Fórum munkajog, foglalkoztatás régebbi elöl     új hozzászólás


Táppénz

Bettike0523 # e-mail 2013.03.20. 12:45

Köszönöm anne01, a hozzászólásodat.
Annyit megtudtam a mapokban, hogy még bírálás alatt áll az ügyem...
Nem tudom, hogy mikor kapom meg a táppénzemet...:(

anne01 #   2013.03.14. 17:33

Bettike0523

A munkáltatód valószínűleg nem kifizetőhely. Érdeklődni kellene náluk vagy OEP-nél, hogy leadták -e már a táppénz igénylést.

Bettike0523 # e-mail 2013.03.13. 19:40

Segítséget szeretnék kérni.
Január 15.én baleset ért munkába menet, a lábam eltört és sajnos műteni is kellett. A munkahely elfogadta üzemi balesetnek, megírtuk a jegyzőkönyvet és felvettek táppénzre. Minden hónap első pár napjába benyújtom a cégemhez a táppénzemet igazoló papírt, de nem történik semmi. A januári hónapban megkaptam arra a 15 napra szóló fizetésemet és azóta semmi. Se egy levelet nem kapok a TB-től se nem kapom magát a 100%-os táppénzt. Nem tudok kihez fordulni, ilyen téren nem vagyok elég tájékozott.
Nem tudom, hogy egyáltalán így kellene e zajlania ennek az egész betegszabadságos dolognak. Bevallom eléggé el vagyok keseredve, sajnos eléggé rossz anyagi helyzetbe kerültem emiatt.
Nagyon szépen megköszönném ha egy a témában jártas személy tájékoztatna a fontos tudnivalókról.
Bettike

Dr.Attika # e-mail 2013.02.14. 15:20

Akkor a 4 órára mégis csak fekete munka. A "minimálbér" 8 órára vonatkozik.

Ügyvéd
http://jogitanacs.info
http://amerikairendszam.com

Vari # e-mail 2013.02.14. 15:11

Nem, be vagyok jelentve minimálbérre. Napi 12 óra munka.

anne01 #   2013.02.13. 18:26

Vari

Feketén foglalkoztatnak?

Vari # e-mail 2013.02.13. 18:05

Érdeklődöm, hogy tud e valaki válaszolni arra a kérdésemre, hogy egy magánkézben lévő munkahelyen dolgozom és sajnos betegállományba kerültem. A tulaj közölte velem, hogy ő nem fizet táppénzt. (2 éve vagyok nála, bejelentett minimálbérre) Így most amíg nem tudok dolgozni addig ellátatlan vagyok. Jogos ez így? Fizetem a tb-t és ki kell íratnom magam betegen, mert nincs miből megélnem.
A másik kérdésem: Két év alatt 2 x kaptam 2 hét szabadságot.Azt is akkor amikor leállt a munka - télen. Nyáron egyáltalán nem lehet szabadságra menni. A törvény szerint 20 nap alap jár. Még azt sem adja ki, sőt a szabadság idejére nem ad munkabért, mert nem dolgozom.
Megteheti?
Köszönöm a válaszokat.

Dödölle1 #   2013.02.10. 20:57

A TB kifizetőhely főszabály szerint bérfizetési napon, a munkabérrel együtt köteles a biztosított táppénz ellátását kifizetni. Ha erre pl. késői (zárás előtti) tp-es utalvány leadása miatt nincs lehetőség, úgy a kiutalásról (un. hóközi kifizetéssel) 18 napon belül intézkedni kell.

A számviteli törvény bizonylati elvével összhangban táppénzt kifizetni csak szabályosan kiállított orvosi igazolásra lehet.

A keresőképtelenség igazolásáról szóló Kormányrendelet szerint az orvos a keresőképtelenséget 14 naponta igazolja.

Olyan jogszabály, hogy a táppénz kiszámításának módját, illetve a táppénz mértékét a bérjegyzéknek tartalmaznia kell nincs, viszont a 217/1997 (XII.1.) Kormányrendelet szerint ha a biztosított írásban kéri, úgy a kifizetőhely ezen adatokról köteles őt írásban tájékoztatni.

A kifizetőhely eljárásával kapcsolatos panaszok kivizsgálására, illetve a TB kifizetőhelyek felügyeleti ellenőrzésére az EBSZSZ (Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve) jogosult.

figó # e-mail 2013.02.09. 18:07

Bár sajnos eddig nem kaptam választ, de felmerült bennem mégegy kérdés : a táppénzes utalványt hozzátartozó is kikérheti a háziorvostól vagy csak személyesen vehető át?
A párom állandó lakcíme szerinti háziorvoshoz van bejelentkezve, viszont fizikoterápiára ,stb az ideiglenes lakcíme szerinti rendelőintézetbe jár - a kettő között 230km a távolság..- így ráadásul utazgat a táppénzespapírért, mert a háziorvos csak neki személyesen adja ki, hozzátartozónak nem.

figó # e-mail 2013.02.07. 14:42

Tisztelt fórumozók!

Egy kis segítséget kérnék, hogy is müködik a táppénz kifizetés.
A párom egy multinál dolgozik lassan 3 éve, 2012 júliásától van betegállományban.A cégtől azóta 2db bérpapírt kapott amiről semmi nem derül ki igazán: sem a táppénz napi összege, sem a %-os aránya..de olyan is van rajta feltüntetve,hogy "vélelmezett táppénz x nap ..
Az elszámolás egyébként is érdekes,mert a táppénzes papírt nem a hónap végén kell kikérnie, hanem mindig változó időpontban - ez volt már 16.-a is decemberben- különben nem hajlandóak számfejteni.Fizetési nap a cégnél nem 10.-e az általános gyakorlattal szemben, hanem 5.-e.Bár nekem személy szerint furcsa, hogyha 22.-én számfejt mondjuk, akkor hogyan számolja el az embereket 31.-ig?Vélelmezi, hogy dolgoznak, betegek vagy mi?Az orvos hiába tudja, hogy a párom beteg lesz 31.-én is előre nem tölt táppénzes utalványt. A leadás határidejét havonta telefonon kérdezgetjük.
A táppénzt nem 1-31-ig kellene elszámolnia a cégnek?
Gondolom a bérpapírt is havonta kellene küldeniük postai úton, nem pedig akkor mikor "eszükbe jut"..

Sziszi73 # e-mail 2013.02.01. 12:33

3 havonta váltják egymást a cég neve és címe, nincs jogútódja

pazs #   2013.02.01. 12:30

Hogyan szűnt meg? (Arra próbálok kilyukadni, hogy van-e jogutódja.)

Sziszi73 # e-mail 2013.02.01. 12:29

októberben és most jöttem rá mikor küldte a oep az adóelőleges papírt év elején hogy nem kaptam meg a cégtől a pénzt

pazs #   2013.02.01. 12:17

Hogy és mikor szűnt meg a cég?

Sziszi73 # e-mail 2013.02.01. 12:01

Jó napot!
Szeretném kérdezni.
Van egy cég és közös megegyezéssel eljőttem onnan.
Eközben a cég megszünt.
Én voltam táppénzen tavaly nyáron 3 hétig plusz kórházban is.Erről a táppénzes papírt akkor beadtam a kapcsolattartómnak, aki a mai napig állítja beadták az oep-be.
Bementem az oep-be és kiderült beadták de ki is fizették a cégnek a pénzt, de én nem kaptam meg az összeget se egy határozatot se hogy mennyi erre időszakra a táppénz se a cégtől se az oeptől.
Ma azt mondták az oepbe menjek munkaügyi bíróságra a dologgal.
Mit kell most tennem hova kell írnom és az orvosi igazolás másolatokat kikértem a háziorvosomtól,most mi a teendőm.
köszönöm a válaszát.

nikosz # e-mail 2011.02.22. 08:05

Tisztelt KBS!

Kártéritést gondolom csak peres eljárás keretén belül lehet "kérni". Így van?

Illetve még egy olyan kérdésem lenne, hogy a tavalyi év folyamán 2 hónapban a bérpapiromon fel van tüntetve "természtbeni juttatás" cimén nem kis összeg. Melyet nem kaptam meg. Ennek kifizettetésére van valami lehetőségem?

(Tavalyi bérpapirjaimat még csak pár napja kaptam kézhez...)

Válaszukat nagyon köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2011.02.21. 22:24

Kártérítésként esetleg.

www.kbs-ugyved.hu

nikosz # e-mail 2011.02.21. 22:17

Ja, még annyit hozzáfűznék, hogy májusban gyermekápolási táppénzen voltam 2 éves gyermekemmel, melynek táppénzes papirjait szintén nem továbbitotta a munkáltató az OEP felé. Ezt sem fizette ki senki a mai napig.

Ezzel még lehet valamit csinálni? OEP tájékoztatása alapján ők már nem fogják kifizetni, mivel 6 hónap az elévülési idő.

Munkáltató köteles kifizetni? Én bizonyitani tudom, hogy átadtam a papirokat.

Köszönettel

nikosz # e-mail 2011.02.21. 22:13

Tisztelt válaszadók!

Esetem röviden:

2010. októberében orvosom táppénzes állományba vett, veszélyeztetett terhesség miatt. (állandó fekvést irtak elő) Mivel decemberig nem kaptam pénzt, OEP nem tudott a táppénzről, ügyvédhez fordultam. Ügyvéd levele után a munkáltató végre továbbitotta a táppénzes papirokat - 2 hónapos késéssel. De nem adott le minden papirt, igy OEP még mindig nem fizetett. Január közepén pótolta a hiányzó papirokat a munkáltató, táppénzt viszont még mindig nem utaltak. Február elején azt igérték, hogy 10-én legkésőbb érkezik a pénz. Ez a mai napig nem történt meg. Telefonos megkeresésre azt tanácsolták, hogy irjak panaszlevelet az OEP-nek, melyben kérem ügyem kivizsgálását. Megtettem, melyre azt a választ kaptam, hogy 30 napos kivizsgálási határidejük van, addig nem utalnak továbbra sem.

Kérdésem az lenne, hogy mivel a munkáltató hibájából nem kapok táppénzt már 4. hónapja, nem kérhetek tőle kártéritést?

Illetve, hogy az OEP jogosan jár el, hogy még mindig nem utalnak? Nem én tehetek róla, hogy a munkáltatóm hónapokkal később küldi el a táppénzes papirokat. Mégis engem büntetnek...

Hitelkeretek kimeritve, a magas kamatok miatt 20-30 ezer forintokat 'dobok ki az ablakon' havonta.

Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Mucus74 # e-mail 2011.02.08. 11:52

Kedves Dödölle1!

Igen én is így gondolom, de azt még mindig nem értem, hogy "keresőképtelenség elbírálása". Vizsgálja az orvos, hogy el tudja-e látni a munkáját, de milyen munkát ha felmondtak és nincs állása! (?)

Dödölle1 #   2011.02.06. 18:13

Nagyon szívesen.

A táppénzt a kötelező egészségbiztosítás keretében kell adni feltéve, hogy a biztosítási esemény bekövetkezik.

A biztosítási esemény jelen esetben a betegség.

Táppénz tehát a betegség és nem a munkahely elvesztése esetén jár.

Ha Ön lopás ellen köt biztosítást az ingó vagyontárgyaira úgy a biztosító természetszerűleg nem kötelezhető arra, hogy a lopásbiztosítása alapján fizessen akkor ha Önnek megszűnik a munkaviszonya.

Ezzel analóg a munkahely elvesztése esetén a megélhetést nem a társadalombiztosítási ellátás (értsd táppénz), hanem az álláskeresési járadék hivatott biztosítani.

Mucus74 # e-mail 2011.02.06. 15:38

Akkor sokan tévhitben vannak, mert mindig azt hangoztatják, hogy jár a táppénz.

Köszönöm a választ!

Dödölle1 #   2011.02.05. 11:21

Szóval: a passzív táppénz adható vagy jár?
Ugyanis nekem elég komoly nézeteltérésem volt a háziorvossal és nem valószínű, hogy ezek után ha megyek hozzá felvesz táppénzre, ami ugye tudtommal még 30 nap.

Köszi a választ!

A hatályos Ebtv. értelmében a keresőképtelenség elbírálása a finanszírozási szerződésben nevesített orvos jogosult.

Döntése ellen az ORSZI-hoz lehet fordulni.

A táppénz jogosultság elbírálására a munkahelyi TB kifizetőhely, illetve a Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve jogosult. A táppénzre való jogosultságot az 1997. évi LXXXIII. Törvény szabályozza.

Kérdésére, hogy "P" táppénz adható vagy jár tehát az a válasz adható, hogy ha és amennyiben az orvos keresőképtelennek nyilvánítja és a kifizetőhely a jogszabály alapján a táppénzre való jogosultságot megállapítja, továbbá egyéb kizáró tényező (pl. ezidő alatt keresőtevékenységet folytat, vagy egyéb pénzellátásban pl. álláskeresésijáradékban, nyugdíjban stb. részesül) sem áll fenn táppénzt kell folyósítani.

A háziorvos viszont nem kötelezhető arra, hogy csak azért mert valakinek megszűnt a munkajogviszonya, mintegy munkanélküli ellátásként, indokolt betegségség hiányában keresőképtelenséget igazoló orvosi igazolást adjon ki.

A háziorvosokat az OEP Ellenőrző Föorvosai rendszeresen ellenőrzik, hogy a keresőképtelen állományba vétel orvosszakmailag indokolt-e, amennyiben nem, úgy azt szakcionálják.

Várhatóan a közeljövőben az Ön által említett 30 nap is eltörlésre kerül mivel a TB ellátást nagyon sokan indokolatlanul, mintegy munkanélküli ellátásként veszik igénybe.

Mind a háziorvos, mind a biztosított rendeltetésellenesen alkalmazza a TB jogot, illetve megvalósítja a joggal való visszaélést akkor, amikor orvosilag indokolatlanul, az "E" alap terhére megy "P" táppénzre az álláskeresési járadék igénybevétele helyett.

Ugyanakkor ha úgy érzi, hogy az Ön keresőképtelen állományba vétele orvosszakmai szempontból indokolt, úgy a háziorvos döntése ellen az ORSZI-hoz fordulhat, amely szerv jogosult a háziorvos döntését felülbírálni és a keresőképtelenséget akár 180 napra visszamenőleg is igazolni.

Igen, jól tudja főszabály szerint a "P" táppénz időtartama legfeljebb 30 naptári nap és az összege is (táppénz plafon) korlátozott.

Mucus74 # e-mail 2011.02.04. 20:47

Kedves Nandy!

Régebben írtam, hogy 50 % táppénzt számfejtenek, és sikerült elérnem, hogy ezt korrigálják. Kezükben nyomtam a jogszabályt!

Más:
Anno kérdeztem a háziorvosomat a passzív táppénzről. Azt mondta, hogy az orvosnak mérlegelnie kell, hogy el tudja-e látni a munkáját vagy sem a munkavállaló és ettől függően veszi passzív táppénzre. Kérdeztem én, hogy milyen munkát lát el, hiszen kirúgták!! (?) Ez jó kérdés – mondta ő!

Szóval: a passzív táppénz adható vagy jár?
Ugyanis nekem elég komoly nézeteltérésem volt a háziorvossal és nem valószínű, hogy ezek után ha megyek hozzá felvesz táppénzre, ami ugye tudtommal még 30 nap.

Köszi a választ!

Ördögfioka # e-mail 2011.02.02. 17:17

Vállalkozoi igazolvány visszaadása után,amennyiben a járulékok nem voltak fizetve munkanélkülire tudok e menni? Illetve ebben az esetben hogyan müködik?