Munkajogi kérdések.


wers # 2016.06.03. 14:42

Bocs, lentebbre, KBS-nek és Ági3.nak írtam

wers # 2016.06.03. 14:41

Igen, olvastam róla régebben, de a munkáltatók többsége nem. Szóval igen homály. De nem azt törölte, hogy védelem alatt áll, hanem, hogy előre be kell jelenteni. Jobb előre bejelenteni írásban. Minek utána bíróságon megvitatni?

Matthiass # 2016.06.03. 14:38

ÜDV! Nem tudom pontosan hová is írhatnám de ezt a témát találtam kézenfekvőnek. Röviden vázolnám a történteket: 7 évig dolgoztam egy cégnél, tavaly nyáron költözés miatt kértem "fizetetlen" szabadságot a főnökömtől és a feleségétől, 1 hónap kellett volna 2 hetet adtak, mihelyst letelt a 2 hét bementem , próbáltam meggyőzni őket hogy csak két hét volna, nem jött össze így közös megegyezéssel leszámoltam. A főnököm felesége elég nehéz eset, de nem voltam haragba vele. Valamiért berághatott, tán felsőbbrendűségi nézetei lehetnek, nem tudom... de nem is érdekel . Azóta hogy elmentem onnan dolgoztam pár helyen, ami nem vág abba "szakmába" amiben dolgoztam ott. Igen ám de minden csoda 3 napig tart így hát mentem , sorba adtam be önéletrajzokat különféle cégekhez, hol neten hol személyesen. Interjún is voltam, be is ajánlottak ismerősök, nem is egy, aztán visszahallom hogy vagy 3 cégtől is azért nem vettek fel mert az előző munkáltatóm megalázó , lejárató szöveget mondott, most nem mennék bele hogy mit, de engedetlenségre hivatkozott. Holott ez mind kitaláció, kamuzás. Miért teszi ezt? Tudom hogy a cégek között van ilyen kapcsolat, munkaerő felmérés, ki- kicsoda , miért számolt le, elküldték vagy sem... bla bla... A lényegre visszatérvén, becsületsértésért fel lehet -e jelenteni a volt munkáltatóm mert ígérték hogy felvesznek csakhogy a volt munkáltatóm lejáratott, hozzáteszem kitalált szöveggel. Még ha igaz volna, de nem az, és ha igaz lenne, jogában áll mindez? Mint mondtam ,NEM IGAZ az hogy engedetlen volnék. Mit tehetnék ez ügyben, azért mert nem kedvelt, miért járat le több cégnél is miután visszakeresnek engem önéletrajzon feltüntetett adatok után. Miért teszi ezt, és jogos -e az amit tesz. Ha így folytatja nem találok munkát. Jól dolgoztam, és ez a hála. Csak mert , nem vagyok egy talpnyaló típus. Mik az esélyeim, mit tehetek szerintetek?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 14:35

Azt a szabályt az AB törölte a törvényből.

wers # 2016.06.03. 14:34

sok esélyem nincs átadni max. a titkárnöjének
tökéletes, csak vetesd át, mármint másoltasd le, és írasd alá, jobb lenne szerintem. De jó a levél is. Remélem hivatalosan írásban bejelentetted, hogy terhes vagy. Akkortól véd a törvény.

Ági3 # 2016.06.03. 14:11

Azt elmondta a terhesgondozáson az orvos szerencsére az egyértelmű:)
Köszi!

Ági3 # 2016.06.03. 14:10

Ez jó.bár személyesen sok esélyem nincs átadni max. a titkárnöjének,ennyi erővel talán megteszi a tértis ,az is hivatalos.?

Aazt tudjátok esetleg hogy milyen idgközönként kell újra táppénzes papirt kérnem??

wers # 2016.06.03. 14:04

Apropó, szerintem nem a háziorvos vesz táppénzre ilyenkor, hanem a nőgyógyász javaslatára a terhesgondozó. Legalábbis pár éve így volt, kérdezz utána.

wers # 2016.06.03. 14:00

ha hétfőn nem megyek be dolgozno,mert akkor megyek orvoshoz hogy felvegyen táppénzre,akkor megszegek valamilyen jogszabályt?

Nyugi, keresőképtelenné nyilvánítanak, azaz táppénzre vesznek, és vigyázza a babádra, és magadra.
Talán jobb lenne személyesen leadni, de jó lesz a tértis levélben is. Esetleg erről egy emilkét dobhatsz neki hétfőn.

Ági3 # 2016.06.03. 13:33

Nagyon köszönöm a választ arra kaphatnék még választ hogy ha hétfőn nem megyek be dolgozno,mert akkor megyek orvoshoz hogy felvegyen táppénzre,akkor megszegek valamilyen jogszabályt?
Illetve a papirjaimat tértivevényes levélben postáuhatom a részére??ha nem muszály nem akarok vele találkozni.
A szerződésemben az van,hogy kp-ben fizet.kérelmezhetem hivatalos levélben,hogy utalással történjen a fizetés??

pazs # 2016.06.03. 13:17

Jaj, Ági3, jól tedd el azt az emailt. Nem a te feladatot helyettesről gondoskodni, sem a terhességed miatt, sem a keresőképtelenséged miatt és nem kell a főnök engedélye ahhoz, hogy az orvosod táppénzre vegyen, ez ugyanis az orvosod kompetenciája, ha ő indokoltnak látja, a főnököd nem sokat tehet.

Ági3 # 2016.06.03. 13:08

Amikor közöltem a fönömmel hogy terhes vagyok,tajtékzott a dühtôl,és elkergetett hogy mondjam meg az orvosomnak hogy a papirom hamisitvány.elmentem de 11:20- kor,majd az orvosom felvett betegállományba,mivel még aznap i torokgyulladásom volt és az előző hetet is úgy dolgoztam végig,szóval hétfőn mentem volna,de hasfájásaim már a múlt héten munka közben is voltak.ma elmentem terhesgondozásra,hogy elmondjam a a zsibbadásokaz és a görcsöket a hasamban illetve hogy fizikai munkát végzek,tavaly elvetéltem és van két kiskorúm emelek,fel alá rohangálok.az orvos javaslatot irt hogy a körzeti felvegyen táppénzre.de a mai renselésrôl lecsúsztam,szóval hétfőn mennék hogy felvegyen,de dolgozni hétfőn csak akkor mennék be ha az én feladatom a helyettes megoldása.
Mert kedves főnököm leirta emailben hogy figyelmeztet arra hogy engedély nélkül hagytam el a munkahelyemet és helyettesről nem gondoskodtam.:(((

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 12:37

Kick:

Sztv.: 169. § (1) A hivatásos állomány tagja részére meg kell téríteni

  1. az egyik szolgálati helyről a másikra szolgálati érdekből történő áthelyezéssel vagy átrendeléssel kapcsolatos,
  2. a szolgálati feladat ellátásával kapcsolatban indokoltan felmerült, valamint
  3. a szabadságról, a munkaszüneti és a pihenőnapról történő visszarendeléssel összefüggő

költséget.
(2) Az (1) bekezdés alapján a hivatásos állomány tagját megillető költségtérítések fajtáit, mértékét, a költségtérítés feltételeit, rendjét a miniszter állapítja meg.
(3) A munkába járás helyközi utazási költségeit a hivatásos állomány tagjának jogszabályban foglaltak szerint kell megtéríteni.

OFF
Ha még egyszer ügyvéd úrnak szólítasz, lebiztosurazlak. A neten a pertu a főszabály.
ON

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 12:34

Ági3, ki mondta neked azt a marhaságot, hogy a munkavállalónak kell gondoskodnia a saját helyettesítéséről?

kick # 2016.06.03. 12:23

Tisztelt Ügyvéd ÚR!

A kérdésem konkrétan a következő:vonatkozik-e (a 2012.évi I. tv. 51.§. (2) A munkáltató köteles a munkavállalónak azt a költségét megtéríteni, amely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merült fel) a rendőrökre, pontosabban ez alapján kötele-e a munkáltató megtéríteni a munkába járás teljes költségét ha a lakóhely és a munkavégzés helye nem ugyan az?

Ági3 # 2016.06.03. 12:14

Szép napot mindenkinek!

Sos segitséget kérnék.meg tudnà mindani nekem valaki hogy a betegállományos papiromat és a hétfőtől êrvênyes táppénzes papiromat elegendő ha tértivevényesen postázon a főnököm rêszêre,mivel undoritó módon beszélt ês viselkedett velem,mert közöltem vele hogy terhes vagyok.
Ha külön a szerződésemben nincs szabàlyozva hogy ki felelős helyettest találni,akkor is az ên dolgom ezt megoldani?
Hétfőn mennék a körzetihez a szakorvosi papirral.

Előre is köszönöm!

wers # 2016.06.03. 10:17

Coldspring84 fel szabad ám mondanod, ha elégedetlen vagy

wers # 2016.06.03. 09:44

Többet néztem ki belőled cukorfalat...” :))))

Coldspring84 # 2016.06.03. 09:09

Ebben az óvodában nem... Itt senkit nem mernek kirúgni. Amikor valaki ököllel lyukat ütött a gipszkarton falba, akkor átrakták másik projektre. Lehet munkahelyen vannak szabályok, de ez multi kb. annyira komoly, mint egy délutáni foglalkozás a Pethő intézetben.
Amúgy mivel papíron itt sem vagyok, hanem a régi helyemen, hogy kötelezhetnének bármi. Többet néztem ki belőled cukorfalat...

Kovács_Béla_Sándor # 2016.06.03. 08:47

Mindig így fosod a szót?
Egyébként a munkavégzés megtagadása azonnali hatályú felmondásra is megfelelő ok.

Coldspring84 # 2016.06.03. 07:48

Tisztelt ügyvéd úr!

Másfél éve dolgozom már egy multinál, amikor találtam egy belső pozíciót pályáztam meg egy teljesen más szervezeti egységnél, más területen. Konkrétan egészségtudományi végzettséget igénylő projectről ITIL területere. A munkakör speciális követelménye a norvég nyelv ismerete, ami miatt a belső interjú során a leendő managerem ki is tért rá, hogy mivel ritka nyelv ezért kvázi nagyon boldog, hogy cégen belül volt ilyen pályázó, mert 6-8 hónap egy diplomás, skandináv nyelvet is beszélőt találni. Amikor lezajlott a belső interjú, és a nyelvi teszt, írásban kérte az előző projektem vezetőjét engedjenek el, június 1-vel, illetve a HR-t, hogy készítsék elő a szerződés módosításom, és bár nem tudja a jelenlegi bérem, de mivel a brutto 420-430 körüli béren veszik fel a nem szakirányos (IT) diplomás, de skandináv nyelvet beszélőket, ezért majd a HR intézi, hogy kiegészítsék.... Izgatottan váram a júniust, mert végre tudom használni a nyelvet, illetve ez nekem egy brutto 120-as ugrás... Ehelyett itt vagyok harmadik napja, se szerződés módosítás, se szándéknyilatkozat, konkrétan új munkaköri leírást sem adtak.. A HR szerint az az "internal policy" hogy nem lehet ekkorát emelni egy lépcsőben, hanem majd két hónap belső próbaidő (MT szerint lehet kétszer próbaidőre tenni? Főleg, hogy semmit nem írtunk alá) majd kapok egy emelést, aztán majd még egyet, és visszamenőleg megkapom a bért június 1-ig visszamenőleg talán az év végéig. Mondtam, hogyha jól értelmezem az utcáról beeső az egyből megkapja a 430 +cafatériát, és én aki belső ember vagyok, kvázi senior munkaerő én majd talán egyszer év végééig ugynazért munkakörért és erről semmilyen írásos dokumentumot (szándéknyilatkozatot) nem hajlandók kiállítani? Igen ez így van... Szóval most egy másik projecten vagyok, más munkakörben mindenféle munkakör leírás módosítás nélkül. Ahogy hallom a kollégáktól aki belűről került át hasonló okok miatt, mint pl. az a kollégám aki itt már használja az angol mellett a franciát is, fél éve van mindenféle módosítás nélkül itt.. Erre diszkréten megkérdeztem ennyire birka valóban, hogy nem veri az asztalt? Ma reggel kértek tőlem egy angolról norvégra fordítást, amit én megtagadtam, és elmagyaráztam ez nem személyes dolog, én pusztán jelenlegi bérem és munkaköri leírásom szerint a másik projekten vagyok, ahol csak az angolt kell használnom, és majd ha kapok egy szándék nyilatkozatot a bérkorrekcióról és új munkaköri leírást akkor újra fogok tudni norvégul.... Láthatóan nincsenek hozzászokva ahhoz, ha valaki kiáll magért, és mondták most várják a projekt managert és vele beszéljek. Mondtam neki ezt írásban összefoglaltam már, és Ő utasította a HR-t, és ezt a levelet amiben közölte velük ez tarthatatlan és unfair abban engem is belerakott másolatba, szóval tud róla. Szóval most itt ülök, sztoikus nyugalommal elküldtem a CV-met két másik céghez skandináv nyelves pozícióra, és megírtam ezt a levelet ide a fórumra, hogy valaki adjon tanácsot, esetleg ha van ügyvéd, aki elvállalná, hogy ír egy levelet amiben felvilágosítja a magyar MT-ről és a z etikáról ezt szafú csürhét, akik a HR irodában laknak, akkor nagyon hálás volnék. Köszönöm, hogy végigolvastak.

Matthiass # 2016.06.02. 21:35

ÜDV! Nem tudom pontosan hová is írhatnám de ezt a témát találtam kézenfekvőnek. Röviden vázolnám a történteket: 7 évig dolgoztam egy cégnél, tavaly nyáron költözés miatt kértem "fizetetlen" szabadságot a főnökömtől és a feleségétől, 1 hónap kellett volna 2 hetet adtak, mihelyst letelt a 2 hét bementem , próbáltam meggyőzni őket hogy csak két hét volna, nem jött össze így közös megegyezéssel leszámoltam. A főnököm felesége elég nehéz eset, de nem voltam haragba vele. Valamiért berághatott, tán felsőbbrendűségi nézetei lehetnek, nem tudom... de nem is érdekel . Azóta hogy elmentem onnan dolgoztam pár helyen, ami nem vág abba "szakmába" amiben dolgoztam ott. Igen ám de minden csoda 3 napig tart így hát mentem , sorba adtam be önéletrajzokat különféle cégekhez, hol neten hol személyesen. Interjún is voltam, be is ajánlottak ismerősök, nem is egy, aztán visszahallom hogy vagy 3 cégtől is azért nem vettek fel mert az előző munkáltatóm megalázó , lejárató szöveget mondott, most nem mennék bele hogy mit, de engedetlenségre hivatkozott. Holott ez mind kitaláció, kamuzás. Miért teszi ezt? Tudom hogy a cégek között van ilyen kapcsolat, munkaerő felmérés, ki- kicsoda , miért számolt le, elküldték vagy sem... bla bla... A lényegre visszatérvén, becsületsértésért fel lehet -e jelenteni a volt munkáltatóm mert ígérték hogy felvesznek csakhogy a volt munkáltatóm lejáratott, hozzáteszem kitalált szöveggel. Még ha igaz volna, de nem az, és ha igaz lenne, jogában áll mindez? Mint mondtam ,NEM IGAZ az hogy engedetlen volnék. Mit tehetnék ez ügyben, azért mert nem kedvelt, miért járat le több cégnél is miután visszakeresnek engem önéletrajzon feltüntetett adatok után. Miért teszi ezt, és jogos -e az amit tesz. Ha így folytatja nem találok munkát. Jól dolgoztam, és ez a hála. Csak mert , nem vagyok egy talpnyaló típus. Mik az esélyeim, mit tehetek szerintetek?

Ismeretlenség # 2016.06.02. 09:53

Bizony, ez igaz. Sajnos jobban járok egy külföldi munkával, azt hiszem én is beállok a külföldön letelepedők sorába:) Köszönöm szépen a segítségét.

mamamacoka # 2016.06.02. 09:25

szerintem te is tudod, hogy ami kellett volna, az is anyagi kedvezmény, mármint a tanfolyam ...

Ismeretlenség # 2016.06.02. 07:26

Nekem semmi anyagi dolog nem kellett volna, csak a nyelvtanfolyam érdekelt. Csak közvetíthetőnek regisztráltak nem álláskeresőnek így a tanfolyamtól elesek sajnos.