Változó munkerend, vagy önkény?


Vadász # 2003.01.13. 21:38

Köszönöm a válaszod.
A következőröl van szó:Most éppen délutános vagyok csütötökig,azután csütörtök,péntek délelöttre megyek ill.megyünk.Kb.ez a délelöttös szakasz három hétig fog tartani.Utánna ha van megrendelés megkezdődik a délelött ,délutános munkarend. Ha több megrendelés van akkor bővül három műszakra.Ha kevesebb akkor ujból kettő ill.egy műszakra.Ez így megy gyakorlatilag egész télen,tavasz elejéig.Én valamikor kétműszakos munkarendre jelentkeztem ill.írtam alá a munkaszerződésem/ez a mai napig érvényben van, a kollektív szerződésünk is rögzíti a kétműszakos munkarendet./A kérdésem az volt jogában áll -e a munkáltatónak ezt rendszeressen felrúgnia,ill megváltoztatnia? Nem -e ragaszkodhatok a rögzített munkarendhez?

Nekényi Edvárd # 2003.01.13. 15:23

Nem értem pontosan a problémádat. Nem tudom, hogy lehet egyik héten egy müszakos valaki a következön pedig kettö. [A müszak egy idöszakonként rendszeresen váltakozó rendszer. Az Mt. szerinti foglamát ld.: 117.§ (1) bek e)].
Szerintem arról van szó, hogy a fönök azt mondja, hogy ezen a héten csak délelöttre jöttél, jövö héten pedig délutánra és éjszakára jössz. Ez nem müszak.
A munkaidöt a munkáltató osztja be. A munkaidöbeosztást legalább hét nappal korábban, legalább egy hétre kell közölni [Mt. 119.§ - a kollektív szerzödés ettöl, a munkavállaló javára eltérhet]. A határidös elöre közlés azért szükséges, hogy az általd is említett célok érdekében szervezni, tervezni tudd az életedet.

Vadász # 2003.01.12. 20:09

Kérdésem ill.kérésem a munkarendre irányul.A munkaszerződésem kétműszakos munkarendet rögzít,de így év elején javításokra ill. feladathiányra hivatkozva egyszer egyműszakba,következő héten kétmüszakba majd háromba járok dolgozni.Ezek összefüggéstelenül követik egymást.
Kérdésem hogy a munkáltató ezt meg teheti-e?Meglehet ezt ma tenni szép hazánkban hogy teljessen a munkáltató önkényének legyen kitéve a dolgozó?Gondolok itt magánéleti ill. gyermeknevelési problémákra.Válaszokat előre is köszönöm .