rokkantsági nyugdíjból öregségi nyugdíjba


zentai # 2014.09.10. 15:03

Szép Napot mindenkinek !

Szeretnék segítséget kérni. A nők kedvezményes jogosultsági idejéhez még 1 év és 6 hónap van hátra a tényleges idő 42 év
Azonban innen onnan is mást mást beszélnek . Jelenleg Rehab. ellátást kapok 1 éve. Előtte 1 évig betegállományba voltam.Dolgozni a rehab mellet 4ó -ban lehet, nem is tudnék többet. Ha valaki korrekt választ tudna adni. A másfél év valóban ennyi? Van aki szerint a 4 ó fél időnek számít( a 1.5 az 3 év ) és betegállomány sem veszik figyelembe . Köszönöm szépen . Mindenkinek kívánok jó egészséget és szép napot: Zentai

Kelekótya # 2014.09.10. 13:20

Szép Napot Kívánok!

Kérdésem: Ha a rokkantsági ellátás helyett az öregségit választom - miközben az állapotom változatlan - KAPOM-E A FOGYATÉKOSSÁGI TÁMOGATÁST,
A KÖZGYÓGYOT ÉS AZ UTAZÁSI KEDVEZMÉNYT?

VAGY EZEKTŐL ELESEK?

KÖSZÖNETTEL ! kelekótya

fagyongy55 # 2013.10.14. 13:52

Bocsi de valójában elkereszteltem hajnalkára!!!!!!!!
Hiába a két szem mégis előfordul ez velünk ,még egyszer bocsi.

szafika # 2013.10.14. 03:49

Fagyöngy Zöldjanika fiú lehet ! / nem kekec ! én is félreolvasok , ha gyorsan átfutom ! /

fagyongy55 # 2013.10.13. 14:59

Zöldhajnalka ha meg van a40 év jogosultsági időd, te írtad nem szolgálati idő? Akkor miért nem mész el a nők 40 éves nyugdíjlehetőségbe,na persze ha kislány vagy.

ZÖLDJANIKA # 2013.10.10. 06:53

Szép Napot!
Betöltöttem a 60. évemet, hívnak orvosi vizsg-ra. Eddig rokkantsági ellátást kaptam(előtte átmeneti járadékot, mert 40 év munkaviszonyom megvolt, és a 43% leárazás)Deahogy öregszünk, úgy az egészségünk rohamosan javul, mondja nagytudású Orbán kormány)
Ha leviszik 40% alá, mit adnak, mi jár?( becsületes 40 év munkaviszony után, nem szolg, viszony)
MIndenkinek javaslom, ahogy csak tudja, semmit ne fizessen a büdzsébe, mert így jár mint én, földönfutóvá teszik, 60 évesen bizottság előtt pontozgatnak, vissza a munka világába!!!
Aki becsületes, azt kisemmizik!!!Aki lop-csal, házi őrízetbe teszik pld. és súlyos napi 30-50 ezrekért figyelik, az őrizetes meg az ablakon keresztül kiröhögi a biztonságiakat, ezeknek van ÉLET!!!

fagyongy55 # 2013.08.12. 11:51

A rokkantsági ellátás "átalakítása" öregségi nyugdíjjá

Molnár László

2013.07.30., 11:58 Frissítve: 2013.07.29., 15:00 4566

Olvasónk levélben kérte tanácsunkat, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott öregségi nyugdíj-korhatárának betöltésére vonatkozó tájékoztatóban ismertetett lehetősége közül melyikkel éljen. Összefoglaljuk a tudnivalókat.

Az 1951. szeptember 14-én született olvasónk – öregségi nyugdíjra jogosító korhatára 2013. szeptember 14. – 2011. december 31-éig III. csoportos rokkantsági nyugdíjban részesült, amelyet 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátássá alakítva tovább folyósítottak. Kérdése arra vonatkozik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárának elérésekor kínálkozó két esetkörnél – a rokkantsági ellátás változatlan összegű továbbfolyósítása, illetve öregségi nyugdíj új igényként történő megállapítása – miket kell mérlegelnie.
hirdetés

Tekintsük át a vonatkozó jogszabályokat.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) alapján folyósított ellátásokat (rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően nem kell hivatalból öregségi nyugellátássá átalakítani, azonban nincs kizárva az sem, hogy az ilyen ellátásban részesülők, a korhatáruk betöltésével, az addig folyósított ellátásuk helyett nyugellátás megállapítását kérjék. Ebben az esetben a rokkantsági ellátást és rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, hiszen az Mmtv. a nyugellátást olyan rendszeres pénzellátásnak tekinti, amely a megváltozott munkaképességű személyeket megillető ellátások folyósítását kizárja.

Ha olyan személy kéri az öregségi nyugdíj megállapítását, aki rehabilitációs/rokkantsági ellátásban részesül, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek értesítenie kell az ellátást megállapító rehabilitációs szakigazgatási szervet, melyben arról is tájékoztatja, hogy a kérelmező mely időponttól válik vagy válhat öregségi nyugdíjra jogosulttá.

A rehabilitációs szakigazgatási szerv értesítése ellenére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a benyújtott és elbírált igény alapján az öregségi nyugdíjat folyósítania kell (hiszen az öregségi nyugdíjnak nem akadálya az Mmtv. szerinti ellátás, csupán az Mmtv. szerinti ellátást zárja ki az öregségi nyugdíj megléte). Ha az öregségi nyugdíj folyósításának kezdő napjáig a rehabilitációs szakigazgatási szerv a rehabilitációs/rokkantsági ellátás megszüntetéséről már nem tud intézkedni, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (mely egyébiránt a rokkantsági/rehabilitációs ellátást is folyósítja) a jogalap nélküli kifizetés elkerülése végett a rehabilitációs/rokkantsági ellátás összegét az öregségi nyugdíjba beszámítja, melyről a nyugdíjigénylőt is tájékoztatja.

Ha a rokkantsági/rehabilitációs ellátott kéri a korhatár betöltésével a nyugellátás megállapítását, azt minden esetben – az alábbi kivétellel – a folyósítás kezdő napjára számítják ki, azaz az ellátott nem azt az összeget fogja kapni, amit rokkantsági/rehabilitációs ellátás címén kapott.

Az Mmtv. 32. § (4) bekezdése speciális esetként rögzíti, hogy az 1955. január 1-jét megelőzően született és 2011. december 31-én I-III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek kérhetik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltését követően a nyugellátásukat ne számítsák ki ismételten, hanem a rokkantsági ellátásukat folyósítsák továbbra is azonos összegben. Azaz választhatnak, hogy a korhatár betöltésekor az akkor meglévő adatok alapján új nyugdíjszámítást kérnek, vagy a korábbi rokkantsági ellátásuk továbbfolyósítását kérik immár öregségi nyugdíj címén.

Ezen személyeket a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a korhatáruk betöltését megelőzően 2 hónappal tájékozatja az öregségi nyugdíj igénybevételének lehetőségéről.
Az Mmtv. a 32. § (4) bekezdésen alapuló kérelem előterjesztésére nem szab határidőt, az a korhatár betöltését követően bármikor benyújtható. Ha azonban az öregségi nyugellátást akár a rokkantsági ellátással azonos összegben, akár pedig új számítás alapján egyszer már megállapítják, annak ismételt újraszámítását már nem lehet kezdeményezni.

Jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy mely rokkantsági/rehabilitációs ellátottnak éri meg az ellátása helyett öregségi nyugdíjat igényelni?

A válasz, hogy szinte valamennyinek, akiknek nem rokkantsági nyugdíjból váltott át az ellátása rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátássá, illetve mindazoknak, akiknek 2012. január 1-jét követően állapították meg az ellátásukat tekintettel arra, hogy a rehabilitációs/rokkantsági ellátás mértéke ez esetben – a jogszabályi tól-ig korlátozás miatt – meglehetősen alacsony. Továbbá a rehabilitációs ellátásban részesülő (amennyiben ellátását 2012. január 1-jét követően nem „átforduló” ellátásként állapították meg) 10 százalékos nyugdíjjárulékot is köteles fizetni az ellátás összege után.

Szintén megérheti az öregségi nyugdíj igénylése azoknak is, akik a rokkantsági/rehabilitációs ellátásuk mellett kereső tevékenységet folytatnak, ugyanis a rehabilitációs ellátás mellett folytatott kereső tevékenység esetén az ellátást szüneteltetni kell, míg a rokkantsági ellátást meg kell szüntetni feltéve, hogy a keresőtevékenységből származó jövedelem 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

Az öregségi nyugdíj mellett a korhatár betöltését követően azonban már korlátlanul lehet keresőtevékenységet folytatni (csak a korhatár alatt nyugdíjak esetében van a minimálbér 18-szorosáig terjedő keresetkorlátozás, mely után a nyugellátást szüneteltetni kell).

WWallace # 2013.08.05. 21:36

Automatikusan nem fog menni öregségi nyugdíjként az ellátás. Kérni kell akár korbetöltött vagy, akár a 40 éves alapján. Viszont a rokkantsági ellátás megszüntetését nem kell külön kérned. Ha a nyugdíjat megállapítják, erről tájékoztatják a rehabilitációs hatóságot, akik majd megszüntetik az ellátásodat a nyugdíj megállapítására vonatkozó értesítés alapján.

dicsóka # 2013.08.05. 20:58

Sziasztok!
Az itt jelenlévőktől szeretnék kérni tapasztalatot. Esetleg van-e közöttetek olyan személy, akinél rokkantsági ellátottként csak kevés jogosultsági idő hiányzott a 40 évhez, és 2012 jan. 1-től az ellátás mellett, munkavégzés keretében tudta megszerezni a jogosultságot a nők 40 éves nyugdíjához?
Ilyenkor a rokkantsági ellátás megszüntetését kell kérni, és megigényelni a nők 40 éves nyugdíját, vagy a régi összeggel megy tovább a folyósítás, csak mint öregségi nyugdíj?
Kérlek benneteket aki ebben jártas, adjon tanácsot!
Előre is köszönöm

fagyongy55 # 2013.07.31. 08:38

A rokkantsági ellátás "átalakítása" öregségi nyugdíjjá

Molnár László

2013.07.30., 11:58 Frissítve: 2013.07.29., 15:00 2432

Olvasónk levélben kérte tanácsunkat, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott öregségi nyugdíj-korhatárának betöltésére vonatkozó tájékoztatóban ismertetett lehetősége közül melyikkel éljen. Összefoglaljuk a tudnivalókat.

Az 1951. szeptember 14-én született olvasónk – öregségi nyugdíjra jogosító korhatára 2013. szeptember 14. – 2011. december 31-éig III. csoportos rokkantsági nyugdíjban részesült, amelyet 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátássá alakítva tovább folyósítottak. Kérdése arra vonatkozik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárának elérésekor kínálkozó két esetkörnél – a rokkantsági ellátás változatlan összegű továbbfolyósítása, illetve öregségi nyugdíj új igényként történő megállapítása – miket kell mérlegelnie.
hirdetés

Tekintsük át a vonatkozó jogszabályokat.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) alapján folyósított ellátásokat (rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően nem kell hivatalból öregségi nyugellátássá átalakítani, azonban nincs kizárva az sem, hogy az ilyen ellátásban részesülők, a korhatáruk betöltésével, az addig folyósított ellátásuk helyett nyugellátás megállapítását kérjék. Ebben az esetben a rokkantsági ellátást és rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, hiszen az Mmtv. a nyugellátást olyan rendszeres pénzellátásnak tekinti, amely a megváltozott munkaképességű személyeket megillető ellátások folyósítását kizárja.

Ha olyan személy kéri az öregségi nyugdíj megállapítását, aki rehabilitációs/rokkantsági ellátásban részesül, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek értesítenie kell az ellátást megállapító rehabilitációs szakigazgatási szervet, melyben arról is tájékoztatja, hogy a kérelmező mely időponttól válik vagy válhat öregségi nyugdíjra jogosulttá.

A rehabilitációs szakigazgatási szerv értesítése ellenére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a benyújtott és elbírált igény alapján az öregségi nyugdíjat folyósítania kell (hiszen az öregségi nyugdíjnak nem akadálya az Mmtv. szerinti ellátás, csupán az Mmtv. szerinti ellátást zárja ki az öregségi nyugdíj megléte). Ha az öregségi nyugdíj folyósításának kezdő napjáig a rehabilitációs szakigazgatási szerv a rehabilitációs/rokkantsági ellátás megszüntetéséről már nem tud intézkedni, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (mely egyébiránt a rokkantsági/rehabilitációs ellátást is folyósítja) a jogalap nélküli kifizetés elkerülése végett a rehabilitációs/rokkantsági ellátás összegét az öregségi nyugdíjba beszámítja, melyről a nyugdíjigénylőt is tájékoztatja.

Ha a rokkantsági/rehabilitációs ellátott kéri a korhatár betöltésével a nyugellátás megállapítását, azt minden esetben – az alábbi kivétellel – a folyósítás kezdő napjára számítják ki, azaz az ellátott nem azt az összeget fogja kapni, amit rokkantsági/rehabilitációs ellátás címén kapott.

Az Mmtv. 32. § (4) bekezdése speciális esetként rögzíti, hogy az 1955. január 1-jét megelőzően született és 2011. december 31-én I-III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek kérhetik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltését követően a nyugellátásukat ne számítsák ki ismételten, hanem a rokkantsági ellátásukat folyósítsák továbbra is azonos összegben. Azaz választhatnak, hogy a korhatár betöltésekor az akkor meglévő adatok alapján új nyugdíjszámítást kérnek, vagy a korábbi rokkantsági ellátásuk továbbfolyósítását kérik immár öregségi nyugdíj címén.

Ezen személyeket a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a korhatáruk betöltését megelőzően 2 hónappal tájékozatja az öregségi nyugdíj igénybevételének lehetőségéről.
Az Mmtv. a 32. § (4) bekezdésen alapuló kérelem előterjesztésére nem szab határidőt, az a korhatár betöltését követően bármikor benyújtható. Ha azonban az öregségi nyugellátást akár a rokkantsági ellátással azonos összegben, akár pedig új számítás alapján egyszer már megállapítják, annak ismételt újraszámítását már nem lehet kezdeményezni.

Jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy mely rokkantsági/rehabilitációs ellátottnak éri meg az ellátása helyett öregségi nyugdíjat igényelni?

A válasz, hogy szinte valamennyinek, akiknek nem rokkantsági nyugdíjból váltott át az ellátása rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátássá, illetve mindazoknak, akiknek 2012. január 1-jét követően állapították meg az ellátásukat tekintettel arra, hogy a rehabilitációs/rokkantsági ellátás mértéke ez esetben – a jogszabályi tól-ig korlátozás miatt – meglehetősen alacsony. Továbbá a rehabilitációs ellátásban részesülő (amennyiben ellátását 2012. január 1-jét követően nem „átforduló” ellátásként állapították meg) 10 százalékos nyugdíjjárulékot is köteles fizetni az ellátás összege után.

Szintén megérheti az öregségi nyugdíj igénylése azoknak is, akik a rokkantsági/rehabilitációs ellátásuk mellett kereső tevékenységet folytatnak, ugyanis a rehabilitációs ellátás mellett folytatott kereső tevékenység esetén az ellátást szüneteltetni kell, míg a rokkantsági ellátást meg kell szüntetni feltéve, hogy a keresőtevékenységből származó jövedelem 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

Az öregségi nyugdíj mellett a korhatár betöltését követően azonban már korlátlanul lehet keresőtevékenységet folytatni (csak a korhatár alatt nyugdíjak esetében van a minimálbér 18-szorosáig terjedő keresetkorlátozás, mely után a nyugellátást szüneteltetni kell).

majmi # 2013.07.21. 12:07

WWWallace, köszönöm a választ. Azt hittem, találunk valami megoldást, hogy mi is tudnánk emeltetni az "óriási" rokkantnyugdíjból lett öregségi nyugdíjunkat. A törvényalkotó sajnos ránk nem gondol.Minél régebben állapították meg a nyugdíjat, annál kisebb.csak kapkodom a fejem, amikor a velünk egyidős nemrégiben nyugdíjasok mondják az összegeket. Mi betegek voltunk és vagyunk, azért büntetnek.....Gondolják, aki beteg, haljon meg, csak a baj van velünk. Kár. Még egyszer köszi a választ !

WWallace # 2013.07.18. 16:23

Majmi ez nem összegfüggő. Aki korábban rokkantsági nyugdíjat kapott és 2011.12.31-ig betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, annak 2012.01.01-jétől a törvény erejénél fogva öregségi nyugdíjként folyósítják az ellátását. Akik ez után töltik be a korhatárukat, azoknak vannak lehetőségeik az újraszámításra. Így döntött a jogalkotó... Egyébként a régi rendszerben meg semmilyen újraszámítás nem volt, egyszer állapították meg a nyugdíjat, és kész.

Tem88, a rehabilitációs megállapodásban nyilván benne van, hogy a megfelelő felajánlott munkát köteles elvállalni, különben megszegi az együttműködési kötelezettségét édesanyád, és megszüntetik az ellátást. ha elmegy dolgozni, arra az időre szüneteltetik az ellátást, majd ha már nem dolgozik, akkor újraindítják.

Napleon, ez már nem rokkantsági nyugdíj. ilyenképpen a 36,5 év munkaviszonyhoz sincs semmi köze, az utolsó 5 évet nézik, illetve az összeg megállapításnál a tárgyévet megelőző évet (vagy ha itt nincs legalább 180 napi jövedelme, akkor a törvény szerinti egyéb időszakokat). A szabályokat a 2011. évi CXCI. törvényben találod elsődlegesen.

majmi # 2013.07.18. 13:11

Az a kérdésem hogy 64. évet betöltött nő vagyok 2003. dec. 29-től rokkantsági nyugdíjít kaptam A tavasszal tűnt fel, hogy minden értesítés nélkül öregségi nyugdíjas lettem. Már nem kérhetem az újraszámítást? Ugyan ez a helyzet a férjemmel is. Ó 67 lesz aug.-ban. Nem kaptunk semmi értesítést, csak megváltozott a mód. Nemrégiben egy ismerősöm /62./ éves, kéte az átszámítást, jó 7.000 Ft-tal több lett a nyugdíja. Sőt férfi ismerős 60. évesként 176.000 Ft elment nyugdíjba. Aztán 62.ben kérte az újraszámolást. Már 180.ooo Ft felett jár. Hogy lehet ez? Akinek kevés van, annak nem szolnak, akinek meg sok, az még kap rá ?????

Teem88 # 2013.06.19. 20:03

Kedves Jogi Fórum,

A kérdésem a következő lenne, nem tudom jó helyre írok e mert 24 éves vagyok és nem igazán értek ilyesmihez. Szóval, anyukám 53 éves le van százalékolva 12 éve cukorbetegség idegbetegség depresszió miatt, cukorbetegsége súlyos napi 4X inzulin 3szor hasba az esti combba napi 5 gyógyszert szed, ha az egyik nyugtatóját nem szedi be olyan szinten van mint aki szinte őrült. A mostani 2013-as határozat szerint b1-es rehabilitálható, 58%. Nos ebből én sokat nem értek, de most kapott egy állás ajánlattételi lapot, miszerint jelenjen meg az említett helyszínen és nyilatkozzon elvállalja e, vagy sem? A kérdésem a következő, ha elvállalja nem kap tovább folyósítást, ugye bár, de mi annak a következménye ha nem vállalja el? És miért kellene elvállalnia, anyukám nem egy lusta ember én ezt tudom de képtelen elvégezni bármilyen munkát. Mert stressz hatására általában elég hamar eszméletét veszti ugyan ez történik akkor is ha melegben kell lennie sokat, vagy ha sokan vannak a környezetében, az orvosa persze nem foglalkozik vele. Nem tudom hogyan segíthetnék neki, mert ha viszont ezt a 28000Ft-ot elveszik tőle nem lesz semmije, mert nincs semmi más bevétele, én tanulok jelenleg, és dolgozom de nem vagyok bejelentve, és csak nagyon kevés pénzt kapok éppen annyit hogy magamnak legyen étel. Mi a megoldás?
Köszönettel, egy reménytelen helyzetből...

napleon # 2013.06.12. 14:35

Tisztelt szakértő!

Anyukám most kapott határozatot, hogy rokkantsági nyugdíjat fognak folyósítani számára. Az összeget nagyon kevesli, amit a számára megállapítottak. 50%os rokkant, de nem rehabilitálható és 36,5 év munkaviszonya van. Átlag jövedelemnek a minimálbért vették alapul, mert évek óta rehabilitációs járadékot kap.
Azt szeretném kérdezni, hogy ez alapján mennyi rokkantsági nyugdíjra lenne jogosult?
vagy esetleg tudna mutatni egy táblázatot, ami alapján kiszámolható lenne ez?

köszönöm
Timea

WWallace # 2013.05.04. 08:59

Mami19!

Nyufig határozata? Ezt nem egészen értem. A Nyufignál csak a rokkantsági ellátás változatlan összegben való folyósítását lehet kérni, mely kérelemre tekintettel határozat nem készül, csupán a Nyufig átírja az ellátás jogcímét.

Ha nyugdíjkérelemmel éltél öregségi nyugdíjra, a határozatot az illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának kellett meghoznia. A kérelmet mindig a folyósítás kezdő napján hatályos jogszabályok szerint kell elbírálni. Általában (de nem szükségszerűen) a hosszú évek óta rokkant ellátást kapók kedvezőtlenebbül járnak (járnának, mert ebben az esetben a nyugdíjbiztosító tájékoztatása után az igénylő visszavonhatja a kérelmét, és marad a régi összeg) az újraszámítással (változnak a szorzószámok, több év kiesés a szolg. időből, és még rengeteg ok); de a te esetedben nem értem hogyan csökkenhetett volna, mivel az 75%-os ÁJ után - még ha az előbbiek miatt csökkent is volna az összeg - plusz 25%-nak rá kellett volna mennie.

mami19 # 2013.04.29. 09:20

Tisztelt Szakértő!

Én 2008.05 hóban 40%-os egészségkárosodásom után az 57. életévemet betöltve átmeneti járadékra lettem jogosult 21 év 280 nap bedolgozott munkaviszonnyal.Amelynek havi átlagkereseti összege 68.182 Ft volt.És ekkor megállapításra került az öregségi nyugdíj összege ami az átlagkereset 55%-a, tárgyévi emeléssel együtt 39808 Ft . Átmeneti járadékként megkaptam az öregségi nyugdíj 75%-át.
2013. áprilisában betöltöttem a 62. életévemet a NYUFIG határozata alapján a saját jogú ellátásom ezt követően nem a 2005-ben megállapított 39.808 Ft, hanem 31.760 Ft lesz.
A kérdésem az lenne ,hogy miért változhatott a 2005-ben megállapított összeg?
Érdemes -e fellebbezéssel élnem ?(amit még az előírt határidő alapján megtehetek)
Köszönettel várom válaszát!

fagyongy55 # 2013.04.24. 11:52

Korábban volt egy ilyen kérdés, itt a válasz.
Rokkant ellátásból nyugdíj - mi változik?

Tisztelt Szakértő!Édesapám betöltötte az öregségi nyugdíjkorhatárt, korábban "végleges" rokkanttá nyilvánították, rokkantsági nyugdíjat kapott. Olvastam az előző hozzászólásból, hogy most vagy új igényt ad be a nyugdíj kiszámítására, vagy kérelmezi a korábbi összeg továbbfolyósítását, ezt értem is. Kérdésem az lenne, hogy az öregségi nyugdíj megállapítása hogyan befolyásolja az egyéb illetményeket, ugyanis édesapám után édesanyám ápolási díjban részesül. Ez továbbra is jár mindkét esetben? Ezen kívül jelenleg 90%-os kedvezménnyel válthatnak menetjegyet (édesapámon kívül édesanyám is kísérőként). Ez a kedvezmény fennáll a jövőben is?Köszönettel várom válaszát.
Saját kérdés

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az öregségi nyugdíj megállapítása nem befolyásolja az ápolási díj, illetve utazási kedvezmény jogosultságot - természetesen amennyiben az említettekre való jogosultság fennáll.

szafika # 2013.04.06. 11:48

Fatima , nincs előrehozott, se előrehozott csökkentett , megszünt , utoljára az 53-ban született lányok tudtak elmenni előrehozottba , ha megvolt legalább 37 év szolgálati ideje / ma korhatár előtti ellátás / 54-esektől egy nő legkorábban a 40 éves akcióssal tud elmenni nyugdíjba , ha megvan a 40 év jogosultsági ideje , amibe csak a munkában , és a gyerekekkel gyesen-gyeden töltött idő számít bele .

zentai # 2013.04.06. 11:33

1957 12.hó születtem. a nyugdíjjogosultság megállapításához figyelembe vehető szolgálati idő 40 év 180 nap a nők kedvezményes öregségi teljes nyugdíjához 37 év 120 nap. Gerincbetegségem miatt már 11 hónapja táppénzen vagyok. Orvosaim kérték a megváltozott mukaképességü ellátást a javaslat 50% ra szólt.Milyen lehetőségem van ill. mennyi összegre számíthatók. kérhetek e előre hozott nyugdíjat ? .Esetleg csökkentett munkaidőben dolgozhatok és mennyit?Válaszát köszönöm Zsuzsa

Szancso Panza # 2013.04.06. 10:59

Juhi53
Mindenféle korhatár előtti nyugdíj megszünt 2012.01.01-től.
Rokkant nyudíjból ill. később rokkant ellátásból azok tudtak - illetve tudnak még jelenleg is - az előrehozott öregségi nyugdíj utódjának kitalált korhatár előtti ellátásba átmenni, akik 2011.12.31-ig betöltötték a 60 évet és hozzá megvolt legalább 37 év szolgálati idő is. Tehát férfiaknál az 51-es évjárattal bezáróan.
Így öregségi nyudíjba az 53-as rokkant ellátott férfi, a rá irányadó öregségi nyugdíjkorhatár betöltésekor mehet el, ami részére a 63 éves életkor elérésekor lesz, ha van hozzá 20 év szolgálati idő.
Amennyiben a rokkant ellátott státuszban lesz 63 éves korában, akkor a Nyugdíjbiztosítónál kérnie kell az öregségi nyugdíjassá való átnevezését is.
Üdvözlettel: Szancso

juhi53 # 2013.04.05. 07:33

Tisztelt Jogi Fórum!Több órás keresés után sem találtam választ az egyszerű kérdésemre:,hogy 60. életévet betöltött férfi aki jelenleg rokkantsági ellátást kap/régebben rokkant nyugdíjnak nevezték/kérheti-e előrehozott csökkentett öregségi nyugdíjba vonulását 42év "munkaviszony"után?Kérném főleg szakemberek vagy tapasztalatból erdők válaszát. köszönettel alias juhi53
.

fatima # 2013.04.04. 16:27

Sziasztok!

Kérdésem az lenne, hogy él-e még a csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíj? Ha igen akkor milyen feltételekkel?
Ugyanis, valahol azt olvastam, hogy ez megszűnt.

Üdv: Fatima

fagyongy55 # 2013.03.18. 12:58

Robert009 ha 2012 ben rokk. ellátást kaptál, és nem voltál fv.on ki keresztelt át rehabilitációs ellátássá 2013 ban. Nem mindegy milyen ellátást kapsz. Írj a másik fórumba rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék, ott hamarabb kapsz választ.

robert099 # 2013.03.17. 20:43

Tisztelt Jogi Fórum.

Kérdésem a következő.2oo6-tol III.csoport beli rokkantnyugdijas voltam.2o12 től rokkant ellátást kaptam,jelenleg rehabilitácios ellátást kapok.
Soros felőlvizsgálatom késik,tavaly lett volna esedékes.
Jelenleg vállalhatok e,megbizási szerződés alapján munkaviszonyt,ügyvezetöi munkakörben.

Köszönettel várom válaszát.