Táppénz


Kerdezo999 # 2015.03.31. 12:41

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!

Egy olyan problémával szembesültem a munkahelyemen, hogy a táppénzes papíromat elkeverték valahova.
Egyik munkaügyes sem tudja, hogy hol lehet, ezért nem is fizették még eddig ki.

Hiába van meg nekem róla a másolat, amin megtalálható az áruház egyik igazgatójának aláírása is, mert ő vette át tőlem anno, folyamatosan csak azzal jönnek, hogy kérjek új papírt(másolatot) az orvosomtól.

Nem ez az első ilyen eset, és mivel egy nagyvállalatról van szó, nem is értem, hogy miért veszik ezt az egészet ennyire lazán. Én nem hibáztam, időben leadtam a papírjaimat, mégis tőlem várják el, hogy (ismét!) szaladgáljak utána.
Nem hiszem el, hogy egy olyan papírt, amin majdnem minden személyes adatom rajt van, így ilyen felelőtlenül, minden odafigyelés nélkül lehet nekik kezelni.

Mit lehet ilyen ügyben tenni? Köszönöm előre is a válaszokat!

Dödölle1 # 2015.03.26. 14:16

A kormányhivatalokhoz kerülnek április elsejétől a családtámogatási ellátások

2015. március 25. 16:58

A családtámogatási és lakáscélú állami támogatásokkal összefüggő feladatok 2015. április 1-jétől a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságaitól a fővárosi és megyei kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek.

Így például az anyasági támogatás, a családi pótlék, a gyermekgondozási segély, a gyermekgondozási támogatás, a nagycsaládosok földgázár-kedvezménye és a fogyatékossági támogatás, mely éves szinten csaknem kétmillió állampolgárt érint.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi hivatalaitól a baleseti megtérítéssel, valamint a keresőképesség vizsgálatával kapcsolatos feladatok ugyancsak a kormányhivatalok hatáskörébe kerülnek.

Az államigazgatás átalakításának elsődleges célja a hatékonyabb ügyintézés, és az ügyfélbarát közigazgatás megteremtése. A szervezeti átalakulás az ellátások szempontjából nem jelent változást, a juttatások határidőben és változatlan összeggel kerülnek kifizetésre. Kedvező azonban az ügyfelek számára, hogy a családtámogatással összefüggő kérelmeket ezután nem csupán a megyeszékhelyen, hanem a lakóhelyükhöz közel, a járási hivataloknál, a kormányhivataloknál, a kormányablakokban és a települési ügysegédeknél is be lehet nyújtani.

A családtámogatással kapcsolatos kérelmek 2015. április 1-jétől letölthetőek itt, a kormányhivatal honlapján.

kisjulis@gmail.com # 2015.03.19. 14:42

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!

Határozott idejű munkaviszonyom van, június 30-áig. Szeretnék felmondani. Ezt milyen típusú felmondással tehetem meg? Továbbá, ha a munkaviszony ideje alatt táppénzre mennék és közben felmondanának nekem, akkor jogosult vagyok-e valamire?

Segítségüket előre is köszönöm!

Zengőbérci # 2015.03.19. 11:24

Értjük és látjuk a "99%-os kritikát", nem véletlenül javasoltuk a team felállítását az OEP Főigazgatójának.

A problémát abban látom, hogy miközben az ügyfelek (biztosítottak) havonta komoly pénzt (egészségbiztosítási járulékot) fizetnek be az "E" alapba, amiért cserébe megilletné őket egy gyors, pontos, teljeskörű tájékoztatás addig az OEP és a szakigazgatási szerv dolgozói a "99%-os kritika" mellett komoly illetményben és egyéb járandóságban részesülnek.

(A megyei szerveknél az illetménypótlék 30%, az OEP-nél 50%, azaz pl. az utóbbi szerv dolgozói 1,5 szer keresnek többet, mint egy polgármesteri hivatalban dolgozó köztisztviselő. A különböző címekről (szakértő, szaktanácsadó...) és az ahhoz társuló illetménykiegészítésről, valamint az eltérítésekről nem is beszélve.

Mindezek fényében tartom elfogadhatatlannak azt, hogy az ügyfelek a lent leírt morállal találkoznak, illetve hogyha már erre -a megoldást is tartalmazó javaslattal együtt- a főigazgató asszony figyelmét írásban felhívják, akkor Ő, illetve a nevében eljáró beosztottja azt (azokat) elutasítja.

aser # 2015.03.19. 09:28

Kedves Zengőbérci! Köszi a válaszod :) Lehet, bizalommal lehet fordulni a pénztárhoz, csak a dolgozók 99 %-ka nem tud segíteni alap kérdésekben sem és még abban sem, ki lehet az illetékes. (Lehet, ez nem 99%, csak valahogyan én fogtam ki olyan ügyintézőket, akik passzolták a kérdésemet.) De csak telefonon, mert az e-mail egyelőre úgy látszik, nem működik és a telefon sem biztos megoldás. A jog megillet bennünket ügyfeleket, de én inkább nem a panasz megírására fordítok időt, hanem a válaszok megtalálására. Szerintem sokan így vannak ezzel. Azért köszönöm a leveled. Szép napot.

Zengőbérci # 2015.03.19. 08:37

T.aser!

Az OEP Főigazgatójának többen és többször javasoltuk, hogy hozzanak létre egy két-három főből álló teamet, akik az ügyfelek pénzbeli ellátásaival kapcsolatos elektronikus leveleire gyorsan, hatékonyan és közhitelesen válaszolnak.

A főigazgató asszony nevében Soltész Lászlóné OEP szakértő azt a választ adta, hogy nem áll szándékukban ilyen szervezeti egységet kialakítani, mivel az ügyfelek most is bizalommal fordulhatnak a pénztárhoz, kérdéseiket bármikor feltehetik az oep@oep.hu és a penzbeli@oep.hu e-mail címeken.

Ha és amennyiben ezen elérhetőségekről érdemi válasz az ügyfelek részére nem érkezik úgy az az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatóját, valamint az OEP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztály munkatársait minősíti és nyilvánvalóan ellentétes a Ket-ben is deklarált, a közigazgatás szolgáltató jellegével.

Ezen túlmenően ellentétes az azlábbi alapelvekkel is:

2004. évi CXL. törvény 4. § (1) Az ügyfeleket megilleti a tisztességes ügyintézéshez, a jogszabályokban meghatározott határidőben hozott döntéshez való jog.

(A tisztességes az lenne, ha ésszerű határidőn (22 nap) belül valamilyen választ adnának.)

Attól, hogy az OEP nem tartja be a hatályos jogot, valamint az ügyfeleknek írt levélben vállaltakat attól még a fenti jogszabályi rendelkezések és jogelvek léteznek. Sajnálatos, ha a Kormány a közigszerveivel azokat nem tartatja be.

A lenti panaszában foglaltakat javasolt megküldeni az illetékes miniszter részére.

aser # 2015.03.18. 21:22

A penzbeli@oep.hu -ra én pl. írtam 2x is, de egyszer sem válaszoltak. A Kormányhivatalt én is hívtam, de folyamatosan lepasszoltak, átirányítottak. Az ügyfélkapus 1818-as számon sem tudtam meg semmit, mert azt mondta, tp-s kérdésekben nem őket kell hívni, de abban nem tudott segíteni, akkor mégis kit. Az OEP-pel ugyanez volt a helyzet. Aztán a nagyon sokadik átirányítás, lepasszolás, várakoztatás után az egyik ügyintéző megsajnált és végre adott egy olyan számot, ahol kaptam egy választ a feltett kérdésemre. Igaz kértem írásban is a válaszukat, de eddig ez nem történt meg. Jók ezek az infók Zengőbérci, csak nem szabad feladni az érdeklődést a 28. telefon, e-mailok után és a kártyás telefon is legyen feltöltve, mert nem lesz kevés a végösszeg. Ja meg egy fél nap kell hozzá.

Zengőbérci # 2015.03.18. 14:13

juhaszjani 2015.03.16. 16:04

Üdvözlöm önöket!

December közepén baleseti táppénzre kerültem. Azóta nem tudom ellátni munkaköröm.
Ma kereken fél havi táppénzt kaptam és az lenne a kérdésem, hogy önök szerint miért?
Múlt héten pontban a balesetem harmadik hónapjának napján a háziorvosnál táppénzes felülvizsgáló orvos megvizsgált, és még otthon tartott, hogy gyógyuljak. Köze lehet ennek a felülvizsgálatnak ahhoz, hogy csak fél havit utaltak?

ahogy az előző hozzászóló érzékeltette sok oka lehet annak. Érdemi választ a kifizetőhely/egészségbiztosító tud adni.

Nem, az utóbbinak nem lehet köze ahhoz, hogy kevesebb pénzt kapott.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.

Amennyiben akár a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájának, mint központi kifizetőhelynek, akár az egészségbiztosítási szakigazgatási szervek pénzbeli ellátási és ellenőrzési osztályának, akár a TB kifizetőhelyi ügyintézőjének a munkájával nincs megelégedve, úgy panaszát elektronikusan az oep@oep.hu, vagy a penzbeli@oep.hu , ajánlott tértivevényes levélben pedig a Budapest Váci út 73/A címre, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Főigazgatójának címezve küldheti meg.

aser # 2015.03.16. 19:47

Szia Jani! Én is balesetis tp-n vagyok. Előfordult velem is, hogy kevesebb volt a fizú utaláskor. A munkáltatóm elmondta, ez a tp papírom kései leadásának tudható be. De amint ezt pótoltam, ill. az adminisztrációval utolérték magukat, már utalták is az elmaradt összeget. Egyszer viszont a doki nem 1-es kódot írt rá a tp-es papíromra szokásosan, ezért volt kevesebb a fizú. Aztán kijavították 1-re és a kövi héten már érkezett is a pótlás. Szerintem ne aggódj. Ha a tp papírodon jó a kód és eljutott az illetékeshez, akkor a kövi héten nézd meg a folyószámládat. Ha újra kevesebb, akkor kérdezz rá a miértekre. Szép napot.

juhaszjani # 2015.03.16. 15:04

Üdvözlöm önöket!

December közepén baleseti táppénzre kerültem. Azóta nem tudom ellátni munkaköröm.
Ma kereken fél havi táppénzt kaptam és az lenne a kérdésem, hogy önök szerint miért?
Múlt héten pontban a balesetem harmadik hónapjának napján a háziorvosnál táppénzes felülvizsgáló orvos megvizsgált, és még otthon tartott, hogy gyógyuljak. Köze lehet ennek a felülvizsgálatnak ahhoz, hogy csak fél havit utaltak?

peak_tibor # 2015.03.16. 09:25

Köszönöm cincinnatus!

cincinnatus # 2015.03.13. 14:05

Levélben kérje, hogy újra utalják ki a megadott címre az ellátását.

peak_tibor # 2015.03.13. 12:11

Tisztelt fórumozók!

Mit kell tennem, ha - távollét miatt - nem tudtam átvenni a táppénzem, és azt a posta már vissza is küldte a feladónak (mármint az OEP-nak)?

Előre köszönöm a segítséget.

cincinnatus # 2015.03.09. 14:51

Jav:

  • nem akar otthon maradni
  • tartózkodott
cincinnatus # 2015.03.09. 14:48

kaci84 2015.03.09. 11:26

Sziasztok!

Tisztelt fórumozók!

Kérdésem, hogy ha táppénz alatt bemegyek dolgozni milyen következményei lehetnek?
A táppénz indokolt, szóval nem csalás, csak az illető nem akar otthon maradni.
A kérdés az, hogyha közbe felmondanak, akkor érvényes-e a felmondási vélelem a táppénz miatt?
Kérem csak az válaszoljon aki tudja a pontos jogi dolgokat. A miértekre most ne térjünk ki, megvan rá az ok, hogy miért történik így.

Akkor most kiről van szó? (Bemegyek/nem akar dolgozni)

A TB ellátás igénybevétele -az öregségi nyugdíj kivételével- senkinek sem kötelező. Ha bemegy dolgozni és a teljes keresetét megkapja nem nem jogosult táppénzre.

Ha az orvos döntését felülbírálva bemegy dolgozni, akkor nyilvánvalóan nem keresőképtelen.

Az Mt. 68. § (1) értelmében a felmondási idő legkorábban a felmondás közlését követő napon kezdődik.
(2) A munkáltató felmondása esetén a felmondási idő legkorábban az alábbiakban meghatározott tartam lejártát követő napon kezdődik:

  1. a betegség miatti keresőképtelenség, legfeljebb azonban a betegszabadság lejártát követő egy év.

Álláspontom szerint azzal, hogy a keresőképtelenség ideje alatt nem tartózkodot otthon, hanem az orvos döntését felülbírálva bement dolgozni elveszítette a jogát ahhoz, hogy a felmondási idő a betegség miatti keresőképtelenség lejártát követő napon kezdődjön.

kaci84 # 2015.03.09. 10:26

Sziasztok!

Tisztelt fórumozók!

Kérdésem, hogy ha táppénz alatt bemegyek dolgozni milyen következményei lehetnek?
A táppénz indokolt, szóval nem csalás, csak az illető nem akar otthon maradni.
A kérdés az, hogyha közbe felmondanak, akkor érvényes-e a felmondási vélelem a táppénz miatt?
Kérem csak az válaszoljon aki tudja a pontos jogi dolgokat. A miértekre most ne térjünk ki, megvan rá az ok, hogy miért történik így.

angelis # 2015.02.05. 18:07

Bocsánat, természetesen aprajafalvának szólt a megjegyzésem.

angelis # 2015.02.05. 18:06

T. Zengőbérci!
Esetleg megkérdezte a munkáltatóját a nejed, hogy mit is jelentett le a munkáltató a MÁK-nak?
Ha nem dolgozott, arra az időre nem jár bér, ez mindenhol, így van.
Keresőképtelenségre betegszabadság, majd táppénz jár, DE egyiket sem számfejtik addig, amíg nem érkezik meg a táppénzes papír a MÁK-hoz és innen indul az ügyintézési határidő.
Lehet, hogy a munkáltató mulasztott a jelentésekkel a MÁK felé?

Minden megyében van ügyfélszolgálat:
http://www.allamkincstar.gov.hu/…szolgalatok/

telefon, e-mail stb.

Zengőbérci # 2015.01.26. 12:30

I

Zengőbérci # 2015.01.26. 12:30

aprajafalva
A MÁK- hoz ami elérhetőséget eddig sikerült szerezni, ez eddig nem jutottunk sokra.

Nesze neked ügyfélbarát közigazgatás....

Panasszal elektronikusan -elnok@allamkincstar.gov.hu-, vagy hagyományos postai úton -1054 Budapest, Hold u. 4.- dr. Dancsó Józsefhez, a Magyar Államkincstár elnökéhez lehet fordulni, aki ha szükséges szétcsap a megyei igazgatói és lletmény-számfejtési irodavezetői között.

aprajafalva # 2015.01.23. 19:24

T. Zengőbérci!
Köszönöm a választ, utána érdeklődünk, hogy hol történt a probléma, hogy mihamarább túl legyünk rajta. A 2014-es évben összesen a decemberi 3 napot volt beteg csupán asszonykám, és nem az erre az időszakra járó táppénzt nem kapta meg, hanem konkrétan a fél havi fizetését, ezért nem értjük a történetet. A MÁK- hoz ami elérhetőséget eddig sikerült szerezni, ez eddig nem jutottunk sokra.
Köszönjük még egyszer a segítő választ: Aprajafalva

Kovács_Béla_Sándor # 2015.01.23. 14:07

A keresőképtelenség alatt is lehet közölni a felmondást, de a felmondási idő csak a keresőképtelenség megszűnése után kezdődhet meg.

Lizi14 # 2015.01.23. 12:58

Tisztelt Jogász Hölgyek/Urak!
Sok minden változott a munkatörvénykönyvében, ezért kérném segítségüket.
Ha táppénz alatt felmentenek
mikortól szűnik meg a munkaviszonyom? Milyen módon közölhetik velem a felmentést táppénz alatt?

Zengőbérci # 2015.01.22. 18:55

aprajafalva # e-mail 2015.01.22. 10:00

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni, kihez lehet fordulni, illetve jogos-e a munkabér visszatartása a következő történésből kifolyólag.
Feleségem logopédusként dolgozik, majd decemberben lázasan beteget jelentett. A decemberi fizetésének csupán kb a felét utalta a munkáltató. A táppénzes papírja január 5-én lett leadva, ennek már 17 napja. A munkáltató annyit mondott akkor, majd hóközi kifizetéssel megkapja, ami azóta sem történt meg. A főnöke véleménye szerint majd a következő havi fizetésével fog hozzájutni a pénzéhez. Most ismét lázasan nyomja az ágyat, így értelem szerűen nem mehet be a gyerekek közé.
Napok óta keressük az infót, hogy a fizetését milyen indokkal tartják vissza, illetve megtehetik? Nincs tudomásunk semmi olyan hivatalos tartozásról, ami alapján a munkabér kifizető bármekkora összeget vissza tarthatna. Továbbá így akkor februárban sem fog fizetést kapni, mert ilyen állapotba került? Hova lehet fordulni, ahol nem az átmászhatatlan fallal találom szembe magam, és tudok elérni valamit, hogy tisztázzuk ezt a problémát?
A segítséget előre is köszönöm és további szép napot kívánok!

T.Kérdező!

Adatszolgáltatása hiányos. Nem tudjuk a keresőképtelenség kezdő napját, illetve hogy jogosult-e betegszabadságra.

Ha és amennyiben felesége 2014-ben 15 munkanapnál több napig volt keresőképtelen akkor a betegszabadságát kimerítette.

Ha feltételezzük, hogy 2014.12.15-én ismét beteg lett fizetésre csakfél hónapra jogosult, az azt követő időre táppénz illeti meg. A táppénz igényt főszabály szerint 18 napon belül el kell bírálni és ki kell utalni, ha ez nem lehetséges 22 nap után előleget kell megállapítani.

(Na ez az a szabály, amit nem nagyon tartanak be a TB kifizetőhelyek/MEP/MÁK).

Ebben az esetben jogosult kamatra, de azt írásban kérnie kell, mert maguktól nem fogják megadni. Azt is csak akkor kaphatja, ha a kamat összege meghaladja az 1.000 Ft-ot.

Látható tehát, hogy vélhetően nem a fizetését tartják vissza, hanem a táppénz ellátását bírálják el késedelmesen, hiszen a tp-es papírt csak nemrégen adta le.

Az Ebtv. értelmében –egyben figyelemmel a közigazgatás szolgáltató jellegére is- az egészségbiztosítónak a dolgozók által befizetett járulékért cserébe nem csak az ellátások megállapítása és folyósítása a feladata, hanem a biztosítottak teljeskörű tájékoztatása is.

(1997. évi LXXXIII. törvény 5. § Az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.)

Éljen ezzel a lehetőséggel és kérje a munkáltató székhelye/telephelye szerinti kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervét –vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodáját, mint központi TB kifizetőhelyet-, hogy a kérdéseire a választ, illetve az igényérvényesítéshez szükséges segítséget adják meg.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu e-mail címen, akik készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére.

aprajafalva # 2015.01.22. 09:00

Tisztelt Fórumozók, Szakértők!
Segítséget szeretnék kérni, kihez lehet fordulni, illetve jogos-e a munkabér visszatartása a következő történésből kifolyólag.
Feleségem logopédusként dolgozik, majd decemberben lázasan beteget jelentett. A decemberi fizetésének csupán kb a felét utalta a munkáltató. A táppénzes papírja január 5-én lett leadva, ennek már 17 napja. A munkáltató annyit mondott akkor, majd hóközi kifizetéssel megkapja, ami azóta sem történt meg. A főnöke véleménye szerint majd a következő havi fizetésével fog hozzájutni a pénzéhez. Most ismét lázasan nyomja az ágyat, így értelem szerűen nem mehet be a gyerekek közé.
Napok óta keressük az infót, hogy a fizetését milyen indokkal tartják vissza, illetve megtehetik? Nincs tudomásunk semmi olyan hivatalos tartozásról, ami alapján a munkabér kifizető bármekkora összeget vissza tarthatna. Továbbá így akkor februárban sem fog fizetést kapni, mert ilyen állapotba került? Hova lehet fordulni, ahol nem az átmászhatatlan fallal találom szembe magam, és tudok elérni valamit, hogy tisztázzuk ezt a problémát?
A segítséget előre is köszönöm és további szép napot kívánok!