munkaügyi bírósági ítélet


Egyjogász # 2009.06.26. 22:18

A tényállás nélkül nehéz állást foglalni, de a joggyakorlat szerint pl. egy adott tevékenység kiszervezése esetén jogszerűen megvalósítható a munkakör megszüntetés, így perdöntő kérdés, hogy az általad korábban végzett munkát milyen szerződéssel végzik.

De ez sem ilyen egyszerű, mert megvalósítható a munkakör megszüntetés úgy is, hogy két munkakört összevonnak és az egyiket megszüntetik. Így ha valaki a saját korábbi munkája mellett végzi el a te munkádat is, akkor is jogszerű a felmondás.

Az a furcsa, hogy az első fokú munkaügyi bíróságok általában inkább munkavállaló-pártiak, így ha már elsőfokon is elvesztetted......

monalisa1 # 2009.06.24. 15:27

Cserélj inkáb most ügyvédet., más esetleges bukott ügyét nemigen szeretik bevállalni, vagy az sokba kerülhet...

monalisa1 # 2009.06.23. 21:57

Joy1

Beadhatod egymagad, de szinte 100% hogy a másodfokot is elbukod. Ellenben ha ügyvéd jár el a neveben, egy kis esély talán még van, hogy a fellebbezés eredményes lehet.

Ezt írta KBS.

Külön írom: ami elsőfokon elcsesződött azt nagyon nehéz másodfokon kijavítani.

"Lisa"
laikus hozzászóló

Dr.Attika # 2009.06.23. 13:03

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Munkaügyi perben nem "ügyvédkényszeres" a másodfokú eljárás. A fellebbezést ügyvéd nélkül is be lehet nyújtani.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.23. 13:02

Nem. Ha nem ítélőtábla a másodfok, akkor nem kötelező a jogi képviselő. Viszont alapból is ajánlott, egy elbukott elsőfok után meg pláne.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.17. 14:19

OFF
A fórummotornak rohadjon meg az összes befőttje! Direkt frissítettem is, hogy hátha felment az előző üzenet. Akkor nem látszott.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.17. 14:18

Igen, nem. A késedelmi kamat jelenleg évi 10%; egyszerűen hozzá kell csapni a tőke összegéhez és, együtt inkasszózni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.17. 14:13

Igen; nem kell jogi képviselő hozzá. A késedelemmel érintett időszakra (ebben a félévben) évi 10%-os kamata jár, ezt hozzá kell számítani a tőkéhez; az így kapott összeget kell inkasszálni.

tuci2 # 2009.06.17. 13:23

Tisztelt Kovács Úr!
Úgy értelmezzem, hogy bemegyek a bankomhoz (gondolom az ítélettel, jogerős határozattal), és kérem hogy indítsák el a volt munkáltatómmal szemben az inkasszót?
Van nekem jogom ehhez? Nem kell a jogi képviselő is hozzá? A másik kérdésem: jogerőre emelkedést követően 15 napon belül kellett volna rendezni alperesnek, tehát május 27.-ig. Hogyan tudom érvényesíteni a napi banki kamatot, ami az eltelt időszakban keletkezett.?Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.16. 10:33

Ha az adós pénzforgalmi számla nyitására kötelezett gazdálkodó szerv - és neked is van bankszámlád -, akkor a saját bankodnak adj azonnali beszededési megbízást (inkasszót).

tuci2 # 2009.06.16. 08:19

Tisztelt Fórumozók!
Előzőekben már kérdeztem a munkaügyi bírósági ítélettel kapcsolatban, mely szerint én mint felperes a volt munkáltatómmal szemben elmaradt munkabér- és egyéb juttatások ügyében pert nyertem. Most előállt egy olyan helyzet, melyben újból segítségre van szükségem. Jogi képviselőm nem jelezte felém, hogy az ítélet jogerőre emelkedett. Úgy szereztem róla tudomást, hogy június 8.-án én keresetem, és akkor közölte velem.(hogy mikor azt nem tudta megmondani, mert "a folyosón vagyok" mondta.Másnap eljutott hozzám a jogerőre emelkedésről szóló határozat, melyben tájékoztatnak, hogy MÁJUS 12.-én jogerőre emelkedett. Azt kérdte tőlem, hogy vegyem fel a kapcsolatot az alperessel(nem ő), és ha nem jutok eredményre, akkor majd végrehajtásra adja az ügyemet. Az érdekesség, hogy az ítéletben 15 nap fizetési határnap van megállapítva.Több kérdésem is van: - kezdeményezhetek-e végrehajtást, úgy, hogy keresek egy hivatalos végrehajtó irodát, vagy várjam meg, míg "eszébe jut" a jogi képviselőmnek, hogy valamit elmulasztott az ügyemben.

alkalmazott # 2009.05.12. 08:57

Egy logikai lépés kimaradt. Mégpedig az, hogy ha határidőre nem kapod meg a követelésedet, végrehajtást kell kérned. a végrehajtási ítélet jogerőre emelkedésekor indulhat el a behajtás. De bízz benne, a munkáltatód ettől humánusabb. Bár aki nem fizet bért... Szóval türelem. Sok türelem!

alkalmazott # 2009.05.12. 08:54

Kedves Tuci2!
Ügyvéd képvisel? Ő mindig tud tájékoztatni az ügy állásáról. Javaslom, rendezkedj be türelemre. Négy éve vált jogerőssé az ítéletem, szintén elmaradt munkabér és egyéb járandóságok kifizetésének elmaradása miatt. A mai napig nem kaptam semmit. Bírósági végrehajtó nem tudta ez idő alatt behajtani a követelésemet, a jogerős ítéletkor már semmi lefoglalható nem volt a cégnél. De még nem volt felszámolva... A türelmen kívül ilyen esetben még marad ez az egy kiskapu - a felszámolás elindítása. Remélem, esetedben nem kell eddig elmenni. Kitartást! Sok sikert! És nézd pozitivan: ketyeg a napi banki kamat egészen a kifizetés napjáig.

tuci2 # 2009.05.11. 21:48

jack4!
Köszönöm a reagálást a kérdésemre. Még egy kérdésem volna. Érdeklődhetem-e a munkaügyi bíróságon az üggyel kapcsolatban? Vagy várjak netán újabb másfél évet, hogy megkapjam a részemre járó elmaradásokat?
Köszönettel.

jack4 # 2009.05.11. 16:18

Az ítélet ellen a kézbesítéstől számított 15 napon belül fellebbezésnek van helye, ha ezen az időn belül egyik fél sem fellebbez, jogerős lesz. Kérdés, hogy az alperes mikor kapta kézhez az ítéletet.
Az ítéletnek tartalmaznia kell, hogy hány napon belül kell fizetnie az alperesnek (pl.: "Kötelezi a bíróság az alperest, hogy 15 napon belül fizessen meg...").

tuci2 # 2009.05.11. 15:23

Szeretném megkérdezni, hogy egy kihirdetett ítélet, mikor emelkedik jogerőre. Esetemben április 02.-án volt ítélethirdetés (felperes voltam), munkabér és pótlékok elmaradása miatt. A mai napig nem kaptam semmilyen dokumentumot, azon felül, hogy írásban is kaptam az ítéletből - április 16.-án. Mikor várhatom a megítélt összeget? Köszönettel.