Munkajogi kérdések.


murder81 # 2016.03.31. 07:56

Üdvözletem. Immáron 6 éve egy debreceni multinál dolgozom. Eleinte folyamatos műszak volt, aztán szakaszos három lett. Mivel olyan munkakört töltök be, ami gépekkel kapcsolatos,ezért immár 4. éve kitalálták, hogy a délelőttös műszakban két emberkének, be kell menni, gépet kapcsolni két órával a hivatalos munkakezdés előtt, azaz hajnali 3.45-kor. Mi rendelkezünk vele, hogy mikor vesszük ki azt a plusz két órát. Ugye a munkarend 5.45-13.45-ig tart tehát nyolc óra. Na mármost kérdésem az, hogy ez mennyire jogszerű? Nincs tömegközlekedés még ilyen korán, tehát saját autóval kell bemenni. Ennek semmilyen anyagi látszata nincs. Tehát ha van autóm, akkor bemegyek, ha nincs nem. Normál esetben tömegközlekedést használok. Mennyire jogszerű az, hogy a felettesem beosztást csinál, mikor kinek kell jönni a gépet felkapcsolni. Ugyanis én nemrég eladtam az autót és most ugye ugyanúgy elvárnák, hogy jöjjek be. De hogy? Köszönöm. Kollektív szerződésben mit kell keresnem, hogy kellene ennek megfogalmazva lennie?

Nefilim # 2016.03.30. 18:16

Tisztelt Szakértő!
A munkáltatóm lehetőséget adott egy képzésre, a képzést Ő fizeti. A munkabeosztásom hétfőtől péntekig szól. A képzés pénteken és szombaton van napi 8 órában. Kérhetem-e a szombati nap kivételét más munkanapon vagy ez nem is számít munkában eltöltött időnek?
Köszönöm

ObudaFan # 2016.03.26. 14:38

Hogy esetleg mit követelhet a munkáltató, az teljes mértékben bizonyítási kérdés, vagyis vita esetén itt az lesz a nagy kérdés, hogy mindebből ki mit tud bizonyítani.

intruder # 2016.03.26. 14:32

Üdvözlet mindenkinek

A történetem a következő.

Futárcégnél dolgoztam,4 órás bejelentéssel ,természetesen napi 14-15 óra munkaidő. A mellettem lévő rakodó nem volt bejelentve, három hete dolgoztunk együtt mikor a telephelyre beérkezve közölte hogy nincs meg a bevétel valószínű kirántotta valahol, egy helyen álltunk meg hazafelé ahol ő nem szált ki !! Feltételezem ,az utolsó címen valakinek kiadta a táskát , míg én bent voltam a címen! Rendőrt hívtunk, felvették az adatokat ,meg kérdeztek mindkettőnket hogy történt ,majd távoztak !! Természetesen mivel a srác nem volt bejelentve ,szépen távozott! Az én fizetésemből kezdték vonni az összeget !!! Kaptam rendőrségi idézést elmentem , a srácot kétszer idézték egyszer sem ment el !!!
Be krepált a derekam ,fel kellett mondanom! Követelheti e az összeget továbbra is a munkáltató? Elméletileg már kiléptettek ,kértem küldjék el a papirjaim,azt mondták be kell mennem mert alá kell irnom egy csomo papírt ! Köteles vagyok aláírni vagy elég ha postázza?

Köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.26. 11:39

A kérdés eredetileg is arra irányult, csak nagyon rosszul volt feltéve. :)

ObudaFan # 2016.03.26. 11:22

Csak az nem a teljes napi munkaidő, amire a kérdés irányult eredetileg. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.26. 09:23

ObudaFan félreértette a kérdésedet. (Nem véletlenül, mert tényleg félreérthető volt.)

A beosztás szerinti munkaidő minden feltétel nélkül lehet 12 óra. Készenléti jellegű munkakörben meg 24 is. [Mt. 99. § (5)]

rokonfajta # 2016.03.25. 14:20

A kollektív szerződésünk a munkakörünket nem minősíti készenléti jellegűnek. Ehhez képest a munkakörünkben rendszeres a tizenkét órás munka amit a következőképpen fogalmaz meg a Ksz:"a munkaidő tartama az egyes munkanapokra az egy szolgálatban eltölthető legrövidebb
munkaidő és 12 óra között egyenlőtlenül is beosztható"
Meg lehet támadni a Ksz. ezen rendelkezését mivel kedvezőtlenül tér el az Mt. 92. § (1) től?

ObudaFan # 2016.03.25. 13:21

Mt. 92. § (1) A teljes napi munkaidő napi nyolc óra (általános teljes napi munkaidő).

(2) A teljes napi munkaidő - a felek megállapodása alapján - legfeljebb napi tizenkét órára emelhető, ha a munkavállaló

  1. készenléti jellegű munkakört lát el,
  2. a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója (hosszabb teljes napi munkaidő).
rokonfajta # 2016.03.25. 12:18

Tisztelet Mindeninek!

Felemelhető a teljes napi munkaidő 12 órára ha a munkavállaló nem készenléti jellegű munkakört lát el?

samesza # 2016.03.24. 17:29

Üdv mindenkik. 55 éves vagyok és már 1 éve regisztrált munka nélküli.Mi szükséges hogy valamilyen támogatást kapjak ? Feleségem 110. forintot keres havonta.


Üdv, Volt egy kis összeg? hitelem amit sajnos nem fizettem 1998. 98000 ezer forint volt .Amir?l a mai napon kaptam 1 milliós felszólítás, Mit is kellene

wers # 2016.03.24. 15:35

olyan eszedbe sem jut, hogy "adómentesen" adjál a nálad dolgozó közmunkásnak fizetést.
:) na, hát ilyent még csak hírből sem ismerek.

Rexor # 2016.03.24. 15:03

Dolgozhat, de feltételezem olyan eszedbe sem jut, hogy "adómentesen" adjál a nálad dolgozó közmunkásnak fizetést.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.24. 10:58

Kicsit túltolta az az ellenőr.

incandesse # 2016.03.24. 10:27

Tisztelt Szakértő!

A segítségét szeretném kérni. Középvezető vagyok egy Önkormányzatnál, konkrétan a közmunkások vezetője vagyok. Ezen kívül őstermelő vagyok, van kertem, ahol paprikát termelek. Volt egy ellenőrzésünk az Önkormányzatnál, ahol azt mondta az ellenőr, hogy a saját kertemben nem vethetek például paprikát, mert az Önkormányzat is azt vet a kertjeibe. És munkaidőn kívül nem járhat hozzám kapálni egy olyan személy sem, aki az Önkormányzatnál közmunka programban részt vesz, mert hogy összeférhetetlen. Kérdezem én, ez valóban így van? Munkaidő után a közmunkás miért ne dolgozhatna nálam?

Várom válaszát! Üdv.

Mano001 # 2016.03.24. 08:24

Tisztelt Szakértő!

Segítséget szeretnék a közalkalmazotti besorolás számításával kapcsolatosan.Az intézményünknél felülvizsgálat történt a besorolásokkal kapcsolatosan és visszasorolások történtek sok esetben,mondván hogy 1992 után csak a közalkalmazotti jogviszonyt lehet elfogadni. De ha jól értelmezem akkor az alábbi hivatkozás szerint a megfelelő képesítés megszerzésétől számított munkaviszonyokat be kell számítani mindegy,hogy hol dolgozott az illető személy. ..
A közalkalmazotti tv. 87/a § (3) a pontjának miszerint a) a munkaviszonynak azt az időtartamát, amely alatt a közalkalmazott a közalkalmazotti jogviszonyában betöltendő munkaköréhez szükséges iskolai végzettséggel vagy képesítéssel rendelkezett, "
Kérdésem a következő,hogy milyen munkaviszonyokat lehet figyelembe venni a közalkalmazotti besorsolási fokozat megállapításához?

Segítségüket előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Mano001

interest_99 # 2016.03.22. 22:10

Nem vagyok jogász, tehát nem ismerek "jogintézményeket", ezért kértem itt segítséget.

A szerződésem nem tekinthető határozott idejűnek, ahogyan kinevezesem se... A projekt felépítéséhez fogalmazták meg a szerződéskiegeszitesben, hogy minimum 12 hónapot várnak el tőlem, hogy maradjak. A béremelésért, illetve a senioritásért cserébe. Viszont a kinevezés, és a magasabb bér a 12 hónap lejárta után is érvényben marad. Nekem mindeddig inkább tűnt amolyan "gentleman" megegyezésnek, pont amiatt, hogy semmilyen kikötés a leírtakon kívül nem lett megfogalmazva. Ezért kérdezem, hogy létezik-e ilyen jogi kategória, és mennyire kérhető számon...?

Ilyen értelemben a bruttó bér emelése, és a gyakoribb üzleti utak finanszírozása nem tudom, hogy tekinthető-e külön juttatásnak?

Mindent egybevetve, sokkal inkább a projekt kifutása miatt volt ez a 12 hónap fontos a munkaltatomnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 21:48

Mi az az "elköteleződés"? Én ilyen jogintézményt nem ismerek.

Immaculata # 2016.03.22. 20:11

tavaly november 1.-tol van egy eloleptetesem
12 hónapos elkotelezodest írattak velem alá ezert cserébe, de nem lett definiálva ebben a szerzodeskiegeszitesben, hogy milyen következményei lehetnek, ha munkahelyet váltok

  1. Milyen időre szól (határozott, vagy határozatlan) a vezetői kinevezésed?
  2. A kinevezésed miatt kaptál-e külön juttatást?
  3. Ha igen, ezért a külön juttatásért kellett 12 hónapot aláírnod?
interest_99 # 2016.03.22. 19:16

Akkor pontokba szedem:

  • tavaly november 1.-tol van egy eloleptetesem
  • 12 hónapos elkotelezodest írattak velem alá ezert cserébe, de nem lett definiálva ebben a szerzodeskiegeszitesben, hogy milyen következményei lehetnek, ha munkahelyet váltok
  • kaptam egy jobb lehetőséget most + szemelyes megítélésem szerint nem valósultak meg az előléptetésem eredeti feltételei a béremelést leszámítva, de ez nehezen bizonyítható írásban

Milyen következménye lehet ha a 12 hónap lejárta előtt munkahelyet váltok? Az eredeti szerzodesemben tovabbra is 30 napos a felmondási időm, csupán az említett kiegészítésben szerepel 12 hónap, ami iden októberben jar majd csak le.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 18:55

Így sem értem. Olyan kifejezéseket használsz, amelyeknek nem találom a jogi megfelelőjét.

interest_99 # 2016.03.22. 18:40

Elnézést, ha kicsit szövevényesre sikerült. A lényeget Összefoglalva:

Tavaly előléptettek, de a feladatkörök nem egészen úgy valósultak meg végül, ahogyan az kölcsönösen el lett gondolva. Viszont a szerződésem kapott egy kiegészítést, hogy 1 éves elköteleződést várnak tőlem az új pozíciómért cserébe. Én közben kaptam egy megkeresést, ami szimpatikus, az 1 év viszont nem járt le. Az alap szerződésemben tovabbra is 1 hónapos felmondás szerepel. Mennyire kérhető számon a maradásommal kapcsolatos elvárás, ha nincs kikötés arról írásban, hogy mi van ha a 12 hónap alatt elmegyek mégis? Kiemelném, hogy cég elég bizonytalan szakaszban van szervezetileg, tehát érződni fog a távozásom.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.22. 17:12

Én nem értem a kérdést.

interest_99 # 2016.03.22. 16:14

Tisztelt Fórumozók!

A következő ügyben szeretnék segítséget kérni.

Tavaly októberben munkahelyet akartam váltani, azonban a jelenlegi cégemnél végül itt tartottak, egy előléptetés és béremelést felajánlva.

A munkaköri leírásom egy szerződéskiegészítéssel ("addendum") változott, amelyben viszont elég homályosan lettek megfogalmazva az új feladatköreim. Az előléptetés feltételeként az lett kikötve, hogy minimum 12 hónapos elköteleződést várnak tőlem egy projekt megvalósításához. Ellenben nincs semmilyen következmény lefektetve a szerződéskiegészítésben, tehát, hogy mi van akkor, ha nem maradok +1 évet, azaz 2016 október végéig. (Az előléptetésem November 1.-től érvényes.) Az eredeti szerződésemben pedig továbbra is 30 napos felmondási idő szerepel. Ezenkívül fontos megemlíteni, hogy a szerződésem - munkatörvényeknek megfelelően - magyarul és angolul is meg van fogalmazva, míg a kiegésztés csupán angolul.

Ugyan a béremelést valóban megkaptam, különböző szervezeti változásoknak (pl. közvetlen felettesem távozása) köszönhetően nem tudtak úgy a feladatkörök megvalósulni, ahogyan az előzetesen meg lett beszélve, ezt a munkáltató is részben elismerte (mindezt pozitívumként beállítva), de ugye mindenképp probléma, hogy ezek az elvárások és feladatkörök nem is kerültek világosan megfogalmazásra, sokkal inkább nagy körvonalakban.

Ezen kívül kiemelném, hogy hasonló előléptetést kapott két további kollégám január 1.-től, és egyiküktől sem kértek hasonló - 12 hónapos - elköteleződés aláírását.

Engem néhány hete ismételten megkerestek egy külsős lehetőséggel, és a mai napon szóban ajánlatot is kaptam. Pozíció szimpatikusnak tűnik, bár még nincs véglegesítve, mindenképp várnék az írásbeli megerősítésre, mielőtt beszélnék a jelenlegi cégemmel.

A kérdésem az lenne, hogy a leírtak alapján, jogszabályilag mennyire kérhető számon a maradásom jelen pillanatban?

Köszönöm előre is a választ.

Széll Zoltán # 2016.03.22. 15:31

Szép Napot!
Azt szeretném meg kérdezni , hogy több műszakosrenben dolgozom! Az MT szerint vagyunk elszámólva , negyed éves elszámolással és itt derül ki, hogy menny túl munkánk keletkezik! A túlórát hogyan számólják ki (a három hónapba dolgoztam ünnepnapon, hétvégén és éjszakában is) vagy ez nem számít? Hogyan rendelhetik el azt , ha én éjszakás vagyok és ehelyett nappalra kell jönnöm? Túlóra elrendelés , hogyan történik?