közalkalmazott - megbízási szerződés


győr1 # 2012.09.29. 13:38

Segítséget szeretnék kérni! Közalkalmazottként általános iskolában tanítok. Mivel munkahelyem művészeti iskola is, a művészeti iskolában is szeretnének - végzettségem alapján - foglalkoztatni. A művészeti iskolában a tanítást végző kollégák órabére többszöröse annak, amit számomra szeretnének órabérként adni. A kollégák vállalkozóként vagy megbízási szerződéssel vannak foglalkoztatva; ők nem tanítanak az általános iskolai területen. Számomra a kötelező tanóráimba építenék a művészeti iskolás órák ellátását valamint túlóraként kapnám. Azt tartom érdekesnek, hogy a művészeti iskolai részben a kollégákkal ugyanazt a feladatot látjuk el, akkor miért nem ugyanaz a juttatás járhat érte. Eddig úgy volt, hogy e feladatra megbízási szerződést kötnek velem is, és ugyanannyi órabért kapok, mint bármelyik a művészeti iskolában tanító másik kolléga. De most azt mondja amunkahelyem, hogy csak a jóval alacsonyabb bérért foglalkoztathat. Ez így rendben van? Milyen szakembert keressek fel, aki tanácsot adhat számomra? Munkajogászt? Nagyon fontos lenne a számomra a gyors segítség!

Lyonee # 2012.09.29. 14:20

Megbízással max. 10 órát taníthatnak a kollégáid óraadóként.
Ha te közalkalmazott vagy, akkor a munkáltató ugyanarra a feladatra (oktatás) nem köthet veled újabb munkavégzésre irányuló szerződést a kjt. alapján.
"42. § A munkáltató a vele közalkalmazotti jogviszonyban álló közalkalmazottal munkaköri feladatai ellátására munkavégzésre irányuló további jogviszonyt nem létesíthet."

győr1 # 2012.09.29. 14:35

Akkor csak alapórában vagy túlórában láthatom el a művészeti iskolai oktatást. Bár eddig a munkakörömben a művészeti iskolai oktatás nem volt. Tavaly a művészeti iskolai részleget nem az általános iskolánk, hanem egy más bt. látta el. Így magasabb bérért, megbízási szerződéssel dolgozhattam. És miért van különbség az anyagi juttatás között a két esetben? Miért kell így rosszabbul járni? Ha van egy órabér, akkor ez miért nem vonatkozik egységesen minden oktatóra?
Nem létezhet egy "igazságosabb" megoldás?

Igen, a megbízási szerződés mellett sokan vállalkozóként dolgoznak, nekem is van adószámom, volt amikor így dolgozhattam.

Csáve # 2020.05.25. 09:19

Jónapot !
Kérdésem a következő lenne; édesapám nyugdíj mellett egy óvodába vállalt gondnoki állást , megbízási szerződéssel határozott időre ! 2020 márciustól , közalkalmazotti bérezéssel! Vonatkozik rá , hogy vagy a nyugdíjat vagy a fizetést kell választania kivel a közszférában dolgozik ? Valamint az első havi fizetéséből ugyanúgy levonták az összes járulékot
/ nyugdíjjárulékot is/ miért ? Köszönettel CsászárVeronika

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.25. 10:40

Ellentmondásos, amit írsz. Ha megbízási szerződéssel dolgozik, akkor nincs "bérezése". (Szigorúan véve akkor sincs, ha közalkalmazott, de ezt most hagyjuk.)

Vivi3 # 2020.11.11. 09:41

Segítséget szeretnék kérni. Megbízási szerződéssel távmunkában dolgozom. Az lenne a kérdésem milyen munkavállalói terheket vonnak le a béremből.A megbízási szerződés 5.2. pontja így szól.
"A rendszerben nyilvántartott összegek nem a bruttó összegek, semmiképpen sem értelmezendők bruttó fizetési egyenlegként. Jelen megbízási szerződés 2.2 pontjával összhangban ebből az egyenlegből az 1500 forintos kezelési és bérszámfejtési költség levonása után kerül levonásra valamennyi a bérszámfejtéshez kifizetéshez kapcsolódóan a MUNKAADÓT terhelő adó,járulék,díjközteher stb. Az így megállapításra kerülő bruttó bérből pedig a munkavállalót terhelő közterhek, bérek, járulékok, adók stb.Az így megállapított nettó összeg kerül végül utalásra megbízott bankszámlára. Vagyis, ÉN fizetem meg a munkaadói terheket is?? Az 1500.- forint kezelési költségen kívül?

drbjozsef # 2020.11.11. 11:16

Vivi3,

Igen. Erősen úgy tűnik, hogy ezt írtad alá.