Munkajogi kérdések.


Szomorú örökös # 2024.03.12. 19:45

1ügyfél

Kérhető a munkaviszony helyreállítása?

Ahonnan egyszer el akarnak küldeni, ott miért akarsz mindenáron maradni még?

1ügyfél # 2024.03.12. 16:52

Tisztelt Hozzáértők!

Rendkívüli munkáltatói felmondás során, amennyiben nem áll fenn a munkáltató által hivatkozott felmondási ok (Mt.78.§ (1), ennek következtében a munkáltató megszegte az Mt. 66.§ (4) bekezdését, vagyis a felmondás semmis. Jól gondolom?
Kérhető a munkaviszony helyreállítása?

Segítő válaszokat megköszönöm

drbjozsef # 2024.03.11. 13:35

Krisztii,

Sajnos nem tudom mi a gyakorlat, de ha pusztán szó szerint értelmezzük a törvényt, akkor ebben az időszakban még elbocsáthatnak.
Az Mt. ugyanis így szól erről :

65.§
(3) * A munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt

  1. a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap

tartama alatt.

Tehát a törvény szerinti kezelésednek időszakra jár a felmondási védelem, feltételezem, pont ezért erre az időszakra adnak majd igazolást neked. Most nem vagy kezelés alatt, ha csak a vizsgálatok történtek meg. Most jön majd a kezelés.

Krisztii # 2024.03.11. 12:38

Szép Napot.
Emberi reprodukciós eljárás folyamatában vagyunk ( szükséges vizsgálatok megtörténtek,a következő ciklus előtt kezdődik a stimulálás / április 2./). Igazolást a klinikától csak a stimulálst megkezdve kapok. Viszont a munkahelyemen hatalmas elbocsájtások vannak. Félő, hogy még az igazolás előtt kirugnak. A közvetlen főnököm szóban tájékoztatva lett, hogy elkezdtük/hol tartunk. Amennyiben most történik az elbocsájtás, mit tudok tenni? Előre is köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.02.11. 06:34

Próbaidőt is munkaszerződésben lehet kikötni.
Ha nem írt alá még semmit, akkor próbaidőn sincs.

Majordomus # 2024.02.10. 20:32

Feltételezem még próbaidős vagy X cégnél.

Amig nem irtál alá semmit szabad a pálya...

De hogy informatikusként nem találtál munkát az nonszensz...

drbjozsef # 2024.02.10. 16:10

avaskema567,

Mt.
42. § (1) A munkaviszony munkaszerződéssel jön létre.
...
44. § A munkaszerződést írásba kell foglalni. Az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés érvénytelenségére csak a munkavállaló – a munkába lépést követő harminc napon belül – hivatkozhat.

Ha írásban nem született meg a munkaszerződés, akkor nincs mit megszüntetned.

avaskema567 # 2024.02.10. 13:13

Udv. A kovetkezo kerdesem lenne: Informatikaval foglalkozom es egy ideje nem talaltam allast. Nemreg kaptam egy allasajanlatot X nevu cegtol. Ezt az allasajanalatot elfogadtam de munkaszerzodest meg nem irtam ala veluk. Kozben kaptam egy masik allasajanlatot is az Y nevu cegtol.
Kerdes: elfogadhatom e az Y ceg allasajanlatat is ha mar az X-tol elfogadtam ? Van e jogi kovetkezmenye mind a ket ajanlat elfogadasanak? Vissza tudom e mondani az elso ajanlatot ha mar elfogadtam a masikat? Visszalephet akarmelyik ceg az allasajanlattol mondvan hogy meggondoltak magukat, hogy nehogy ket szek koze essek?
Mi van ha elfogadom az Y allasajanlatot is es utana alairom a munkasserzodest a X-el? Ilyenkor felmondhatok a X-nel par nap mulva ha nem tetszik es elmenni az Y-hoz dolgozni?
Utanazentem mind a ket cegnek de nem igazan tudok valasztani, fizuban es benefitben is hasonlo ajanlatot kaptam mind a ket cegtol.
Koszonom.

Majordomus # 2024.01.28. 21:35

Érdemes egyeztetni.
Lehet kellemetlenséged belőle ha betartanak.

drbjozsef # 2024.01.28. 18:02

James,

Főszabály szerint együttműködési kötelezettséged van a munkáltatóddal, szóval érdemes neki jelezni, de az engedélye, beleegyezése nem kell. Ugyanakkor az Mt. szerint szabadság csak az 55.§(1) "g" pont szerint járna, ha megállapodnál a munkáltatóddal. Ha ilyen nincs, akkor nincs külön tanulmányi szabadság, a beosztásodat, munkaidődet nem befolyásolhatják a tanulmányaid, a megjelenési vagy vizsgakötelezettségeidnek a rendes szabadságod terhére tudsz csak eleget tenni. Ez utóbbi esetén, ha a munkáltató kevéssé rugalmas, és amúgy nem örül a tanulásodnak, különösen figyelj a szabadság kiadásának szabáyaira, nehogy kellemetlen meglepetés érjen, és ne kapj szabadságot akkor, amikor akarsz.

James # 2024.01.28. 17:34

Azt hittem, hogy be kell jelentem! Szerződést meg nem kötnének velem, mert nem a jelenlegi munkám profiljában tanulnék tovább. Köszönöm a választ!

Majordomus # 2024.01.26. 20:35

Érdemes lenne tanulmányi szerződést kötnöd a munkaadóval. Jobban járnál.

Tudomásom szerint nem kell a munkaadó hozzájárulása,de igen kellemetlen helyzetbe kerülsz ha egy vizsgára nem tudsz eljutni a munkaidő beosztásod miatt.

James # 2024.01.26. 18:47

Ja, az is fontos lehet, hogy közalkalmazottként dolgozok!

James # 2024.01.26. 18:15

Üdv mindenkinek!

Szeretnék munka mellett levelező képzésben tanulni főiskolán. Nem tudom, hogy ezt be kell-e jelentenem a munkáltatómnál? Kell a munkáltató hozzájárulása vagy legalább a tudomásul vétele, vagy nem kell ezzel foglalkoznom? Előre is köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2024.01.13. 23:24

Hát akkor rosszul döntöttél.
Keress másik helyet az országban.

drbjozsef # 2024.01.13. 17:17

Menj tovább.
Nincs foglalkoztatási, vagy visszavételi kötelezettsége a munkáltatónak.

Kirikpir # 2024.01.13. 14:42

Az volna a problémám, hogy szeptemberben felmondtam a munkahelyemen 3.5 év után, elmentem máshova az országban, de nem volt jó. Vissza akartam menni az előző helyre, de olyan hülye a vezérigazgató, csak szórakozik az emberrel. És az a röhej, hogy a nyáron szétzavart napi bejelentős cigányokat lopás miatt, azok egy részét vissza vette. Nincs nagyon értelmes munkahely a környékemen. Mit csináljak? Mert ez faji megkülönböztetés, mert a kisebbséget kell támogatni nem a magyart.

Alina # 2024.01.13. 13:37

Köszönöm a választ.

drbjozsef # 2024.01.13. 07:49

Alina,

Majordomus hozzászólása természetesen téves.

Azonnali hatállyal az Mt. 78.§-79.§ szerint lehet felmondani.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha nem szegted meg a kötelezettségeidet szándékosan vagy súlyosan gondatlanul, és nem voltál próbaidőn, akkor az azonnali hatályú felmondás jogellenes. Itt nem lehet hivatkozni semmi másra.

A felmondás egyoldalú jognyilatkozat, csak közölnie kell veled, nem kell beleegyezned, elfogadnod, vagy aláírnod.
Ezért hiba volt, hogy nem vetted át. Most hogyan bizonyítod, hogy megtörtént?
Amikor "aláírod", akkor az átvételét írod alá, nem a beleegyezésedet. Hiszen az nem kell, pláne azonnaliál.
Ugyanakkor ha jogellenes, az nem lesz jó a főnöknek.

Úgyhogy közöld vele, hogy álláspontod szerint az azonnali hatályú felmondása jogellenes. Hajlandó vagy közös megegyezéssel mgeszüntetni a munkaviszonyodat, de csak akkor ha fizet X havi végkielégítést. Mondjuk, ha egy évet dolgoztál ott, akkor két havit (a törvény szerint ez nem járna, de közös megegyezéssel bármi lehet). Vagy négy havit, aztán megalkudtok kettőben. Vagy akármennyit.

Ha erre nem hajlandó, akkor munkaügyi bírósághoz fogsz fordulni, nemcsak a jogellenes felmondás miatt, de az év első felében elmaradt bejelentés miatt is, ezen kívül a Kormányhivatal Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztályánál is bejelentést teszel, hogy ellenőrizze a céget alaposan a szabálytalan kifizetések és egyéb szabálytalanságok kivizsgálása érdekében.

Majordomus # 2024.01.12. 21:07

Ha kellőképpen megindokolta akkor igen. Pl.megszűnik a cégnél a munkaköröd. Lejár a szerződésed stb.

Közöld vele hogy munkaügyi bírósághoz fordulsz és kéred a visszamenőleges bejelentésedet mert a nyugdíjnál ez a félév is számit majd pár ezer ft-ot.
Tanuként hívod a felmondott volt kollégáidat.

Nyugodtan blöffölhetsz mert ennél a cégnél neked már csak múltad van és jelen sem sokáig ha ilyen bunkó a főnök.

Ez elég lesz. Meg fog veled egyezni.
Ha perrel fenyeget,jelezd hogy te pedig a Navnál teszel feljelentést adó és Tb csalás miatt.

Viszont befogod a szádat és csendben távozol 3 havi végkielégités és visszamenőleges bejelentés esetén.
Meg fogd kapni.

Alina # 2024.01.12. 19:36

Üdvözlet!

2023. január 16.-óta dolgoztam egy cégnél, de csak 2023. július 10.-én lettem hivatalosan bejelentve. Addig is kaptam fizetést, de kézben (borítékban) és persze dolgoztam. Az akkori csoportvezető többször kérte a cégtulajdontól a hivatalos bejelentésemet, és én is kértem, de csak nyáron sikerült elérni a bejelentésemet. Közben a csoportvezető felmondott és a cég tulajdonosa lett a főnök. Gyakran elborult az agya, kiabált, tiszteletlenül bánt a kollégákkal is, az erőszakos megnyilvánulásai nagyon megalázok voltak. Többen távoztak és folyamatosan távoznak. (és biztos érkeznek majd új kollégák) Kértem szóban és írásban, hogy legyen szíves tisztelettel bánjon mindenkivel. A vége az lett, hogy azonnali hatállyal felmondott. Nem vettem át és nem írtam alá a felmondást és semmilyen megállapodást. A felmondás útólsó pontjába írta, hogy harmadik félnek nem beszélhetek a távozásom körülményeiről. Szóban kérte, hogy nem beszélhetek a kifizetésekről és semmilyen céges ügyről, különbem beperel titoktartás megsértéséért. A kérdésem az lenne, hogy jogszerű volt a felmondása?

Majordomus # 2024.01.05. 21:19

Ezzel tudod igazolni a magad igazát.

Szerintem fordulj munkajogászhoz és pereld ki a pénzedet...

Lacento # 2024.01.05. 15:16

Ma kaptam meg postai úton a munkaviszony megszűnési iratokat. Nos ezen is szerepel szemrebbenés nélkül a levont járulék összege.
Csak hát ez az összeg nem kerül be ugye a NAV hoz így a nyugdíj alapba sem az a bizonyos 10 százalék.
Ezt simán a nyugdíjfolyosító honlapján az egyéni számla megtekintőben le lehet hívni. Jelen esetben most is az látszik
2022.10. hótól 2024.01. hóig nem érkezett befizetés a számlára ezzel együtt a munkaviszony is 2022.10 hó ig van igazolva.
Ezen felül a NAV oldalán is van járuék adatok címszó alatt szintén időszakra lehívható adatok,hogy érkezett e bármilyen befizetés az adószámodra. Hát itt sincs nyoma csak az említett időszak előttről.
Természetesen a fennmaradó 18 nap szabadság összegét sem utalta a cég.

Majordomus # 2024.01.04. 21:07

Mondjuk ez eddig is igy volt.

Kérj a volt munkáltatótól a tavalyi évre munkabér adó és járulékkimutatást.

Egyébént január 31-ig meg kell kapnd az elmúlt évre vonatkozó adóigazolásodat. Abból sok minden kiderül.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.04. 14:28

Havi bevallást kell benyújtani. Benne munkavállalónként megbontva.