Fizetés nélküli szabadság


Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.09. 05:13

Vagy home office is lehetséges, normál bérezéssel?
Persze, lehetséges - de ez a munkáltató egyoldalú döntése.

wers # 2020.09.09. 03:55

mivel a munkáltató nem rendelhet el fizu nélküli szabit, állásidőnek számít az ilyen.

Nono, állásidő akkor jöhet szóba, ha a munkáltató valamilyen ok miatt nem tud munkát biztosítani, a munkavállalók munkavégzésre készen állnak. De itt fordítva van, a munkáltató tud munkát adni épp a munkavállaló nem jelenhet meg a munkahelyén.
Ha ilyen kor a munkáltató felajánlja a fizetésnélküli szabadságot akkor azzal azt jelzi, hogy kérelem esetén el fogja azt fogadni - jelenleg még nincs a kötelezően adandó okok között a hatósági karantén.

zokni báb # 2020.09.08. 21:06

Köszönöm a válaszokat, ez így elég egyértelmű. Nem magam miatt kérdezem, szakszervezeti bizalmi vagyok, és az egyik kollégám kérdezte, mert külföldre akar utazni (egyébként csak egy hétvégére esküvőre, nem nyaralni, bár ez a végeredmény szempontjából mindegy). Nekem is kb ez volt az első reakcióm, de elbizonytalanított, mert állítólag valahol azt olvasta, hogy mivel a munkáltató nem rendelhet el fizu nélküli szabit, állásidőnek számít az ilyen. De ezek szerint a B opció a kirúgás :D

Még az merült fel bennem közbem, bár az már táppénz topik, hogy amúgy ha kontaktkutatás után kerül valaki tünetmentesen házi karanténba, akkor kötelező a táppénz? Vagy home office is lehetséges, normál bérezéssel?

Szomorú örökös # 2020.09.08. 19:49

zokni báb

az is szerepel az utasításban, hogy akinek nincs elegendő szabadsága, az köteles fizetés nélküli szabadságot kivenni......Jól gondolom-e, hogy ez utóbbi kitétel nem törvényes, hiszen a fiz. nélk. szab.-ot csak a munkavállaló kérheti, vagy közös megegyezéssel dönthetnek így?

Közösen megegyeztek, hogy vagy veszel ki önszántadból fizetés nélküli szabadságot, vagy igazolatlannak fogják minősíteni a távollétedet és még akár az elbocsátást is megkockáztatod. Ez gondolom azért eléggé meggyőző érv, ugye? Azt azért nem várhatod el, hogy fizessék a teljes karantén időszakodat csak azért, mert már elfogyott a fizetett szabid a nyaralásra.

Abban ugyanis efi99-nek igaz van, hogy nem volt kötelező a jelen helyzetben mondjuk az Adrián nyaralni (ezt ugyebár nem tudjuk, hogy miért is kell karanténba vonulnod, csak sejtjük). Én se mentem külföldre, pedig eddig minden évben külföldön töltöttem el a nyaralásomat. Pedig engem senki sem kötelezne vállalkozóként fizetetlen szabira, hiszen eleve minden egyes "kivett" szabadságom fizetetlen. :-)

efi99 # 2020.09.08. 18:50

Igazolt távollét, juttatás nélkül.
Én mondjuk kirúgnám, nem volt kötelező tudtommal az Adrián nyaralni.

zokni báb # 2020.09.08. 17:26

Köszönöm a választ, ez így logikusan hangzik.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.08. 16:36

Miért küldené fizetés nélküli szabadságra? Nincs munkavégzés - nincs bér. Örüljön az a munkavállaló, ha nem mondd fel neki a munkáltató azonnali hatállyal. (Az, ha a munkavállaló szándékosan idéz elő egy olyan helyzezet, amelyben nem tud eleget tenni a munkavégzési kötelezettségének, akkor a munkaviszonyból eredő lényeges kötelezettségét szegte meg jelentős mértékben.)

zokni báb # 2020.09.08. 15:16

Igen, a második eset nem kérdés, hiszen akkor táppénz jár, szabadságot nem kell kivenni.

A minek ment oda esete a kérdés. Ekkor táppénz nem jár, nem keresőképtelen az illető. Amíg a szabadságkeret tart, addig oké, de utána mik az opciók? Én úgy tudom, hogy fizetés nélküli szabadságra nem küldheti a munkáltató, az utasítás mégis ez. Van valami törvényes feloldása ennek a helyzetnek?

efi99 # 2020.09.08. 15:08

Ha azért vágják karanténba, mert önszántából külföldön járt, akkor nix táppénz (sem), sőt még a tb-t is maga fizetheti (minek ment külföldre esete.)
Ha amiatt vágják be, mert fertőzöttel találkozott itthon, akkor táppénz van, betegszabi nincs.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.09.08. 15:01

Táppénz miért nem jó?

zokni báb # 2020.09.08. 14:33

Tisztelt Fórumozók!

A munkáltatóm utasítása szerint, aki hatósági házi karanténba kerül, az köteles arra az időre szabadságot kivenni. Ez eddig rendben is lenne, hiszen a szabadság nagy része felett a munkáltató rendelkezik. Csakhogy az is szerepel az utasításban, hogy akinek nincs elegendő szabadsága, az köteles fizetés nélküli szabadságot kivenni.

Jól gondolom-e, hogy ez utóbbi kitétel nem törvényes, hiszen a fiz. nélk. szab.-ot csak a munkavállaló kérheti, vagy közös megegyezéssel dönthetnek így?

Ha igen, mi történik akkor, ha nem tudnak megállapodni a fiz. nélk. szabadságban, és a munkavállalónak elfogy a szabadsága, de még karanténkötelezettsége is van? Elvárhatja a munkáltató, hogy megjelenjen a munkavégzés helyén (hiszen nem beteg)? Mi a feloldása egy ilyen helyzetnek?

Elvileg tudom, hogy lehetséges home office-t kérni, és a kollégák egy részénél ez lehetséges is, de nem minden munkakörben megoldható.

Köszönöm a válaszokat!

arthur9 # 2020.04.27. 16:00

Kedves Fórumozók!

Jelenleg fizetés nélküli szabadságon vagyok (június végéig a munkáltatóval való megállapodás alapján) és kaptam egy jó ajánlatot. Magyarán felmondanék, hogy munkaviszonyt kezdjek más cégnél. A kérdésem a felmondási időre vonatkozik. Normál esetben ha jól tudom, egy hónap a felmondás, vagyis ha holnap felhívom a főnökömet és írásbeli felmondást küldök neki, akkor május 28-tól szűnik meg a munkaviszonyom a régi cégnél, másnap kezdhetem az újnál az új munkaviszonyt. Két hét alól szoktak felmentést adni, az első két hétben kéne bejárni... de ugye fizetés nélkülin vagyok. Ilyenkor mi történik? Mikor jelenthetnek be az új munkahelyen? A hab a tortán, amit csak féve súgok, hogy igazából dolgozunk... ilyenkor is kérheti a régi munkáltató a két hét munkavégzést és a maradék két hét alól felmenthet de csak az egy hónap után jelenthet be az új munkáltató? Vagy fizetés nélküli szabadságról felmondással helyből megszűnik a munkaviszonyom és csak a jóérzésemen múlik, hogy nem hagyok elvarratlan szálakat magam után? Köszönöm a válaszokat!

efi99 # 2020.04.15. 22:00

Reklámot hallottak. És most vissza témához.

efi99 # 2020.04.07. 17:05

Hú, most megnyugodtam, azt hittem szellemekkel vitatkozom.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.07. 12:26

Megsértődött? Aranyos. :)

wers # 2020.04.07. 11:01

uff

tényleg érdemes válaszolni

OFF

Nem lehetne megszüntetni, hogy úgy törölje valaki magát, hogy azzal a bejegyzéseit is törli? Utána olyan amorf lesz a beszélgetés.
De leginkább, mert később olvasva ha a kérdés is látszik, az az érdeklődőknek hasznos lehet, mire kapta a válasz.

wers # 2020.04.07. 10:58

Igen, kedves, és mindenki köszöni, hogy válaszolhatott.

Melyik kérdésedre nem kaptál választ?

wers # 2020.04.07. 09:15

megtagadhatja bármilyen indokkal a munkáltató??

Szerintem kaptál választ, csak nem akarod érteni.

Bejelented, és kész. Majd azt is, hogy terhes vagy (ezt egyidőben tedd meg, mert akkor védett vagy), és hogy táppénzen vagy.

Ezek tények. Mit tagadhatna meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.06. 20:14

30 nappal korábban be kell jelentened. (De ugye, tudod, hogy ez nem túl szolidáris lépés a munkáltatóddal szemben?)

efi99 # 2020.04.06. 19:46

Mi az, hogy "táppénzre mennél"? Azt a nem a páciens dönti el, hanem a doki.

efi99 # 2020.04.01. 20:33

@biggmhz
"két hét nyári szabadság megillet mindenkit"
Hát ezt elferdítetted úgy, ahogy lelki füleiddel hallani szeretnéd. A valóság ezzel szemben az, hogy:

  1. nincs benne a "nyár" szó és más évszak sem.
  2. 14 egybefüggő napnak kell ugyan évente 1x lennie, ha ragaszkodsz hozzá, de ez lehet esős novemberi heteken is a munkáltató döntése alapján.
  3. az egész szabályozás úgy sz@r, ahogy van, mert a munkavállaló az jobban tudja, hogy mikor lenne szüksége szabadságra, mint a munkáltató, ergo neki kéne rendelkeznie a nagy részével (kár arra hivatkozni, hogy de hogy akkor, majd mindenki nyáron, elvileg most is előfordulhatna, hogy a 7 napot az összes proletár ugyanakkorra kéri és akkor köteles lenne kiadni...)
  4. a 7 napban az a trükk, hogy olyan kevés, hogy annyit a dúgozok többsége kicsipeget még nyár előtt, és ha addig a munkáltató ravaszul lapított, akkor könnyen ráfogja, hogy te már beadtad a 7 igényedet, innentől - beleértve a nyarat meg a karácsonyt is - én rendelkezek az összes maradék felett.
Kovács_Béla_Sándor # 2020.04.01. 18:10

21-nek a harmada pont 7. Ha tehát valakinek az éves szabadsága pont 21 nap, arra és csak arra igaz, hogy a munkáltató rendelkezik a szabadsága kétharmadával.

Vágod?

Julio2020 # 2020.04.01. 11:40

wers

Nem. Hol olvasod ezt? Akinek 21 nap az éves szabija, annak igen. De én elég öreg vagyok, így nekem nem. Nálam többel. :)

Évi 7 nappal rendelkezik a munkavállaló, a többivel a munkáltató.

122. § (1) A szabadságot - a munkavállaló előzetes meghallgatása után - a munkáltató adja ki.

(2) * A munkáltató évente hét munkanap szabadságot - a munkaviszony első három hónapját kivéve - legfeljebb két részletben a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban köteles kiadni. Ennek során a 121. § megfelelően irányadó. A munkavállalónak erre vonatkozó igényét legalább tizenöt nappal a szabadság kezdete előtt be kell jelentenie.

(3) * A szabadságot - eltérő megállapodás hiányában - úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. E tekintetben - a szabadságként kiadott napon túl - a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap vehető figyelembe.

(4) A szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.

(5) A szabadságot - a 125. §-ban foglaltakat kivéve - megváltani nem lehet.

Igen 7 nap, de attól még a többivel a munkáltató rendelkezik.

wers # 2020.04.01. 09:58

Igen, vállalhatsz munkát másik cégnél.

(nem tudom, ilyenkor is kell-e erről az első munkáltatót tájékoztatni, gyanítom igen)

Anti-83 # 2020.04.01. 09:44

Ha fizetetlenen szabadságon vagyok , akkor vállalhatok munkát másik cégnél? A vírus miatt küldték el határozatlan időre. Itt 6 órába voltam bejelentve.