munkaköri alkalmasság és felmondás


Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 18:26

Mellesleg gazdaságosabb is lehet határozott időre helyettesítőt alkalmazni, mint 14 éves jogviszony után végkielégítést fizetni.”)

Ezek sem jogi érvek, KBS.

Foglalkoztatni, vagy nem foglalkoztatni szakorvosi-, vagy üzemorvosi kérdés. Nem szempont, hogy mellesleg mi a gazdaságosabb.
Ha az üzemorvos azt mondja, hogy "nem alkalmas" a munkavállaló egészségi állapota erre a feladatra, akkor a munkavállalónak más olyan munkakör szükséges keresni, amire még az üzemorvos alkalmasnak találja. Ha nincs megfelelő másik munkakör,illetve a munkavállaló más alkalmas munkakört nem fogad el, akkor a munkáltatónak fel kell mondani.
Nincs olyan, hogy pihentetem egy évet, mert az gazdaságilag jobban megéri, mint 5 havi végkielégítést egyszerre fizetni.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.30. 17:58

Ezek nem jogi érvek, Immaculata. Közismert tény, hogy amikor a munkáltató intézkedésének - vagy mint most, nem intézkedésének - a jogszerűségét vizsgáljuk, akkor a gazdaságossági, ésszerűségi szempontokat figyelmen kívül kell hagyni. (Mellesleg gazdaságosabb is lehet határozott időre helyettesítőt alkalmazni, mint 14 éves jogviszony után végkielégítést fizetni.)

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.30. 17:55

ha nem tudnak más munkakört felajánlani [...],akkor a munkáltató nem alkalmazhatja tovább, - tehát fel kell mentenie
Ez egy téves következtetés. A törvényben - se a Mt.-ben, se a Kjt.-ben - nincs ilyen szabály.

(Azt hiszem, összetéveszted az "alkalmazhatja" és foglalkoztathatja" kifejezéseket.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 17:22

Mamamacoka!

Nagyon jó problémamegoldó képességgel rendelkezel. Elismerésem.

KBS nem elvekkel ellenkezik, pártfogoltját védelmezi.

KBS!
:) Tájékoztatlak, hogy az iskolákban szaktárgyanként 1-2 tanárt alkalmaznak. Ha az egyik szaktanár kiesik, a diákok sínylik meg, ha a helyesírást egyszer a tornatanár, másszor a rajztanár tanítja.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.30. 14:41

Abból, hogy a munkáltató felmondhat (felmentheti a közalkalmazottat), illetve abból, hogy ilyen esetben a munkavállalónak végkielégítés jár, egyáltalán nem következik, hogy köteles lenne felmondani (felmenteni a közalkalmazottat).

gerbera317 # 2014.12.30. 12:40

Na de hová lett az eredeti kérdés? ...
Jejzusom, a 2010-es nyitókérdést hozta legelöl, arra válaszoltam. Hülye fórummotor...

gerbera317 # 2014.12.30. 12:36

Érdekes egy probléma. Különösen nyugdíj előtt, a munkahelyért szokás könyörögni, nem a felmondásért.

Egyébként pedig:
Mt. 58. § A felek a munkaszerződést közös megegyezéssel módosíthatják.
Egyoldalúan tehát nem lehet munkaszerződést módosítani, de az együttműködés kikényszeríthető:
60. § (1) A munkavállaló számára egészségi állapotának megfelelő munkakört kell felajánlani, ha - munkaköri alkalmasságára vonatkozó orvosi vélemény alapján - a munkakörében nem foglalkoztatható. A munkavégzés alól fel kell menteni, ha az egészségi állapotának megfelelő foglalkoztatása nem lehetséges.
(2) A munkavállaló a felajánlott munkakörnek megfelelő alapbérre jogosult, amely a munkaszerződés szerinti alapbérénél kevesebb nem lehet. A felmentés idejére alapbére illeti meg, kivéve, ha a felajánlott munkakört alapos ok nélkül nem fogadja el.

Külön nem rágja szájba a törvény, mi történik, ha a munkavállaló nem fogadja el a felajánlott új munkakört, de a 60. § (1)-(2)-ből összerakható: fel kell menteni a munkavégzés alól, és ha nem tudja alaposan megindokolni, miért nem fogadta el a felajánlott munkakört, akkor nem illeti meg az alapbér sem. Ennek fényében vagy elfogadja az új munkakört, vagy ő maga lesz kénytelen felmondani.
Ideiglenes megoldásként ez is jó lehet:
53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben foglalkoztatni.
(2) Az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg.
(5) A munkavállaló az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.

Tehát itt mellőzhető a közös megegyezés is, és a munkavállaló kényszerrel is áthelyezhető 44 munkanapra. Ha megtagadja a munkavégzést, fegyelmivel elzavarható.

Miféle cég vagytok, ahonnan így menekülnek még a középvezetők is?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 10:31

Ne vegyél!:)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 09:59

Mamamacoka, Ti nem látjátok a mai 9.06 órás válaszomat? Lehet, még nem jelent meg?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 09:57

Mosza, csak Neked:

Tisztelt Szakértő !
Pedagógus vagyok közel 30 éve, határozatlan idejű kinevezéssel.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 09:41

Közalkalmazottaknál nincs szerződés. Persze köthetnek adásvételit, meg bérbevételit, meg banki hitelszerződést, de mindegyiknek más-más az alapja.

Nem tartom tisztességesnek, ha valaki ilyen fontos kérdésben - mert úgy gondoltam alapon - átvágja a kérdezőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.30. 08:32

ez van a törvényben is
Hol? Hogyan?

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 08:26

Jár a végkielégítés:

37. § (2) Nem jogosult végkielégítésre a közalkalmazott, ha felmentésére - az egészségügyi okot kivéve - tartós alkalmatlansága vagy nem megfelelő munkavégzése miatt került sor.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 08:19

A munkáltató megteheti, hogy egyszerűen nem foglalkoztatja az egészségügyileg alkalmatlan munkavállalót, nem kötelessége felmondani. Miért tenné?

Mert foglalja a státuszt, meg a bérköltséget és helyette másoknak kell ugyanannyi pénzért elvégeznie az alkalmatlanná vált feladatát.

Egyjogász # 2014.12.30. 08:16

"Pedig sajnos ha te nem tudod ellátni a feladatot akkor neked kell felmondani a szerződést."

És ha nem teszi meg, akkor mi van? Persze be lehet hülyíteni a munkavállalót, hogy mondjon fel ő, vagy beajánlanak neki egy közös megegyezést, de ha nem hajlandó a munkavállaló megszüntetni a munkaviszonyt, a munkáltatónak kell megtennie.
Egyébként valószínűleg nem véletlenül van benne az Mt-ben, hogy eü. alkalmatlanság miatt munkáltatói felmondás esetén még végkielégítést is kell fizetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.30. 08:06

Rohadtul nem érdekel egy olyan könyvelő magánvéleménye, aki még a MÁK kifizetéseivel sincs tisztában.

30. § (1) A munkáltató a közalkalmazotti jogviszonyt - a 30/A-30/D. §-ban és a 32. §-ban foglalt korlátozással - felmentéssel akkor szüntetheti meg, ha

  1. a közalkalmazott munkaköri feladatainak ellátására tartósan alkalmatlanná vált vagy munkáját nem végzi megfelelően;

30/A. § (1) (...)ha a 30. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt alkalmatlanság egészségügyi ok következménye -(...)
A munkakör-felajánlási lehetőség igénybevételekor a közalkalmazotti jogviszony felmentéssel történő megszüntetésére csak akkor kerülhet sor, ha az a)-c) pontban foglalt munkáltatónál a közalkalmazott az iskolai végzettségének és szakképzettségének, szakképesítésének, továbbá - egészségügyi alkalmatlanság esetén - egészségi állapotának megfelelő másik betöltetlen munkakör nincs, vagy ha a közalkalmazott az ilyen munkakörbe történő áthelyezéshez, illetve kinevezése módosításához nem járul hozzá.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.12.30. 07:18

Én egyetértek. A munkáltató megteheti, hogy egyszerűen nem foglalkoztatja az egészségügyileg alkalmatlan munkavállalót, nem kötelessége felmondani. Miért tenné? A munkaszerződés teljesítésének akadálya nem az ő érdekkörében merült fel.

netmum # 2014.12.29. 20:40

Kedves Besszerrita, Mamamacoka, Immaculata, ObudaFan !

Hálásan köszönöm a kedves és segítő szándékú véleményeket, javaslatokat !

Szeretettel kívánok mindenkinek sok sikert, jó egészséget és nagyon boldog Új Évet !!!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.29. 19:29

folyt.
Ha erre a betegségre nincs felajánlható munkakör, akkor a munkáltatónak kell felmondania egészségügyi alkalmatlanság miatt.

Ha azt mondja az üzemorvos, hogy a portaszolgálatot magas vérnyomással, vagy gyógyszeres kezelés mellett el tudod látni és te azt nem fogadod el, akkor nem jár végkielégítés.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2014.12.29. 19:18

netmum

Ha magas az üzemorvos mérésének eredménye, akkor a vérnyomásodat a magadra erősített kütyüvel egy teljes napon át kell méretni, hátha normális esetben jók az eredményeid.

Ha úgy is magas, akkor egyszerűen csak be kell állíttatnod a saját orvosoddal. Gyógyszerek mellett el tudod látni a feladatodat. Ha mégsem, akkor a munkáltatódnak fel kell ajánlania egy másik állást. Ez lehet csökkentett időtartamú is.

Ha jól tudom, 30 éves közalkalmazotti munkaviszonynál jár jubileumi jutalom. Azt még kérd meg, mielőtt bármilyen döntést hoznál.

Lynette_1 (törölt felhasználó) # 2014.12.29. 00:42

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg óvodapedagógusként dolgozom egy állami intézményben és határozatlan idejű kinevezéssel. Pályakezdő vagyok, szeptemberben kezdtem meg a munka betöltését. 2 évig gyakornoknak minősülök, a kérdésem pedig az lenne, hogy ezidő alatt ha felmondásra kerülne sor (részemről, tehát munkavállaló részéről) akkor lenne felmondási időm, amit köteles lennék ledolgozni? Hallottam olyat is, hogy a gyakornoki évek alatt nem rendelhetnek el felmondási időt, "el lehet menni" anélkül is. Azt azonban nem tudom, ez igaz-e, ha igaz, központilag meghatározott, avagy csak x-y intézménynél..
Válaszát előre köszönöm!

netmum # 2014.12.28. 21:05

Kedves ObudaFan, köszönöm a választ !

Azért gondoltam, mert annyiféle képlékeny vélemény között ez is elhangzott, hogy akkor a tisztázatlan jogviszonyom miatt, lehet, hogy lemondani sem fogok tudni, mert nincs miről !

Ugyanakkor az is igaz, hogy mivel a munkáltató még nem mondott fel, ezidáig semmi sem változott a munkaviszonyomban - legalábbis szerintem !

Nem volt még ilyen esetük, tehát a legjobb szándékuk mellett alakult ki ez a bizonytalanság, csak azt sem szeretném, hogy időközben ellenem forduljon a történet mondjuk egy munkajogász segítségével, akivel esetleg időközben felvették a kapcsolatot !

Még egy fontos kérdés:
Ahhoz, hogy a munkáltató szüntesse meg a munkaviszonyomat egészségi alkalmatlanság miatt, az üzemorvos által kiállított szakvélemény elegendő, vagy az egy hosszasabb procedúra ?

Tudom, hogy anyagilag ez a verzió fájdalmas lehet a munkáltatónak,
de mégis szeretném tudni, hogy mit kellene ahhoz tennem, hogy ő mondjon fel nekem !

Köszönöm még egyszer a segítséget !

Nagy tisztelettel: netmum

ObudaFan # 2014.12.28. 09:17

Miért ne tudnál lemondani?

netmum # 2014.12.27. 21:44

Tisztelt Szakértő !

Pedagógus vagyok közel 30 éve, határozatlan idejű kinevezéssel.

November végén az üzemorvos a vérnyomásom miatt nem adta meg az alkalmasságit.
A helyzet gyors elemzése után úgy gondoltam - és ezt a munkáltatómmal meg is beszéltem - , hogy ez éppen kapóra jött, mert így ő szüntetheti meg a munkaviszonyomat és nekem nem kell abból lelki problémát csinálni, hogy én hogyan közöljem lemondási szándékomat ( ami egyébként már tervbe volt véve ) !

Először sima ügynek tűnt, ... most már nem az !
Az érintettek ( vagyis az iskola igazgatója, a KLIK igazgatója és én) egy ideig a sötétben és a bizonytalanságban tapogatóztak/tunk, aztán kiderült, hogy így sem jó, meg úgy sem lehet, de konkrét iránymutatás nem érkezett.

Jelenleg táppénzen vagyok - lehet, hogy így lemondani sem tudok ???

Hálás köszönet a válaszért !

nandy # 2010.09.28. 08:25

Kérjetek szakvéleményt az orvostól, hogy milyen jellegű munkakört tudna betölteni.