Munkajogi kérdések.


Anett0927 # 2020.02.24. 10:39

Tisztelt Szakértő!

11 hetes kismama vagyok. Másfél évet dolgoztam Németországban. 2019.06.15én volt az utolsó munkanapom kint. Itthon álláskeresési ellátásban részesűltem 2019.07.10től , majd munkába álltam. Hamarosan szeretnék elmenni táppénzre. Szeretném tudni, hogy a kinti biztosítotti időszakom és azzal a kisebb megszakítással beleszámít-e a 365 napba, mert csak az itthoni biztosításom nem elegendő. Minden ellátásra jogosult leszek?
Táppénzt megszakítva kell a szülési szabadságot kivenni vagy utána is lehetséges?

A másik kérdésem: Ha a munkahelyem a gyed/gyes alatt jogutód nélkül megszűnik, attól még kapni fogom az ellátást? Ha esetleg gyed/gyes alatt úton lesz a következő gyermek, rá igénybe tudom majd venni az ellátásokat ha még addig nem szűnik meg a cég, ill. ha addigra megszűnik a cég akkor a második gyermeknél kapok ellátást?

Köszönöm!

monoszkop # 2020.02.24. 11:58

Anett0927 2020.02.24. 11:39
Tisztelt Szakértő!
11 hetes kismama vagyok. Másfél évet dolgoztam Németországban. 2019.06.15én volt az utolsó munkanapom kint. Itthon álláskeresési ellátásban részesűltem 2019.07.10től , majd munkába álltam. Hamarosan szeretnék elmenni táppénzre. Szeretném tudni, hogy a kinti biztosítotti időszakom és azzal a kisebb megszakítással beleszámít-e a 365 napba, mert csak az itthoni biztosításom nem elegendő. Minden ellátásra jogosult leszek?
Táppénzt megszakítva kell a szülési szabadságot kivenni vagy utána is lehetséges?
A másik kérdésem: Ha a munkahelyem a gyed/gyes alatt jogutód nélkül megszűnik, attól még kapni fogom az ellátást? Ha esetleg gyed/gyes alatt úton lesz a következő gyermek, rá igénybe tudom majd venni az ellátásokat ha még addig nem szűnik meg a cég, ill. ha addigra megszűnik a cég akkor a második gyermeknél kapok ellátást?
Köszönöm!

T. Kérdező!

Igen, feltéve hogy annak tartamát az előírt formanyomtatványon igazolja. Az egyes tagállamokban szerzett biztosítási idők igazolására az U1-es (korábban az E 301-es nyomtatványt használták) szolgál, amelyet annak az államnak az illetékes intézménye (foglalkoztatási hivatalok, munkaügyi központok) ad ki, ahol munkanélküli korábban biztosított volt, tehát dolgozott.

Ha ezt akkor leadta, amikor az álláskeresésit igényelte, akkor kérje vissza, mert a TB szervnek is szüksége lesz rá, vagy jelezze a táppénz igénylésénél, hogy azt az álláskeresési járadék igénylésekor leadta és kérje, hogy hivatalból kérjék át tőlük.

(Mindkét hivatal a kormányhivatal szervezetén belül működik.)

Minden ellátásra jogosult leszek?” Pontosan mire (mely ellátásokra) gondol? Ha a jogosultsági feltételeknek megfelel, akkor igen. CSED-re (csecsemőgondozási díj) és GYED-re (gyermekgondozási díj) főszabály szerint csak az jogosult, aki –Tbj. 5. § szerinti- biztosított (pl. munkaviszonyban áll) és a szülést megelőző 2 éven belül rendelkezik legalább 365 biztosításban töltött nappal.

A táppénzhez az szükséges, hogy biztosítási jogviszonya legyen, illetve az igényjog megállapításánál fontos, hogy a biztosítások között ne legyen 30 napnál hosszabb megszakítás.

Táppénzt megszakítva kell a szülési szabadságot kivenni vagy utána is lehetséges?” Ezt nem értem.

Táppénz legfeljebb a szülést megelőző napig kaphat, de megteheti, hogy a csed-et a szülés várható idejét megelőzően 28 nappal vegye igénybe.

A másik kérdésem: Ha a munkahelyem a gyed/gyes alatt jogutód nélkül megszűnik, attól még kapni fogom az ellátást? ”Igen, (viszont ha ez a táppénz tartama alatt történik, úgy táppénzre a munkaviszony megszűnése után nem lesz jogosult!)

Ha esetleg gyed/gyes alatt úton lesz a következő gyermek, rá igénybe tudom majd venni az ellátásokat ha még addig nem szűnik meg a cég. ”Ha az elsőre gyermekre jogosult lesz csed/gyed ellátásokra, akkor a másodikra is kapni fogja.

Ha addigra megszűnik a cég akkor a második gyermeknél kapok ellátást? ”Főszabály szerint nem, mert csed és gyed ellátásra csak az jogosult, aki biztosított, azaz aki pl. munkaviszonyban áll.

Tekintettel arra, hogy a korábban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által ellátott, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásokkal (táppénz, gyermekápolási táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj), baleseti táppénzzel és utazási költségtérítéssel kapcsolatos feladatok 2017. november 1-jétől a Magyar Államkincstár Központjához kerültek át, ezért esetleges további kérdéseit az elnok@allamkincstar.gov.hu e-mail címre küldheti el, ahol készséggel állnak a járulékfizető biztosítottak rendelkezésére.

Mert Magyarország jobban teljesít, a magyar reformok (beleértve a közigazgatás és a TB reformját is) működnek.

(A nemzetgazdasági miniszter 28/2017. (X. 31.) NGM utasításának (MÁK SZMSZ) 46. § (2) bek. 10. értelmében a Magyar Államkincstár az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatosan tájékoztatja a biztosítottakat, valamint segítséget nyújt az igény
érvényesítéséhez, lakossági megkeresés alapján szakmai tájékoztatást nyújt.)

Ezen túlmenően az igényelbíráló szervnél -a Megyei Kormányhivatal megyeszékhelyén működő Járási Hivatalnál, vagy ha a közszférában dolgozik a Magyar Államkincstár Illetmény-számfejtési Irodájánál, vagy ha 100 főnél többet foglalkoztató cégnél dolgozik a munkáltatói TB kifizetőhely tb. ügyintézőjénél- lehetősége van személyes konzultációt is kezdeményezni.

Javasoljuk, hogy a jövőben lehetőleg ne különböző fórumokon, közösségi, vagy egyéb internetes oldalakon, hanem az erre a célra létrehozott, hatáskörrel és illetékességgel rendelkező, jól képzett és jól fizetett társadalombiztosítási szakembereket foglalkoztató közigazgatási szervnél tájékozódjon.
Minta személyes konzultáció kezdeményezéséhez itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

vagy ha a közszférában dolgozik itt:

http://aktaforum.hu/showthread.php?…

Lásd még:
https://egbiztpenzbeli.tcs.allamkincstar.gov.hu/

További, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásaival kapcsolatos tájékoztatók, összefoglalók, segédletek, panaszlevél és egyéb beadvány minták itt:
http://aktaforum.hu/…mdisplay.php?…

hoszabi # 2020.02.26. 07:34

Tisztelt szakértő
A cég ahol dolgozom a piaci viszonyok miatt nehéz helyzetbe került. Belvárosi saját ingatlant eladva ( ahol 23 éve dolgozom) az aglomerációba tervezik a költözést. A létszámot leredukálva a feladatköröket is bővitve új munkaszerződést szeretnének aláiratni velem. Sem a munkavégzés új helyével, sem a feladatköröm bővítésével nincs problémám. A kérdésem az lenne, hogy nem módosítanák a munkaszerződésemet, hanem újat készítettek. Ezen új szerződés aláírásával elveszetném a 23 év után járó végkielégítésemet, ha esetleg 1 év után kiderül, hogy mégsem tud tovább működni a cég?
Köszönöm segítségét!

wers # 2020.02.26. 07:37

Ezen új szerződés aláírásával elveszetném a 23 év után járó végkielégítésemet

Nem feltétlenül, mielőtt aláírod mindenképpen mutasd meg szakembernek. Mondjuk ügyvédnek.

ilus # 2020.02.26. 18:31

Tisztelt Fórumtársak, Szakértők!

Üzemi baleset ért a munkahelyemen, egy közlekedési vállalatnál az ősszel, azóta is 100%-os táppénzen vagyok. A balesetet követően kb. 1 hónappal betöltöttem a rám irányadó öregségi nyugdíj-korhatárt, nyugdíjazásomat nem kértem. Kérdésem, hogy a gyógyulásomat követően a munkáltató felmondhatja-e a munkaviszonyomat arra való hivatkozással, hogy elértem az öregségi korhatárt. Így sajnos elveszhet számomra az 56 napos felmondási időre járó munkabér? Segítő válaszukat előre is köszönöm.

Janszi # 2020.02.27. 13:48

Hölgyek és Urak,van egy kérdésem,lehet munkajogi is am.
Amennyiben karantén kényszer intézkedést eszközöl valamely Hatóság,abban az esetben nem vis maior-ról van szó,azaz a munkavállaló nem önhibáján kívül nem kereső és munkaképes,hanem jóhiszemű kényszer intézkedés hatálya alatt áll,amit ha jobban megnézünk,a jogi felelőssége mégis csak azé Államé,amelyikben karanténba zárták.Az anyagi felelősség pedig azé az Államé,ahol életvitelszerűen és jogszerűen tartózkodik,ahol amúgy keresőképes(vagy az előbbié).

Tehát adott helyzetben a kényszer intézkedő jogi felelőssége a kártalanítás szerintem,vagy állampolgárságra tekintettel a saját Államának kötelessége.

Meg kell fontolni a karantén jóhiszemű,de mégis az egyént cselekvő képességétől jelentősen megfosztó mivoltát,ami lehet elmaradt haszon is am.

Vagy nem?

drbjozsef # 2020.02.27. 14:52

De.
Meg lehet fontolni.
Ha valakinek ez a hobbija.

Angelicasol # 2020.02.27. 14:54

Tisztelt Hozzáértők!
Az lenne a kérdésem, hogy a gyermek után járó pótszabadság időarányosítható-e?
Gyes után számítanánk ki a bent maradt szabadság mértékét és a munkahelyem időarányosan adná meg ezeket a napokat.
Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.27. 21:15

Nem.

Angelicasol # 2020.02.28. 08:37

Kedves KBS ez a nem csak a születés évére vonatkozik, vvagy a utána is? Hivatkozási helyet tudna adni nekem?
Nagyon szépen köszönöm a válaszát!

Szpity # 2020.02.28. 10:21

Tisztelz fórumtársak, szakértők.

A munkahelyemen folyamatos műszakban dolgozom/vagyok bejelentve és idei év januárjától kifizetik azokat az ünnepnapokat is, amiken alapból nem dolgoznék.

A kérdésem az lenne, ezt eddig nem így kellett volna az elmúlt években?

Hogy szól ez a jogszabály? Kerestem, kutattam, több kevesebb sikerrel.

Ha valaki utat mutatna, nagyon megköszönném!

Üdv.: István

drbjozsef # 2020.02.28. 11:39

Angelicasol,

Lehet, KBS felreértette, de szerintem az Mt. alapján a normál éves pótszabadságot (Mt.118.§(1)) arányosítani kell. Csak a gyerekszületésekor járó plusz pótnapot nem.

HA jól értem a szabályt :

Mt.118. §

...

(4) Az apának gyermeke születése esetén, legkésőbb a születést követő második hónap végéig, öt, ikergyermekek születése esetén hét munkanap pótszabadság jár, amelyet kérésének megfelelő időpontban kell kiadni. A szabadság akkor is jár, ha a gyermek halva születik vagy meghal.

...

121.§(1) A munkavállaló részére, ha munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg - a 118. § (4) bekezdését kivéve - a szabadság arányos része jár.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.28. 13:31

Akkor elnézést.

M.Zoltán1980 # 2020.02.29. 10:25

Tisztelem!Az lenne a kérdésem hogy abban az esetben,hogyha a munkáltató tudja bizonyítani hogy a munkahelyen szándékos károkozás történt, viszont azt nem hogy ki okozta az anyagi kárt,akkor ebben az esetben mire számíthatok?Hárman voltunk a károkozás helyén és mind a hárman tagadunk.Köszönöm előre is a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.29. 14:06

Közös károkozás fel se merül?

M.Zoltán1980 # 2020.02.29. 14:11

Igazából nem értek hozzá,azért kérdezem hogy mire számíthatok,mivel mindenki tagad és nem tudom hogy ki okozta a kárt..

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.29. 14:27

Nem tudod? Hát mit tudsz?

M.Zoltán1980 # 2020.02.29. 14:41

Annyit tudok hogy anyagi kát keletkezett 150ezer forint és hogy megállapították azt hogy szándékos volt de azt nem tudják hogy ki okozta.Ezért érdekelne hogy mire számíthatok, mivel 2 ember tartózkodott a helyiségben rajtam kivül.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.29. 16:24

He te ennyit tudsz - tehát még azt se, hogy miben áll a kár, és hogy konkrétan hogyan okozták - akkor mi hogyan tudnánk bármit is mondani?

Kérdező111 # 2020.03.02. 14:49

Tisztelt Fórumozók!

Az alábbi kérdésben szeretném a segítségüket kérni:
Csoportos létszámleépítést jelentettek be a cégünknél. Ennek lefolyása (30 nap tájékoztatási idő, 31.naptól munkáltatói felmondás, ahol a újabb 30 nap a felmondási idő). Elvileg a felmondási idő legalább felére (15 nap) köteles a munkáltató mentesíteni a munkavégzés alól.

Jelenleg a tájékoztatási idő van folyamatban, tehát csak átvettük a tájékoztatást arról, hogy csoportos létszámleépítés keretein belül fognak tőlünk megválni, a felmondás bejelentése még nem történt meg (nem telt le a 30 nap.)

A munkáltató küldött egy levelet, miszerint mától felment bennünket a munkavégzés alól, és kéri, hogy írjuk alá a tájékoztatást.

Kérdésem, hogy megteheti-e a munkáltató, hogy önkéntesen felment a munkavégzés alól? (Kötetlen munkaidőben dolgozunk, továbbra is munkát kell végeznünk, szeretnénk, ha a csoportos létszámleépítés végéig (60 nap) dolgozhatnánk, hiszen ebben az esetben jogosultak lehetnénk az alapbér mellett a teljesítménybérre is.)

Köszönöm szépen!

Kérdező111 # 2020.03.02. 17:48

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Köszönöm az építő jellegű segítséget.
Csak annyi a bajom, hogy ha felmentenek a munkavégzés alól, akkor konkrétan nem tudok dolgozni, nem dolgozhatok. Ha nem dolgozok, akkor 40 ember a határidős kötelezettségeinek nem tud eleget tenni. Ez nekik több százezer Ft-os bírságot hoz maga után. Én élek ott köztük, a cég száz km-re van, én tartom az arcom a pofonokért...

Nem a munkától félek, hanem attól, hogy mi lesz a következménye annak, ha én nem dolgozhatok nekik...

Ezért szerettem volna kérni jogi tanácsot a munkavégzés alóli felmentéssel kapcsoltban a Jogi Fórumon... Nyilván ha egy gyárban a szalag mellett dolgoznék, nem lenne számomra ilyen kínos az, hogy nem végzek munkát és kapok fizetést.....

anzsiee # 2020.03.02. 21:17

Kedves Ügyvéd Úr.

Lenne egy elég felháborító és egyben vicces sztorim, amiben segítséget szeretnék kérni.
2 hete dolgozom egyszerűsített foglalkoztatásban egy cégnél. Természetesen az előző munkahelyemen felmondtam az új hely miatt. Fuvarszervezés és fuvarosok elszámoltatásával foglalkoztunk. Én tájékoztatást nem kaptam a borravalót illetően. Előző munkahelyi tapasztalatok alapján kiindulva az első megkapott borravalót eltettem. A második esetre már nem volt alkalmam mivel kérdőre vontak ez ügyben, hogy én ezt, hogy képzeltem. Ezt az esetet a kollegina úgy adta elő, hogy ez több alkalommal is megtörtént illetve a főnök által én meg lettem gyanúsítva, hogy loptam a pénzt.
Jelenleg ebből kifolyólag nincs munkahelyem.
Bizonyítékom nincs. Tehetek e ezzel kapcsolatban rágalmazás miatt feljelentést és sérelemdíjra jogosult lennék e?
Köszönöm válaszát.
További szép napot kívánok.
Tisztelettel: Angéla

drbjozsef # 2020.03.03. 06:13

Kérdező111,

Nem tudjuk, miféle munkát végzel, de ez már nem munkajogi kérdés. Legyen a cég problémája. Felmentenek a munkavégzés alól, akkor nem kell dolgoznod. Megteheti a cég.

wers # 2020.03.03. 06:33

Felmentenek a munkavégzés alól, akkor nem kell dolgoznod. Megteheti a cég.

Konkrétan kirúgták. Egyszerűsített foglalkoztatás... két hét után. Még csak indokolni sem kell szerintem.

wers # 2020.03.03. 06:34

BOCS, most nézem (benéztem), nem anzsieenek volt a válasz.