Munkajog,munkanélküli segély,nemzetközi jog?


Lóri17 # 2019.10.30. 13:52

Tisztelt Szakértők!

Jelenleg GYESen levő kismama vagyok. Tavasszal lesz 3 éves a gyermekem. Az óvodába csak szeptembertől veszik fel. Kérhető-e ebben az esetben a fizetés nélküli szabadság meghosszabbítása úgy, hogy már a jogi szabadságom alatt történjen a gyermekem óvodába szoktatása és utána álljak munkába. Érhet-e emiatt hátrány? Ha a fizetés nélküli szabadság meghosszabbítását kérném és pont ez idő alatt esetleg várandós lennék, járna-e utána CSED, GYED (már hosszú ideje szeretnénk kistestvért, de sikertelenül), amennyiben fizetem magam után a járulékokat?
Segítségüket előre is köszönöm.

L

Reaciel # 2019.07.15. 16:14

Jó napot kívánok abban szeretném kérni a segítségét hogy most jelenleg táppénzen vagyok és Agusztusban sajnos már nemfogok tudni visszamenni dolgozni egészség ügyi okból nem tudom elátni a munkakörömet azt szeretném kérdezni hogyha én mondok fel közös megegyezéssel akkor is jár a munkanélküli és ha igen mikortól illetve jelenleg van 2 letiltásom is a fizetésemböl hogy a munkanélküli segélyböl vonhat e a végrehajtó

cincinnatus # 2016.04.18. 06:43

Beszi33 2016.04.16. 14:16

Tisztelt Szakértők!

jelenleg munkanélküli segélyen vagyok,de szeretném megkérdezni,hogy hány ledolgozott munkanap után jár a 90 nap munkanélküli járadék?
pl.ha 1 évet dolgoztam le,akkor 1 hónap munkanélküli járadék jár?
ill.ha a 90 nap munkanélküli alatt találok munkát és a fennmaradó napok álláskeresési járadékának 80%-át egy összegben van lehetőségem kérvényezni,hogy megkapjam?-és mennyi idő mulva kaphatom meg,ha ez kérvényezhető?
ill.-ha nem kérem a fennmaradó napok álláskeresési járadékát,pl.1 hónap megmarad-akkor azt a későbbiekben is kivehetem majd,ha esetleg ismét munkanélküli lennék?

Választ előre is köszönöm.B.Szilvia

Kedves Szilvia!

Az Flt. 25. § (1) értelmében: Álláskeresési járadék illeti meg azt, aki

  1. álláskereső,
  2. az álláskeresővé válását megelőző három éven belül legalább 360 nap – a 27. § (1) bekezdésében meghatározott – jogosultsági idővel rendelkezik,

c)

  1. munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nem vezetett eredményre, és számára az állami foglalkoztatási szerv sem tud megfelelő munkahelyet felajánlani.

27. § (2) Az álláskeresési járadék folyósítási idejének számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadék-folyósítási időnek felel meg. Ha a kiszámítás során töredéknap keletkezik, a kerekítés szabályait kell alkalmazni.

(8)Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének a (9) bekezdésben meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, a juttatást a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül kell kifizetni.

Az idézett jogszabály teljes szövegét itt találja:
http://njt.hu/…/njt_doc.cgi?…

Hasznos lehet még:

Panasz M I N T A azoknak, akik a Munkaügyi Központ többszöri ígérete ellenére sem kapták meg az őket, a biztosítási esemény bekövetkezésekor, a befizetett járulékokért cserébe megillető álláskeresési járadékot.

http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

További panasz és fellebbezés mintát itt talál:
http://aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22

Beszi33 # 2016.04.16. 12:07

Tisztelt Szakértők!

jelenleg munkanélküli segélyen vagyok-de szeretném megkérdezni,hogy hány ledolgozott nap után jár a 90 nap ?
pl.ha csak 1 évet dolgoztam le ,akkor csak 1 hónap jár?

ill.ha a megállapított 90 nap letelte előtt találok munkát,akkor a fennmaradó álláskeresési járadék 80%-át egy összegben megkaphatom?-kérvényezhetem?-és ha igen-akkor ezt a munkaügyi központnál ,amikor bejelentem a munkába állásom időpomtját-akkor kell kérvényezni?-mennyi idő mulva kaphatom meg a pénzt?
Köszönettel:B.Szilvia

Gitta cica # 2008.12.16. 14:09

Nekem sem válaszol senki, jól ellevelezgetünk itt saját magunkkal! Már néha ezer hejre írok, hátha valohol valaki válaszol!!!!!!!
Szóval munkanélkülin lévő jogosult táppénzre! Vagy csak a munkanélküli segélyre jogosult? Logikusan szerintem járna egy munaknélkülinek is táppénz, hisz a segélyből is vonnak járulékot!
VÁROM A VÁLASZT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

orwell # 2008.12.16. 13:47

Nem válaszol senki. Elküldtem kérdéseimet erre a honlapra! Kíváncsi vagyok

http://www.szmm.gov.hu/

Gitta cica # 2008.12.15. 15:10

Aki munkanélküli segélyen van az jogosult táppénzre ha megbetegszik? A kizáró oknak csak a szociális segély van megnevezve, de a munkanélküli segély az más kategória, abból is vonnak tb járulékot! Tehát egy munkanélkülin lévő személy nyújthat be igényt táppénzre? Köszönöm a választ!

orwell # 2008.12.11. 15:17

Azért kíváncsi lennék egy picike válaszra:-)

orwell # 2008.12.11. 14:04

Tisztelt Jogászok !

Beadtam 2006-ban a rokkantsági nyugdíj kérelmemet, mivel egészségi állapotom, nagyon rossz. Születési évem 1950.
A nyugdíjhivatal nemzetközi osztályán kellett beadjam,mivel 20 évet éltem Németországban.
Ez év (2006) novemberében, megkaptam a határozatot, hogy nem vagyok rokkant (elutasított) és beírták, hogy 1969.szept.01-től 2006.febr.19-ig 17 év 89 napom van.
(a rokkantsági nyugdíjhoz min.20 év munkaviszony kell)Melléírták, a német fél ez ideig nem válaszolt.
Egyszer csak 2007.februárjában kapok egy ajánlott levelet Németországból, hogy 100%-os rokkantként rokkantsági nyugdíjat kapok,de csak az 1/7 részét, mivel Magyar állampolgárként Magyarországon élek.( a magyarországi orvosi diagnózisok alapján)
Most tehát idén 2008-október 1-től munkanélküli lettem.
A magyarországi munkaviszonyom alapján nem kapok rokkantsági nyugdíjat, és a munkaügyi központ munkanélküli segélyre vonatkozó kérdőíven csak olyan kérdés van, hogy rokkantsági nyugdíjas vagyok-e. Az elutasító nyilatkozat alapján beírtam, hogy nem, és csatoltam fénymásolaton az elutasító határozatot. Mivel nem éreztem, hogy csaltam volna később beszéltem az ügyintézővel, és erre azt mondta, akkor segély sem jár.( a Német rokkantságit az adóbevallásomba is beadtam 2007-re) A kérdés, ha már 1998-ban hazatelepültem, és magyarországi jogok alapján fizettem az adókat és járulékokat, akkor nekem nincs jogom, a munkanélküli segélyre mert egy számomra idegen ország 100%-os rokkantnak tart, és már több mint 10 éve nem is voltam ott, csak megvannak a szolgálati éveim hozzá.
Szeretnék választ kapni rá, mert nem hiszem el. hogy itthon semmi sem jár nekem. Épp ma kaptam meg az összesítő levelet a nyugdíjhivataltól, hogy együtt 2006.febr.19-ig 31 év szolgálati időm van a magyar-és német időkkel.
Nagyon várom a szakmai válaszukat.
Köszönettel
Orwell