határozott idejű szerződés, felmondás


pama # 2005.06.26. 09:32

Szép napot!

Megint egy kis segítséget szeretnék kérni adott témában.

Ha 06.30án jár le a határozott idejű munkaszerződésem akkor 1/2 évre időarányosan kötelező e a szabadságomat kivenni vagy pénzben megváltani?

Illetve a másik kérdésem, ha a lejár a szerződésem és 42 napon belül nem születik meg a babám akkor nem fogok gyest/gyedet kapni?

A harmadik kérdésem pedig arra vonatkozik, hogy a munkáltató törvényesen járt e el abban az esetben, hogy nyugdíj előtt álló (2évvel) munkaválalót egy héttel a szerződés lejárta előtt tájékoztatta arról, hogy a szerződése nem lesz meghosszabbítva?

szaszni # 2005.06.15. 05:34

Jó napot

Olyan gondom van, hogy ideáig határozatlan idejü szerződésem volt de most 3hónaponként megujítandót akarnak rám erőszakolni vagy mehetek, mindez egy muunkaerő kölcsönzőn keresztül megy amugy meg ugyanabban a munkakörben vagyok 5éve.
Mit tehetek ez ellen?

the big cat # 2005.06.10. 10:48

Mégegyszer akkor, a munkáltató által kezdeményezett határozott idejű szerződésmegszüntetésnek egyetlen módja van (persze a szankciószerű rendkívüli felmondást kivéve), a közös megegyezés, a törvény taxatíve kimondja, hogy rendes felmondással megszüntetni nem lehet, ha a munakválló jogellenesen nem fog bejárni dolgozni, a korábban írt szankciókkal számolhat.

Bogie # 2005.06.09. 11:19

Akkor azt valószínűleg mégsem beszéltétek meg annyira, mert különben miért ne akarná azt a közös megegyezést aláírni, amit állítólag már megbeszéltetek.

Valószínűleg azért, mert a főnöködenk ez nem érdeke és akar hagyni egy kiskaput, hogy rád háríthassa a következményeket, ha nem talál helyetted valakit és a főnököd főnöke számon kéri, hogy miért engedtek el.

FGabesz # 2005.06.09. 09:56

Azért akarok felmondani, mert hétfőtől (13-a) kaptam egy sokkal jobban fizető állást. Egyébként a felmondást megbeszéltük, mivel munkaviszonyom megszűnése feltétele az új állásnak. Közös megegyést nem akar a munkáltatóm.

the big cat # 2005.06.09. 08:45

Nem mondhatsz fel, ez törvényellenes. a szankciók elég súlyosak, a hátralévő időre járó bruttó munakbéreden felül a munkáltatód öszses kárát is meg kell térítened. Ami elég húzós lesz, hacsak arra gondolok, hogy egy kész embert kellene bérelni,, plusz az elmaradt haszna.

FGabesz # 2005.06.09. 08:23

Sziasztok!
Sürgős válasz kellene nekem: júli 31-ig határozott idejű szerződésem van, de holnap felmondok. Van-e felmondási idő?

Kála # 2005.05.25. 15:34

Szia!
Létezhet (a rendkívüli felmondás esetén nem jönnek szóba a felmondási korlátozások), és nem kell hozzá bűncselekmény.
A rendes felmondás feltétele: hogy munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándákosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegje; vagy egyébként olyan magatartást tanusít, ami a munkaviszony fentartását lehetetlenné teszi.

pampuli # 2005.05.25. 14:54

sziasztok, talán nem pont ideillik, de nem találtam másik fórumot:
terhesség alatt létezhet-e rendkívüli felmondás? - nem bűncselekmény miatti okból

köszi a segítséget

the big cat # 2005.05.25. 14:40

Ebbe a fórumba nem illik a kérdésed, de szivesen megvitatm veles a tapasztalataimat e téren is.

terminators # 2005.05.25. 13:54

Kedves TBC (the big cat)!

Valszeg nem leszek szimpatikus a mostani hozzászólásommal mert ellentétben a túlnyomó többséggel az én feladatom az, hogy - mint ügyvezető - a jelenlegi létszámot ( 54 fő ) csökkentsem a vezetésem alatt levő kisvállalatnál. A külföldi tulajdonos igénye megalapozott mivel az utóbbi években a versenyképességünk meglehetősen romlott és ha nem lépünk valamit akkor nemcsak a kb. 10 fő munkahelye szünik meg hanem mindenkié ( Természetesen nemcsak munkaerő leépítésben gondolkodunk, de már az is biztos, hogy enélkül nem megy.) Persze számítok dolgozói ellenállásra, de - fájdalom - nincs más választásom. Ha nem teszem meg én akkor elküldenek és találnak valakit helyettem aki ugyanezért a fizetésért boldogan végrehajtja.
Mit tanácsolsz, mire ügyeljek a leépítés során. Lehetőleg a leghumánusabb, legális és a cég szempontjából a legkedvezőbb utat szeretném követni. Ugyanakkor nem szeretnék magamra ill. a cégre húzni egy csomó munkaügyi pert.

termi

Mrs. Lipton # 2005.05.17. 08:54

Oké, köszönöm mindenkinek.

the big cat # 2005.05.13. 18:00

Ha a munakvállaó akar távozni, akkor jogszerűen azt csak közös megegyezéséel teheti. Ha a munkáltató nem engedi el, akkro kénytelen lesza szerződéses időszakot végigdolgozni, és ezzel nem érdemes szórakozni, mert oylan kártérítést végnak a nyakába, hogy tönkremegy bele.

K_Peti # 2005.05.13. 14:53

Azert hatarozott ideju. Ugy tudom, hogy kozos megegyezes lehetseges, de ha nincs akkor fizetni kell a munkavallalonak a hatralevo ido megvaltasaert.

Mrs. Lipton # 2005.05.13. 14:40

Sziasztok!

Megerősítésként hadd kérdezzek én is még egyszer: határozott idejű szerződésnél a munkavállaló nem teheti meg, hogy felmond "rendes" úton? Ha mégis a szerződés lejárta előtt akar menni, milyen lehetőségei vannak? Csak akkor kerülhet felbontásra a szerződés, ha mindkét fél közösen beleegyezik? És ha a munkaadó nem akarja elengedni?

Köszönöm szépen a választ,
Mrs. Lipton

sanyezzz # 2005.04.24. 10:48

Kedves Karika!

Igen, ahogy mondod, a feladat az utolsó munkakör bizonyítása.

A munkakör változásról a munkáltató azonban papíron nem rendelkezett, ezért a felmentés is kizárólag az eredeti munkakört jelöli meg.

Az a helyzet, hogy az utolsó munkakört bizonyára egy tizen-x évvel ezelőtti kinevezés semmilyen esetben sem bizonyíthatja, mert arra nézve a felmentés kell szóljon. Helyes esetben pedig igazat kellene mondjon.

Ez a mi esetünkben nem felel meg a valóságnak, amelyről a cég honlapja, és tanúk számolhatnak be. Ez mind benne van a keresetben, ezért voltam szomorú, hogy a kinevezésemet kell csatolni, ami nem is tartozik a tárgyhoz igazán.

Egyébként nagyon köszönöm a segítséget.

Remélem tanúbizonyítással, meg közvetett bizonyítékokkal (honlap, főnök levelei) lehet pert nyerni.

Karika # 2005.04.24. 09:13

Sanyezzz!

A Kjt. hatályba lépésekor, azaz 1992. július 01-jével minden közalkalmazottnak új kinevezést kellett kapni. Ezt keresd elő, és küld el bíróságra. Ha azóta volt olyan változás, ami miatt új kinevezést, vagy kinevezés módosítást kaptál, akkor természetesen azt is. Neked most azt kell bizonyítanod, hogy utoljára milyen munkakörben dolgoztál.

sanyezzz # 2005.04.24. 05:29

Kedveseim!

Munkajogi jogvitánk majdnem megkezdődött. A bíróság 2 hónapos pauza után meglátta, elolvasta a keresetet. Majd a felmentés jogszerűtlenségének megállapítására irányuló perben 8 napon belül, elutasítás terhével a kinevezési okmányt kéri tőlem.
A kinevezés persze 1991-ben történt, akkor még se Mt. se Kjt. nem volt. Van egy munkakönyvem, ennyi amim van kinevezés gyanánt.

Most mit tehetnék? Nem tehetné meg a bíróság igazából, hogy (a legtermészetesebb) módon az alpereshez fordulna ilyen dokumentumért?
Persze a végzés nem tartalmazza, hogy miért kéri.

Volna valami tanácsotok?
Nagyon megköszönném!

the big cat # 2005.04.19. 13:29

Nem kell szólni. a határozott idejű szerződés automatikusan megszűnik, ha a határozot tidő lejárt, és te másnap nem jelensz meg dolgozni.

pama # 2005.04.19. 12:52

Sziasztok!

Egy kérdésem lenne: Ha határozott idejű szerződés lejárta előtt elém tolják az újabb szerződést ami szintén x időre szól, milyen következményei lehetnek ha nem írom alá? Tehát ha akkor jelentem be, hogy nem kívánok tovább maradni? Előre szólni kell?

Ql3r # 2005.04.07. 13:28

Köszi az infót. Erre voltam kíváncsi.

the big cat # 2005.04.07. 13:22

Határozott idejű szerződést csak úgy lehet felmondani, ha a hátralévő időre (de max 12 hónapra) a munakbért egyben kifizetik.

Ql3r # 2005.04.07. 12:08

Tisztelt Olvasók!
Egy kis információra lenne szükségem.
Kötöttek egy közeli rokonommal egy határozott idejű szerződést helyettesítésre egy állami intézményben, egy éppen GYESen lévő ember helyére egy éve, melynek a lejárata az illető munkába állásával jár le. Ennek ellenére a létszámleépítés miatt felmondtak neki. Jogilag ez így tiszta ügy? Vagy támadható?

sanyezzz # 2005.01.21. 18:45

Karika!

Köszönöm szépen.

Az az igazság, hogy nem változott semmi a szervzetben, így megváltozott feladatokról nem lehet szó.

A Kjt. azt is mondja, hogy a feladatok változásást, amely az átszervezést megalapozná, Országgyűlésnek, Kormánynak kellene hoznia. Az az igaság, hogy a felmentés nem jelöl meg ilyen döntést, (megjegyzem nincs is ilyen)

Fontos és egyben taragikus is, hogy a munkáltató egy másik jogalapot is megjelölt,
mégpedig azt, hogy megszűnt az a munkaköri tevékenység, (azt konkrétan meg is nevezi), amelyre alkalmazásom történt.

Ezzel is igen nagy gáz van, mert olyan munkakört jelölt meg, amelyből még 1998-ban áthelyeztek egy egészen másikba, egy másik szervezeti egységnél. 2005-ben erre hivatkozni azt hiszem igen rosszhiszemű dolog.

Persze a munkáltató az 1998-as áthelyezésről nem készített szerződés módosítást, de az azóta kapott bérpapírjaim,
az adott szervezeti egység munkatársait és (új munkakörömet is tartalmazó!) dokumentumok, munkatárslisták, az új főnökömmel való email-levelezések jól mutatják a felmentési indokként megjelölz jóval korábbi munkakörömtől eltérően betöltött munkakörömet.

Azt hiszen nagy gázban van a munkáltatóm, nemde?

Karika # 2005.01.21. 18:05

Sanyezzz!
Ez egy meglehetősen gyenge indoklás, mondhatnám azt is, hogy elégtelen. Akkor is az, ha olyan, valódi változások vannak mögötte, amelyek megalapozzák a felmentésedet. Ilyen lehet, pl. ha olyan feladat változások történtek, amelyekhez a te képesítésed, gyakorlati tapasztalatod nem megfelelő. Kérdés, hogy vizsgálták-e azt, hogy az új feladatokat te el tudnád-e látni. Véleményem szerint érdemes a pert megindítani.