Közalkalmazott, felmondás


Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.10. 15:12

De.

N.T. # 2020.10.10. 14:19

18 éve közalkalmazottként dolgozok egy óvodában. Úgy néz ki, hogy hamarosan megszűnik a munkakör, amiben dolgozok. Felajánlottak egy köztisztviselői állást a polgármesteri hivatalban. Ha nem fogadom el, tényleg nem jár végkielégítés részemre?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.05. 16:13

Valóban.

drbjozsef # 2020.09.05. 13:50

Legyünk megengedőek : közös megegyezéssel is.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.05. 12:41

Hogyan? Jogellenesen.

boglarkabardi # 2020.09.05. 12:25

Határozott szerződéssel dolgozom általános iskolában. A lehető leghamarabb szeretnék felmondani. Az elsődleges oka az, hogy költözés áll előttem (200 km-rel költöznék távolabb). Hogyan hagyhatom ott a pályát a lehető leghamarabb határozott szerződéssel? Mennyi idő a felmondás?

jegeskave # 2019.10.28. 19:51

Nagyon köszönöm a válaszodat.

Lyonee # 2019.10.28. 18:54

A lényeg: sajnos a 2016, és a 2017-ben bevezetett garantált illetmény 2017, 2018, 2019-es nagysága teljesen megegyezik.
Azt viszont nem teheti meg a KLIK, hogy a 2019. okt.-ben kézhez kapott átsorolásnál kevesebbet fizessen ki.
Menj be a KLIK-hez, legalább kiderül, hogy ki a hunyó.

A kérdésed további részére jogásztól várj választ, de csak akkor, ha valóban mindent kiderítettél.

jegeskave # 2019.10.28. 18:14

Kedves Lyonee,

A kinevezésem, amit október 25-én kézhez vehettem és szeptember elsejével hatályos, a 2018-ban hatályos alapbért tartalmazza.
Sajnos az igazgatónk nincsen tisztában ezekkel a dátumokkal, információkkal és engem félre tájékoztatott, ezért írtam téves adatokat.
A lényeg, hogy ennek tudatában is kevesebb bért utaltak, mint ami a kinevezésemben szerepel. Ezt azóta sem korrigálták, többszöri jelzésem ellenére sem.

A lényeges kérdés számomra az, hogy ez a munkáltatói hozzáállás a panaszom kezeléséhez (vagyis, hogy megoldatlanul hagyja a problémát és a fizetésem egy részét tulajdonképpen visszatartja) alapos indoknak számít-e az azonnali hatállyal történő felmondáshoz részemről? Kellően súlyos munkáltatói mulasztásnak tekinthető-e mindez jogi értelemben?

Válaszát előre is köszönöm.

Lyonee # 2019.10.28. 17:58

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
A 3 évenkénti soros lépéseid rendben vannak?

Lyonee # 2019.10.28. 17:56

A 2017-s besorolás megegyezik a 2016-sal. 2017-ben lett volna az utolsó fizetésemelés, de megváltozott a köznevelési tv. A 2016-t garantálttá tették a következő évekre, a 2017-t pedig differenciálásra lehet felhasználni tanévenként vizsgálva.
Ezt senki sem tudja az iskoládban?

jegeskave # 2019.10.27. 21:14

Kedves Lyonee,

Köszönöm válaszát.
Arról van szó, hogy bár 2017-es besorolás szerinti a kinevezésem, a fizetés, amit kaptam, az sajnos a 2016-os besorolás alapján történt.
Ráadásul egészen október 25-ig nem kaptam meg a kinevezési papírokat .
A végül megkapott kinevezés szerint /amin egyébként keltezési dátum sincs!/ a 2017-es besorolási bért kellett volna kapnom, és mégis, csak a 2016-os besorolási béremet fizették ki; ráadásul az utazási költségtérítés augusztusra eső összegét sem utalták el.
A különbözetet mind a mai napig nem kaptam meg, pedig már október elején jeleztem a problémát az intézmény vezetőségének.

Ezen információk alapján Ön szerint jogos lenne részemről az azonnali hatályú felmondás?

Válaszát előre is köszönöm.

Lyonee # 2019.10.27. 17:07

Csak óvatosan!
Az illetménytábla nem változott, most is a 2017-s van életben. A törvény a garantált illetményt teszi kötelezővé, a magasabb csak adható egy-egy tanévre az elvégzett munka minőségét figyelembe véve. Amíg nem jártál utána, hogy erről van-e szó, addig ne foglalkozz a felmondással, nehogy 2 szék közt a pad alá kerülj.
"65. § (1) * A fokozatokhoz és ezen belül az egyes fizetési kategóriákhoz tartozó garantált illetményt az illetményalap százalékában az (1a) bekezdés és e törvény 7. melléklete állapítja meg.
(1a) * A köznevelési intézmény vezetője a pedagógus munkavégzése színvonalát, nyújtott munkateljesítményét kompetencia és teljesítményalapú értékelési rendszer alapján értékeli, és ennek figyelembevételével a munkáltató - tankerületi központ által fenntartott köznevelési intézmény esetében a köznevelési intézmény vezetője, szakképzési centrum esetében a tagintézmény-vezető javaslatára és egyetértésével - a tanévre vonatkozóan a pedagógus besorolása szerinti illetménytől eltérően is meghatározhatja az illetményét azzal, hogy a pedagógus illetménye nem lehet kevesebb, mint a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén 119,6 százaléka,
b. alapfokozat esetén 174,5 százaléka,
c. mesterfokozat esetén 193,2 százaléka
alapulvételével megállapított illetményalappal számolt illetmény.
(2) * Az illetményalap a központi költségvetésről szóló törvényben meghatározott vetítési alap
a. középfokú végzettség esetén százhúsz százaléka,
b. alapfokozat esetén száznyolcvan százaléka,
c. mesterfokozat esetén kétszáz százaléka."

Lehet, hogy eddig az adható (2) szerint kaptad, most meg a garantált (1a) szerint.

jegeskave # 2019.10.27. 15:59

Tisztelt Jogi Fórum!

Azzal a kérdéssel fordulok a fórumhoz, hogy az esetemben megalapozott-e az azonnali hatállyal történő felmondás?
A tények:
Határozatlan idejű szerződéssel pedagógusként dolgozom 3 éve ugyanabban az általános iskolában.
Legutóbbi havi béremet a KLIK hanyagságból nem a tényleges, idei besorolásom, hanem a 2016/17-es tanévben érvényes besorolásom alapján számolta el és fizette ki.
Az előző évinél alacsonyabb bérrel kapcsolatban észrevételemet még aznap szóban jeleztem az intézmény vezetőjének.
Aznap szóban ígéretet kaptam arra, hogy tisztázzák a helyzetet. Ez nem történt meg. Egy héttel később írásban is ígéretet kaptam ugyanerre.
Szóban, több alkalommal hitegettek még, hogy a bérem hiányzó részét pár napon belül utalni fogják.
Az első írásbeli ígéretet követően 13 nap múlva írásban (e-mail) részleteztem a bérem egy részének kifizetetlenségére vonatkozó panaszomat az intézményvezetőnek, amire újfent olyan választ kaptam, miszerint még tisztázniuk kell a fenntartóval (KLIK) a béremet, valamint ekkor jelezte azt is, hogy megkapta az idei tanévre vonatkozó kinevezésemet, amelynek hatályba lépése szeptember 1.
Ezt a keltezetlen dokumentumot másnap, október 24-én vehettem át személyesen.
Ebből kiderült, hogy ténylegesen kevesebb bért utaltak részemre, mint ami a kinevezésben szerepel.

Ezt én a munkáltatóm részéről súlyos kötelezettségszegésként értékelem, ugyanis:

"Az azonnali hatályú felmondásra főszabály szerint két esetkörben kerülhet sor.

Az egyik eset, ha a munkáltató vagy a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi.

Ebben az esetben három feltételnek kell teljesülni.

Az első feltétel, hogy a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség kerüljön megsértésre. A munkaviszonyból származó lényeges kötelezettség a munkavállaló oldalán például a rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettség, a munkáltató részéről például a munkabér fizetési kötelezettség.
A második feltétel, hogy a kötelezettségszegés jelentős mértékű legyen.
A harmadik feltétel, hogy a kötelezettségszegés szándékosan vagy súlyos gondatlansággal történik. Szándékosságról beszélünk, ha az érintett előre látja a magatartásának következményeit és e következményeket kívánja vagy ezekbe belenyugszik. Súlyos gondatlanságról van szó, ha a magatartás következményeivel szemben közömbös, vagy e következményeket nem látja előre, mert a legalapvetőbb körültekintést sem tanúsítja.

A munkavállalói azonnali felmondást megalapozhatja, ha a munkáltató a munkabér fizetési kötelezettségét nem teljesíti vagy a munkaeszközöket nem biztosítja."

Esetemben a munkabéren kívül az augusztusi utazási költségtérítést sem utalták el, erre vonatkozó írásbeli kérésemre az intézményvezető mindeddig nem válaszolt.

Ezen tények alapján megalapozott-e az azonnali hatályú felmondásom és jogosult vagyok-e az egyhavi végkielégítésre?

Köszönöm a válaszukat!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.29. 12:28

de igy nem tudok.
De, tudsz.

Csybe43 # 2019.09.29. 09:01

Tisztelt Fórumozok, Ügyvédek!

Segitséget szeretnék kérni.

NIMRÓD & MÉZS KORLÁTOLT FELELŐSSÉGŰ TÁRSASÁG 2019-06-19től bejelentettek,határozatlan 3 hónapos próbaidös szerzödést irtam alá,próbaidöm alatt 2019-09-03-án be adtam a felmondásom de még mindig nem vagyok kijelentve és még a papirjaimat se kaptam meg.
Viszont 2019-09-09-től már új állásom van ahol be vagyok jelentve, kérik már a papirjaimat és mennem kéne már orvosi alkalmassági vizsgálatra, de igy nem tudok.

Mit csináljak?

Üdv:Kinga

memphis84 # 2019.09.29. 08:41

Tisztelt Fórumtársak!
Tisztelt Hozzáértők!

Harmincas éveimben járva 2,5 éve dolgozom közalkalmazottként egy szakképzési centrumban. Azon kívül, hogy megelégeltem a rendszer minden velejáróját, már-már mindennapossá vált, hogy felettesem (gazdasági vezető, kancellár helyettes) következetlen, megalapozatlan, hibás döntéseinek eredményeképp többszörös munkát végzek, mi több ő maga rednszeresen vegzál, pozíciójánál fogva folyamatosan nyomás alatt tart és ellehetetleníti a munkavégzésemet és nem utolsó sorban - személyes véleményem szerint - ő és a kancellár bizalmát élvező másik személy mind szakmailag, mind emberileg alkalmatlanok a pozíció betöltésére!

Utóbbi személy több alkalommal tett már keresztbe nekem, hozott kellemetlen helyzetbe és bizalmi helyzeténél fogva munkám megítélése is tőle függ (és mivel ért is annak a bizonyos dolognak a keveréséhez, nem is kérdés hogy milyen képet fest rólam mások és a vezetőség előtt).

Kettejük hathatós tevékenységének következtében majd minden nap gyomorgörccsel megyek dolgozni; és ezt az állapotot szeretném mielőbb megszüntetni!

Kérem segítsenek nekem abban, hogy határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyomat milyen módon tudom megszüntetni, lehetőség szerint azonnali hatállyal?

Tudomásom szerint a felmondási időm 2 hónap. A munkakörömmel járó feladatokat néhány nap alatt át tudnám adni, így a felmondási idő kitöltésére egészen biztosan nincs szükség. Szívem szerint azonnal felondanék, úgy hogy másnap már be se kelljen mennem viszont minden jogszerűen szeretnék csinálni, hogy megkíméljem magam a későbbi kellemetlenségektől.

Tehát a kérdéseim a következők lennének:

  • van-e lehetőségem azonnali hatállyal felomdani?
  • kell-e indokolnom a felmondásomat?
  • milyen járulékos következményekkel járhat az esetleges azonnali hatályú felmondás (munkanélküli támogatásra való jogosultság, stb.)?
  • köteles-e munkáltatóm elfogadni az azonnali hatályú felmondásomat, s ha igen mi ennek a gakorlati mente (felmondó levél átvétele, tudomásul vétele, kilépés bonyolítása, papírmunka, stb.)?
  • mit kell tartalmaznia és hogy kell kinéznie egy azonnali hatályú felmondásnak?
  • egy ilyen helyzetben elérhető-e valahogy a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetés úgy hogy ne kelljen kitöltenem a felmondási időm, azaz a munkáltatóm dönthet-e úgy hogy akár már másnap ne kelljen bemennem dolgozni?

Segítségüket és véleményüket előre is köszönöm!

Witch87 # 2019.09.24. 03:56

Tisztelt Hozzáértők!
Jelenleg 2. Gyerkőccel Gyes-en lévő közalkalmazott vagyok. Olyan helyzet állt elő, hogy visszamennék dolgozni, de másik munkahelyre, másik közalkalmazotti jogviszonyba. Jeleztem a jelenlegi munkáltatómnak, hogy mennék (csütörtökön ajánlották az állást, aznap szóltam is) . Péntekre összeszámoltak 65 nap szabadságot. Hétfőig kellett várni a vezetőségi ülésre. Ott azt találták ki, hogy áthelyezéssel vegyenek át az új helyre (ebbe nem ment bele). Én azt javasoltam, hogy akkor szüntessék meg a fiz.nélküli szabadságot szept 1-gyel,és kérelmet írok a munkáltatómnak, hogy engedélyezze a párhuzamos jogviszonyt. Ezt megbeszéltük a munkaügyessel, de ugye a főnök ma lesz bent.... Felkészülten szeretnék menni. Ha viszek egy olyat is, hogy lemondok, és a kötelező 2 hónap felmondási időt adja ki szabadságban, az úgy helytálló lehet?
Előre is köszönöm a tanácsokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.29. 16:15

A ki nem vett szabadság megváltása jár. De a táppénzes évre nem lesz ki nem vett szabadság. Csak a ledolgozott negyedévre.

rita0209 # 2018.11.29. 15:29

Miért nem jár a ki nem vett szabadságom penzbeli megvaltása? Ilyen nincs! Idén dolgoztam 3 hónapig csak utána lettem beteg...mi az hogy megszünéskor az ezévre jaró szabadságkeretet ezt nem fizetik k!i nekem.közalkalmazotti jogviszony megszűnéskor?
Hisz egy napot se vettem.ki az első ledolgozott idei negyedévben..a betegségről meg nem tehetek..kérem a jogszabalyt amire hivatkozba ezt alapozza! Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.29. 14:54

Ha te mondasz le, akkor nem jár végkielégítés. Az ilyen hosszú idejű táppénzre szabadság se jár.

rita0209 # 2018.11.29. 14:24

Tisztelt Forum. Közalkalmazott vagyok jelenlegi helyemen több mint 3 éve. Tartós betegség miatt táppénzre majd mütétre kényszerültem. Leszázalékoltak foglalkoztatási rehabilitáció nem javasolt B2 minősítéssel. Orvosom sem javasolja a főállásomba visszatérést. Miként tudok békével elválni a munkahelyemtől? Kivárjam az 1 év táppénz lejártát ami 6 hét vagy felmondhatok eü állapotra hivatkozva kérve a közös megegyezést a ezévi ki nem vett szabadságom megváltását pénzben ill.1 havi végkielégítést kérhetek-e hisz 3 évem megvan ott.
Vagy ez megtagadható?
Csak akkor járna a 1 havi végkieléhítés ha kivárva az 1 év táppènzt nem tudok visszamenni és ök mondanak fel?

Találtam egy rehab.munkahelyet 4 órában oda mennék januártól azért mondanék fel. Hisz főállásom úgysem tudom ellátni. Jelenleg is kórházban vagyok az 1 havi felmentést letölteni se tudnám.
Emiatt felmondásom elektronikusan is intézhetem?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.17. 18:46

A közös megegyezés attól közös megegyezés, hogy a felek a megszüntetés minden lényeges feltételében megegyeznek. A megszűnés időpontjában is.

Tempest89 # 2018.11.17. 18:15

És a közös megegyezés?
Az egy járható út?
Ott 30 nap a felmondási idő?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.17. 17:59

Nem. (Mivel nem lehet rendes felmondással megszüntetni a jogviszonyt, értelemszerűen felmondási idő sincs.)