Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkanélküli segély

supervisor # e-mail 2012.05.03. 16:17

A bankszámlaszám volt az első ,énis amire gyanakodtam.de az rendben van.

supervisor # e-mail 2012.05.03. 16:12

Ma felhívtuk ismét.A hölgy azt mondta most számolják és következő héten utalják a köv havival együtt.Ilyet lehet?

humillimus # e-mail 2012.05.03. 15:35

@baratnem58
az ellátások megállapításához közömbös, ki kinek és hogyan mondott fel. ugyanazt fogják számolni és ugyanúgy.

más kérdés, hogy munkajogi szempontból milyen felmondás a jobb, vagy kivitelezhetőbb. ha a munkáltató súlyosan megsérti a munkáltatással kapcsolatos szabályokat, és a munkavállaló az ebből származó kárait is érvényesíteni akarja jogi úton, ajánlott a rendkívüli felmondás (határozott idejűt - gyakorlatilag - csak így lehet). ehhez viszont ajánlatos előre bizonyítékokat gyűjteni, mert ilyet csak megfelelő és alátámasztott indokkal lehet!

humillimus # e-mail 2012.05.03. 15:24

@supervisor
ismételje meg az érdeklődést postai úton/személyesen bevitt ÍRÁSBELI kérelemmel, amin érdemes az ügyiratszámra hivatkozva (de mindenképp személyi adatokkal beazonosíthatóan) kérni a pénz elküldését, újra leírva a helyet, ahova a pénzt kéri (esetünkben ez egy bank név, és számlaszám lesz)

egyébként ajánlatos írásban kérni bármit is, mert annak nyoma is van... bármilyen közigazgatási ügyben általános tapasztalat, hogy a szó/telefon elszáll, az írás megmarad (és bizonyíthatóbb).

amúgy legelsőnek leellenőrizném, milyen bankszámlaszámot adtam meg/került rögzítésre. ennek a kérelmen van nyoma. én itt sejtek hibalehetőséget, lehet hogy már egyszer tényleg újraküldték...

supervisor # e-mail 2012.05.03. 05:12

Igen napi 2400 ft 90 napig március 1.tól máj 29 ig jár a folyósítás.

végrehajtó1 # e-mail 2012.05.02. 14:18

Kaptál határozatot a jogosultságról és az összegekről?

supervisor # e-mail 2012.05.02. 10:49

Tiszteletem.
Az lenne a kérdésem,hogy március 1.én bejelentkeztem munkanélkülire, megállapították a napi összeget,utalással kértem a kifizetést.Azóta még nem kaptam egy forintot sem.Április 15-én felhívtam őket hogy megkérdezzem miért?mire a hölgy azt válaszolta hogy beragadt,van ilyen. Állítása szerint akkor elindította,majd megkérdeztem mikor kapom meg,mire azt válaszolta, jövő hét hétfőn kiszámolják és rákövetkező még egy hét mire megkapom.Azóta még nem kaptam semmit.Mit lehetne tenni?Azért jelentkeztem be mert szükségem van a pénzre ahogyan mindenkinek.2hónap telt el a bejelentkezésem óta , és egy forintot nem kaptam még mindig.

humillimus # e-mail 2012.04.30. 17:54

@TonyM
amíg valaki nappali tagozatos hallgató, nem lehet nyilvántartott álláskereső, ebből adódóan a járadékot sem veheti igénybe.
Hogy a jogosító idő "ne vesszen kárba", azt lehet tenni, hogy a nappali tagozatos jogviszony végét követő napon (erről érdemes igazolást kérni, mármint a jogviszony végének pontos napjáról) bejelentkezik álláskeresőnek, és kéri az ellátást, majd - akár a következő napon - munkaviszonyt létesít (és 15 napon belül bejelenti az ellátást megállapító kirendeltségnek). Mivel -feltételezem - a lakhely/tartózkodási helytől eltérő helyen lesz a munkavégzés helye, így egyből jogosult a fennmaradó (továbbiakban igénybe nem vett) ellátás 80%-ára.

(állandó megjegyzésként írhatnám: ha a jogszabályok addig nem változnak)

baratnem58 # e-mail 2012.04.30. 12:04

Tisztelt hozzáértő!
Munkaviszonyomat szeretnem megszüntetni, és ez valószínűleg csak úgy sikerülhet, ha én mondok fel a munkáltatónak. Kérdésem, hogy milyen munkanélküli juttatásokra számíthatok ebben az esetben.
Továbbá kérdezném még, hogy milyen más felmondási technikát tudna javasolni?

Eliza2012 # e-mail 2012.04.29. 16:31

Kedves Fórumozók!

Szeretném tudni, hogy az álláskeresési járadék fennmaradó része visszaigényléséhez a folyamatos munkaviszony megléte mit is jelent pontosan.

Férjem 2011. aug. 03-tól aug. 31-ig volt álláskeresési járadékon. Ezt követően ugyanazon a munkahelyen dolgozik megszakítás nélkül, de a szeptember 01-től őt alkalmazó cég dec. 31-vel megszűnt, majd "átalakult", de az új munkaszerződés már 2012. január 05-t jelöli a munkaviszony kezdetének. Emiatt a céges ügyeskedés miatt eleshetünk-e a visszaigényléstől? Egyébként a cég megszűnéséről is csak utólag adtak tájékoztatást, úgy hogy a férjem orra alá tolták a papírt, eolvasásra idő sem volt...szóval a szokott módon.
Köszönöm a visszajelzést és a segítséget.

Zsóka

TonyM # e-mail 2012.04.27. 05:16

Tisztelt hozzáértő!

A kérdésem az volna, hogy jogosult vagyok-e munkanélküli segély igénylésére:

Négy éve állok teljes munkaidős alkalmazásban(nem diák munka), és jelenleg rendelekzem nappali hallgatói jogviszonnyal.

Szeptembertől külföldön vállalok munkát, viszont munkahelyemnél kénytelen vagyok május végével felmondani a júniusi záróvizsga miatt. Úgy tudom, hogy a hallgatói jogviszonyom a záróvizsga időszak utolsó napjáig tart, így a július és augusztus, pénzkeresés szempontjából kiesik.

A kérdés tehát arra irányul, jogosult vagyok-e erre a két hónapra igénybe venni a munkanélküli segélyt.

Köszönettel: TonyM

humillimus # e-mail 2012.04.26. 09:17

eddig a "munkanélküli segélyről" beszélt és kérdezett, majd a válaszom alapján menne az önkormányzathoz tb támogatásért...

az tanácsolom, előbb járja körül személyesen, melyik szerv (munkaügyi központ/kirendeltség vs. önkormányzat) mivel foglalkozik, mert így nagyon nehéz még tanácsot is adni.

bemelegítésképp: "első körben" a munkaügyi központ adja az álláskeresési támogatást, max 90 napig, munkaviszonyban (vállalkozásban) töltött idő alapján. ez tb biztosítottságot is jelent.

ez után következhet az önkori, ahol a különböző támogatásokat, segélyeket már szociális helyzet alapján adják, de egy részüket csak akkor, ha a munkaügyi központál már kimerítette az álláskeresési járadékát az ügyfél (vagy ott eleve nem volt jogosult ellátásra).

Bbborcsa # e-mail 2012.04.25. 15:58

Hálásan Köszönöm a választ. Akkor mehetek az önkormányzathoz a TB miatt, nem lesz akadálya, hogy az előző cégben tulajdonos voltam. Természetesen "csak addig" amíg nem találok másik munkát. Borcsa

humillimus # e-mail 2012.04.25. 15:17

@Bbborcsa
visszamenőleg már biztos nem lesz "folyamatos", de emiatt nem érdemes izgulni, mert egy biztosított jogviszonyt követően (főszabály szerint) még van 45 nap passzív jogosultság.

példa: embernek péntekkel megszűnik a munkaviszonya. szombat/vasárnap nem tud menni a munkaügyi hivatalba ellátást kérni, csak hétfőn.
hétfőn elmegy álláskeresési járadékot kérni, megállapítják az ellátását, és újra biztosított jogviszonyban van.

a kettő között látszólag "luk van a tb-ben", valójában passzív jogosult volt. (a passzív jogosultság idejére visszamenőleg sem kell "tb-t fizetni", de jogosult dokihoz menni, stb.)

h-handi # e-mail 2012.04.25. 14:54

Kedves humillimus!

Nagyon szépen köszönöm!

Üdv, h-handi

Bbborcsa # e-mail 2012.04.25. 11:36

Hálásan köszönöm a választ. És a TB-re mit tud javasolni,hogy folyamatos legyen. Borcsa

pazs #   2012.04.25. 11:30

Nem kell eladnod a tulajdonrészed, csak személyesen közreműködő tag nem lehetsz.

Bbborcsa # e-mail 2012.04.25. 11:08

Hálásan köszönöm a választ. Tehát el kell adnom a tulajdonrészem. A TB.-vel mit tehetek. Munkaszerződésem volt, ezért is mondtam fel. A székhely ami a lakhelyem is csak addig szolgál a cég telephelyének amig a munkaviszonyom szól ez így is van rögzítva a szerződésben. Borcsa

humillimus # e-mail 2012.04.25. 09:56

@Bbborcsa
két feltétel esetén lehet valaki nyilvántartott álláskereső

1-a cégnek nem személyes közreműködésre jogosult/kötelezett tagja (vagyis tagja/tulajdonosa LEHET, csak személyesen közreműködő tag nem! ha ez benne van a társasági szerződésben, "ki kell venni" belőle.)

2-a cégnek nem képviselője (vagyis ügyvezetője, végelszámolója)

emellett: ha az ügyvezetés megbízás keretében történt, nem minősül ellátásra jogosító időnek. csak ha munkaviszonyban történt.

Bbborcsa # e-mail 2012.04.25. 09:11

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az alábbi kérésem lenne, egy cég lemondott ügyvezetője vagyok február 15.-én mondtam fel és a 60 napot figyelembe véve április 15 a munkaviszonyom vége. Az utolsó 2 hónapban nem tudtam kifizetni sem a munkabérem sem a közterheket a dolgozók után sem. A társammal aki többségi tulajdonos jogvitánk van. Természetesen a felmondásom postai úton elküldtem neki a taggyűlési meghívóval együtt, de egyikre sem jött el. Kérdésem a következő lenne kaphatok-e munkanélküli segélyt illetve TB támogatást. 30 éve dolgozom és még nem voltam soha munkanélküli és nem tudom ha ügyvezető voltam akkor milyen szabály vonatkozik rám. Köszönöm Borcsa

humillimus # e-mail 2012.04.25. 08:58

@gaboy30
mindegy, ki és hogyan mond fel.

@h-andi
a neten úgyse találni tavaly nyári állapotút, idemásolom a 01.01-07.21. közötti szövegét.

"1991. évi IV. törvény
(...)
(9)
A (8) bekezdésben meghatározott, egy összegben kifizetendő juttatás mértéke

  1. a munkaviszonynak a folyósítási idő 26. § (5) bekezdésében meghatározott első szakaszában történő létesítése esetén a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka,
  2. a munkaviszonynak a folyósítási idő 26. § (6) bekezdésében meghatározott második szakaszában történő létesítése esetén a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 30 százaléka."
gaboy30 # e-mail 2012.04.24. 16:21

Üdvözletem !

Egy olyan kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy 2012. április 30.-án szűnik meg a munkaviszonyom, rendes felmondással. ( 2011. április 1.-től 4 hónapos szerződésekkel dolgoztam idáig )
Én viszont 2012. április 25.-én szeretnék kilépni. A kérdésem, hogy ha én lépek ki akkor jár-e a munkanélküli segély a részemre ?

Köszönettel:
Gábor

h-handi # e-mail 2012.04.24. 14:28

Kedves humillimus!

Nagyon szépen köszönöm gyors, segítő válaszát.
Az olvasottak nem vidítottak fel!
Nem értem, akkor miért mondta az ügyintéző tavaly novemberben a férjemnek, hogy a 80%-át kapja majd meg!?
Biztos nem a 80% alapján kell számolni?
Meg tudná adni a tavaly hatályos jogszabály számát, paragrafusát, stb...

Üdvözlettel: h-handi

humillimus # e-mail 2012.04.24. 09:36

@mucuka
attól, mert ugyanaz a lakcíme, mint egy másik embernek, még egyáltalán nem magától értetődő, hogy egy háztartásban élnek.
akár házasságban élők között is lehetséges, hogy külön háztartásban élnek, ugyanazon a lakcímen.

humillimus # e-mail 2012.04.24. 09:12

@h-andi
megnéztem, a tavaly nyári jogszab.ály szerint a ellátás 2. szakaszában a fennmaradó 30%-a fizethető ki.
ezek szerint jól számoltak.