Munkajogi kérdések.


ObudaFan # 2016.12.13. 20:52

Azonnali hatályú felmondáshoz azért ez nem feltétlenül elég.

ImreK # 2016.12.13. 14:43

Tiszteletem!

Rokkantsági ellátott lettem, megváltozott munkaképességű,mások miatt romlott, romlik az állapotom, hivatalos határozatom is van az állapotom romlásáról.

A jelenlegi munkahelyemen is érnek gondok. Panaszaimra a központ(mivel ott van munkáltatóm) nem válaszol a panaszaimra. Több,mint 1 hónapja. Megkapták.

Mi tehető? Fölszeretnék mondani azonnali hatállyal,ám nem szeretnék munka nélkül maradni, dolgozni szeretnék. Ám nem itt. Keresem a munkalehetőségeket is.

andi77 # 2016.12.13. 14:13

Üdv. Még egy információ az előzőhöz. Adminisztratív állásban dolgozom.

andi77 # 2016.12.13. 14:11

Üdvözlet!
Gyesről szeretnék visszamenni dolgozni. Felgyülemlett szabadságom van 36 nap. Igy január -1 től, ha papíron visszamegyek, folyamatosan veszem ki a szabadságot. Ha letelik és fizikailag is dolgozom, kérhetem a 6órás foglalkoztatást? (A szabi alatt ugye 8 orával jelentenek be) Kötelező átvenniük 6 orában? Ha csak 8 órában tudnak visszavenni és én nem tudok csak 6 orában dolgozni akkor fel kell mondanom? Elöbb mennék vissza minthogy a gyes letelik. Juniusban telne le. Hogy járnék jobban? Kirughatnak junius elött? Köszönöm

groszfater@gmail.com # 2016.12.09. 11:23

Ha csak egy nappal is továbbfoglalkoztatják a dolgozót a határozott idő letelte után, az valóban tekinthető ráutaló magatartásnak a szerződés fenntartására, de ez munkajogilag érvénytelen fogalom, csak magánjogilag számíthat. Nem árt az elővigyázatosság ilyen esetekben, hisz egy esetleges munkaügyi ellenőrzésnél büntetést kaphat a vállalkozás, a szerződés nélküli foglalkoztatás miatt.

Ádee # 2016.12.09. 11:00

groszfater

Határozott munkaszerződésen van ami dec. 31-el lejár.
Amennyiben nincs módosítva,vagy új szerződés kötve ezzel a nappal a munkaviszonyom automatikusan megszűnik,de javítson ki vki ha tévednék.

ObudaFan # 2016.12.08. 17:15

Hacsak a munkáltató nem ad okot azonnali hatályú felmondásra, vagy nem lehet vele megegyezni, aligha.

ObudaFan # 2016.12.08. 17:15

Hacsak a munkáltató nem ad okot azonnali hatályú felmondásra, vagy nem lehet vele megegyezni, aligha.

groszfater@gmail.com # 2016.12.08. 16:08

Egyáltalán, miért kötnél új szerződést ?
A jelenlegi ha nem szól semmit a munkaadó és te sem automatikusan átmegy határozatlan szerződésbe.

Vagy most egy újat akarsz kötni és elölről kezded a próbaidőt ?

Ádee # 2016.12.08. 16:00

ObudaFan

Köszönöm.Akkor máshogy teszem föl a kérdést.Amennyiben aláírom az új szerződést,a jövőben mik a "kiskapuk",hogy ne töltsem le az 5 hónapot?(a közös megegyezés nem játtszik,az elmúlt évek tapasztalatai alapján mindenkivel letöltették a felmondási időt,aki adadékoskodni próbált perrel fenyegették)

ObudaFan # 2016.12.08. 14:39

Ez nem jogi kérdés. Vagy megegyeztek, vagy nem.

Ádee # 2016.12.08. 13:39

Üdv!
Nemsoká lejár 3 éves fix határozott munkaszerződésem.
A cég határozatlannal kíván tovább foglalkoztni,viszont van egy kis bökkenő.5(!) hónap felmondási időt szeretne kikötni a szerződésben.Véleményem szerint sem a munkaköröm sem a beosztásom nem indkolja ilyen hosszú felmondási idő letöltését(egyszerű szakmunkás műszaki dolgozó vagyok).Kérdésem,milyen lehetőségeim vannak,azon kívül,hogy nem írom alá a szerződést?

ObudaFan # 2016.12.06. 10:54

halfshadow

Munkaügyi felügyelet, vagy munkaügyi bróság.

Atti3333

Munkaügyi per, vagy 200.000 Ft feletti elmaradás esetén felszámolási eljárás. És ha jelentős összeggell és hosszú ideje tartoznak, azonnali hatályú felmondás.

Sz21

Perelni akkor van értelme, ha felvesznek valakit a helyedre, aki tök ugyanazt csinálja, tehát nem történik átszervezés. Esetleg akkor, ha tételesen minden pontja cáfolható a felmondásnak. A felmondást nem kell előre bejelenteni, elég, ha a felmondási időt rendben megadja a munkáltató.

Miiningless

Ha semmit nem tudsz tenni a tartózkodási helyed megszűnése ellen, akkor inkább azt mondanám, hogy felmondható, de felelősséget ezért természetesen nem fogok vállalni.

halfshadow # 2016.12.06. 08:09

Üdvözlet!
Egy érdekes dologgal kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
Adott a munkahelyem ahol nincs kollektív szerződés de munkaidőkeret hanem rendesen 8 órában dolgozunk.
Na már most néha olyat csinál a cég,hogy gyere be dolgozni szombaton,vagy maradj bent a 8óra után még 4órát és ezért ő nekünk ad egy napot amit majd kiad valamikor.Tudtommal ilyen munkarendben nem létezik a csúszás.
Másik most keletkező probléma.
December 1-étől mindenkivel kivetette a megmaradt szabadságát a munkaadó mivel nem tudott munkát adni.
December 12-től még egy 5 napot megyünk dolgozni.
December 19-től pedig azt találta ki,hogy jutalom címén mindenki otthon lehet és ő a műszakot beírja mindenkinek mintha dolgozott volna.Na de itt jön a csavar megint.
Bejöttek a megrendelések amik január elejére kellenek.
Erre azt mondta hogy ha 19-e után jönni kell dolgozni akkor minden ledolgozott nap után kapunk egy napot.
Megint azt mondom,hogy ebben a munkarendben nincs olyan,hogy csúszás.
Mit tudunk most tenni ez ellen? Hova lehet segítségért fordulni esetleg?
Köszönöm előre is a választ.

Atti3333 # 2016.12.04. 15:57

Tisztelt Hölgyek Urak
Kft.-nél dolgozom, ahol folyamatosan pereskednek egymással a tulajdonosok. A cégbíróság határozata alapján 2016.11.23-tól X vezető helyett, Y lépett a vezetői pozícióba.
Y új vezető 11.25-én rendkívüli felmondással felmondott X-nek.
Közben váratlanul Y. 11.26-án szívrohamban elhunyt. Tehát a cég ügyvezető nélkül maradt.
Úgy tudom, hogy ebben az esetben a közgyűlésnek 2 hete van arra, hogy összeüljön és akár egy ideiglenes vezetőt nevezzen meg, aki intézkedik pl. a bérekről, amelyet a szerződésünk szerint minden hó első munkanapján kell megkapnunk. Ehhez képest a közgyűlés 12.20-ra van összehívva. Mi dolgozók pedig semmilyen tájékoztatást nem kaptunk arról, hogy a bérünkkel mi lesz.

Néhai Y vezető családi kapcsolatban áll a tulajdonosok egyikével, akinek valamiért nem érdeke, hogy a többi tulajdonos számára kitudódjon, Y halála. Húzzák az időt, és arra hivatkoznak, hogy ebben a helyzetben X nek kötelessége a béreket utalni (szerintem nem, mivel rendkívülivel lett elküldve) Dolgozók a tulajdonosok közül csak Y rokonát ismerjük, a többi tulajdonost nem, tehát ki vagyunk szolgáltatva neki. Emberileg és remélem jogilag is helytelen ez, bízom benne, hogy van eszköz a kezünkben. A kérdés csak az, hogy mi?
Szeretnénk karácsony előtt bért kapni.

Sz21 # 2016.12.03. 11:29

Üdvözlet!
Segítséget szeretnék kérni!Augusztusban volt 4 éve, hogy iskolatitkárként dolgozom egy alapítványi iskola tagintézményében, legelső dolgozóként. Hétfőn délután kezembe nyomtak egy 4 mondatos felmondást, hogy likviditási gondokkal küzd az alapítvány és nem jár állami normatíva az Ön álláshelyére. Nem vettem át, ki is akadtam, nyílt tanári értekezleten közölték, teljes összeomlás így decemberben.Rá egy napra kiküldték postán, a már jogszabályi hivatkozásokkal 2 oldalasra sikeredett felmondást, mely végén az áll, megtagadtam az átvételt.Ez nyilván nem állja meg a helyét, mert a tértivevényest átvettem, az eredeti 4 mondatosat nem. A normatíva igénylést az iskolák október 15 körül kérik. A közoktatási tv. szerint 100 tanulónál tagintézményenként 1 fő iskolatitkár szükséges. Nálunk ez megvan.A munkám 3 kollégának dobálták szét. A titoktartást viszont én írtam alá csak, mert mondjuk a különböző személyes anyagokat stb...én kezelem, én gépemen vannak, tanár nem férhet hozzá. Van egy mentor beosztású kollégám, akinek tulajdonképpen az a feladata, hogy a gyerekeket figyelje, bemennek-e órára. Kérdezem én, nem elsősorban azt kellett volna megszüntetni, ha likviditási gondok vannak, hiszen az elhanyagolandó munka az iskola egész adminisztrációjával szemben? Főleg, hogy magasabb bérezése van 6 órában, mint nekem 8-ban. Másik, perelhetek-e, hogy ha már tudták, miért nem közölték októberben, hogy félévkor megszűnik a munkám, hogy legyen időm álláskeresésre, főleg, hogy sérült gyermeket nevelek?3. Méltatlan bánásmód, megállja-e helyét.? 4. Tavaly jegyzőnő mellé mentem volna ügyintézőnek, hivatalosan átvettek volna(most fogalmazó lehetnék már), erre visszatartottak, hogy legyek lojális, emeltek pici bért is. Ez kimeríti a tisztességtelen bánásmódot szerintem, de lehet most a fájdalom beszél belőlem.Szeretnék perelni, megtehetem-e mert több kollégám is biztat ezzel kapcsolatban.
Várom válaszukat!

Miiningless # 2016.12.01. 07:01

Tisztelt Ügyvédurak!

A lentebbi kérdésemre szeretnék Önöktől továbbra is egy választ kapni, ha lehetséges.
Tartózkodási helyem (mint albérlet) megszűnése miatti költözés mint indoklás, megállja-e a helyét a munkavállalói felmondásban határozott idejű munkaszerződés esetén? A közös megegyezés nem megoldható sajnos.

Köszönöm válaszukat!

ObudaFan # 2016.11.29. 17:11

Munkaügyi pert lehet érdemes indítani. Ha indoklás nélkül küldtek el, akkor a munkaviszony jogellenes megszüntetése ügyében is érdemes perelni, ehhez azonban a keresetet a megszuntetestol számított 30 napon belül be kell nyújtani.

barlilpet # 2016.11.29. 15:49

Tisztelt Címzett! 16 év után minden indoklás nélkül elküldtek a munkahelyemről. Sajnos nem folyamatos volt, mert a tulajnak több cége van és dobált egyik helyről a másikra. Ez alatt az idő alatt sem szabadságpénzt, sem piros betűs ünnepeket, sem táppénzt nem fizetett.Nem volt cafetéria, és nem kaptam utazási támogatást. Ha dolgoztam volt pénz, ha nem dolgoztam nem volt pénz. Szakmunkát végeztem, még is segéd munkásként voltam bejelentve. DE: mivel heti fizetés volt, a munkáltató minden szombaton fizetett és a saját kezével írta alá a heti időbért és a ki fizetett munka bért.
Szeretném kérdezni, ez a sok-sok jogfosztott és megalázott esetek után, van-e lehetőség az igazság ki derítésére és érdemes-e feljelentést tenni:

Köszönettel: B:P:

Miiningless # 2016.11.29. 07:01

Tartózkodási helyem tekinthető mintegy albérletként, habár rokonoméknál vagyok, de az ott lakási lehetőség megszűnik.

Miiningless # 2016.11.29. 06:59

Sajnos közös megegyezéssel nem szüntethető meg a jogviszony, mivel a munkáltató a munkaügyi központtal olyan szerződést kötött a foglalkoztatásom támogatására.

ObudaFan # 2016.11.29. 06:59

Pontosan miért szűnik meg a tartózkodási helyed?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.29. 06:58

Jobb lenne megegyezni. (Megjegyzem, akkor is van 30 nap felmondási időd, ha a felmondásod jogszerű.)

Miiningless # 2016.11.29. 06:40

Tisztelt Cím!

Határozott idejű munkaszerződésem van, de megszűnni látszik a tartózkodási helyem, ezért az állandó lakcímemre kell visszaköltöznöm. Ez távolságban mintegy 50km, viszont tömegközlekedéssel nem igazán oldható meg a munkába járás, vagy kizárólag napi 4 óra utazással.

Ez esetben a jogos a határozott idejű szerződés munkavállalói felmondása? Mivel szükséges bizonyítanom a fenti változást, lakcímkártya másolata a költözést követően (bár ez már csak a szerződés megszűnése után fog megtörténni)?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.11.28. 12:36

Konkrét ítéletem van róla, hogy ez munkajogi jogutódlás.