Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.24. 12:50

Ja, hogy csak gondolod... Én meg nem szeretem, ha gondolomra túráztatnak.

vermelho # 2016.05.24. 12:24

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Az én érdekem az lenne, hogy mihamarabb kezdjek az új munkahelyen, nekem ez a lényeges, nem pedig, hogy magasabb bért kapjak plusz 1 heti munkáért.
A munkáltató érdeke pedig az, hogy minél több feladatot el tudjak végezni, ezért gondolom azt, hogy megpróbálják majd ezt a "megállapodást" felrúgni, és kötelezni arra, hogy azon az egy héten még dolgozzak és inkább pénzben megváltják azt a mennyiségű szabadságot.

mecrit # 2016.05.24. 11:12

Tisztelt Jogiforum!

Segitséget szeretnék kérni.A második gyerek mellett (2 éves múlt 2016.03.02án) szeretnék visszamenni dolgozni 6 órásban teljes munkaidős az alap szerződésem. Most lett rá lehetőségem de (2006.05.15.től a munkáltatóm)most úgy szeretnének szerződést módosítani hogy határozott időre ami szeptember végéig szól.Először erről nem volt szó csak arról hogy tudnak 6 órában alkalmazni amit később alakithatunk 8 órába. A teljesitménytől teszik függővé vagyis ha tervet hozom akkor utána határozatlan időre modosulna. Ráadásul egy teljesen új project bankban amiről nem tudni milyen lesz hogy alakul vagyis teljes bizonytalanságra irjak alá egy olyan szerződést ami számomra is bizonytalan. Mit tudok tenni? Én kértem hogy szeretnék visszamenni de ilyen szerződést nem fogadnék el. Ők csak is igy alkalmaznának ismét. 10 éve a bank dolgozója vagyok az első gyerek után 2 éves volt visszamentem(teljes munkaidőben) akkor két speciális területben kellett teljesíteni ami kivitelezhetetlen volt (100%ban) úgy is hogy állandóan túlóráztam (8tól 18-19 ig dolgoztam minden nap)aminek nyoma nem volt papiron csak annyi hogy 50% a teljesitmény illetve a munkaszerződést nem modosították akkor.(táppénzre kellett mennem mikor megtudtam terhes vagyok a másodikkal mert veszélyeztett voltam ismét és ezt is felhozták hogy emiatt is szeretnék a határozott szerződést (szavaikkal "ha minden rendben lesz határozatlan lesz utána" rákérdeztem mit jelent a tervet teljesitem válasz igen ha megkérdeztem ez pontosan mit takar milyen felosztásban nem tudtak válaszolni csak annyit hogy ez most alakul nem tudják még)Legutóbb papír nélkül univerzális tanácsadó voltam erről nincs módosítás csak a legutolsó papir szerinti kisvállalkozói) Szeretnék dolgozni akár máshol de 10 évet nem szeretném otthagyni "puszira". Időközben az szabadságom töltöm már szerződést nem irtam még alá.(szabadságom alatt már oktatásra kellene mennem azt hogy ilyen szerződést szeretnének egy beszélgetés alatt mondták "hogy tudjam határozott idejű lesz talám szeptember végéig szó")Mit tehetek? Nincs 3 éves a gyerek. Szeretnék dolgozni.Akár rész akár teljes munkaidőben. Nem szeretném elvesziteni a 10 évem. Ha nem irom alá a szerződést most kaphatok végkielégítést vagy sem? Visszamehetek fizetés nélkülire ha a szabim lejárt ( mert közben kiadták) mig 3 éves nem lesz a gyerek? Hogy tudok máshová menni dolgozni úgy hogy a végkielégítés és felmondást azért ne hagyjam ott ajándékba?

Várom segítő válaszát.Sürget az idő.Elméletileg 06.10én már dolgozom.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.24. 10:05

Az éves szabadságodból 7 nappal te rendelkezel.
Ha már megállapodtatok benne, hogy adott időszakban szabadságon leszel, azt a munkáltató egyoldalúan nem változtathatja meg. Ha nem megállapodás, hanem a munkáltató egyoldalú döntése, hogy az adott időpontban szabadságon leszel, azt szigorú feltételekkel megváltoztathatja. De miért akarna duplán fizetni neked? És neked mi a problémád azzal, ha duplán fizet?

vermelho # 2016.05.24. 08:53

Üdvözletem!
Köszönöm a választ. Ehhez kapcsolódóan lenne még egy kérdés: jelenleg olyan formában lett meghatározva a HR részéről a munkaviszonyom lezárása, hogy az időarányos szabadságomat a felmondási idő végén venném ki, ezzel "rövidítve" a munkában töltött napok számát.
Kérdésem, megteheti-e a munkaadó, hogy ezt az írásban közölt "verziót" megváltoztassa, pl. olyan formában, hogy mégsem adja ki az időarányos szabadságot, hanem pénzben váltja meg, és kötelez arra, hogy munkában töltsem ezeket a napokat.

Köszönettel,

Dr.Attika # 2016.05.23. 14:36

Nem feltétlen hátrányos Önnek a teljesítménybér. A jelenlegi fizetése felét mindenképpen meg kell kapnia. A teljesítménybér meghatározása viszont nem tetszőleges a munkáltató részéről. Olyan teljesítmény követelményt köteles felállítani, ami a napi munkaidőben teljesíthető. Kérje előzetesen a munkáltató ajánlatát. Osszon, szorozzon és döntsön.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.23. 13:42

Ha az a kérdés, akkor nem jogszerű felmondási ok, ha a munkavállaló a szerződés módosítására tett munkáltatói ajánlatot nem fogadja el. De - ha csak nem nagyon hülye a munkáltató - a felmondásban nem is ezt az okot fogják megjelölni.

Csonijv # 2016.05.23. 13:34

Jó napot:)

A kérdésem a munkaszerződéshez kapcsolódik. Jelenleg fix béren dolgozok( 3 műszakban, a törvényileg meghatározott szakmunkásbéren). Elsejétől teljesítménybéres szerződést készülnek az orrom alá nyomni. A kérdésem az lenne, ha én nem írom alá képezheti ez a kirúgásom okát? Mivel a munkaszerződés módosítás csak írásban és csak közös megegyezéssel módosíthatják, ha egyik fél nem írja alá ,jelen esetben én, akkor nem változtatható meg. Nincs szó áthelyezésekről, csoportos létszámleépítésről sem. A munkahelyi kötelezettségeim, mind magatartás ,mind munkavégzésemmel nem lehet indokolni ,mert makulátlanul végzem. Mégis azt a választ kaptam munkaadómtól, ha nem írom alá felmond. Jogilag ez lehetséges? ha ilyen alapon rúg ki jár végkielégítés? Több mint 3 éve dolgozom itt, 3 év után pedig egyhavi munkabér járhatna. Legalábbis tanulmányaim alatt ezt tanultam :D
Előre is köszönöm válaszát:)!
Tisztelettel : Dóra

ObudaFan # 2016.05.11. 04:17

Miért terjedne ki a férjre?

Gyuszu # 2016.05.10. 11:35

Szép napot!

A kötelező orvosi vizsgálat, valamint a várandósággal összefüggő orvosi vizsgálat teljes időtartamára biztosított mentesség, a szolgálatteljesítési kötelezettség alól (Hszt.) kiterjed a várandós nő férjére is vagy kizárólag a terhes nőt személyében megillető kedvezmény?
Köszönöm a választ.

ObudaFan # 2016.05.09. 21:58

vermelho

Ahogy te is sejtetted, nincs.

vermelho # 2016.05.09. 16:00

Tiszteletem!
Kérdésem lehet a veszett fejesze nyele, de hátha. Jelenlegi munkahelyemre történő felvétel előtt kértem és kaptam egy névre szóló szerződés-tervezetet, amelyben le van fektetve, hogy a nem szabályozott kérdésekben a munka törvénykönyve a mérvadó. A felmondási idő az egyik ilyen részlet benne, melyről nem szólt a szerződés tervezet, a Mt. szerint ez esetben 30 nap. Hibáztam, hogy erre nem kérdeztem rá ekkor, örültem ennek a lehetőségnek, nem törődtem ezzel. Előző helyemen felmondtam, elérkezett a belépés napja, s a felvételi procedúrát intéző személy ekkor tudatta velem, hogy a szerződéstervezet egy "régebbi verzió", nézzem át a frisset, és ezt kellene aláírni. És ebben már 60 napos felmondási idő volt lefektetve. Rossz szájízzel, előző helyemről eltávozva nem tudtam azt mondani, hogy nem írom alá és viszont látásra.
Jelenleg már felmondási időmet töltöm, de nem nyitottak a közös megegyezésre, hogy lerövidítsük a 60 napot. Van bármilyen lehetőségem a fentiek tükrében arra, hogy jogi szinten is tudjak érvelni a felmondási idő lerövidítése mellett?

Consta # 2016.05.04. 07:04

Szép napot mindenkinek!
Kérdésem a következő! Egészségügyben dolgozom, munkahelyváltás történt. Megszűnt munkaviszonyom alapján jogosult voltam a garantált minimál bérre (129000 ezer) B12-es bértábla szerinti besorolással! Jelenlegi munkahelyemen B 13-as besorolással havibér elnevezéssel 111000 ezer!
Jelzem beosztásom munkaköröm maradt ugyan az!
Megkérdeztem miből adódik az eltérés, a válasz az volt, hogy másként értelmezik a törvényt!
valaki elmagyarázná!
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.02. 10:40

Perelhetsz.

szendiszundi # 2016.05.02. 09:08

Üdv:mi történik ha a munkáltató nem válaszol a kár igyényemre, mivel munkabalesetem volt és űzemibalesetnek nyilvánitották

enzo2 # 2016.04.28. 18:26

Üdv! Lehet, hogy rossz helyen kérdezem meg, de meg tudja mondani valaki, hogy a munkáltató személyes adatok védelmére hivatkozhatva elutasíthatja üzemi megbízott választásnál a Választói névjegyzékben szereplő munkavállalók munkakörének és munkaviszonya kezdetének közlését a Választási Bizottság kérésére? Esetleg van erre valahol törvényi hivatkozás? Előre is köszönöm a segítséget!

Marika_36 # 2016.04.26. 21:16

Tudna valaki ajánlani Budapesten egy megbízható munkajogi ügyvédet, másodfoku eljáráshoz, tanácsadást szeretnék átbeszélni az ügyet.
Esetleg olyat aki közszférához (kttv) is ért. A könnyebbség kedvéért ez utóbbiban is járatos.

Köszönöm

Telokin87 # 2016.04.25. 12:09

Köszönöm a választ!

monoszkop # 2016.04.25. 11:59

Kötelező.

Munka Törvénykönyve 155. § (1) A munkavállaló részére járó munkabért - eltérő megállapodás hiányában - utólag, legalább havonta egy alkalommal kell elszámolni.
(2) A kifizetett munkabér elszámolásáról a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig írásbeli tájékoztatást kell adni.
(3) A (2) bekezdés szerinti tájékoztatásnak olyannak kell lennie, hogy a munkavállaló az elszámolás helyességét, a levonások jogcímét és összegét ellenőrizni tudja.

Telokin87 # 2016.04.25. 11:38

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy kötelező-e, hogy a munkáltató fizetési jegyzéket (fizetési papírt) adjon a bérfizetéseknél?
Jelenleg nem kapok semmilyen papírt, így nem tudom azt sem, hogy mennyi szabadságom van, illetve (nem szabályosan) adott-e ki már nekem szabadságot akár szabadnapra. Valamint azt sem, hogy ha esetleg táppénzen vagyok, azt hogyan számolja el, sőt az ünnepnapokat sem látom, hogyan van fizetve. Mivel vendéglátásban dolgozom, és ünnepnapon is folyamatosan nyitva vagyunk.
Szóval ezt eldöntheti ő maga, hogy nem ad bérjegyzéket, vagy ez szabályellenes??

Köszönöm a válaszokat!

boszorka4 # 2016.04.25. 11:26

Sziasztok!

Arra szeretnék választ kapni, hogy ha egy munkavállaló egyenruhában kell dolgozzon, (munkáltató írja elő) előkészítő, ill. befejező tevékenységnek számít-e az átöltözés? Nem tartom igazságosnak, ha nem, mivel munkán kívül nem használhatja a munkaruhát.
A választ köszönöm. egy munkaügyes

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.25. 10:20

Egyoldalúan nem írható elő. De megállapodással miért ne?

Immaculata # 2016.04.25. 10:14

Jogilag elfogadott.

Qwerty2016 # 2016.04.25. 08:10

Igen, alairtam, es jelenleg nincs is belole gond, mert pillanatnyilag nincs mas munkaviszonyom. Viszont egyik ismerosom mondta, hogy szerinte ez igy jogilag nem kovetelheto meg, hogy a munkavallalo ne vallalhasson mas munkat a munkaidejen kivul. Maximum az, hogy a munkaeszkozet (ceges laptop) nem hasznalhatja arra a masik munkara.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.24. 18:48

Aláírtad?