olvasnám a véleményeteket.
Munkaköri leírásomat két évvel visszadátumozva kellene aláírnom. Az ilyen megoldásoktól eleve félek.
A nagyobb gond azonban, hogy olyan munka elvégzése is szerepel benne, amit lehetetlenség elvégeznem. Elvégzéséhez ugyanis elkellene hagynom a munkahelyem területét, amit viszont annak folyamatos ellátása miatt nem tehetnék. Való igaz, hogy a jogelőd cégnél is benne volt a munkaköri leírásban ez az ellenőrzési folyamat ami 5-35 perc közötti időt vesz ígénybe, viszont akkor még a munkánkat két fő végezte, így nem okozott gondot ha az egyik elhagyta a helyét. Az említett ellenőrzés elmaradása tűzet is okozhat és ezért félek. Tisztában vagyok vele, hogy ha soha nem lesz tűz, az egésznek semmi jelentősége és simán aláírhatnám. Jelenlegi főnököm szerint írjam le az észrevételemet és továbbitja. Persze a mai válságos helyzetben viszont feleslegesen nem ugrálnék.

Ti mit tennétek?
Minden választ nagyon megköszönök.

Dina77 # 2008.11.30. 16:46

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni, holnap jelenésem van a Munkaügyi Bíróságon, és egy dologgal nem nagyon vagyok tisztában!

Rendes felmodással megszűntették a munkaviszonyom, mert nem írtam alá az új szerződésem.
A lényeg annyi lenne, hogy az én munkaköri leírásomhoz hozzámásolták a kollégám munkaköri leírását. Vagyis egy bérét két kompett munkakört kellett volna ellátnom!

A felmodás oka: Gazdasági értek, átszervezés.
Valójában nem szünt meg a munkakör, csak a munkakör megnevezése!(Koordinátorból asszisztensre változtatták a pozíció megnevezését)

Az elvégzendő feladatok és folyamatok változatlanok, az elvégzendő munka kb. 14 óra alatt végezhető csak el!

A kérdésem az lenne, hogy ezt megteheti a munkáltató, van esélye nyerni a bíróságon?!

Előre is köszönöm szépen a segítséget!

Edina

Youppie # 2008.11.28. 11:42

Sziasztok!

2007. elejétől polgármesteri hivatalból körjegyzőség lettünk. Azóta nem kaptunk munkaköri leírást, holott ez - úgy tudom - kötelező lenne.
A feladatok el lettek osztva, általában mindenki csinálta azt, amit eddig + a csatlakozott falvak ügyeit.
Most több, mint másfél év után olyan munkakört akarnak a nyakamba varrni, amit eddig nem én végeztem azzal, hogy a kolléga nem bírja elvégezni a munkáját,
mert a reggeli kávé, az óránkénti cigarettaszünet fontosabb.
Most úgy tűnik, hirtelen fontos lett a munkaköri leírások elkészítése is.
A váltás óta nem volt létszámleépítés.

Mit tehetek? Érdemes-e ezt az eljárást munkaügyi bíróságon megtámadni, vagy ebben az esetben is él, hogy ha nem fogadom el a váltás miatti munkaköri leírást, mehetek isten hírével?

Köszönöm: Youppie

Jancsiszeg # 2008.11.28. 11:33

Köszönöm szépen, kedves _Wasp_!

Egyelőre nem tudok konkrétabbat mondani, mert az új dokumentumokról nincs még tudomásom; de az általad írottak az elvi lehetőségre vonatkozóan is úgy érzem, tökéletesen válaszoltak a bennem felmerült kérdésre.

Köszönöm még egyszer!

Üdvözlettel:

'Jancsiszeg

_Wasp_ # 2008.11.28. 11:03

Ezt viszont nem válaszolnám meg konkrétan, mert látni kellene a munkaszerződésed/régi munkaköri leírásod/új munkaköri leírásod.

Mindazonáltal egyoldalú, munkaszerződésé módosításnak minősülő változtatásokba nem vagy köteles beleegyezni, ha emiatt mondanak fel rendkívülivel, az jogellenes.
Hangsúlyozom még egyszer, ezt nem a konkrét esetre adott válasznak szántam! (noha feltehetően igaz rá)


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Jancsiszeg # 2008.11.28. 10:43

Köszönöm szépen, kedves _Wasp_!

Mondjuk az, hogy a munkaköri leírásomat akarja úgy módosítani, hogy olyan elemeket tegyen bele, amit eleve nem tudok elvégezni és nincs a munkaszerződésemben rögzített munkakör leírásában sem - és ezt nem fogadom el:

akkor ez, ugye nem a munkavégzés megtagadása, amire hivatkozva esetleg mégis alkalmazhatja a rendkívüli felmondást?

Köszönettel:

'Jancsiszeg

_Wasp_ # 2008.11.28. 10:05

gazdasági helyzettel nem indokolhatja a rendkívüli felmondást, csak a munkavégzéseddel összefüggő indok lehet jogszerű!

Plusz nem annyi a felmondási időd: 55 nap! A végkielégítésed viszont valóban 3 havi.

Ha esetleg én mondok fel, az ugye, eleve nem kötelezi őt semmilyen fizetésre sem?
így van, mármint a felmondási idő és végkielégítés vonatkozásában nem kell fizetnie. Persze amit ledolgozol (a felmondási idő alatt is), az kifizetendő.


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Jancsiszeg # 2008.11.28. 09:57

Kedves Hozzáértők!

Az előzőekhez kapcsolódva felmerült bennem, hogy vajon felmondhat-e a főnököm rendkívüli felmondással, arra hivatkozva, hogy a gazdasági helyzet indokolja a munkakörök átcsoportosítását?

Néhány tény:

  1. Kereskedelmi cégnél dolgozom recepciósi munkakörben, már 13. éve, a mindig munkámat rendesen elvégeztem.
  2. Az árbevétel ugyan folyamatosan csökkent az utóbbi két évben, de ez kimutathatóan független a gazdasági válságtól. Az év vége egyébként is mindig kisebb árbevételt jelent a cégünknél, mert építőanyagokkal foglalkozunk.
  3. Rendes felmondás esetén 1 hónap felmondási időt és 3 hónap végkielégítést kellene fizetnie.
  4. A többi munkavállaló kisgyermekes anya, tehát őket lehetőség szerint igyekszik még megtartani.

Szóval, ha rendkívülivel mond fel, akkor nem kell fizetnie semmit sem. Kérdésem, hogy az esetben munkaügyi bíróságon megtámadhatom-e a felmondást, amennyiben kimutatható, hogy a gazdasági helyzet nem indokolta a leépítést?

Egyébként semmilyen vétséget, kárt nem okoztam, úgy tudom, hogy a rendkívüli felmondást ebben az esetben szokták általában alkalmazni.

Ha esetleg én mondok fel, az ugye, eleve nem kötelezi őt semmilyen fizetésre sem?

A választ előre is köszönöm:

Üdvözlettel:

'Jancsiszeg

Jancsiszeg # 2008.11.26. 19:17

Köszönöm szépen a válaszokat!

Üdvözlettel:

'Jancsiszeg

Egyjogász # 2008.11.26. 18:52

A felmondási időre járó bért (és a végkielégítést) természetesen a teljes felmondási időre ki kell fizetni, akkor is, ha a teljes felmondási időre felment a munkavégzés alól.

A teljes felmondási időre való felmentés nem kötelező, de a felmondási idő felére fel KELL mentenie a munkavégzés alól a munkáltatónak.

De itt az Mt. szövege:

93. § (1) A munkáltató rendes felmondása esetén köteles a munkavállalót a munkavégzés alól felmenteni. Ennek mértéke a felmondási idő fele. A töredéknapot egész napként kell figyelembe venni.
(2) A munkavégzés alól a munkavállalót - legalább a felmentési idő felének megfelelő időtartamban - a kívánságának megfelelő időben és részletekben kell felmenteni.
(3) A munkavégzés alóli felmentés időtartamára a munkavállalót átlagkeresete illeti meg. Nem illeti meg átlagkereset a munkavállalót arra az időre, amely alatt munkabérre egyébként sem lenne jogosult.

Kovács_Béla_Sándor # 2008.11.26. 18:48

Fizetnie kell természetesen.