határozott idejű szerződés, felmondás


Scully # 2005.10.23. 13:56

A hozzászólás a fórum szabályainak mesértése (többszöri beküldés) miatt törölve.

realeri # 2005.09.02. 06:50

Ez így megnyugtatónak tűnik,remélem nincsenek buktatók a dologban.
Még egyszer köszi a kedvességed,ha lesz valamilyen fejlemény majd írok! :))))

Kála # 2005.09.02. 06:06

Szia!
Hát, nyugdíjban nem vagyok otthon - pedig tényleg igyekszem :-) -, de a jogszabályban ezt találtam:

"R. 32. § (1) Szolgálati időként kell figyelembe venni

  1. a táppénz (betegszabadság idejére folyósított juttatás), a baleseti táppénz, illetőleg a kártalanítási segély, a terhességi-gyermekágyi segély, a gyógykezelési járadék, az ideiglenes rokkantsági nyugdíj és az időleges rokkantsági járadék folyósításának,
  2. a szülési szabadságnak, és
  3. a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozási segély folyósításának

időtartamát.”"

realeri # 2005.09.02. 05:48

Szia Kála!
Köszönöm a segítséged,megpróbálok lépni az ügyben. Nem is elsősorban a munkahely megtartása miatt(ezek után úgyis keresnének valamilyen kifogást,és rögtön kitennének),hanem mintha azt olvastam volna valahol,hogy ha lejár a szerződés,akkor a Terhességi Gyermekágyi segély és a GYED ideje sem számít bele a nyugdíjhoz szükséges évekbe.
Ezzel kapcsolatban tudsz mondani valamit? :)

zita77 # 2005.09.01. 12:54

Mindenkinek köszönöm a segítséget, aki hozzászólt a témához!

the big cat # 2005.09.01. 12:44

Az 5. év végéig.

zita77 # 2005.09.01. 12:24

Engem azonnal elbocsátanának, őt nem biztos, de velem nem akar kitolni, mivel előnye nincs belőle, visszajönni nem akar jó ideig (3 gyermeket terveznek gyors egymásutánban - a születések között nem akarnak 2-2,5 évnél több különbséget), és mivel nem akarják egyoldalúan megszüntetni a szerződésemet, mivel ez kiadásokkal jár nekik, elég sokáig elhúzhatom?

the big cat # 2005.09.01. 12:16

Ebben az esteben a munkáltató nem mérlegelheti a fizetésnélküli szabadság kiadását. és mivel ha jól értem ő is létszámfeletti, ezért nem hiszem, hogy szivességet fog tenni a munkáltatójának.

zita77 # 2005.09.01. 11:50

Ha visszahívják néhány napra, de ő nem megy bele, akkor tudnak valamit tenni? Maradhat folyamatosan fizetésnélkülin, ahogyan ő kéri, vagy ebbe van beleszólása a cégnek?

Karika # 2005.09.01. 11:36

Ha a fizetésnélküli szabadság - akár csak néhány napra is - megszűnik, a te szerződésed is lejár. A helyettesítő dolgozótól való idő előtti megszabadulás legegyszerűbb módja az, hogy visszahívják a gyesen-gyeden lévőt egy rövid időre. Majd mikor újra kéri a gyes-t, mást vesznek fel helyettesítőnek.

the big cat # 2005.09.01. 11:34

Az 5. év eltelte után a szerződésed lejár, de ha egy napot is tovább dolgozol a közvetlen munkahelyi vezetőd tudtával akkor a szerződésed határozatlanná alakul.

zita77 # 2005.09.01. 11:21

Jól értem, hogy ha a 3 év lejárata előtt kéri még mondjuk 2-3 évre, és egy napra sem jön vissza, akkor én maradhatok még (létszámfeletti lett, így én is)? Semmilyen indokkal nem lehet visszahívni, ha az egyik gyermek 3 éves kora előtt megszületik a másik, és ugyanígy a harmadik? Mi van az 5 év eltelte után?

the big cat # 2005.09.01. 11:11

Ha most meghosszabítja, akkor nem. És ezt nem lehet kikerülni úgy, hoyg a mostani lejár, de a következő meg azonal indul, a megszakításhoz legalább egy napra vissza kellene venni. és én még akkor is beperelném joggal való visszaélésért a munkáltatót.

zita77 # 2005.09.01. 10:14

Az nem gond, hogy annak idején, amikor a baba megszületett, csak 3 évre kérte a fizetésnélkülit?

the big cat # 2005.09.01. 10:05

Én azt gondolnám, ha a fizetésnélküli szabi nem szűnik meg, akkro nem szűnhet meg a munakviszonya sem, kivéva, ha az 5 év eltelik, mert az abszolút határidő.

Kála # 2005.09.01. 09:30

Karika, kicsit kifejtenéd, hogy szerinted miért szűnhet meg? Ha a szerződésében csak annyi van, hogy a munkavállaló helyettesítésére, az ő fizetésnélküli szabiról való visszatéréséiog, akkor mi indokolja a korábbi megszűnést?

zita77 # 2005.09.01. 09:12

Mikor szűnhet meg? Amikor lejár a gyed vagy ha megszületik a következő baba?

Karika # 2005.09.01. 09:11

Zita77!

Igen.

zita77 # 2005.09.01. 08:52

Határozott idejű szerződésem van, nincs benne időpont, hanem az előttem dolgozó (gyeden lévő) fizetés nélküli szabadságról való visszajövetele a megszűnés feltétele. Ha ő még a gyes lejárata előtt szüli meg 2. gyermekét, akkor nekem megszűnhet a szerződésem?

Kála # 2005.09.01. 08:00

Indokolt lehet, pl. ha helyettesítésre jött létre a munkaviszony, és a helyettesített munkavállaló munkavégzéséhez igazodnak a szerződések. Indokolt lehet, ha a munkáltató tevékenységének jellege alátámasztja (nagyobb megrendelések érkeztek rövid időn belül)

Az az indok, hogy 8 órában nem tudod olyan jól ellátni a feladataidat elég nevetségesnek tűnik, márcsak azért is, mert a 8 órás határozott idő is pont úgy 8 óra, mint a határozatlan. Magyarán ez az indok támadható.

ha még mindig nem kaptál választ, kérd írásban az információt, és írj egy levelet a munkáltatói jogkör gyakorlónak azzal, hogy a munka törvénykönyv 79.§ alapján munkaügyi bírósághoz fogsz fordulni, ha nem alakítja át a munkaviszonyod határozatlan idejűvé, mivel a jogszabály úgy rendelkezik, hogy:

(4) Határozatlan időtartamúnak kell tekinteni a munkaviszonyt, ha a határozott időtartamú munkaviszony azonos felek közötti ismételt létesítésére, illetve meghosszabbítására az ahhoz fűződő munkáltatói jogos érdek fennállása nélkül kerül sor és a megállapodás megkötése a munkavállaló jogos érdekének csorbítására irányul.

realeri # 2005.09.01. 07:48

Szia Kála!
Köszönöm gyors válaszodat:)
Mi számít a cég részéről indokoltnak?
Amikor felvételiztünk akkor mindenkit részmunkaidővel vettek fel. Később lett igény a részükről,hogy teljes munkaidőben dolgozzunk. Ekkor küldtek el a cégtől jópár embert. A 4 és a 6 órás szerződés közös megegyezés volt, viszont mikor szóba jött a 8 óra én kértem,hogy csak akkor módosítsanak,ha határozatlan idejű lesz a szerzősés. ( Ugyanis van már egy 10 éves fiam is) Sokakat egyébként valóban határozatlanra tettek át ekkor. Persze aláírtam a 8 órát is. Azt,hogy miért nem tettek engem is határozatlan időre,azzal indokolták,hogy nem biztos,hogy 8 órában is
ugyan olyan jól el tudom látni a feladataimat,
valamint a munkám minőségét is elkezdték hirtelen kifogásolni. ( Egyébként akivel bármilyen gond volt,már korábban,szemrebbenés nélkül kirakták)
A 4-ről 6 órára történő átállásnál érdekes módon nem volt kérdés,hogy bírni fogom-e, valamint 8 órára is simán módosították a szerződést,ismét azzal az "ígérettel",hogy majd a következő fél évben tesznek határozatlanra,ha minden ok.
Elég sokat veszíthetek egyébként,mert kötöttek ránk biztosítást,ami szülés esetén egy elég jó összeget jelentene nekem.
Arra is hetek óta várom a választ,hogy jogosult vagyok-e erre határozottként.
Fevételinél ez a juttatás is elhangzott mindenki előtt.
Kb. ennyi a történet,nem tudom van-e bármilyen esélye a munkavállalóknak ilyen esetben.
:)

Kála # 2005.08.31. 16:35

Szia!
Elméletben 5 éves limit van, de ezen belül sem lehet több határozott idejű szerződést kötni, ha a munkavállaló jogos érdekeinek csorbítására irányul.
A te eseted azért érdekes, mert nem azonos feltételekkel kötöttetek szerződéseket - ha a munkáltató igazolni tudja, hogy indokoltan került sor ezekre a szerződésekre, akkor nem számít joggal való visszaélésnek ami történt.
Ami a terhességedet illeti, az nem akadálya a határozott idő lejártának - ha esetleg bizonyítható, hogy azért nem kötöttek veled határozatlan idejű szerződést, mert terhes vagy, akkor bírósághoz lehet fordulni egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt.

realeri # 2005.08.31. 15:18

Sziasztok!
Most először vagyok ezen az oldalon,és segítséget szeretnék kérni.
Már a harmadik 6 hónapos határozott idejű szerződésemet kapom ugyanannál a cégnél. Először 4,utána 6,majd legutóbb 8 órás munkaviszonnyal. A harmadiknál arról volt szó,hogy határozatlanná tennének, ezért érdemes lett volna vállalni a 8 órát. De nem így történt. Az lenne a konkrét kérdésem,hogy hányszor teheti meg egy cég ezt? Egyébként akikkel nem voltak megelégedve,azokat igen rövid időn belül kitették. Most gyermeket várok, a szerződésem szept. 15-én lejár, és októberben szülök.
Köszönettel:)

PeJo # 2005.06.26. 19:06

Sziasztok!

Semmi önálló gondolat, csak Szakbarbárnak szeretnék gratulálni utolsó hozzászólásához, mert e mögött azért ott a tudás! Szóval, gratula!!!

Szakbarbár # 2005.06.26. 09:43

A munkáltató annyi szabit ad ki a 06.30-ig járó napból, amennyit akar, jobb esetben, amennyiben megegyeztek. Ha kevesebbet ad ki, akkor a maradékot pénzben megváltja.

Ha a tgyáshoz és gyedhez szükséges előzetes biztosítási idővel (2 éven belül 180 nap) rendelkezel, akkor nagy baj nem érhet akkor sem, ha a terhesség vége felé szűnik meg a munkaviszonyod.
Ha az orvos táppénzre vesz és ilyenkor általában nem szokott ebből gond lenni, akkor passzív jogon 90 napig kaphatsz táppénzt, ha beleszülsz ebbe vagy a végét követő 28 napon belül szülsz, akkor passzív tgyásra leszel jogosult.
Ha ez lejár, akkor igényelj néhány napra munkanélküli járadékot, mert ezzel biztosításba kerülsz, így már jogosult leszel gyedre is, csak szüneteltetni kell a járadékot.

Ha a táppénzt nem tudod megoldani, akkor már július 1-én irány a munkaügyi központ, ebben az esetben a járadékot a szülés várható idejét megelőző 28. naptól érdemes szüneteltetni, mert akkor már jogosult vagy az ennél magasabb összegű tgyásra.

A másikkal kapcsolatban szerintem nincs semmi gond, erkölcsileg esetleg, de jogilag semmiképp.