Munkajogi kérdések.


Ági3 # 2016.06.06. 12:30

Ha fel akar mondani rendkivülivel,akkor milyen indokra hivatkozhat,egy példát tudna valaki ami helytálló volt a valóságban?van valakinek ilyen tapasztalata?mi a határideje ideadni a felmondást,és honnantól szàmitják?
Kezdek ebbe az egészbe belebolondulni,már azon gondolkozom,nem éri meg az egész és felmondok...:(((

Jusztasz # 2016.06.06. 11:50

Ági3 2016.06.06. 13:

Arról van igazolásom hogy voltam genetikai uh-on,meg egy másik alkalommal terhesgondozáson munkaidőben,amiért nyilván buktam a napi 4500- at mert nem fizették a szabimat és kb. annyira jött ki egy napom.de azt utólag leadhatom,el kell fogadják?
És honnan állapitják meg hány órát fizwtnek arra a napra?mert pl. a genetikai vizsgálatra volt időpontotm 9-10 közöttre és 11 kor kerültem be.egyébként meg 7-15- ig volt a munkaidőm.május utolsó két napja benne van a betegállományos papiromban...

A Munka törvénykönyve felsorolja azokat az okokat, amely miatt a dolgozó jogosan lehet távol a munkahelyéről.

Ezek között van olyan, amelyre távolléti díj illeti meg és van olyan, amire egyáltalán nem jár díjazás.
Amennyiben szabadságot kért és kapott, úgy arra az időre szabadságos bér (távolléti díj) illeti meg.

Amennyiben a munkanapnak csak egy részében dolgozott, úgy arra az időre (időarányosan) illeti meg munkabér. Ezt az Mt. által előírt munkaidő nyilvántartásból lehet megállapítani. Mt. 134. §

134. § (1) A munkáltató nyilvántartja

  1. a rendes és a rendkívüli munkaidő,
  2. a készenlét,
  3. a szabadság

tartamát.
(2) A nyilvántartásból naprakészen megállapíthatónak kell lennie a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, valamint a készenlét kezdő és befejező időpontjának is.

A keresőképtelenség utólag főszabály szerint nem igazolható, (táppénzes papírt utólag nem ad ki a házi/kezelőorvos), ugyanakkor a terhesgondozás tényét, mint igazolt, nem fizetett távollétet a terhesgondozási könyvvel is igazolhatja.

Mt. 52. § (1) A munkavállaló köteles

  1. a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni,

55. § (1) A munkavállaló mentesül rendelkezésre állási és munkavégzési kötelezettségének teljesítése alól

  1. keresőképtelensége,
  2. a jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő, egészségügyi intézményben történő kezelés, valamint
  3. a kötelező orvosi vizsgálata tartamára, továbbá
  4. a véradáshoz szükséges, legalább négy óra időtartamra,
  5. a szoptató anya a szoptatás első hat hónapjában naponta kétszer egy, ikergyermekek esetén kétszer két órára, a kilencedik hónap végéig naponta egy, ikergyermekek esetén naponta két órára,
  6. hozzátartozója halálakor két munkanapra,
  7. általános iskolai tanulmányok folytatása, továbbá a felek megállapodása szerinti képzés, továbbképzés esetén, a képzésben való részvételhez szükséges időre,
  8. önkéntes vagy létesítményi tűzoltói szolgálat ellátása tartamára,
  9. bíróság vagy hatóság felhívására, vagy az eljárásban való személyes részvételhez szükséges időtartamra,
  10. a különös méltánylást érdemlő személyi, családi vagy elháríthatatlan ok miatt indokolt távollét tartamára, továbbá
  11. munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott tartamra.

146. § (1) A munkavállalót, ha a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget (állásidő) - az elháríthatatlan külső okot kivéve - alapbér illeti meg.

(2) A munkavállalót, ha a munkáltató hozzájárulása alapján mentesül a munkavégzés alól, a kiesett munkaidőre megállapodásuk szerint illeti meg díjazás.

(3) A munkavállalót távolléti díj illeti meg
a) a szabadság tartamára,

  1. az 55. § (1) bekezdés c)-g) pontban és 55. § (2) bekezdésben meghatározott esetben,
  2. az 55. § (1) bekezdés i) pontban meghatározott esetben, ha tanúként hallgatják meg,
  3. óra- vagy teljesítménybérezés esetén a napi munkaidőre, ha az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti nap miatt csökken a teljesítendő munkaidő,
  4. ha munkaviszonyra vonatkozó szabály, munkavégzés nélkül munkabér fizetését annak mértéke meghatározása nélkül írja elő.

(4) A (3) bekezdés d) pontjától eltérően, ha a munkavállaló a munkaszüneti napon keresőképtelen, részére a távolléti díj hetven százaléka jár. Nem illeti meg távolléti díj, ha a keresőképtelenségére tekintettel táppénzben vagy baleseti táppénzben részesül.
(5) A betegszabadság tartamára a távolléti díj hetven százaléka jár.

Jusztasz # 2016.06.06. 11:30

Ági3 2016.06.06. 12:51

Ezért vagy fizetetlen szabadságra tudjuk felvenni, vagy pedig betegszabadságra táppénzes orvosi igazolás ellenében.
Táppénz esetében a fizetés összege a napi átlag kereset 60%-a.

Ezt küldte a főnököm konkrétan,ez igy van?

Egyetértek az előttem szólóval, miszerint valóban zavaros a történeti tényállás.

A szabadság kiadásának szabályairól itt olvashat:

2012. évi I. törvény 122-125. §

Veszélyeztetett terhesség esetén (9-es betegségi kód) a biztosítottat a keresőképtelenség első napjától kezdve táppénz illeti meg, amit az eddig befizetett járulékokért cserébe az állam (egészségbiztosító) fizet.

Veszélyeztetett terhesség esetén betegszabadságot elszámolni nem lehet!!!

A táppénz tehát nem fizetés, az nem tartható vissza, azzal a munkáltat sajátjaként nem rendelkezhet.

Valóban főszabály, hogy a táppénz alapját a pénzbeli egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelemből (bruttó munkabérből), az 1997. évi LXXXIII. törvény 48. szakaszában meghatározott módon kell kiszámolni, mértéke valóban 50, vagy 60%.

  • A táppénz, csed, gyed, baleseti és gyermekápolási táppénz iránti igényt a munkavállalónak a foglalkoztatójánál kell előterjeszteni, azaz az orvosi igazolásokat a munkáltatójának kell leadni. (Ebtv. 62. §)
  • Az ellátások igénylése –beleértve az esetleges jogorvoslati eljárást is- az ügyfél számára ingyenes, azaz illeték- és költségmentes. (Vhr. 75/A §)
  • A foglalkoztató a kérelem, illetve a dolgozó által leadott okmányok átvételét hitelt érdemlően (pl. átvételi elismervény adásával) köteles igazolni. (Vhr. 38. §)
  • Ha foglalkoztatónál TB kifizetőhely nincs úgy köteles egy, az OEP honlapjáról letölthető un. Foglalkoztatói igazolás formanyomtatványt kitölteni és az összes szükséges okmánnyal együtt 5 napon belül a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályának továbbítani. (Vhr. 38. § )
  • A kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztálya köteles az igényt 21 napon belül elbírálni, azaz kérelemről érdemben dönteni, határozatot hozni és/vagy az ellátást kiutalni. (Vhr. 39. § )

Amennyiben a foglalkoztatónál működik tb kifizetőhely,azaz a munkáltatójánál foglalkoztatnak legalább 1 fő (minimum OKJ-s, TB végzettségű) TB úgy a táppénzt ezen tb ügyintéző fogja elbírálni, megállapítani és folyósítani.

(Megállapítani: Eldönti, hogy egyáltalan jogosult-e rá.

Kiszámolni: kiszámolja, hogy hány forint illeti meg.)

Fentieknek szigorú, törvényben és kormányrendeletben előírt szabályai vannak, amelynek megsértése esetén az állam (egészségbiztosító) a vállalkozót marasztalhatja (büntetheti).

Panasz M I N T A azoknak, akiknek a táppénz, csed, gyed iránti igényét a munkáltató nem továbbítja az egészségbiztosítóhoz.
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ügyféljogok CSED, GYED, GYÁP, táppénz és baleseti táppénz igénylésekor:

http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Fellebbezés M I N T A azoknak, akiknek az ügyében az egészségbiztosító nem hajlandó kötelezni a munkáltatót a táppénzhez szükséges Foglalkoztatói igazolás kiállítására, sőt ezen okmány hiánya miatt a táppénz iránti igényt határozattal el is utasította.
http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?…

Ági3 # 2016.06.06. 11:23

Pontosan ez a helyzet,és mivel a korábbi szabinapjaimat aláirtam ha elfogytak nyilván nem tudom utölag igazolni orvosi papirral,csalni nem akarok,meg úgyis kiderülne,de a jelenlétimben nincs helyettesités csak szóban,meg nyilván a kamerafelvételeken.
Gusztustalan,hogy még én érezzem rosszul magam,amikor ök hűzták le rólam a bőrt:((
Arról van igazolásom hogy voltam genetikai uh-on,meg egy másik alkalommal terhesgondozáson munkaidőben,amiért nyilván buktam a napi 4500- at mert nem fizették a szabimat és kb. annyira jött ki egy napom.de azt utólag leadhatom,el kell fogadják?
És honnan állapitják meg hány órát fizwtnek arra a napra?mert pl. a genetikai vizsgálatra volt időpontotm 9-10 közöttre és 11 kor kerültem be.egyébként meg 7-15- ig volt a munkaidőm.május utolsó két napja benne van a betegállományos papiromban...

wers # 2016.06.06. 11:00

azért nem hivatalos mert több mint egy éve dolgozom itt,de eddig sem fizették a szabadságomat mert nagyon jó a nettóm:D

Nem vagy bosszantó, csak zavaros a tényállás. Tehát eddig nem voltál szabin, de úgy csináltak, mintha, (vagy ha voltál, nem fizették?) most meg fel vannak háborodva, mert terhes lettél? Hát istenem, ez előfordul. Emésszék meg. Na fizessék a betegállományodat.
Mindig sejtettem, hogy a rabszolgatartás nem szűnt meg.

pazs # 2016.06.06. 10:59

Nincs így.
És inkább kérdezz, ne hagyd magad átvágni :)

Fizudat nem tarthatják vissza.

Ági3 # 2016.06.06. 10:51

A munkavállaló egy évre járó szabadnapjainak a száma, arányos a havonta kivehető szabadnapok számával, tehát arányosan kell elosztani a szabadnapokat minden hónapra, amit Őn már túllépett . Ezért vagy fizetetlen szabadságra tudjuk felvenni, vagy pedig betegszabadságra táppénzes orvosi igazolás ellenében.
Táppénz esetében a fizetés összege a napi átlag kereset 60%-a.

Ezt küldte a főnököm konkrétan,ez igy van?

Bocsánat ha bosszantó vagyok,de soha nem voltam ilyen helyzetben és kissé kiszolgáltatottnak és hülyének érzem magam:(

wers # 2016.06.06. 10:46

mi történik akkor ha leadom de nem kapok elismervényt
Csak van ott egy fénymásoló?! A másolaton vetesd át.

Ági3 # 2016.06.06. 10:40

Köszönöm a választ,mi történik akkor ha leadom de nem kapok elismervényt.a fizumat visszatarthatják azért mert pl. azt mondják hogy le sem adtam,és nem tudják kiszámolni?

Jusztasz # 2016.06.06. 10:17

Ha leadom a betegszabis papiromat és a táppénzest akkor mindenféleképpen kell kapjak elismervényt?

Igen.

217/1997. (XII. 1.) Korm. rend.

Vhr. 38. § (1) Ha a foglalkoztatónál kifizetőhely nincs, a foglalkoztató a csecsemőgondozási díjra, a gyermekgondozási díjra, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához „Foglalkoztatói igazolás”-t állít ki, és azt a biztosított által benyújtott igazolásokkal együtt – csecsemőgondozási díj iránti kérelem, illetve gyermekgondozási díj iránti kérelem esetén az OEP főigazgatója által a kérelem benyújtására rendszeresített nyomtatvánnyal együtt – öt napon belül a (4) bekezdésben foglaltaknak megfelelően a székhelye szerint illetékes kormányhivatalnak megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

38. § (2) Ha a foglalkoztatónál kifizetőhely működik, a foglalkoztató a csecsemőgondozási díjra, a gyermekgondozási díjra, a táppénzre, a baleseti táppénzre vonatkozó kérelem elbírálásához a biztosított által benyújtott igazolásokat öt napon belül a kifizetőhely részére megküldi. A foglalkoztató a kérelem, illetve igazolások átvételét, beérkezését hitelt érdemlő módon köteles igazolni.

További tb-s kérdéseivel a kormányhivatal családtámogatási és társadalombiztosítási főosztályához fordulhat.

Az 1997. évi LXXXIII. törvény 5. § értelmében az egészségbiztosító tájékoztatja a biztosítottat jogairól és kötelezettségeiről, segítséget nyújt igénye érvényesítéséhez.

Ezen túlmenően kérdéseit közvetlenül is felteheti az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Főosztálya munkatársainak a penzbeli@oep.hu, vagy az oep@oep.hu, e-mail címen, akik - az OEP főigazgatójának tájékoztatása szerint - készséggel állnak a biztosítottak rendelkezésére,illetve a tárgykör megjelölésével érdeklődhet a Kormányzati Ügyfélvonal 1818@1818.hu e-mail címén is.

Kifizetőhely: Főszabály szerint azon munkáltatóknál, ahol 100 főnél több biztosítottat foglalkoztatnak kötelesek legalább 1 fő (minimum OKJ-s, TB végzettségű) TB ügyintézőt foglalkoztatni, aki a dolgozók tb. ügyeit intézi, TB ellátásait (táppénz, csed, gyed, baleseti táppénz, gyermekápolási táppénz) megállapítja és folyósítja, azaz az igény elbírálását –beleértve az előírt (megállapító, elutasító stb.) határozatok meghozatalát is- nem az egészségbiztosító, hanem ezen TB ügyintéző végzi. (1998. évi XXXIX. Törvény 9. §)

Tb-vel kapcsolatos különböző tájékoztatókat, beadvány mintákat (kamat, fellebbezés, panasz stb.) itt talál:

http://aktaforum.hu/…iewforum.php?f=22 )

pazs # 2016.06.06. 09:33

Nincs olyan szabály, hogy havonta arányosan kell kivenni a szabadságot.
Ha nem dolgozol, azt igazolnod kell: lehetsz szabadságon, lehetsz keresőképtelen (betegszabadságon vagy táppénzen), lehetsz fizetés nélküli szabadságon (azt csak kérelmedre, tehát tudnál róla), lehetsz fizetett vagy fizetetlen igazolt távollét (pl. ha tanúskodni mész bíróságra vagy közeli hozzátartozód halt meg) stb.
Te tudod, mikor miért nem dolgoztál, igazold megfelelően.
A szabadságon lévő napjaidra fizetést kell kapnod.
A terhesség miatti orvosi vizsgálatok idejére mentesülsz a munkavégzés alól, nem egész napra alapesetben (persze lehetsz szabin is azokon a napokon).

Ági3 # 2016.06.06. 09:23

Ha májusban egy vagy két olyan napom van amikor nem voltam dolgozni mert a terhesség kapcsán orvosnál voltam utólag is elfogadható igazolásként,és ha igen akkor csak arra az időtartamra amig ott voltam a dokinál???
Főnököm akkor még nem tudta hogy kisbabát várok.

Ági3 # 2016.06.06. 09:21

Kedves Mindenki:)!

Ha nem hivatalosan volt négy nap szabim májusban(azért nem hivatalos mert több mint egy éve dolgozom itt,de eddig sem fizették a szabadságomat mert nagyon jó a nettóm:D) és azt irja a főnököm hogy az egy évre szóló szabadságomat havonta arányosan kell kiadják amit túlléptem,igy vagy fizetetlen szabiként,vagy táppénzként tudják elszámolni,de nyilván utólag nem tudok vinni ilyen papirt,akkor annyi van hogy ìgy jártam???
Nem igazàn hajlandóak kommunikálni velem,szóval nem tudom mit tegyek.miután mstól veszélyeztett terhesként táppénzen vagyok,mostmár nyilván érdeke hogy a hivatalos forma után menjen...
Ha leadom a betegszabis papiromat és a táppénzest akkor mindenféleképpen kell kapjak elismervényt?ilyenről a titkárnő még nem hallott,azt mondta ha hivatalos akkor ugyis benne van a rendszerben is!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.04. 19:44

Adót kell belőle fizetni, tb-járulékot nem.

Evalinda # 2016.06.04. 18:27

Üdv.Segítséget szeretnék kérni .Azt szeretném megtudni ha lehetséges,hogy :van egy munkaviszony jogellenes megszüntetése elleni beadott keresetem és azt kéri a bírónő hogy a brutto távolléti díj összegét nettósítva jelöljem meg.elmaradt munkabér megfizetéséről szól a kárigényem.Tehát ,milyen levonásokat kell figyelembe venni? kutatásaim alapján találtam rámutatásokat ,de nagyon nem volt egyértelmű a számomra mivel nagyon ellentétes dolgokkal találkoztam.

wers # 2016.06.04. 13:35

nem felmondás, lemondás
1992. évi XXXIII. törvény
28. § (1) A közalkalmazott a határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyt lemondással bármikor megszüntetheti.

(2) Lemondás esetén a lemondási idő két hónap. Ezen időtartam egy részére, vagy annak egészére a munkáltató mentesítheti a közalkalmazottat a munkavégzés alól.

Ravalon # 2016.06.04. 13:08

Tisztelt Szakértők!

Kérem segítsenek.
Közalkalmazottként dolgozom. Határozatlan idejű a szerződésem. Új munkát találtam, fel szeretnék mondani.
Van-e valami külön kitétel a közalkalmazottakra a felmondással kapcsolatban? Vagy itt is a 30 nap a mérvadó? Közös megegyezéssel nem akarok elmenni, csak rendes felmondással. Esetleg a munkáltatóm megakadályozhatja ezt valamivel? Kényszeríthet-e több, mint 30 napnál hosszabb felmondásra? Tehát összességében mik a vonatkozó szabályok a felmondásra az én esetemben?

Köszönettel:
Ravalon

wers # 2016.06.03. 17:07

Az első 15 napot a munkáltató, azután az állam fizeti, de rossz hír, minden ilyen "rózsaszín kutyanyelvet" a munkáltatónak kell leadnod.

A fizetés kifizetéséről van szerződésed, ha másképp kéred, módosítás kell, azaz a hozzájárulásuk.

wers # 2016.06.03. 16:55

Ági3 drága, majd kapsz egy rózsaszínű "kutyanyelvet" amit leadsz, azon rajta lesz a dátum, mikor kell újra menned, mikortól kell újat leadnod. Gyanítom havonta. De talán még egy valami "kezelő lep"-ot is kapsz, amin ezt feltüntetik. Lehet, beteg kezelő lapnak hívják, de azért a terhesség nem betegség :)))

Ági3 # 2016.06.03. 16:48

Továbbra is muszály hogy kp-ben kapjam meg a fizetésemet?még az előzo havit azt most 10-ig kell megkapjam,de szeretném utalással.lehet ilyet?
A táppénzt a munkáltató fizeti vagy az Államkincstár?

Ági3 # 2016.06.03. 16:10

Nagyon köszi:)
Azt tudod/tudjátok esetleg(bár a körzeti csak szól róla)hogy milyen időközönként kell táppénzes felülvizsgálat?ez veszélyeztetett terhesség esetén is ugyanúgy működik,mint pl. Elhúzódó betegség esetén?

wers # 2016.06.03. 15:25

Nyugi Ági! Most már csak a babára és magadra gondolj. Végül is a táppénzes papíron rajta lesz az állományba vétel oka.

Ági3 # 2016.06.03. 15:17

Akkor ha postázom úgyis ott van nálam,az,igazolás hogy feladtam.az eredtit kell odaadnom ugye,mármint nem kell másoltatni.kicsit elfáradtam a törvénykezési halmazban.:)
Emailben tájékoztattam őt,és csatoltam a szakorvosi papir másolatát is.
Talán nem volt a legfair-ebb de azt is beleirtam az emailbe hogy a múlt héten többször megkerestem ugyanigy és jeleztem hogy beszélni szeretnék vele,de egyikre sem reagált.
Lehet nem jól tudom de azt is mondtàk hogy az email is irásos közlés,tehát ez a közlésforma is megfelelő.
Erre mondta azt hogy hamis.felvittem neki az eredetit,amit arrébb lökött,mondván nem kell neki semmilyen papir,semmi köze hozzá.

wers # 2016.06.03. 14:51

emlékszem, pont te írtad, jogalkotó teremt, AB végez, akkor is fel voltam háborogva

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 14:48

De nem azt törölte, hogy védelem alatt áll, hanem, hogy előre be kell jelenteni.
Úgy van. Azt törölték, hogy a védelem csak a bejelentéstől áll fenn. Ez azonban a munkáltató számára rendkívül méltánytalan helyzetet teremtett, ezért azóta belekerült az is, hogy a munkáltató visszavonhatja a felmondást, ha az azért lenne jogellenes, mert nem tudta, hogy a munkavállaló terhes.

Hát igen, két dolog van, amiről jobb nem tudni, hogyan készül: a kolbász és a törvény.