GYED, GYES, munkaviszony?


Körti # 2004.11.15. 12:26

Kedves Szakbarbár!

Érdeklődni szeretnék, hogy milyen ellátásra számíthatok a GYED-et, GYES-t illetően, ha jelenleg 3. éves PhD hallgató vagyok? Az esetem némileg kakukk3-éhoz hasonlít. A Doktori Iskola nem engedélyezi a teljes munkaidős munkavégzést, így munkám csak 2003. november 1-től 2004. július 31-ig volt, azonban ösztöndíjas hallgató vagyok. Kérdésem, az ösztöndíjat semmiképpen nem lehet beleszámítani a GYED alapjául számított jövedelembe? A TB-járulékot nem fizethetem én be az ösztöndíj után (esetleg akár visszamenőleg is)? (Ugyanis az egyetem nem von le belőle semmit.) És az is igaz, hogy az eddigi jövedelmem sem számítható be, mert 30 napnál hosszabb időtartamra szakadt meg a munkaviszonyom? Szeretném tudni mi az igazság és mit tehetek.
A választ előre is köszönöm.

Pirike # 2004.11.05. 08:59

Gondolom Bt beltagként többet keresel, minthogy a gyes kb 21ezer forint, szerintem nem éri meg, bár te tudod.

akkonemtom # 2004.11.04. 15:55

Kedves segíteni tudó!

Több könyvelőt is megkérdeztem, de senki nem tudott egyértelmű választ adni kérdésemre.
Bt beltag vagyok és szeretném igénybe venni a GYES-t. Elvileg ez lehetséges, ha nyilatkozom, hogy nem végzek munkát. Node akkor fizetést sem adhatok magamnak? Ha nem adok fizetést, akkor járulékokat sem kell fizessek? Vagy ha járulékokat azért kell, akkor azt mi után?
Egyáltalán nyilatkozhatok-e úgy, hogy nem végzek munkát a mellett, hogy a Bt-nek van bevétele?
Ebből a hatalmas sötétségből valaki mutasson nekem némi fényt legyen szíves.
Örök hála!

the big cat # 2004.11.04. 15:43

"Te, Pirike, soha nem fogsz annyit keresni, mint az ugyanazt a munkát végző, ugyanolyan végzettséggel és gyakorlattal rendelkező Pistike." És mi ezzel a probléma? :))

Na de félre a viccel, valójában az egynlő munkát képtelenség definiálni, ezért a szabály csak a kirívó aránytalanságok kiküszöbölésére alkalmas, de a munkapiaci megállapodások legjob szabélyzója semmiképpen sem a tételes jog, hanem a piac.

Pirike # 2004.11.04. 08:40

Kedves Szakbarbár!

A gyes-es törvény alapján megkaptam a fizetésemelést. Nem annyit, mint a kolléganők keresnek, de most már valamelyest hasonlít a fizetésem az övékéhez.
Végülis ez egy állami intézmény, közalkalmazottak vagyunk, minisztériumhoz tartozunk, gondolom be akarják tartani a törvényt. Csak annyit fizettek, amit a te általad talált törvény alapján kell, de így is jó, én nem találtam meg ezt a törvényt. Mihez is kezdtem volna internet nélkül és nélkületek.

Köszönöm

Piroska

Szakbarbár # 2004.11.02. 15:14

Az egyenlő munkáért egyenlő bért egy olyan elméleti szabály, amit soha, sehol nem tartanak be. És annyira az ellentéte van a gyakorlatban, de nem csak nálunk, hahem a világon mindenhol, hogy szerintem még bíró sem akadna, aki a munkáltató és a nyilván nagyon jó érvei ellen hozna ítéletet. Gondolj csak arra, hogy Te, Pirike, soha nem fogsz annyit keresni, mint az ugyanazt a munkát végző, ugyanolyan végzettséggel és gyakorlattal rendelkező Pistike.

the big cat # 2004.11.02. 14:20

Pirike, a szakbarbár által idézett jogszabályhely a te általad idézett jogszabályhelyhez képest közvetlenebb szabályt tartalmaz a helyzetedre, annak részletező szabálya. Egyszerűbb, és könnyebb arra hivatkozni.

Pirike # 2004.11.02. 13:09

Köszönöm a gyors választ, viszont időközben én is találtam egy törvény, szerinted ez megoldá lehet a problémámra?

Mt. 142/A.§. (1) bekezdés "Az egyenlő, vagy egyenlő értékűként elismert munka díjazásának meghatározása során tilos a munkavállalók között indokolatlan különbséget tenni."

(2) bekezdés " A munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges képzettséget, fizikai, vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, illetve felelősséget kell figyelembe venni. "

Szakbarbár # 2004.11.01. 09:21

Munkakör és gyakorlat számít, végzettség és munkavégzés helye ("egy irodában") nem. Ha pl. az újakat 1,5* annyival vették fel és azóta 10%-ot kaptak, akkor ez nálad is csak 10%-ot jelent, mert nem az egymás között arányokról van szó, hanem arról, hogy relatíve mennyit emelkedett a többieké.

Mt. 84. § A munkavállaló személyi alapbérét a sorkatonai vagy polgári szolgálat teljesítését, illetve a gyermek ápolása, gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság [138. § (5) bekezdés a) pont], továbbá a közeli hozzátartozó ápolására vagy gondozására biztosított fizetés nélküli szabadság (139. §) megszűnését követően a munkáltatónál az azonos munkakörrel és gyakorlattal rendelkező munkavállalók részére időközben megvalósított átlagos éves bérfejlesztésnek megfelelően módosítani kell. Ilyen munkavállalók hiányában a munkáltatónál ténylegesen megvalósult átlagos, éves bérfejlesztés mértéke az irányadó.

Pirike # 2004.11.01. 08:55

Sziasztok!

Egy olyan dologban kérném a segítségeteket, ami a gyesről munkába visszatérő kismamákat érint.

Úgy tudom létezik egy olyan törvény, amely kimondja, hogy korrigálni kell a fizetésemet a velem egy irodában dolgozó, ugyanolyan munkát végző és ugyanolyan végzettségű munkatársakéhoz.
Akik fele annyi ideje vannak a cégnél, másfélszer annyit keresnek, mint én, pedig az a helyzet áll fent, amit leírtam.

TÉnyleg létezik ilyen törvény, és hol találom meg, hogy a főnökök orra alá dughassam?

Segítsetek léci, ha tudtok.

Köszi: Pirike

nagytimea # 2004.10.28. 18:26

Kedves Szakbarbár és Karika!
Köszi a hozzászólást én is így értelmeztem a törvényt. A Magyar Államkincstárnál azt mondák elindíthatom a GYES-t az illetmény nélküli szabadság engedélyezése nélkül is, azt majd ők hivatalból elintézik a céggel. Mégegyszer köszi.

Szakbarbár # 2004.10.28. 15:47

Úgy van, ahogy Karika írta, de még egy apróság, hátha érdekes lesz:

10-14 éves korig miniszteri engedéllyel meg lehet hosszabbítani a gyest, és akkor a fizetés nélküli is addig jár, amíg a gyest kapod.

Mt. 138. (5) A munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg

  1. a gyermek tizennegyedik életéve betöltéséig, ha a munkavállaló a gyermek gondozása céljából gyermekgondozási segélyben részesül;
Karika # 2004.10.28. 15:30

Kedves Nagy Tímea!
Amennyiben a gyermeked után megállapították a gyes-re való jogosultságodat, és te azt igénybe kívánod venni, az illetménynélküli szabadságot a munkáltatód köteles engedélyezni. Nem tartozik a mérlegelési jogkörébe. A felmodásodat nehogy alá írd.

Dittike # 2004.10.28. 13:01

Köszönöm a gyors választ. Kistesók tervebn vannak, és ha minden igaz, jogutód is lesz.

nagytimea # 2004.10.28. 11:58

Tisztelt Szakértők!
Gyermekem cukorbeteg lett 09.03-án, így tartós betegnek nyilvánították. Mivel ellátása teljes embert kíván igényelni szeretném a GYES-t ( ez jár 10 éves koráig, most 7 éves lesz). Kértem a munkáltatóm a fizetés nélküli szabadság megadására. Ezt nem engedélyezte. Alá akarta íratni velem, hogy én mondok fel, ezt meg én nem írtam alá. Én úgy tudom köteles fizetés nélkülit adni ugyan úgy mintha terhes lennék. Valaki tud erre pontos választ.
Segítséget előre is köszönöm.

Szakbarbár # 2004.10.28. 11:50

Beleszámít.
De ha jogutód nélkül megszűnik, ami legalább egy fél éves procedúra, akkor ezek mind járnak és ha esetleg nem lenne rá pénz, akkor is bruttó 490.000-et fedez a bérgarancia alap. Minél később szűnik meg a munkaviszonyod, a megváltandó szabadságod is annál több, mert az jár a tgyásra és a gyed első évére.
Ha még kistesók is tervben vannak, akkor maradj biztosításban, ameddig csak tudsz, mert a passzív gyed a következőhöz nem csinálja a szükséges előzetes biztosítási időt.

Dittike # 2004.10.28. 10:41

Tisztelt Szakértők!

Nekem egy gyors kérdésem lenne, de sajnos sehol nem találok rá választ: a GYED és a GYES ideje beleszámít-e a végkielégítéshez beszámítandó munkaviszonyba? Egy éve vagyok a cégnél, most megyek szülési szabadságra, GYED-re stb. Az érdekelne, hogy most mondassak-e fel magamnak, vagy, ha a fentebb említettek beleszámítanak a végkielégítési munkaviszonyba, olyan felmondást készíttessek, ami kedvezőbb számomra. A felmondás szükséges, mert a cég nemsokára megszűnik.

tyúkanyó (törölt felhasználó) # 2004.10.14. 12:23

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ, sokat segítettél a döntésben.

Szakbarbár # 2004.10.14. 07:46

Ha a gyedet lemondod, nyugodtan mehetsz gyesre, sőt ha nem olyan lesz a munka, mint elképzelted, akkor akár vissza is válthatsz gyedre.
A tandíjmentességed megmarad akkor is, ha dolgozol gyes mellett és van jövedelmed.

Azzal viszont vigyázz, hogyha kistesó tervben van, akkor az után járó tgyást, gyedet gyönyörűen le tudod rontani azzal, hogy lesz tényleges jövedelmed, ami ha 4 órás, akkor nyilván kevesebb, mint a főállásodban a szerződés szerinti béred. Márpedig ha érkezne egy kistesó, akkor 0 nap munka mellett szerződés szerinti bér, de legfeljebb a minimálbér kétszerese a tgyás, gyed alapja, valahány nap 4 órás bérrel meg ennek az átlaga, úgyhogy ha ez kevesebb, akkor hosszú távon rosszul jársz.

tyúkanyó (törölt felhasználó) # 2004.10.14. 05:20

Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, remélem tudtok segíteni.
Jelenleg GYED-en vagyok nov. 30-ig. Szeretnék 4 órában munkát vállani, mert úgy tudom a GYES alatt az lehetséges. Nem a munkahelyemre mennék vissza, mert ők 4 órában nem tudnak foglalkoztatni, így más területen keresek állást. Ilyenkor megmarad az eredeti munkahelyem? (óvónőként dolgoztam határozatlan munkaviszonyban, ahová esetleg vissza szeretnék menni)
Kihasználtam a GYES-en lévők ingyenes képzését, így jelenleg tandíjmentes vagyok egy főiskolán. Ha GYES mellett munkát vállalok nem vesztem el a tandíjmentességemet?
Ha lehet gyorsan válaszoljatok, mert pénteken megyek állásinterjúra.
Köszönöm szépen
Jajj, még valami: a Gyed-ből át lehet térni idő előtt a Gyes-re?

Pirike # 2004.10.05. 11:35

Hát, köszönöm, valószínűleg ezt kell tennem, és ezt a dolgot választom. Végülis miért is adnám fel ilyen hamar.

Pfifferling # 2004.10.05. 10:20

Semmiképpen se írj alá a közös megegyezést!!!
Menj be minden nap dolgozni, ha lejár a szabid, akármit is mondanak, és ne hagyd Magad kiszekíroztatni, még ha nehéz elviselni is!
Én a helyedben akár üygvédet is vinnék magammal, ha behívnak tárgyalni a közös megegyezésről.

Pirike # 2004.10.05. 09:24

Köszönöm a választ Big Cat, jólesik, hogy itt van valaki aki válaszol.

Ez tényleg állami cég, a minisztériumhoz tartozó munkaerpiaci létesítmény, ahol munkanélküliek képzését végezzük illetve vizsgáztatást, és tényleg közalkalmazott vagyok.
Tegnap voltam bent, kitalálták a felsőbb vezetők, hogy mindent elkövetnek, hogy ne kelljen végkielégítést kapnom, pedig már 5 hónap járna (hivatalosan, utánanéztem), és felajánlottak egy közös megegyezést, hogy írjam alá, és akkor az utolsó egy hónapot nem kell ledolgoznom. Olyanra is céloztak, hogy ha nem egyezem bele, ki fognak találni valamit, hogy fegyelmivel elbocsássanak. Vagy addig szekíroznak, míg el nem megyek magamtól (ezt már megtették egy másik kolléganővel és ő el is ment).
Van értelme, hogy harcoljak? Vagy nem győzhetek?
Esetleg egy munkajogásszal lenne értelme beszélni? De nem ismerek egyet sem, nem tudom, hová forduljak.

Ha válaszolnak, akkor hálás lennék érte.

Piroska

the big cat # 2004.09.30. 18:41

Milyen cég ez? Mert érzésem szerint nem közlakalmazott, hanem munkavállaló, (márha a cég alatt társaságot értünk), és ezezn nem változtat a tulajdonos személye.

És a munkáltató eljárása szabályos, amit tanácsolnék, hogy valóban menjen be lébecolni, egész addig amíg felmondást vagy munkavégzés alóli felmentést írásban kézbe nem kap.

Pirike # 2004.09.30. 07:58

Kérem, fontos lenne, hogy tudjam, hogy mit tehetnék, nagyon kérem, válaszoljanak.

Köszönettel

Piroska