Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Munkanélküli segély

Ancikka #   2010.08.20. 15:30

Ötvennyolcas!!

Kedves Forumózók!Tisztelt Jogászok!
Nekem csak annyi lenne a kérdésem ha tudna erre valaki válaszolni.Én most vesztettem el az állásomat,jelenleg passzív betegállományban vagyok,és nem színlelt betegként hanem valósként.Utánna a munkaügyi következik.A kérdésem ha az is lejár és valljuk be abból megélni lehetetlen,nem is ez a cél hanem ,hogy dolgozhassak. De számos helyre elküldtem az önéletrajzot semmi válasz.Ismerősök megkeresése de nemtud senki sem állásügyben segíteni.52 évesen színte kilátástalanná válik az ember helyzete. És ittjön a kérdés, hogy milesz az 57–58-vagy akár 59.-ben születettekkel? Nincs meg sajnos nekem sem a 40 évem,sőt legalább még 10 évet kellene dolgozni de hol? Én úgy tapasztalom nemkell ez a korosztály és nemtudom miért.Miből élünk meg miből lesz nyugdíjunk? Én öngondoskodnék de nincs miből, dolgozni szeretnék és nem segélyből tengődni.És ha még is tudná az ember fizetni maga után a nyugdíját azt tudja valaki,hogy hogyan indiíthatja el egyáltalán van arra lehetőség ha végképp nemtud elhelyezkedni,hogy a hátralévő éveket amit nemtud a munkában eltölteni még is hogy tudna majd idővel nyugdíjat szerezni? Köszönöm a válaszát aki tudja a kérdéseimre. Egy elkeseredett ötvenes hölgy.

pressy # e-mail 2010.08.17. 16:49

Tisztelt hozzáértö!

Kérem segitségét!
2009-ben munkanélküli voltam 2010 februárig februárban kaptam start kártyát amivel eltudtam helyezkezdi augusztusban sajnos elbocsájtottak most passziv táppénzen vagyok.Mire számithatok kapok talán munkanélkülisegélyt ujra ha nemtudok elhelyezkedni?

pudre # e-mail 2010.08.17. 13:51

Tisztel hozzáértő
2010. 03. 01 - 2010. 06. 02. -ig álláskeresési segélyben részesültem.
2010. júli 21.-től rendszeres szociális segélyt kapok,az önkormányzattól, mivel 55. életévem betöltöttem, nyugdíjba még nem mehetek, mert nincsen meg a szol.idő.

Kérdésem: 06. 02.-től 07. 21.közötti időszakra megkaphatom e utólag, valahonnan a segélyt.

Az M. K.-nál nem mondták, hogy nekem ez jár, én jártam utána az meg időbe telt.
köszönettel várom a válasz

berge2007 #   2010.08.15. 13:43

Kedves fórumozók !

Barátom álláskeresési járadékban részesült tavaly szeptemberig amikor is elfogadott egy képzést majd (hatósági) szerződést kötöttek vele. A

szerződésben és a hatályos törvényekben benne van hogy ekkor felfüggesztik az álláskeresési segélyt, és képzési segélyt fog kapni. A munkaügyi

központ nem adminisztrálta és továbbra is álláskeresési támogatást utaltak Neki. 2010 elején miután utánanézett hogy miért annyi amit utalnak

jelezte a mü. központ felé hogy tévedtek. Ezek után volt minden szokásos: hülyének nézés, beleegyező papír aláíratásának kísérlete, belső jogi

osztállyal fenyegetőzés. A jogi osztály végül válaszolt: visszaírt az irodavezetőnek hogy a Barátomnak van igaza és az álláskeresési járadék

visszakövetelés után "szíveskedjen" kiutalni Neki a képzési támogatást. Ezek után hoztak határozatot melyben visszakövetelik az idei év

januárjától kifizetett álláskereséséi járadékot 10 napon belül. Persze ez sem helyes hiszen tavaly szeptembere óta kellene visszakövetelni.

Erre irtunk kérelmet a mü.központ igazgatójának hogy "ugyanmár" ha voltak szívesek elrontani az adminisztrációt akkor amit követelnek összeget

vonják le a jóval nagyobb kiutalandóból és utalják ki a különbözetet mert nem viccből igényelt a Barátom álláskeresési járulékot és nem tud

ekkora összeget hirtelen előteremteni. És párhuzamosan beadtunk egy panaszt hogy január helyett "legyenek szívesek" szeptembertől kezdődően

visszakövetelni azt a pénzt :-) mert megint eladminisztrálták magukat.

S.o.S Kérdéseim:
Beadtuk a panaszt aminek a beadás pillanatában a kezdő dátum és a vég dátum helyes, viszont megérkezett az újabb havi álláskeresési járadék,

ezt felvegye-e felveheti-e? Mert akkor ezt az összeget is vissza kell nekünk követeltetni általuk ... (mivel az ügyintézési idő kb 1 hónap ez 22-es csapdája)

Ha nem veszi fel, annak érdekében hogy ne bonyolítsa tovább az ügyet akkor van-e bármilyen szankciója, negatívuma (attól eltekintve hogy nem

lesz pénze) ami később bármilyen formában visszaüthet ? (Pl ez a "fajta" hozzáállás elállási szándéknak feltehető stb ... ilyen sunyi dolgokra gondolok amit a munkaügyi központ felhasználhat)

Köszönöm a válaszokat.

apuka71 # e-mail 2010.05.13. 10:42

Tisztelt fórumozók!Abban szeretném segítségüketkérni,hogy áláskeresői járadékra jár-e családi adókedvezmény.Nincs jártasságom ebben az ügyben,mert még eddig elkerültem ezt az ugymond támogatást.Most hozta a postás az első ősszeget.Eddig dolgoztam,és mint nagycsaládos kaptam családi adókedvezményt.A munkaügyön nemkérdezték,én meg nemtudtam,hogy szólni kell.Az iratokból viszont biztosan látni kellett volna az ügyintézőnek.Szoval szeretném tudni,hogy van-e kedvezmény?Köszönöm a választ.

csandi # e-mail 2010.05.07. 14:48

Tisztelt Szakértő(k),
A párom 2009 dec. eleje óta munkanélküli. Ekkor regisztrált is a munkaügyi kp.-ban. Önhibáján kívül a munkanélküli járulék folyósításához szükséges dokumentációt hónapokig nem sikerült beszerezni. Amikor meglett minden papír és bemutatta a munkaügyi kp.-ba, az a váratlan reakció ért minet, hogy megszüntették a "munkanélküli eljárást" mert túl sokáig nem mutatta be a szükséges papírokat.
December óta 1x sem kapott munkanélküli segélyt és az ügyintéző elmondása alapján nem is fog, maximum újra regisztrálhat.
Önök szerint van-e lehetőség méltányossági vagy egyéb okra hivatkozva fellebbeznünk, és ha igen, mi ennek a módja.
Válaszukat előre is köszönöm,
Cs. Nóri

iskolás # e-mail 2010.05.06. 17:26

Kedves Fórumozók!
Az a kérdésem, hogy ha álláskeresési járadékban/segélyben részesülök, van-e mód arra, hogy vmilyen formában (egyszeri, eseti? megbízás) munkát végezzek. Pl. Oktatási Hivatal megbízásából érettségi elnökség (az ehhez szükséges jogosítványaim élők a mnélküliség ideje alatt is).
iskolás

Beebee # e-mail 2010.05.03. 15:17

Kedves Hozzáértők!
Több,mint 5 éve vagyok egyéni vállalkozó,és 2010.áprilisáig GyES-en voltam.Annak lejárta óta szüneteltetem a vállalkozásomat,mivel munkám alig akad.A kérdésem az lenne,jár-e nekem a munkanélküli segély?Köszönöm előre is!

mukika # e-mail 2010.04.21. 13:45

Üdvözlöm, fontos kérdésben szeretném tanácsát kérni. előzmény: 25 hetes kismama vagyok, 2009.-es évben végig a munkabérem 91.000 Ft bruttó volt, 12.15.-ével megszünt a munkaviszonyom és 2010.02.01.-től újra dolgoztam 04.20.-ig 150.000 Ft-os bruttóval. A két munkahely között nem voltam biztosított, nem menntem munkanélkülire. Mivel terhes vagyok (veszélyeztetett) ezért passziv táppénzre el lehet mennem. De a kérdésem az lenne hogy mi lenne célszerűbb számomra, a munkanélküli vagy passziv táppénz? És ha tud abban még segíteni hogy milyen összegre lehet számítanom? Köszönöm
Ezt írtam a passzív táppénzhez is és azt a választ kaptam : passzív táppénz alapja -tekintettel arra, hogy az irányadó/számítási időszakban nincs 180 bérezett napja- a minimálbér lesz.
A mértéke -mivel nincs 2 éves folyamatos biztosítása- 50%.
A „p“ táppénz bruttó havi összege kb. 73500*50%=36.750.- Ft. lesz/lenne.
„P“ táppénz max. 30 napig folyósítható
Szeretném kikérni az ön véleményét a munkanélkülivel kapcsolatban. Köszönöm.

colos1985 # e-mail 2010.04.02. 19:21

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem.Ha mellékállásba egyéni vállalkozó vagyok és mondjuk elvesztem a főállásom és utána leadom a vállalkozoimat.kaphatok álláskeresőit vagy munkanélkülit(nem tom milyen néven van)?

kaméleon # e-mail 2010.03.30. 09:49

Figyelmetlen voltam, bocsánat! Javítok, most látom a dátumokat. A felmondási idő kezdete a közlést követő napon kezdődik. (A közlés napja természetesen az előzőek szerint.)

kaméleon # e-mail 2010.03.30. 09:38

Egyrészt, ha a munkavállaló bizonyíthatóan megtagadta a felmondás átvételét, a felmondás akkor is közöltnek tekintendő, csak jegyzőkönyvet kell felvenni.
Másrészt, ha mégsem így volt, vagy nem bizonyítható és postán küldik a felmondást, az a küldemény átvételekor, vagy a kézbesítés megkísérlésének napján lesz közölt, ha a címzett az átvételt megtagadja. Egyéb esetben, a kézbesítési kísérletet követő 10. munkanapon. Tehát, nem a postára adás napján.
(Mivel arról a gyakori esetről, hogy ilyenkor a munkavállaló azonnal táppénzre megy, nem esett szó, erre a lehetőségre nem térek ki.)
Akkor hibáztatok, ha a dátumot a fentiek miatt ti rontottátok el.
A munkaügyi kp. csak a jelentkezés napjától veheti fel a munkanélkülit, természetes, hogy ha szabályosan jártatok el, akkor ebben az esetben a hétvégéje kiesett, de szerintem ilyenkor nem nagyon van felelősségre vonható hibás, mindössze figyelmetlenségről, tudatlanságról, esetleg a kellő szociális érzékenység és felelősség hiányáról lehet beszélni.
(Minthogy nem vagyok munkajogász (sem), nem biztos, hogy mindenben igazam van. Csak remélem.)

ngami #   2010.03.30. 07:54

Egy másik, problémás viselkedésű dolgozónak ugyanígy mondtunk fel. Azügyben az illető feljelentések sorozatát tette. A munkaügyi felügyelet is vizsgálta a felmondást, nem állapított meg jogszerűtlenséget. Ezért nem értem, hogy miért hibás az postai úton történő felmondás.
Rosszul számoltunk?

Marcsi

ngami #   2010.03.30. 07:52

Dehogy. Tértivevénnyel. Miért? Honnan kellett volna számítani ebben az esetben?
És a kérdésem lényeére mi a válasz? Tudja valaki?

Marcsi

végrehajtó1 # e-mail 2010.03.29. 19:48

Mivel nem vette át a felmondást, postáztuk neki, amit szintén nem vett át. Így a felmondási idő kezdete a postára adástól számítódik

Nem egészen így van.

Már ez is jogszerütlen.

Bízom benne hogy nem sima levélben kapta meg a felmondást!

ngami #   2010.03.29. 16:24

Sziasztok!
A munkahelyemen 25 felmondás történt, állami normatíva elvétele miatt.
Az egyik hölgy már 59 éves, nagyon elkeseredett.
Mivel nem vette át a felmondást, postáztuk neki, amit szintén nem vett át. Így a felmondási idő kezdete a postára adástól számítódik.
A munkaviszony megszűnése április 2, péntek. A munkaügyi hivatal szerint aznap nem regisztrálhatják, csak 6-án, ami azt jelenti, hogy 3 napja elveszik.
A hivatal, a minisztérium, a nyugdíjfolyósító szerint (ezeket mind felkereste a hölgy) a munkáltatónak figyelembe kell vennie a "folytonosság elvét", vagyis nekünk úgy kellett volna megszüntetni a jogviszonyt, hogy az a munkavállalónak jó legyen.
Ki hibázott? Van-e hibás/felelős? Nem a hivatal jár-e el jogszerűtlenül azzal, hogy nem veszi fel 3-ával a hölgyet?
Köszönöm:
Marcsi

Marcsi

spyderman # e-mail 2010.03.29. 11:14

Köszönöm a gyors választ. Esetleg a kérdésem második felére is tudna válaszolni? Köszönöm

Dödölle1 #   2010.03.29. 08:00

spyderman 2010.03.28. 18:34

Tisztelt szakértők!
Páromnak tavaly szeptemberben, ~11 hónap után megszűnt a munkája. Ezelőtt nem dolgozott még. A passzív táppénz után 2 hónap álláskeresési segélyt vett igénybe dec-jan. között, majd lett ismét munkája egy munkaerő kölcsönző cég segítségével, azonban 2 hónap után most felmondtak neki. Kérdésem az lenne, hogy ismét elmehet-e passzív táppénzreKöszönöm válaszukat.

----
Válasz: Igen.

Bővebb tájékoztatásért a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjéhez fordulhat.

Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.
Üdv. :)

spyderman # e-mail 2010.03.28. 18:34

Tisztelt szakértők!
Páromnak tavaly szeptemberben, ~11 hónap után megszűnt a munkája. Ezelőtt nem dolgozott még. A passzív táppénz után 2 hónap álláskeresési segélyt vett igénybe dec-jan. között, majd lett ismét munkája egy munkaerő kölcsönző cég segítségével, azonban 2 hónap után most felmondtak neki. Kérdésem az lenne, hogy ismét elmehet-e passzív táppénzre, illetve hogy mivel meglett a 365 nap munkaviszonya, most már jár neki az álláskeresési járadék, nem számít, hogy álláskeresési segélyt már kapott?
Köszönöm válaszukat.

Veci #   2010.03.26. 16:51

sunbaluka
Maximum járulékalap 60%-a, legfeljebb a jogosultság kezdő napján hatályos minimális bér 120%-a:
88.200,-Ft/hó
2.940,-Ft/nap
ITT találod az adatot a 3. pontban:
http://www.afsz.hu/engine.aspx?…

Üdvözlettel Veci

csicsi13 # e-mail 2010.03.26. 14:04

Kedves segíteni tudó fórumozók!

A férjem álláskeresési járadékát kimerítette 2009.december 6-án.Álláskeresési segélyre is jogosult volt 2009.12.07- 2010.03.05-ig. 2010.01.06-án határozatlan idejű munkaviszonyt létesített, ahol azóta is dolgozik.A kérdésem az lenne, hogy ő is igényelheti a fennmaradó segély felét vagy pedig csak az aki az álláskeresési járadék alatt talált munkahelyet.

A segítséget mindenkinek nagyon megköszönöm, üdvözlttel: Csilla

sunbaluka # e-mail 2010.03.20. 19:28

Üdv mindenkinek. Érdeklődnék ha 220ezer volt a bruttó fizetésem de elküldtek. Mennyi munkanélküli segélyt vagy álláskeresési támogatást kapok vagy kaphatok? Köszönöm előre is.

Emmuska # e-mail 2010.03.16. 17:43

A munkaügyi központ kirendeltségén utasítottak el.

végrehajtó1 # e-mail 2010.03.16. 17:03

Hány és milyen munkaügy van?Cég munkaügyise?Vagy a munkaügyiközpont?
Írjál már érthetően!

Emmuska # e-mail 2010.03.16. 12:46

Üdv!
9 hónap munkanélküli segélyre vagyok jogosult,a ledolgozott évek után. Ebből 2009ben,1 hónapot vettem igénybe,aztán ugyanaz a cég,visszafoglalkoztatott.
A határozatban,amit a munkaügyön kaptam,elméletileg jogosult lennék,az elmaradott 8 hónap egyszeri kifizetésére!! De a munkaügy arra hivatkozik,ha ugyanoda mentem vissza,hiába felelek meg a feltételeknek,nem kifizethető!! Pontos,és jogszabályban leírt indoklással nem tudtak szolgálni,csak szóban utasítottak el!! Tud valaki konkrét segítséggel szolgálni?? Vagy törődjek bele??