GYED, GYES, munkaviszony?


clarissa # 2005.03.25. 14:29

Szia Kisteknőc!
Mindenképpen akarsz dolgozni?
Mert ha igen Gyed mellett egyáltalán nem lehet , akkor kérned kell a Gyed megszüntetését, és a Gyes igénylését.Gyes mellett napi 4 órában dolgozhatsz a gyermek 3 éves koráig.

Kisteknőc # 2005.03.22. 09:33

Sziasztok!

Jelenleg Gyed-en vagyok fél éves kisfiammal. Párommal szeretnénk egy Bt-t alapítani amelyben Õ lenne a beltag és én a kültag. az lenne a kérdésem, ha én ott dolgoznék elveszteném e a gyed-et? Csak 6 órára szeretnénk alkalmazottat felvenni és így délelőtt én lennék a boltba. Várom válaszod. Köszönöm

Karika # 2005.03.19. 20:11

Pigpig!

Amíg vissza nem mész dolgozni, a tekintetedben minden változatlan marad, azaz addig védett helyzetben vagy.

pigpig # 2005.03.19. 17:29

Sziasztok!
Jelenleg GYED-en vagyok 15 hónapos kislányom mellett!
Egy általános iskolában dolgozom gazdasági vezetőként, ahol ez a munkakör június 1-jével megszűnik.
Kérdésem a következő:
A továbbiakban is kapom a GYED maximális összegét (eddig azt kaptam), illetve egyáltalán a munkaviszonyom valamilyen formában továbbra is megmarad-e?
Előre is köszönöm a választ!

monique1 # 2005.03.16. 13:39

Szia. Köszönöm a választ.

Ebből megtudtam, hogy nincs jól megírva a tanulmányi szerződésem, mert ez nincs benne.
Valamint a Gábor Dénes Főiskolában GYED-re sem jár tandíjmentesség.
Így még nem megy a hajrá, sajnos:)

Üdv.
Monique

PeJo # 2005.03.16. 12:53

Szia Monique 1!

A válaszhoz ismerni kellene a szerződésed részleteit. De...

Egyfelől egy jó tanulmányi szerződés szerintem tartalmazza azt, hogy mi történik az általad is említett időtartamok alatt (pl.: a 30 napot meghaladó "szünetelés" nem számít az említett négy évbe).

Másfelől a GYED és GYES időtartama alatt nem kell tandíjat fizetned, így aztán hajrá! Mármint hajrá, gyerek(ek)!

Üdv.:
PeJo

monique1 # 2005.03.16. 12:17

Egy kérdésre szeretnék választ, de eddig még nem kaptam rá sehol.
Tanulmányi szerződést kötöttem a céggemmel a főiskola idejére, és utána 4 év még az, amit ennél a cégnél kell letöltenem.
Most első éves vagyok. A cég fizeti a tandíjamat.
De mi fog akkor történni, ha gyermeket szeretnék közben. Mondjuk a harmadik évtől GYED-en lennék. Az iskolát természetesen befejezem és GYED után továbbra is a cégnél szeretnék dolgozni.
A GYED alatt nem kapok a főiskolától tandíjmentességet, ezt már megkérdeztem.
Továbbra is (a GYED alatt) kell a cégnek fizetnie a tandíjamat?
Erre szeretnék választ kapni. Ha tud valaki ebben nekem segíteni, megköszönöm.

the big cat # 2005.03.15. 18:21
  1. A felmondás jogszerű indoka lesz, hogy visszatértetddel munakerőfelelsleg lesza cégnél.
  2. Közös megegyezésről csak akkor lehet szó, ha többet ajánlalank, mint ami rendes felmondás esetén járna, ez pedig: 30 nap védettségi időre járó munkabér ( ez alatt az idő alatt nem mondhat fel), felmondási idő, ami a munkaviszonyod hosszától függ és végkileégítés, ami szintén a munakviszony hosszától függ. Csak munkaviszony számít, semmiféle más foglalkoztatási jogviszony nem számít így a megbízási szerződés sem. Továbbá, ha marad szabadságod, akkro a szabadságmegváltás is jár.
  3. 5 év eltelete után 45 nap felmondási idő és kéthavi végkielégítés jár. Ehhez jön még a plusz egy havi védelmi idő, valaminta szabadságmegváltásod, ami saccra 1-2 hónap lehet. Tehát ha közös megegyezést ajánlanak, akkor minimum ennyi pénz azonnali megfizetésének fejében írd alá. ha ennyit nem ajánlanak, hanem mondjuk azt mondja, hogy kaidja a szabadságod a védelem idejére és utána felmond, ám tegye, de akkor te köszönöd szépen semmit nem írsz alá, és a felmondás jogosságát is ügyvéd elé viszed, hogy megnézd, lehet-e belőle valamit kihozni. Ez persze blöff, iylen esetben lehet jogos indokot találni, de neked nem kelle lmondanod, hogy mi volna az, a munkáltatód meg hátha beleszalad a kinyújtott késbe.
vállaji # 2005.03.15. 17:53

Olyan dologban kérném a segítséget ami a Gyesről munkába visszatérő anyukákat érint. Március 13-án lejárt a Gyesem és a jövő hétre hívtak be a továbbiakat megbeszélni. Előzőleg a főnököm már közölte velema továbbiakban nem tud munkát biztosítani a számomra mert nincs hely ill. akit felvettek helyettem ott marad, és még hozzá tette , hogy reméli sikerül közös megegyezéssel megszüntetni a munkaviszonyomat.Kérdésem a következő. Milyen indokkal bocsáthatnak el engem ill. mi a számomra kedvező indok, aminek a felmondásban szerepelnie kell. Nem szeretnék a közös megegyezésbe beleegyeni mert akkor nem jár a végkielégítés.Végkielégítésbe beleszámít-e a gyeden és gyesen eltöltött idő ill. mielőtt felvettek volna megbízási szerződéssel alkalmaztak hónapról hónapra hosszabítva és ez beszámít -e a végkielégítésbe.Ha beleszámít akkor 5 évem lenne így hány hónap végkielégítést kapnék. Ha lejár a szabadság jár -e felmondási idő és ez mit foglal magába ha nem akar visszavenni. Összefoglalva mire figyeljek, mi jár nekem,milyen jogszabályok védenek. Segítséget köszönöm.

fp001 # 2005.02.26. 09:22

Tisztelt Szakbarbár!

Elnézésüket kérem ha esetleg kérdésemmel rossz helyre fordultam és
kérem, hogy ebben az esetben irányítsanak a megfelelő címre.

Kérdésem a következő:

Pályakezdő tanítóként dolgozom egy 8.kerületi általános iskolában
teljes munkaidős helyettesként foglalkoztatott munkavállalóként.

3 évre gyesen lévő tanítónő helyére vettek fel.

Úgy tudom, hogy a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi
XXXIII. tv. 21.§ (2) bek. értelmében a határozott időt a helyettesített
pedagógus távollétének időtartamára, előreláthatólagos dátummal kell megjelölni.

Esetemben kinevezésem 2004.09.06-tól(nyári szünet végétől)
2005.06.30ig (nyári szünet kezdetéig) szól.

Szerződésem nem meghosszabbitják, hanem egy új határozott időre szóló
szerződést kötnek ami ismételten a nyári szünet végétől érvényes.

Tehát meglátásom szerint munkáltatóm a már korábban említett törvényt figyelmen
kívül hagyja ugyanis a távollévő pedagógus a nyári szünet idejére nem
lesz újra alkalmazott (épp nyáron fog szülni), és akkor is én helyettesítem.

Viszont így kiküszöbölik azt, hogy nekem a nyári szünetben fizetést adjanak.

Kérdésem:

  1. A munkáltatónak jogában áll-e ezt megtenni?

Ha nem:

  1. Érdemes-e a kinevezésben a határozott idő megjelölésének

érvényességét az illetékes munkaügyi bíróság előtt vitatni?

  1. Milyen ktg-ek merülhetnek fel ha ügyemmel bírósághoz fordulok?

Válaszukat előre is köszönöm!

Enikő

Lila # 2005.02.25. 14:18

Jelenleg gyes-en vagyok, aminek nyár végén lenne vége. Azonban most találtam egy állást, ahol szeretnék minél előbb munkába állni, ezért a napokban felmondtam a munkahelyemen, amit az üv.ig alá is írt, hogy tudomásul vette. Ehhez képest kaptam most egy levelet, amiben közlik, hogy márpedig a felmondási időt dolgozzam le.

Túl azon, hogy ennek a nyilvánvaló oka, hogy a munkavállalásomat a másik helyen ellehetetlenítsék, a kérdésem az, hogy kötelezhetnek-e egyáltalán bármilyen munkavégzésre még, úgy, hogy közben még nyárig gyermekgondozási szabadságon lennék? Gondolom a gyes-nek azzal nincs vége, hogy az ember felmond..!?

kocsika # 2005.02.24. 09:16

Kedves Szakbarbár!

Nemsokára letelik a GYEd-em utána még maradok itthon GYES-en. Még mielőtt eljöttem volna közalkalmazottként elkezdtem főiskolára járni, amit a munkáltatóm anyagilag is támogatott. Ez lesz az első alapképzésem. Szeretném megkérdezni, hogyha majd visszamegyek köteles-e a munkáltatóm magasabb fizetési kategóriába sorolni? Mivel csak egy alkalommal járult hozzá a tandíjamhoz, mert utána nem kellett fizetnem a GYED miatt.
Előre is köszönöm a választ

Lvica # 2005.02.18. 14:56

Kedves Szakbarbár!
Segítséget szeretnék kérni barátnőmnek, aki igen nagy pácban van. Egy multinál dolgozik 6 éve, jelenleg gyesen van. A cégtől ebben a hónapban jelentősen kevesebb gyest utaltak neki, mikor rákérdezett az okára, kiderült (február közepén), hogy február 1-gyel!!!! kiszervezték a cégből egy kft-be. Erről ő papírt nem kapott, alá semmit nem írt. Úgy tudtam, hogy Gyes alatt nem változtatható meg a munkaviszony, ez nincs így? Nem kellene aláírt munkaszerződésnek lenni a munkáltatónál, vagy legalább egy módosításnak, aláírva? Ráadásul így meglehetősen hátrányos helyzetbe került, hiszen ennél a cégnél csak úgy lett vona esélye másik állást találni, ha "berken belül van", vagyis állományban marad. Erre is számított, ebben bízott.
Nagy divat az out sourcing, de ez a módja furcsa kicsit, mintha nem emberek, hanem káposztafejek lennének, hol ide, hol oda hajítva.:(((
Köszönöm a választ, nagyon várom! Üdv: Vica

Vircsa # 2005.02.17. 15:53

Kedves Szakbarbár! Zorkának írt válaszoddal kapcsolatban szeretnék még kérdezni:

  • Kötelező-e, hogy valaki személyesen közreműködjön kft-ben, bt-ben? Melyik törvény írja?
  • Személyes közreműködést lehet ingyen is csinálni? Ezt a tag maga határozza meg, nem? Írásba kell foglalnia, hogy mennyit vesz föl havonta? Ezt nevezik tagi jövedelemnek? Ha ingyen csinálja, akkor "csak" a minimálbér utáni járulékokat kell fizetnie, szja-t, ugye, nem.

Mikor állhat tag saját cégénél munkaviszonyban?
Evás kft-nél vagyok 10%-os tag, mai naptól szülési szabadságon.

Válaszodat megköszönöm!

vm75 # 2005.02.17. 15:20

Kedves Szakbarbár!

Van egy 28 hónapos és egy 5 hónapos kislányom. Augusztusban lesz 3 éve, hogy itthon vagyok, és áprilisban lesz, hogy 6 éve vagyok alkalmazásban jelenlegi munkáltatómnál. Szeretnék idén ősszel/télen újra munkába állni. Viszont egyik kolléganőm szerint nagyon létszámstop van, már nem megy annyira a cégnek, mint mikor eljöttem. Egyik visszatérő kismama-kollégánknak is ajtót mutattak.
Kérdésem: milyen indokkal bocsáthatnak el engem "büntetlenül" (vagyis ami ellen egy esetleges munkaügyi pernél nem nyerhetek), illetve mi a számomra kedvező indok - ha van ilyen -, aminek a felmondásban mindenképpen szerepelnie kell.
Ilyenkor mennyi végkielégités jár? (Beleszámit e a GYED-en töltött idő?)
Úgy tudom, hogy ha az eredeti munkakörömben nem tudnak alkalmazni, akkor egy másik állást kell felajánlaniuk. Mi van akkor, ha az a munkakör jóval kevesebb fizetéssel jár? Én is kevesebbet kapok, vagy kötelességük a 3 évvel ezelőtti bérem inflációval növelt értékét adni ebben az esetben is? Ha nem, akkor mit tehetek ez ellen?

Előre is köszönöm segitségedet!

Szakbarbár # 2005.02.16. 09:34

Benyújtani be kell(ett volna tegnapig), de ha más olyan kötelezettsége, ami a 0403-ban van, nincs a cégnek, akkor nullásan.

Aláírhatja, ezzel a gyedét nem veszélyezteti (ilyesmit csinálhat mellette, csak díjazást ne kapjon érte), a személyes közreműködéssel (aláírással) az emiatti járulékfizetést is csak Pest megyeiként és egyéni vállalkozóként kockáztatta volna és azt is csak addig, amíg az APEH nem rendezte a közelmúltban ezt a kérdést.

Ace1 # 2005.02.15. 19:42

GYED-en lévő BT beltag esetében kell e 0403-as járulékos bevallást benyújtani, és GYED-en lévő BT beltag aláírhat e EVA bevallást.

Szakbarbár # 2005.02.11. 17:44

Ha részmunkaidőben dolgozol, akkor már nem vagy fizetés nélkülin (kivéve, ha másik helyen dolgozol). A felmondási védelem a gyed miatti fizetés nélküli után 30 napig tart.

ladybird # 2005.02.07. 11:41

Kedves Szakbarbár!

A kisfiam 15 hónapos. A GYED-et GYES-re váltom és 4 órába kénytelen vagyok visszamenni dolgozni. A GYES + munka mellett tart a munkaviszonyom védelme vagy miután visszamentem dolgozni, elbocsáthat a munkaadóm?

A segítséged köszönöm!

meszi99 # 2005.02.07. 11:04

A www.magyarorszag.hu oldalon, az Ügyleírások pontban részletes info van a gyes-gyed dolgokról, kinek jár, mi alapján számítják, ilyesmi. Érdemes megnézni, mert ez a hivatalos.

roxy # 2005.02.03. 22:06

Igényelhet-e nagymama GYES-t és milyen feltételekkel ? Érinti-e a nyugdíját, az SZJA-t ? köszönöm

morpheus # 2005.02.03. 13:15

Tisztelt Szakbarbár !!

Feleségem szerencsésen teherbe esett, de a munkanélküli segélye éppen most járt le, a 180napos járulékbefizetései megvannak, de most munkanélküli.

A kérdésem az lenne hogy én a férje mint EVÁ-s egyéni vállalkozó be tudom e jelenteni mint munkavállaót. Egy hónapos munkaviszonya után el tud e menni táppénzre tőlem, és ezek után tudja e igényelni a segélyt majd a gyedet???
illetvenekem akkor csak 1 hónap után kell járulékokat fizetnem utána ??

Tudom hogy nem etikus, de szabályos-e??

origo # 2005.01.31. 14:45

Sziasztok!

A gyermekekkel kapcsolatos ellátásokkal kapcsolatban szeretném megtudni, hogy jól tudom-e a dolgokat:

  1. Anyasági támogatás: egyszeri támogatás, alanyi jogon mindenkinek jár, aki 4x terhesgondozáson járt.
  2. A terhességi-gyermekágyi segély (tgyás): azoknak jár, akik a gyermekük születését megelőző két esztendőben legalább 180 napon keresztül az egészségbiztosítás szempontjából biztosítottnak minősültek.
  • Ez ugye akkor a szülési szabadság ideje alatt jár?

3. A gyermekgondozási segély (gyes): havi támogatás, 24 700Ft.
Kérdésem:

  • Ez kinek jár?
  • Ehhez is alkalmazásban kell lenni a gyermek születése előtt közvetlenül fél évig?
  • És mikortól meddig folyósítják (születéstől- 3 éves koráig)?

4. A gyermekgondozási díj (gyed): Ha jól tudom, a szüléstől számított 24 hét eltelte után folyósítható, a napi átlagkereset 70%-a, max. havi 83 000 Ft (ez ugye bruttó, mennyi ennek a nettója???)
a.) Van a szülés előtt 180 napi folyamatos munkaviszony: ekkor napi átlagkereset alapján számítják.
b.) Ha pedig nincs szülés előtt folyamatos munkaviszony, akkor pedig érvényes éves minimálbér kétszeresének a harmincad részét fogják adni.
Kérdés:

  • amennyiben ez így van, akkor nem érdemes magamat bejelentetni alkalmazottnak (mivel tavaly augusztus 1. óta nem állok alkalmazásban, nappali tagozatos egyetemi hallgató vagyok), ugyanis 180 nap alatt több adót és járulékot kellene magam után befizetnem (kb. 120 ezer bruttó havi jövedelem szükségeltetik, ennek járulékai és adója kb. 100 ezer/ hó -> össz. 600 ezer), mint amennyivel az utána lévő 3 évben többet kapnék (83ezer-57ezer Ft 12 hó2/30 = kb. 37 ezer => kb. bruttó 1.3 M Ft-tal lenne több).

Jól gondolom, ugye?!

faga1 # 2004.12.16. 11:03

Igen, igazad van.
Némi hezitálás van a részéről, mivel attól kezdve Õ felel mindenért, de azért nem hiszem, hogy gond lesz.

Még egyszer köszönöm a segítségedet!

Szakbarbár # 2004.12.16. 10:46

Miért nem lesz egyből a nyugdíjas a beltag? Így lenne a legegyszerűbb. Tételes eho van utána, az havi 3.450 Ft, novembertől 2.250.