Szeretnénk felmondani - Kérdések a felmondásról


Obi-wan # 2003.04.08. 21:54

Kedves The big cat!
Köszönöm eddigi szives segitségedet! Cserébe most csak tájékoztatni szeretnélek, hogy a mai napon beadtuk a felmondásunkat és minden aggodalmunk ellenére szó nélkül elfogadta a fönökünk, még alá is irta. (Lehet, hogy örül is neki!?) Ugyhogy minden rendben!
Remélem még találkozunk!
Obi-wan


Obi-wan

the big cat # 2003.03.29. 18:19

A 'munkaviszony jogfolytonossága' nem igazán értelmezhetö ebben az esetben. Ha felmondasz egy munkaviszonyt akkor az megszünik, ergo jogfolytonosság kizárva.

Ha a biztosítási jogviszonyod folytonosságára gondolyz, azt hiszem 30 nap áll rnedelkezésedre, legalábbis két éve még így volt, de erről a munkaügyi központ szivesen tájékoztat.

Vállakozás ügyben meg bizonyára az itteni fórumokon is akad segytőkész topiklátogató, csak a megfeelő helyen tedd föl a kérdésedet.

Obi-wan # 2003.03.28. 21:24

Köszi! Mivel ilyen kedves vagy és nap mint nap válaszolsz a kérdéseimre felbátorodtam, hogy kérdezzek még. A munkaviszony megszünésének napja után azonnal kell jelentkezni a munkanélküli hivatalban, hogy a munkaviszony jogfolytonossága ne szakadjon meg? (Esetleg már másnap?)
Ha sikerül felmondanunk, valószinüleg vállalkozni szeretnénk. Vállalkozások inditásáról, szabályairól,  tudnivalóiról szeretnék általános információkat megtudni. Nem tudsz mondani nekem olyan oldalt itt a neten, ami ilyesmivel foglalkozik?


Obi-wan

the big cat # 2003.03.28. 10:59

A munkakör átadása: 97. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre elôírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelôen biztosítani.
(2) A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére az utolsó munkában töltött napon ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban elôírt igazolásokat.
 
Ez kb annyit jelent, hogy mindent ami céges dolog átadsz, elszámolsz, stb. megmutatod mi milyen fázisban van, elégséges információt adsz ahhoz, hogy a munkádat folytatni lehessen.

Természetesen lehettek egymás tanúi, de minél több ember tudja tanúsítani annál jobb. Erre persze csak akkor van szükség, ha a felmondás átvételének igazolását a másolaton megtagadja. De ebből nem lesz probléma szerintem, a tértivevény elég lesz.

Obi-wan # 2003.03.27. 20:27

Köszönöm! Nem haragszol, ha felteszek még két kérdést? Az egyik, hogy a tanúk, melyeket említesz, lehetünk-e mi egymásnak, ill. a fönök felesége? Mivel ennyien vagyunk össz-vissz.
A masik, mit jelent pontosan, hogy a munkakör rendes átadása?  


Obi-wan

the big cat # 2003.03.27. 11:17

Nem, nem kell aláírnia  semmit, ha nem akarja, enélkül si érvényes a felmondás, de ha az átvételt a másolaton nem hajlandó igazolni, feltétlenül legyen tanúd, és add fel tértivevényes levélben.

A jogszerű rendes felmondásból származó kárát nem érvényesítheti (már, ha egyáltalán van ilyen) Követelni csak a leltáríven átvett dolgok elszámolását követelheti, illetve a munköröd rendes átadását követeleheti.

Obi-wan # 2003.03.26. 23:44

Köszönöm bíztató válaszod, kedves the big cat! Azonban lenne még kérdésem. Azt írod, nincs szükség elfogadó nyilatkozatra a munkaadó részéröl. Ez rendben van, de azért csak alá kell írnia, nem? Vagy azzal, hogy benyújtom, esetleg tanúk elött, elég? (Szeretnék teljesen nyugodt lenni!)
Szóval semmiképp nem tudja megakadályozni a felmondásunkat? Ugyanakkor lehet-e még bármilyen jogos követelése rajtunk? (Mondjuk elkezd ijesztgetni, hogy neki ilyen meg olyan kára lesz... ettöl nem szabad beijedni, ugye?)
A többit értem és mégegyszer köszönöm!  


Obi-wan

the big cat # 2003.03.26. 09:33

1. A rendes felmondás egyoldalú aktus, nincs szükség a munkáltató elfogadó nyilatkozatára. Azt azért érdemes mondjuk a  felmondás másolatán aláíratni, hogy átvette, de ez nem érinti a felmondás érvényességét. Ha nem hajlandó átvenni, akkor tértivevényes levélben add föl neki. Ezzel te a te részedről mindent megtettél. A felmondásodat amikor átadod lehetőleg legyenek tanúk, így később nem állíthatja, hogy nem tudott róla.

2.Nem kell számításba venni.

3. A felmondási időt az Mt meghatásozza: alapesetben 30 nap, és ehhez jönnek hozzá az eltöltött idő szerinti napok (Mt. 92.§ (2) A harmincnapos felmondási idô a munkáltatónál munkaviszonyban töltött

  1. három év után öt nappal,
  2. öt év után tizenöt nappal,
  3. nyolc év után húsz nappal,
  4. tíz év után huszonöt nappal,
  5. tizenöt év után harminc nappal,
  6. tizennyolc év után negyven nappal,
  7. húsz év után hatvan nappal

meghosszabbodik.)

Ez a rendelkezés csak akkor érvényes, ha nincs erről egyéb rendelkezés a munkaszerződésben.
 

Obi-wan # 2003.03.25. 21:53

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni töletek a következö kérdésben:
Én és a férjem együtt dolgozunk, alkalmazottként, egy mh.-en, egy munkakörben. Egy kis Bt.-nél ahol rajtunk kívül csak a fönök és a felesége 'dolgozik'. (Azert az '', mert mi visszük a munka 99%-át.)
Munkaszerzödésünk határozatlan idöre szól, más lényeges nincs benne, ez csak egy formanyomtatvány. A végén a sablonszöveg: A jelen msz. által nem érintett kérdések tekintetében...a MTVK...az irányadó.
Kérdéseim a következöek:

  1. Rendes felmondással - írásban - szeretnénk felmondani. Ezt ugyebár a fönöknek el kellene fogadni és alá kellene írnia. Mit tehetünk, ha ezt megtagadja? Ha az ember ki akar lépni megakadályozható?
  2. Számításba kell-e venni, hogy házaspár vagyunk, felmondhatunk-e egyszerre?
  3. Szándékunkban áll a felmondási idöt rendesen letölteni. A MTVK-ben azt olvastam a felmondási idöröl, hogy min. 30 nap, max. 1 év lehet. Ezt ki határozza meg, a fönök, mi,  közösen vagy ez fix? Ezt is írásba kell foglalni? Követelhet-e tölünk további maradást? Vagy ez a behatárolás csak azért van megszabva, mert a munkában eltöltött évek után plusz napok kerülnek számításba?

Sajnos a fönökünk nem könnyü eset, félünk, hogy nem lesz egyszerü a felmondásunk, de mi szeretnénk tisztességes úton, a lehetö leghamarabb távozni.
Elöre is köszönöm a segítséget, minden ezzel kapcsolatos témában szívesen fogadom a hozzászólásokat!
U.i.: Szeretnék megkérni mindenkit, hogy aki a saját problémájára keres választ és az nem kapcsolódik szorosan e témához, ne itt tegye fel a kérdését, inkább indítson egy új topicot! (Én is megtettem!) Köszönöm!


Obi-wan