Korhatár előtti ellátás 2012 - től


Veci # 2011.12.29. 11:41

lasa
Légyszíves az előrehozott nyugdíj topicba vissza olvasni, egyik fórumozónk a hozzáértő vállalkozási témában.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2011.12.29. 11:59

lasa
Ezt olvasd el:
http://fn.hir24.hu/…ugdijreform/


Üdvözlettel Veci

elbandi # 2011.12.29. 13:14

Kedves Veci!
Egy jó ismerősöm problémája miatt kérem a segítségedet.
1952.szeptemberében született férfi, több mint 43 év igazolt munkaviszonnyal, jelenleg a területi munkaügyi központban regisztrált álláskeresőként van nyilvántartva, ahol időszakosan foglalkoztatják (pl.:az önkormányzatnál),és a foglalkozástól függetlenül folyamatosan Tb járulékot fizetnek utána. Szerinted az Ő esetében is értelmezhető ez a bizonyos 7.§, és a biztosítással járó jogviszony megszüntetésének szándékáról megállapodhat e a munkaügyi központtal (mintegy kvázi munkaadónak tekintve azt), egyáltalán milyen lehetősége van arra, hogy 2012.-ben a korhatár előtti ellátásra esélye legyen?
Válaszod elöre is köszönöm! BUÉK! el

Veci # 2011.12.29. 14:01

ITT a 162. sz. Közlöny körmányrendeletről:
39841. oldaltól a PDF 223-tól
http://www.kozlonyok.hu/…/MK11162.pdf


Üdvözlettel Veci

lasa # 2011.12.29. 23:50

Kedves Veci!
Köszönöm!!!
Nagyon rendes vagy, h így segítesz.
Már kiolastam a Fórumon több kötetet, de még mindig nem értem, hogy társas vállalkozóként jövőre hogy tudok dolgozni, miközben korhatár előtti ellátásban részesülök. Személyes közreműködőként nem- ugye?
S azt méginkább nem, hogy ha 53-as nőként jövőre húznék el, akkor valóban ki kellene lépnem a több tulajos kft-énkből, amikor a 'nyugdíjaztatásomat' kérem? Utána visszaléphetek, mondták a fiumein.
Ez igen eccerű: 2 ügyvédi költség és 2x6 hónap cégbejegyzés csak.
Vagy félrebeszéltek?
Ki tudja ezt???
Üdv
lasa

luzer12 # 2011.12.30. 07:42

Sziasztok !

53-as születésű férfi vagyok. 2008-ban létszám leépítés miatt elküldtek prémiumévre.
2012-ben jár le az öt évem, de akkor még csak az 59. évemet töltöm be. Az eredeti szerződésem hivatkozok a régi (megszüntetett KTV-re), ha a nyugdíjkorhatárt emelik, akkor a prémium évem is hosszabbodik, egyébként előrehozott nyugdíjba mehetek. Ugye most mindent
eltöröltek, visszamenőleg módosítottak.
Kérdésem, mi várható az öt prémiumév letelte után számomra ?
(Bízom benne nem a közmunka.)

Köszi.

Veci # 2011.12.30. 10:26

luzer12
Úgy gondolom, mivel már 2012-től nem lesz előrehozott nyugdíj megállapítás, így a PÉP az öregségi nyugdíjkorhatárodig meghosszabbodik.
Erre a kérdésre inkább Lyonee tudná a választ. Esetleg írd meg a kérdésed a Prémium évek program topicba, hátha azt olvassa Lyonee (szerintem ide is bekukkant):
http://www.jogiforum.hu/forum/20/19799


Üdvözlettel Veci

agica20 # 2011.12.30. 19:53

Sziasztok!

Mit jelent ez a rendelkezésben, a korhatár előttiek esetében ... az ellátás megszüntetése témában...

A nyugellátás többek között megszüntetésre kerül, ha korhatár előtti ellátásban vagy szolgálati járandóságban részesülő személy foglalkoztatására, a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat hiányában került sor.
Ennek az indoka, hogy a korábbi szabályokkal egyezően a korengedményes nyugdíjban részesülő személy köteles a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a biztosítással járó jogviszony létesítését, annak létrejöttét követő tizenöt napon belül bejelenteni. Ha tehát ezt elmulasztja, nyugdíjjogosultsága megszűnik -
Magyarul a foglalkoztatásra irányuló jogviszony létesítéséhez szükséges jognyilatkozat az egy munkaszerződés? Tehát legális munkavégzés legyen és ne feketemunka?

Köszönöm,ha valaki joginyelvet értő válaszolna!De örülök minden válasznak!

Boldog Új Évet Mindenkinek !
Üdv.Ági

Veci # 2011.12.30. 20:16

agica20
Pontosan azt jelenti.
Ha valakit feketemunkán kapnak (nincs munkaszerződése), akkor ugrik az ellátás + bünti az 1 évnyi ellátás visszafizetése.
NOS! Napszámba is csak legálisan lehet az én értelmezésem szerint (egyszerűsített foglalkoztatás?).


Üdvözlettel Veci

sitimaci # 2011.12.31. 13:06

Kedves Fórumozók!Ez így igaz,ahogy Veci leírta!A korhatár előtti ellátottságon lévők,csak legálisan dolgozhatnak az ellátottság/nyugdíj!/mellet,mert a feketemunkát szigorúan büntetik!!!! Vigyázni kel,hogy a munka megkezdése előtt már a kezünkben legyen a munkaszerződés ami védheti a dolgozót,bejelentsük,mert ha a munkaadó"variál" és majd így,úgy magyarázkodik az kevés!A munkavállaló a szerződéssel bizonyíthatja azt,hogy ő nem feketén dolgozik!Nagy az esélye annak,hogy így is sokan fognak feketén dolgozni,/próbaidő,stb.,stb./mert nem tudják hogy tilos,vagy "próbálkozik",vagy a munkaadó nem ad szerződést és egy ellenőrzésnél,vagy feljelentésnél,már lebukik,de ez,nem éri meg!Gondolom,hogy már egy-két napi feketemunka is nagy gond és tilos!!!!!Üdv. BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!

Veci # 2011.12.31. 16:39


Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.01.01. 10:27

Ez lehet az egérút a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozóknak
http://penzcentrum.hu/…1031037.html?…

Január 1-től már nem vehetik igénybe az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket. Ez óriási tehernövekedést jelent a számukra. Az egyéni vállalkozók számára a legjobb, ha visszaadják a vállalkozói igazolványukat, és társas vállalkozásban próbálnak meg részmunkaidős munkaviszonyt létesíteni.

  • Ez azt jelenti, hogy drasztikusan megnövekednek a járulékterheik. A kiegészítő tevékenységet folytató személy után havonta jövedelemtől függetlenül, fix összegű egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni.
  • A korhatár alatti ellátásban részesülő vállalkozóknak azonban a megváltozott szabályok szerint januártól már a minimálbér 112,5 százaléka után 27 százalék szociális hozzájárulási adót (ami a korábbi munkáltatói tb-járulékot váltja fel) kell fizetniük.
  • Emellett a minimálbér 150 százaléka után 8,5 százalék egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, s a minimálbér 100 százaléka után 10 százalék nyugdíjjárulékot is le kell róniuk.
  • Ráadásul az egyéni vállalkozóknak nem is a minimálbért, hanem a jóval magasabb összegű garantált bérminimumot kell alapul venniük, lévén, hogy az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltásához mindenképpen szükség van valamilyen szakképesítésre. Aki viszont középfokú végzettséget igénylő munkát végez, annak legalább a garantált bérminimumnak megfelelő összegű bért kell fizetni, ez vonatkozik az egyéni vállalkozókra is. A garantált minimálbér összege idén januártól havi 108 ezer forintra emelkedett a tavalyi 94 ezer forintról.
  • Vagyis az egyéni vállalkozóknak jövőre legalább 32 441 forint szociális hozzájárulási adót, 13 770 forint egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot, valamint 10 800 forint nyugdíjjárulékot kell havonta befizetniük. Ez összesen 57 011 forint. Ezzel szemben a tavalyi évben csak havi 5100 forint szolgáltatási járulékot és - a garantált bérminimummal számolva - legfeljebb 9400 forint nyugdíjjárulékot, így összesen 14 500 forint közterhet kellett fizetniük a korhatár alatti nyugdíjas vállalkozóknak.
  • Mindezek alapján jól látszik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig a korhatár előtti nyugdíjasoknak az egyéni vállalkozói forma vélhetően nem kifizetődő - mondta a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Magyar Gábor ügyvéd.
  • Az érintett vállalkozók annyit tehetnek, hogy valamely társas vállalkozásban ügyvezetővé, illetve üzletvezetésre jogosult taggá válnak, ahol munkaviszonyt létesítenek. Így megtehetik azt, hogy részmunkaidőben (például 4 órás munkaviszonyban) tevékenykednek, és így csak a részmunkaidős munkavégzés után kell megfizetniük a közterheket. Így a felét megspórolhatják a fizetendő köztehernek, ami még így is nagyjából a duplája lesz a tavalyi évinek.


Üdvözlettel Veci

kapo # 2012.01.01. 12:56

boldog új esztendendöt kivánok mindenkinek
szeretném megtudni hogy a korelötti ellátás melletti munkavállalónak elegendő-e a munkaszerződés és a bejelentésröl szóló dokomentum vagy van még más teendőm is ezzel kapcsolaban

Hmv. # 2012.01.01. 14:13

Kedves Veci!

Először is Boldog Új Évet Kívánok neked!
Le a kalappal előtted, hogy újév napján is foglalkozol ügyes-bajos dolgainkkal, köszönöm.

Mint már annyian, én is régóta olvasgatlak, de mivel egyéni vállalkozásból tervezem idén augusztusban korhatár előtti ellátásba vonulni, úgy éreztem, korai még a kérdésem.
Ezenkívül láttam, hogy még a vállalkozókkal kapcsolatban nem igazán tudsz Te sem érdemleges tanácsot adni.
Most viszont felcsillant a remény számomra, úgy érzem.

Tehát:
vállalkozásomat több mint 20 éve végzem, több-kevesebb sikerrel, de nagy kitartással. Nem adtam fel még az utóbbi időben sem, amikor már szinte nem is beszélhetünk haszonról.
Sajnos többször voltam minimálbéres, vagy annál alig magasabb összeggel bejelentve, így tudomásul veszem, hogy minimális "ellátást" fogok kapni.
Viszont terveimben úgy szerepelt, hogy mellette folytatom a vállalkozást, hisz az után eddig alig kellett valamit fizetni!
S most jött a hidegzuhany, amiről voltál szíves ma délben bővebben tájékoztatni bennünket.

Elképzeléseim:

  • Férjemnek van egy bt-je, ahol ő a bel-, én meg a kültag. Eddig ott semmi szerepem nem volt gyakorlatilag.

Ha majd betöltöm az 59. évemet augusztusban, már 41 év 110 nap munkaviszonnyal fogok rendelkezni.
Felvehetne a bt. alkalmazottnak, természetesen előtte az én tevékenységi körömmel ki kellene bővíteni a tevékenységet.
Az, hogy kültag vagyok előnyt vagy hátrányt jelent szerinted?

  • Vagy előnyösebb lenne megvárnom 2013. januárját, amikor viszont jogosult leszek a nők 40 évesére, számításaim szerint.

Amellett is ilyen hátrányos feltételekkel lehet folytatni az egyéni vállalkozást?

Többször is írtad, hogy vállalkozásokkal kapcsolatban nem vagy topon. Köszönettel venném, ha nem tudsz tanácsot adni, segíts abban, hogy kihez tudnék fordulni segítségért?

Röviden ennyi, most elsőre.
Köszönöm, hogy elolvasol.

Ha van valaki, aki érdemben tud tanácsot adni, kérem jelentkezzen!

Köszörűs # 2012.01.01. 15:09

BÚÉK! minden fórumozónak részemről is.
Figyelemmel kísértem az utóbbi napok eseményeit én is,és mélységes csalódás lett úrrá rajtam!
Kedves Veci!
Úgy volt eddig,hogy '54.második felében született,a mai napig több mint 40 év szolgálati idővel rendelkező férfiként 60 és fél éves koromban csökkentett összegű előrehozott öregségi nyugdíjba mehettem volna?
Úgy van most,hogy korhatár előtti ellátást sem vehetek igénybe 63 és fél éves koromig? Mikortól majd teljes jogú öregségi nyugdíjasként "dédnagypapa" lehetek?
Kaptam a Fidesztől három évet?
Ártatlanul???
Könyörgöm cáfoljál meg!

attuska520101 # 2012.01.01. 15:54

Boldog Új Évet kívánok elsősorban Vecinek, és továbbá minden kedves fórumtársunknak!

Nektek köszönhetően megegyezéses papírom birtokában végre nyugodtan várhatom 2012. július harmadikát.
Akkor beléphetek végre én is az "ellátottak" táborába.

vparpi # 2012.01.01. 19:43

Tisztelt Veci!
Nagyon Boldog Új Esztentőd kívánok!
Szeretném megkérdezni, hogy 2010.okt. 1-el szolgálati nyugdíjas vagyok (MH) és 2011.januárban egy vállalkozó által üzemeltetett üzletben (KFT) vagyok eladó. A munkáltatóm munkába lépésemkor munkaszerződést kötött velem, eladó munkakörbe.

  • Ezzel a munkaszerződéssel a részemről minden rendben?
  • A szükséges bejelentéseket a munkaadóm végzi?
  • Elmulasztottam-e valamit megtenni, bejelenteni?
  • Tegyek-e valamit, ellenőrizzek-e valamit, hogy ne hogy valamilyen hátrány érjen? Illetve milyen hátrány érhet?

Nagyon aggódom, hogy szabályok nem ismerete miatt valamilyen hátrány ér.

Előre is szeretném megköszönni segítőkész válaszát!
Üdvözlettel:
Juhász Árpád
+36203796261

Ani53 # 2012.01.02. 09:24

Kedves Fórumozók

2012. júliusától tudom igénybe venni a korhatár előtti ellátást, mivel májusban lesznek meg a szükséges feltételek (59 év, 41 év munkaviszony). Jeleztem a munkáltatóm felé, de azt a választ kaptam, még gondolkodnak azon, ez nyugdíjnak minősül-e, mert nem mindegy a felmondási idő szempontjából, és ez dönti el, hogy a cég nyugdíjasa lszek-e? Aki nem töltötte be az öregségi nyugdíj korhatárát, de korengedménnyel elment nyugdíjba - az ezt az ellátást kapja, és nem illetik meg a nyugdíjhoz kötődő kedvezmények - de az maradhat nyugdíjas minősítésű a volt munkáltató szempontjából?
Mi a véleményetek?

hars52 # 2012.01.02. 11:52

Hmv!
A nők 40 év utáni nyugdíja továbbra is nyugdíj marad, tehát mellette akár vállalkozhatsz is, mert kiegészítő tevékenységnek minősül.
Ha mégsem akarod a 2013-t kivárni, akkor amikor jogosult leszel a korhatár előtti ellátásra, mindenféleképpen meg kell szüntetni az egyéni vállalkozásodat. De később a férjed bt-jében mint kültag nyugodtan dolgozhatsz. A járulékterhek miatt célszerűbb részmunkaidőben.

Köszörűs!
Sajnos valóban kénytelen vagy 63,5 éves korodig dolgozni. Eltörölték az előrehozottat.

vparpi!
A szükséges bejelentést (NAV) és bevallásokat a munkáltatódnak kell határidőre teljesíteni.Viszont nem ártana tanulmányoznod a szolgálati nyugdíjasokra vonatkozó törvényi változásokat.
http://www.kozlonyok.hu/…/MK11162.pdf

hacka # 2012.01.02. 12:32

Minden fórumozónak kívánok Boldog Új Esztendőt és sok optimizmust.Vecinek és a többi önzetlen segítőnek meg külön köszönet az elmúlt és az eljövendő sok kérdés megválaszolásáért.

Veci # 2012.01.02. 12:39

Hmv.
Az információt feltettem, de ehhez a vállalkozási témához én nem értek, de Hars52 érti ezeket, ő már válaszolt is neked.

Köszörűs
Sajnálom, de lehúzták a rolót már nagyon sok 1952-es férfi előtt is. Így amit te idéztél az 2012.január 1-től már nem él. A dec.31-g hatályos törvényben a 18/B. § érintett téged is, ez a mostmár hatályos törvényben már nincs benne, mivel 2012-től előrehozott nyugdíjat már nem állapítanak meg.

attuska520101
Gratulálok!

kapo
A munkaviszony megszüntetéséről szóló jognyilatkozatot majd akkor kell elküldeni a Nyugdíjbiztosítónak, amikor kéred a korhatár előtti ellátás megállapítását.

vparpi
A szolgálati járandóság témakörben nincs jártasságom, de kb. arra is vonatkozhat ugyanúgy a kerese4tkorlát, mint a civilekre. Olvasd el ezt is:
TÁJÉKOZTATÓ a szolgálati nyugdíj megszűnéséről és a szolgálati járandóságról
http://www.onyf.hu/
module=news&action=show&nid=9936&root=ONYF&rand=69bc1364f309f977afdefe9c650286c1

Ani53
Az öregségi korhatárt még be nem töltött személyek mind korhatár előtti ellátástt és nem nyugdíjat kapnak. A korengedményes nyugdíj is azzá alakul, úgy tudom ameddig a munkáltató kifizette, addig marad nyugdíj, de szerintem kedvezmények nélkül. Erre pontosabb választ a Nyugdíjbiztosító mond neked.


Üdvözlettel Veci

Veci # 2012.01.02. 12:43

FIÚK és LÁNYOK!
Túlzásba ne vigyétek a dícséretet, köszönöm a jókívánságokat és mindenkinek békés, szeretetteljes új esztendőt kívánok.


Üdvözlettel Veci

avica # 2012.01.02. 12:49

Sziasztok!

Boldog Új Évet kívánok minden kedves fórumozónak!

Kedves Veci!

Régóta olvasom a fórumot, mert én is szeretnék elmenni kedvezményes nyugdíjba. Eddig azt hittem, hogy sima ügy lesz, de most kétségeim vannak
1972-től októberig folyamatos volt a munkaviszonyom, de megszűnt, október óta 4 órában dolgozom havi 81000 ezerért. A 40 év jogosultság időből 8 hónap hiányzik. Az egyik válaszod alapján úgy értelmeztem, hogy nem a munkarend határozza meg a szolgálati időt, hanem a jövedelem aránya a minimálbérhez. Az adózónában meg azt válaszolták erre a kérdésre valakinek, hogy 8 óra számít egy napnak, a 6 meg a 4 óra arányosan kevesebb a 8 órához képest. Lehet, hogy ez nem a 40 éves jogosultsági idő kiszámításához válaszolták? A kérdésem az lenne, hogy mivel felemelték a minimálbért 93 000 forintra, ezek alapján hogy számolják el a jogosultsági időt?
Üdvözlettel:

Éva

Ria! # 2012.01.02. 14:34

Mindenkinek!

A nyugdíjbiztosító küldte az alábbi választ arra vonatkozóan, hogy mi történik a 2011-ben kötött megállapodással, ha 2012-ben, a nyugdíjjogosultság előtt megszűnik a cég.
Ez jó kitolás szegényekkel.

1952-es férfiak esetében:

7. § (1) A 4. § (1) bekezdésében foglaltakon túl – 2011. december 31-ét követõ kezdõ naptól – korhatár elõtti ellátásra jogosult:
7. § (1) bekezdés f) pont:
„az, aki esetében a biztosítással járó jogviszonyának megszüntetéséhez szükséges egyoldalú jognyilatkozatot 2012. január 1-jét megelőzően a másik féllel írásban közölték, vagy a jogviszonyt megszüntető megállapodást 2012. január 1-jét megelőzően írásban
megkötötték, feltéve, hogy a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő nap 2012. évben van, és a jogosult a biztosítással járó jogviszony megszűnését követő napon a 2011. december 31-én hatályos szabályok szerint az 1. § c) pont ca), cb), cd), ce) vagy cf) alpontja szerinti korhatár előtti nyugellátásra jogosult lett volna,
feltéve, hogy a korhatár előtti ellátás kezdő napjáig az öregségi nyugdíjkorhatárt nem töltötte be, a korhatár előtti ellátás kezdő napján biztosítással járó jogviszonyban nem áll. ”

Amennyiben a biztosítási jogviszony megszűnése és az életkor betöltése – jogosultság - (60 vagy 60,5 év) között „hézag” van, akkor nem jogosult az ellátásra.

Budapest, 2012-01-02

Anikó56 # 2012.01.02. 16:14

Sziasztok!

1956-ban születtem 37 éves munkaviszonyom van és 41 évesszolgálati viszonyom!Szeretném tudni, hogy mikor mehetek nyugdíjba,mert a tévében azt hallottam még novemberben, hogy megváltozik a törvény, miszerint nem a munkaviszonyt hanem a szolgálati időt veszik figyelembe.De azóta sem hallok erről semmit. Kérem aki tud segíteni válaszoljon!Előre is köszönöm!