Versenytilalmi megállapodás


drbjozsef # 2018.05.28. 14:02

Ne mondd már, hogy ez a rész az üzleti titokra vonatkozik:

A munkaviszony megszűnése esetén, bármilyen okból történjen is az, a Munkavállalóra a munkaviszony megszűnésétől számított két évig ez a versenytilalom tovább érvényes azon ügyfelek tekintetében, akik a munkaviszony megszűnésének időpontjában a Munkáltató ügyfelei vagy üzletfelei (ügyfelei) voltak. A Munkáltató ügyfeleinek átvétele, toborzása vagy bármely formában történő szolgáltatása (közvetlenül vagy közvetve, ellenszolgáltatásért vagy ellenszolgáltatás nélkül) valamint ezeknek az ügyfeleknek más vállalkozásba vagy tanácsadóhoz történő átvitele így erre az időtartamra tilos és a Munkavállalót az ezáltal keletkezett kár megtérítésére kötelezi.

lewho # 2018.05.28. 14:00

Kbs: Ezt nézted? BH2007. 308.

A munkaügyi bíróság megalapozottnak találta az alperes rendkívüli felmondását. A felülvizsgálati eljárás tárgyát képező versenytilalmi megállapodás tekintetében megállapította, hogy az 1994. szeptember 26-án megkötött megállapodás érvénytelen, mivel ellenértéket nem tartalmazott. Az 1959. évi IV. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 237. § (2) bekezdésében előírtak alkalmazására azért nem látott lehetőséget, mivel a felperesnek erre vonatkozóan nem volt kereseti kérelme. Az 1992. évi XXII. törvény 174. §-ára alapított kártérítési igényt pedig amiatt utasította el, mert a bizonyítékok alapján úgy ítélte meg, hogy a tilalmi időszak hat hónapja alatt a felperes elhelyezkedése elmaradásának egyértelműen nem a megállapodás képezte az akadályát.
...
Az első- és a másodfokú bíróság helytállóan állapította meg, miszerint a versenytilalmi megállapodás érvényességéhez szükséges, hogy a munkáltató a versenytilalom fejében megfelelő ellenérték fizetésére kötelezze magát. E törvényi szabályoktól eltérésnek nem volt helye [Mt. 13. § (2) bekezdés]. Következésképpen a felperes alaptalanul igényelte a megkötött versenytilalmi megállapodás alapján járó ellenérték jogcímén a keresetben érvényesített hathavi átlagkeresetet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.28. 13:47

Oligaoliga: hol látod az Mt. 228. § (2) bekezdésében (hidd el, én is olvastam), hogy a felek megállapodnak az ellenértékben? Szerintem két másik kifejezés szerepel helyette, az egyik a "fizet", a másik a "meghatározás". A fizet egyértelműen egyoldalú cselekmény, de a meghatározás sem szükségszerűen kétoldalú.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.28. 13:44

Az Mt. speciális szabály a Ptk.-hoz képest. Egyébként azt, hogy egy szerződésnek melyek a lényeges feltételei, szerződésfajtánként változhat. Amit törvény rögzít, abban ne szükséges megállapodni. A versenytilalmi megállapodás ellenértékét a Mt. hivatkozott rendelkezése meghatározza - ha nem is összegszerűen.

Egyébként mondtam, hogy a konrét esetbe szerintem nem is versenytilalmi megállapodást kötöttek a felek. A munkaviszony megszűnése utáni időre ugyanis csak a volt munkáltató ügyfeleinek az elcsábítását tiltja, ez pedig - szerintem - nem több, mint az üzleti titok és az egyéb védett adat Mt. 8. § (4) bekezdése szerinti megőrzésének konkretizálása.

oligaliga # 2018.05.28. 13:33

psxpal

A versenytilalmi megállapodás kötelező eleme az ellenértékben történő megállapodás az Mt. 228.§ (2) bekezdésében foglaltakra figyelemmel. Ugyanezen bekezdés a felekre bízza, hogy mekkora ellenértéket kötnek ki, de ennek mértéke nem lehet kevesebb, mint a megállapodással azonos időszakra járó alapbér egyharmada.

Ha a felek az ellenértékről a megállapodásban nem állapodtak meg, akkor a megállapodás nem jön létre érvényesen.

A megkötött megállapodástól a munkavállaló elállhat, munkaviszonyát az Mt. 78.§ (1) bekezdése alapján azonnali hatályú felmondással szünteti meg, vagyis azért, mert a munkáltató

  1. a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, vagy
  2. egyébként olyan magatartást tanúsít, amely a munkaviszony fenntartását lehetetlenné teszi.

Ha nem a 78.§ (1) bekezdés alapján szünteted meg a munkaviszonyodat, akkor érdemes felvilágosítani a munkáltatót arról, hogy a versenytilalmi megállapodás csak akkor érvényes, ha abban szerepel az ellenérték is.

lewho # 2018.05.28. 13:32

(Jelen esetben ugyan nincs nagy relevanciája, de nem polgári jogi szerződés, csak alkalmazni kell rá pl a Ptk. 6:63. §-t is)

Ha a megszűnéskor meg tudtok állapodni az ellenértékben, akkor uccu neki!

drbjozsef # 2018.05.28. 13:17

A Ptk. viszont jogszabály, a versenytilalmi megállapodás egyszerű polgári jogi szerződés, arra pedig vonatkozik, hogy a lényeges elemeket tartalmaznia kell - márpedig egy ilyen típusú szerződésben az időtartam mellett az ellentételezés eléggé lényeges elem. Nem?

psxpal # 2018.05.28. 12:53

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

Akkor ha jól értem, a munkaszerződésem jelenleg hatályos megszövegezése szerint nem köt engem a munkáltató korlátozása (vagy érvénytelenség, vagy pontatlan megfogalmazás miatt, igazából joghatásukat tekintve jelen esetben szerintem mindegy), így ezért nem is kérhetem a tilalom "megváltását".

Ezért az esetleges felmondásomkor - ide nem értve az Mt. 78. § (1) bek. szerinti azonnali hatályú felmondást - érdemes a tilalomra külön rákérdeznem: ha valóban akarják azt, hogy ne vigyem el az ügyfeleiket, jelenlegi munkavállalóikat (nyilvánvalóan akarják), akkor fizessék ezt meg (az összeg nagysága pedig alku tárgya). Így pedig már jogszerű és szabályos lesz a versenytilalom.

Ugye jól értelmeztem?


Exitus acta probat

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.28. 12:38

Ebből nem következik egyértelműen az olvasatod, és a kommentár egyébként sem jogszabály, még csak nem is döntvény.

lewho # 2018.05.28. 12:02

A kommentár az én olvasatomban azon álláspontot képviseli, hogy az ellenérték a megállapodás lényeges eleme, így a Ptk. 6:63. § (2) alapján ha nincs benne megállapodás, nem jön létre a versenytilalmi megállapodás.

A juttatás mértékét a felek alakítják ki, különösen arra tekintettel, hogy a megállapodás milyen mértékben akadályozza a munkavállalót újabb munkavégzésre irányuló jogviszony létesítésében. Az elhelyezkedési esélyeket elsősorban a munkavállaló képzettségére és gyakorlatára tekintettel kell megállapítani. Az ellenérték alsó határa a versenytilalom időszakára járó alapbér egyharmada [Mt. 228. § (2) bek.]. Az ellenérték, a megállapodás rendeltetése miatt, csak pénz lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.28. 11:54

Igen, ha a felajánlott érték eléri a törvényi minimumot, akkor alighanem. De nem biztos, hogy a konkrét esetben a minimum megfelelő, minden eset egyedi mérlegelést igényel.

lewho # 2018.05.28. 11:51

Kötekedés ON

"Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a munkaviszony megszűnésekor a munkáltató egyoldalúan is meghatározhatja, mekkora ellenértéket ajánl fel."

És ha a munkavállalónak nem teccik az 1/3-ad bér? Akkor is köti a megállapodás?

Kötekedés OFF

lewho # 2018.05.28. 11:46

Mivel nem jött létre a versenytilalmi megállapodás, ezért a mtó nem köteles neked ellenértéket fizetni, téged meg nem köt a 3. bekezdés.

(A 2. bekezdéshez meg nem kell versenytilalmi megállapodás, az magából az Mt-ből fakad.)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.28. 11:42

De a konkrét esetben szerintem megtévesztő az elnevezés, ez nem is igazi versenytilalmi megállapodás.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.05.28. 11:41

Szerintem a versenytilalmi megállapodásnak nem elengedhetetlen eleme az ellentételezésben való megállapodás.

Az Mt. 208. § (2) bekezdés első mondata úgy szól, hogy „Az (1) bekezdés szerinti kötelezettség teljesítéséért a munkáltató megfelelő ellenértéket fizet.” Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy a munkaviszony megszűnésekor a munkáltató egyoldalúan is meghatározhatja, mekkora ellenértéket ajánl fel.

psxpal # 2018.05.28. 11:27

Kedves lewho!

Köszönöm a gyors reagálást.

Nem, nem állapodtam meg, szvsz furán veszi ki magát, ha egy munkaszerződés megkötésekor már a szerződés megszűnésének feltételeiről tárgyalnék.

A munkaszerződésemben csak az szerepel, hogy nekem (mint munkavállalónak) mekkora összegű / mértékű kártérítési fizetési kötelezettségem van.


Exitus acta probat

lewho # 2018.05.28. 11:24

És nem állapodtál meg a mtóval az ellentételezésben?

Akkor érvényesen nem jött létre a versenytilalmi megállapodás.

psxpal # 2018.05.28. 11:17

Tisztelt Szakértő Hölgyek és Urak!

Magam is jogász vagyok, de munkajoggal sajnos sosem foglalkoztam, ehelyett az adójogban mélyültem el.

Jelenleg adótanácsadói / könyvelői munkakörben dolgozom egy tanácsadó irodánál, a kérdésem, pedig az lenne, hogy az Önök álláspontja szerint jogosult vagyok-e - a munkaszerződésem alább idézett részlete alapján - a versenytilalmi korlátozás miatt ellentételezésre?

"A Munkavállalóra versenytilalom érvényes a Munkáltató által gyakorolt tevékenységi kör tekintetében. A versenytilalom hatálya érvényes mind ellenszolgáltatásért mind ellenszolgáltatás nélkül végzett tevékenységekre és jogviszonyokra.

A Munkavállaló a jelen versenytilalom értelmében nem alapíthat vállalkozást, melynek tevékenységi köre megegyezik, vagy részben megegyezik a Munkáltató által gyakorolt tevékenységi körrel. A Munkavállaló továbbá nem léphet be ilyen jellegű vállalkozásba illetve egy ilyen vállalkozásban sem közvetlenül sem közvetve (például harmadik személyek segítségével) nem szerezhet részesedést, ilyen vállalkozásban egyéb formában nem tevékenykedhet, vagy nem nyújthat tanácsadást, nem finanszírozhat ilyen vállalkozást, vagy nem lehet egyéb módon a segítségére. A Munkavállaló a rendelkezés megsértése esetén a Társaság részére hat havi bruttó munkabérnek megfelelő összegű átalány-kártérítést köteles fizetni. A Társaság a kötbért meghaladó kárát és a szerződésszegésből eredő egyéb jogait is érvényesítheti.

A munkaviszony megszűnése esetén, bármilyen okból történjen is az, a Munkavállalóra a munkaviszony megszűnésétől számított két évig ez a versenytilalom tovább érvényes azon ügyfelek tekintetében, akik a munkaviszony megszűnésének időpontjában a Munkáltató ügyfelei vagy üzletfelei (ügyfelei) voltak. A Munkáltató ügyfeleinek átvétele, toborzása vagy bármely formában történő szolgáltatása (közvetlenül vagy közvetve, ellenszolgáltatásért vagy ellenszolgáltatás nélkül) valamint ezeknek az ügyfeleknek más vállalkozásba vagy tanácsadóhoz történő átvitele így erre az időtartamra tilos és a Munkavállalót az ezáltal keletkezett kár megtérítésére kötelezi."

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!


Exitus acta probat

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.17. 07:47

Bocsánat: nem ahelyett, hanem amellett. Egy fokkal jobb. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.17. 07:39

OFF
Na, megint egy mimóza, aki ahelyett, hogy megköszönné a gratis segítséget, inkább megsértődik, mert nem tetszik neki a csomagolás.
ON

kishölgy2017 # 2017.06.16. 22:19

Köszönöm a hozzászólásokat! Versenytilalmi megállapodásról szól, azért írtam ide..Tanulmányi szerződést is kötött, azért írtam a másik topikba:) Egyébként sajnos a jogi ügyekben nem vagyok jártas, ezért kértem segítséget itt...Viszont ettől eltekintve Egyetemet végeztem, csak más a szakterületem..Úgyhogy a cinikus hangnemtől megkímélhetnének, ha már értelmiséginek tekintik magukat..Én is sejtettem, hogy nem arról szól, hogy nem mondhat fel, azért írtam, hogy ezt a munkáltató állítja, nem én... Kedves Wers! Rejtvényfejtésnek ott a Füles!:) Kedves Sándor! Forduljon maga orvoshoz! :)
Szép Estét és köszönöm a válaszokat! :)

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.16. 20:51

Hanem hogy nem helyezkedik el a konkurenciánál.
Egyébként a fene tudja, valójában miről van szól, másik topikban ugyanez a kiskölgy már tanulmányi szerződésről beszél.

wers # 2017.06.16. 20:12

Még ha érvényés is lenne (de lásd KBS-t lentebb) akkor sem arról szólna a megállapodás, hogy nem mondhat fel.

kishölgy2017 # 2017.06.16. 19:06

Köszönöm szépen a válaszát! Nem tudom mit írt alá pontosan , ezért beszéltem ködösen,mert állítólag néhány kollégájával együtt íratták alá velük kb.egy-másfél éve, amiből nem kaptak saját példányt..Emlékezetük szerint az volt benne, hogy munkaviszony megszűnése után 2évig nem helyezkedhetnek el konkurens cégnél, vagy olyannál, ami hasonló tevékenységet végez. Ennek fejében a munkáltató havonta egy bizonyos összegű ellenértéket fizet a munkabér mellé. Ezt mondták, most meg felmondáskor azt mondta a munkáltató , hogy egy éve utalják az ellenértéket, és most kérik vissza a kétszeresét,mivel felmondott.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.06.16. 18:04

A versenytilalmi megállapodás ellenértékét a munkaviszony megszüntetésekor kell fizetni. A bírósági gyakorlat szerint érvénytelen minden olyan megállapodás, amely szerint a munkaviszony alatt fizetett juttatások egy részét a versenytilalmi megállapodás majdan fizetendő ellenértéke kifizetésének tekintik.