határozott idejű szerződés, felmondás


sanyezzz # 2005.01.21. 17:39

Tisztelt Segítőtársak!

Azt modja a Kjt., hogy a felmentést indokolni kell, amelynek világosnak kell lennie.

Az én felmentésem így néz ki:

"a munkáltató részleg feladatainak változása belső átszervezést von maga után, amely miatt nincs lehetőség további foglalkoztatására".

Szerintem ez nem világos, hanem egészen homályos (megjegyzem átszervezésnek nyoma sem a valóságban)

Szerintetek érdemes ezzel perre mennem?

A mihamarabbi segítséget köszönöm!

PZsolt # 2004.04.13. 20:31

Ezt nagyjából tudtam eddig is.... a "hat hónapig biztoságban vagy" kivételével. Köszönöm! Egyébként a 2-es pont a valóság, de az 1-es "látszik kifelé" :)... de ez igy jó is.

Újvendég # 2004.04.13. 18:41

Tanulmányozd át az alábbiakat:

1.) A megbízásos jogviszony főbb jellemzői:

  • a feladatot a megbízott önállóan szervezve látja el,
  • a munkáltató (megbízó) a munkaidő beosztást és – általában – a munkavégzés helyét nem határozhatja meg,
  • a munkáltató (megbízó) nem rendelkezik a megbízott felé utasítási joggal,

2.) A munkaviszony (közalkalmazotti jogviszony) alapján történő foglalkoztatást pedig az alábbiak jellemzik:

  • a munkáltató széleskörű, a munkavégzés minden fázisára kiterjedő utasítási joggal rendelkezik,
  • az elvégzendő feladatot a munkáltató által megjelölt helyen és időben, szervezett keretek között kell ellátni,
  • a munkaidőt munkavégzéssel kell eltölteni, illetőleg ez alatt, munkavégzés céljából a munkáltató rendelkezésére állni,
  • a munkát személyesen kell ellátni.

Ha az 1-es pont alá tartozónak érzed magad, akkor az ügy tiszta. Hat hónapig biztonságba vagy, de azért bizonyos juttatásoktól elesel (Pl.: táppénz)
Ha viszont a 2-es pont alá tartozol, akkor feljelentheted a munkáltatódat, és munkaviszonnyá fogják minősíteni a foglalkoztatásodat.

PZsolt # 2004.04.13. 17:53

Sziasztok!
Megbízási szerződéssel kapcsolatban lenne kérdésem. Idézek a szerződésemből:
"1., Megbízó a következő feladat elvégzésével bízza meg a megbízottat...
2, Megbízott az 1. pontban meghatározott munka elvégzését vállalja.
3, A felek megállapodnak, hogy a feladat teljesítésének kezdő időpontja: 2004. x. 1.
határideje: 2004. x+6hó. 1.
4, a feladat teljesítése esetén ... havi bruttó x forint megbízási díjat utal át...

Tehát gyakorlatilag határozatlan idejű szerződés lenne, de létszám-stop miatt megbízással megkerülve. Ezt a megbízási szerződés milyen esetekben bontható fel a megbízó részéről (és a munkavállaló részéről)? A 6 hónap fix (biztonságban vagyok? :) ) Vagy indoklás nélkül bármikor felbontható a szerződés.

Köszi

the big cat # 2004.01.25. 20:25

Ha bírósághoz fordulsz, valószínűleg határozatlan idejűnek minősitik a munakviszonyod.

Porcicu # 2004.01.25. 12:27

Sziasztok!
Nekem a következő a problémám:
A munkahelyem már több mint 3 éve tart állományban úgy,hogy egy éven keresztül volt 2 havonta megújuló szerződésem, utána egy 1 éves határozott idejű, most meg épp egy 2 éves határozott idejű szerződésem. Szeretnék eljönni tőlük, és mivel tudom,hogy nem mondhatok fel decemberig, valahogy ki tudom e kényszeríteni belőlük a közös megegyezést, mondván,hogy amit eddig csináltak velem ezekkel a szerződésekkel, az nem volt jogszerű.

Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

the big cat # 2004.01.22. 12:41
  1. A gGYESSEL kapcsolatban kérdezz az index GYES/GYED fórumán, ott vannak igazi szakértői az ügynek.
  2. A határozott idejű szerződés mindenképpen megszűnik atörvény erejénél fogva ha a határozott idő eletelik, tehát akkor is ha terhességed miatt táppénzen vagy.
  3. A határozot tidejű szerződés ilyetén meghosszabítgatása szerintem joggal való visszaélés, arra irányul, hogy a munkáltató elkerülje a határozott idejű szerződésből fakadó kötelezettségeket, ezért jogellenes, bíróság előtt sikerrel lehetne perelni annak bizonyítása érdekében, hogy itt valójában határozatlan idejű szerződést palástoltak.
  4. A határozott idejű szerződést semmiylen körülmények között, semelyik fél sem mondhatja fel rendes felmondással.

A munkáltató számára egy 3 hó hosszúságú határozott idejű szerződésnek semmilyen előnyét nem látom, ez csak a munkáltató érdekeit szolgálja.

én76 # 2004.01.21. 22:42

Még valami eszembe jutott. Mi van akkor, ha nem jön be a meló, és felmondok? Ilyen esetben is van próbaidő? (mondjuk ezt cége válogatja, holnap biztos többet tudok)

én76 # 2004.01.21. 22:40

Sziasztok!

Új vagyok a fórumozók közt. Látom hogy "the big cat" az "AGY". Kérlek S.O. S. segíts nekem.
Holnap megyek egy céghez, ahová felvennének dolgozni. Hétfőtől kezdenék, de a szerződés aláírása előtt szeretnék tisztába lenni pár dologgal. Az interjún kiderült, hogy a cégvezető úgymond önvédelemből minimum egy éven keresztül 3 havonta frissíti a határozott idejű szerződést. (ez nem túl szimpi)
Kérdésem az lenne, hogy ha időközben (még a határozatlan idejű szerződés aláírása előtt) terhes leszek mit tehetek? Mi van akkor ha veszélyeztett terhes leszek, és még jóval a szülés előtt táppénzre ír ki a doki? Jogos leszek-e a GyES-re? Úgy tudom annak összege attól függ, hogy a szülés évét megelőző év első napjától nézik mennyi volt a keresetem.
Kb. most ennyi jutott eszembe, de nem ártana, ha a harározott szerződés minden hátrányáról felvilágosítanátok!
Köszi!

htgkw # 2004.01.21. 06:42

Kedves Big Cat

Köszönöm válaszodat.

HTG

the big cat # 2004.01.20. 11:26

Erre egyszerű a válasz: a határozott idejű munkaszerződést egyik fél sem mondhatja fel rendes felmondással. Nincs kibúvó.

A rendkívüli felmondás szigorúan szabályozott indokai tekintetében ugyanaz az irányadó, minta határozatlan idejű szerződésre.

Közös megegyezéssel természetesen a felek bármit megtehetnek e tekintetben.

htgkw # 2004.01.20. 11:21

Sziasztok.

Határozott idejű munkaszerződéshez lenne egy kérdésem. Mi a helyzet, ha a munkavállaló szeretne felmondani? Milyen jogok illetik meg a munkáltatót, milyen kötelezettségei vannak a munkavállalónak? Hiszen a munkáltató a határozott idejű szerződés lejártáig számít a munkájára.
Köszönettel
HTG

the big cat # 2004.01.16. 05:39

Igen, határozotlan idejű munakszerződésed van.

Tamás2 # 2004.01.12. 13:56

Szia,

Közben változott némileg a helyzet, kiírnék néhány pontot a régi szerződésemből, hogy képben legyünk. Most szeretnének aláíratni velem egy újat, visszadátumozva az előző szerződés lejártának napjára.

..munkavállalót XXXX-XX-XX napjától 2003-07-31 napjáig terjedően alkalmazza 1. pontban meghatározott munkakör ellátására.

...megszünik a munkaviszony: fenti időtartam lejártával...(Fenti idő kb fél éve lejárt)

...e szerződés lejárta előtt legkésőbb két hónappal a munkáltató köteles a munkavállalóval tárgyalásokat kezdeményezni a munkaszerződés megújításáról, vagy pedig írásban közölni, hogy a szerződés nem kerül megújításra (Nem történt meg egyik sem)

...ha munkáltató a munkaviszony megszűnésével kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségét megszegi, és újabb munkaszerződést a munkavállalóval nem köt, a munkavállalót megilleti a személyi alapbérének megfelelő összeg annyi időtartamra, amellyel a munkáltató késedelembe esett. (Nos az alapbéremet rendszeresen utalták, kivéve múlt hónap)

Az új szerződés szóról szóra ua. mint a régi, csak a dátum tér el, 2003-08-01-től 2004.01.05-ig alkalmaznak.

Mivel úgy néz ki, nem szeretnék kifizetni az elvégzett munkámért járó számlás pénzt illetve szabadságmegváltást, hanem csak az utolsó havi alapbért (ha aláírtam az új szerződést), én nem fogom aláírni az új szerződést.

Fentiek alapján még mindig áll az, hogy határozatlan idejű munkaszerződésem van, ahogy írtad?

Köszönöm a segítséget!

Tamás

the big cat # 2004.01.09. 11:01

e-mailt csak esténként nézek

Tamás2 # 2004.01.08. 13:28

Köszönöm a visszajelzést! Ha lesz még kérdésem, kereshetlek emailben vagy itt a fórumon?

Köszönettel:

Tamás

the big cat # 2004.01.07. 15:53

Az egy év elteltével a cégnél határozatlan idejűvé alakult a munkaviszonyod. Ezt rendes felmondással, írásban megfelelő indokkal megszüntethetik. Szóbeli közlés semmis, olyan mintha meg sem trötént volna, visszadátumozott felmondás is az átvétel napjától hatályos csak, ezt vezesd rá, amikor átadják. Jogosult vagy felmondási időre (30 nap) és annak felére kötelesek felmenteni a munakvégzés alól. a szabadságot a felmondási idő kezedete előtt, vagy annak felére kiadhatják, vagy pénzben megváltani kötelesek. Mind a juttaásaid, mind a szabadságmegváltást, és afelmondási időre járó bért az utolsó munaknapon a számládon kell tudnod, tehát praktikusan előtte át kell utalják.

A számlás ügy meg elég sötét, így ránézésre azt mondanám, hogy itt van egy színlelt szerződés, amivel valójában munakviszonyt palástoltak, meg adócsalás vastagon.

Tamás2 # 2004.01.07. 15:26

Tiszteletem a fórum olvasóinak.

Segítséget szeretnék kérni az alábbi ügyben:

Másfél évvel ezelőtt egy éves időtartamú munkaszerződést kötöttem jelenlegi cégemmel. Fixen minimálbérre vagyok bejelentve, ezen felül X összeget kapok havonta úgy, hogy a cégnek egy másik cégtől eseti megbízás keretében számlát vásárolok.

Az egy éves szerződés \"lejártakor\" említés sem történt egyik fél részéről sem, hogy meg kellene hosszabbítani az adott szerződést, dolgoztam tovább. Most az elmúlt pár hónapban a számlás kifizetések csúsztak, illetve lényegesen kevesebbet kaptam, a napokban pedig felmondtak nekem.

Kérdésem, hogy ilyen esetben mi volt az én státuszom a cégnél az egy év leteltével,
érvényes volt e a munkaszerződésem, jár e fizetés, stb, illetve a tavalyról megmaradt x nap ki nem vett szabadságot kifizetik-e nekem.

Köszönettel:

Tamás