Kedves Rexor,
Mindenesetre köszi a tájékoztatást. :)
Üdv,
Sonja
Kedves Rexor,
Mindenesetre köszi a tájékoztatást. :)
Üdv,
Sonja
A tájékozottság sohasem árt, és mindig az apróbetűs részben van a lényeg, ahogy mondani szokták. :) De tanulmányi szerződésből tényleg rengeteg fajta létezik, sokszor kötnek ilyet jogszabályellenesen (pl. a munkakör ellátáshoz szükséges az adott iskola, mégis tanulmányi szerződést kötnek), de fő szabály szerint a két fél akaratnyilatkozata a döntő mint minden szerződésnél.
Szóval ez akkor egyéni szájíztől függ, h kinek, mi éri meg. Nyilván vannak mindkét oldalról elvárások és kötelezettségek és józan ésszel az ember nagyjából el tudja dönteni, h neki mi a megfelelő vagy mi nem, csak azért szerettem volna tájékozódni, h ha előáll egy addig fel nem vetődött kérdés, szitu, akkor az ember fia tudjon határozottan és naprakészen reagálni. Én is voltam már olyan helyzetben, h felajánlottak valamit, amiről azt hittem ott és akkor, h ez baromi jó lesz (mert nem volt korábbi tapasztalatom és minden plusznak örül az ember) aztán később rájöttem, h jobban is járhattam volna, ha kicsit tájékozottabb vagyok. :)
A béremelés, egyéb juttatások kérdése pedig végképp nem függ a szerződéstől, ez a teljesítmény alapján jár vagy nem jár.
Bár bevallom nem vagyok nagy munkajogász csak a saját tapasztalataimat tudom megosztani Veled. A Mt. 115. paragrafusa szerint 4 nap szabadság jár vizsgánként a vizsga napját is beleszámítva. Ez az ami a törvény erejénél fogva kötelező.
A többi kérdésedre válaszolva legjobb tudomásom szerint konzultációs napok miatti hiányzás miatt nem kötelezhető túlórára a munkavállaló. Amikor én voltam hasonló szituban, úgy működött, hogyha a munkaadó fizette a tandíjat, akkor annyi idő volt a plusz idő, mint a suli időtartama, ha nem akkor fele annyi. Utazás, szállásköltség, és egyéb plusz dolgok szerintem már a felek megállapodásától függ.
Ja, igen!
És, hogy a tanulás ideje alatt ugyanúgy részesül-e éves béremelésben, egyéb juttatásokban a munkavállaló?
Köszönöm
Kedves Rexor,
Köszönöm a hozzászólásodat. Az a helyzet, h nem rólam van szó, de az illető magánvállalkozásba szeretne kezdeni az iskola elvégzését követően valamennyivel, még nem tudni, mikor, ez a körülményektől függ majd. Jelenleg jó a munkahelye, de a dolgok változ(hat)nak. :) Szóval egy általános példa érdekelne, h reális legyen a szerződés. És azzal sem nagyon vagyok tisztában, h mik lehetnek a munkáltató kötelezettségei, amelyek elvárhatók és mik a munkavállalóéi. Ja! A képzést nem a munkáltató forszírozta, hanem a munkavállaló, a munkáltató sztem már eddig is rendi volt, h támogatja, persze gondolom megkéri majd az árát! :)
Hallottam olyan verziót, h a munkáltató fizeti a tandíjat, szabadidőt biztosít a konzultációk idejére (ez havi 2 nap), de nem tudom,
Legjobb tudomásom szerint igen változóak a feltételek, általában annyi plusz évet kell "lehúzni" a munkaadónál, ameddig az iskola tart ha fizetik a sulit és a szabadságot. Azt hogy mit érdemes aláírni, azt Neked kell eldöntened, ha nem akarsz utána váltani, vagy tetszika munkahelyed, akkor célszerű elfogadni.
Az én kérdésem a következő volna:
Milyen feltételekkel érdemes tanulmányi szerződést kötni általános 4 éves egyetemi képzés esetében? Gondolok itt a diploma után ezen munkahelyen eltöltendő időre, támogatás összegére (tandíj teljes munkáltató általi fizetése v. részleges), esetleges túlórára a konzultációs napokon történő távollét miatt, STB.
Útmutatóként kérnék tájékoztatást, hogy általában milyen feltételekkel kötik az ilyen szerződéseket, hogy mit érdemes/jogos aláírni.
Köszönettel,
Sonja
A kérdést a szerződés tartalma szerint kell megnézni. Ha az abszolutóriumot v. tanulmányi követelmények teljesítését írtátok a teljesítésnek akkor minden ok., ha a diploma megszerzését akkor már nem, mert a diplomád a nyelvvizsgabizonyítvány benyújtását követően lesz kiadva, illetve dátumozva. Erre méltányos megoldás lehet, ha szerződésmódosítással kitolátok a diploma megszerzésének idejét.
A kérdésem a következő lenne:
Szerződésszegésnek számít-e, ha a tanulmányi szerződében meghatározott tanulmányokat az adott időre elvégezetem, mindenből sikeresen levizsgáztam, letettem az államvizsgát, a képesítésemről a főiskola kiadta az igazolást, "csak" a diplomát nem kapom még kézhez a nyelvvizsga hiánya miatt?
Köszi szépen derill a gyors választ.
Beleszámit. De Te irtad meg a választ a kérdésedre. Ha ugy szól a szerződés, hogy a végzéstől egy év, és végeztél, erről papirod van, akkor attól számit.
ha ugy szól, hogy a diploma megszerzésétől, akkor attól, és az nyelvvizsga után lesz.
dr. Regász Mária Ügyvédi Iroda
dr. Regász Mária
ügyvéd
1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.
06-30-381-8350
derill@t-online.hu
Szerbusztok!
Tanulmányi szerződéssel rendelkezem, amely tartalmazza, hogy a végzést követő 1 évig még fenn kell tartanom a munkaviszonyomat. Az iskolában sikeres záróvizsgát tettem, viszont a diploma kézhezvételéhez szükséges nyelvvizsgát még nem szereztem meg, így a végzésről csak egy papírral rendelkezem. Az lenne a kérdésem, hogy a letöltendő 1 év a záróvizsga letételétől, v a diploma megszerzésétől számít? A másik kérdésem pedig az, hogy a táppénz ideje bele számít e ebbe az időtartamba?
Előre is köszi a segítséget!
Polett! Nem tudom, milyen viszonyban vagy a munkáltatóval, de érdemes próbálkozni, ha nem kutya-macska módi a dolog: nálunk egyik kollégának - egy fiatalembernek - elengedték a tartozásának egy részét, a többire pedig 6 havi részletfizetési lehetőséget kapott, mivel személyes okok miatt mondott fel, a kollégája (a "felmondási ok") köztudottan fiatalgyűlölő volt, szinte lehetetlen volt vele együttműködni, és a vállalat a fiatalember addigi munkájával meg volt elégedve. Persze nálunk sem gyakori az ilyen "méltányossági döntés"... Érdemes a korábbi jó munkavégzésedre hivatkozni, meg mindenfélére, ami jó színben tüntet fel. Remélem, sikerül, legalább a részletfizetésben való közös megállapodás!
Eltekintve hung esetétől, ahol avlószínűelg a tanulmányi szerződés semmis, persze kérhetsz részletfizetést, de zet a munkáltató nem köteles megadni, vagy feltételekhez, pl. kamathoz kötheti.
A visszafizetés a szerződésszegés időpontjától azonnal esedékes, teljes összegben.
Sziasztok.
Hung-nak volt egy kérdése még májusban, amire sajnos nem látok választ. A kérdés, hogy a munkáltató kötelezhet-e arra, hogy egyösszegben fizessem vissza a részemre kifizetett tandíjat, vagy én rendelkezhetem-e arról, hogy bizonyos részletekben, bizonyos időtartamig fogom törleszteni. Milyen hosszú lehet a visszafizetés időtartama?
Köszönöm előre is a gyors választ.
Ha az áthelyezésnek általad kért időpontja, és kérelem benyújtásának időpontja között kevesebb mint két hónap van, az áthelyezéshez nem köteles hozzájárulni a munkáltató. Ekkor jöhet a közös megegyezés, vagy a lemondás. Ha csak lemondással engednek el, bizony a két hónap lemondási idő ledolgozásához ragaszkodhat a munkáltató. Próbálj megegyezni a főnököddel.
Köszönöm a gyors választ!
Az még mindig nyitva maradt, hogy ragaszkodhat-e a régi munkáltatóm a felmondási időhöz? (Az új munkáltatóhoz való belépésemet ez megakadályozná!)
Az áthelyezésednek az nem akadálya, hogy tanulmányi szerződésből fakadó kötelezettséged van. Az a tanulmányi szerződéstől független, három oldalú megállapodás. Azonban azt az összget, amit eddig rád költött a munkáltatód - ha az kéri - valakinek ki kell fizetni. Vagy neked, vagy az új munkáltatónak. Természetesen a munkáltatód mondhatja azt, hogy addig nem egyez bele az áthelyezésbe, amíg a tanulmányi költségek kérdésében nincs megállapodás. Így nézve már van összefüggés az áthelyezés és a tanulmányi költségek között.
Közszolgálati jogviszonyban, ha áthelyezéssel mennék át egy másik köztisztviselői állásba, akkor az új munkáltatónak automatikusan meg kell-e térítenie a régi munkáltatóm részére a tanulmányi szerződés alapján kifizetett költségeket? Lehet-e olyan áthelyezés is, hogy az új munkáltató részben vállalja át a költségeket? Áthelyezésnél is ragaszkodhat a régi munkáltató a 2 hónap felmondási időhöz?
Ha az új munkáltató a tanulmányi szerződés alapján eddig kifizetett költségeket nem vállalná át egyáltalán, akkor nem mehetnék át "kikérővel" (áthelyezéssel), csak lemondással + felmondási idővel + a pénz visszafizetésével?
Nézd meg, hogy a közalkalmazotti kinevezésedben mi szerepel. Az tartalmazza a képesítéssel kapcsolatos meglévő állapotot, és az esetleges kötelezést is.
Hogyan lehet azt kideríteni, hogy történt-e kötelezés a továbbképzésre? Ha a jelenlegi képesítésem nem megfelelő (közalkalmazott, és nem a megfelelő szakos, Kjt. 17§), és emiatt küldtek továbbképzésre (hogy egyáltalán alkalmazni tudjanak a törvény szerint), akkor az kötelezés-e?
A szerződésben szó szerint ez szerepel: "A munkavállaló ..... beiratkozik......"
Tehát írásbeli kötelezés nincs, de a munkahelyi felvétel kitétele volt, hogy "iratkozzak csak be, mert csak így tud alkalmazni".
Még megnézem a munkaszerződést is, abban van-e képesítésről valami, mert ha igen, akkor az kötelezés, ergo a tan. szerződés nem jogszerű.
Ez bonyolódik azzal, hogy hamarosan (ha nem szerzem meg a képesítést) törvényesen nem fog tudni alkalmazni, tehát akár megyek, akár nem, kénytelen lesz felmondani, viszont a tan. szerződést így semmiképpen nem lehet teljesíteni. Az a helyzet, hogy én mindenképp rosszul járok, hiszen utóbbi esetben is az én hibámból nincs szakképesítés, tehát pénz vissza...
Amennyiben írásban köteleztek a képesítés megszerzésére, tanulmányi szerződést nem lehetett volna kötni. Minden költséget a munkáltatónak kellett volna állni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02