Munkajogi kérdések.


Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 11:10

Teli van ez a tényállás komoly tévedésekkel.

Egyébként a kérdésedre a válasz az, hogy főszabályként nem. (Másrészt azért a vélt kárért, amelyről írsz, még maga a munkáltató kft. sem felelős.)

István120 # 2016.03.18. 06:52

Tisztelt ObudaFan!

A jelenlegi munkahelyemen felmondtam a felmondásomat nem fogadták el, így a felmondási időt letöltöttem.
A cégnek nincs bevétele és rendőrségi nyomozás is folyik ellene.
A papírjaimat nem adták ki, továbbra is be vagyok jelentve de bért már négy hónapja nem kapok, papirok hiányában elhelyezkedni sem tudok.
Munkaügyi bíróságra kérvényt adtam be, a tárgyalási időpontot ki is tűzték.
Attól tartok a cégvezető nem fogja megfizetni a béremet arra hivatkozva hogy a KFT- nek nincs pénze..
Kérdésem a cégvezetőt a bíróság kötelezheti-e hogy saját vagyonából kártalanítson.
Mivel Ö gátolt meg abban hogy eltudjak helyezkedni máshol.

Válaszát előre is köszönöm.

TORONTÁL # 2016.03.16. 19:43

Nincs semmi tartozásom. Ha lenne, nem mennék dolgozni, hogy rájárjanak a fizetésemre. Különben se tudnának vonni, mert minimálbéres állás és külföldi napidíj fizetés van még pluszban és üzemanyag megtakarítás és nem a saját számlámra megy a bérem, hanem a fiam számlájára. Amit el tudnának venni max, az a minimálbér fele. Amúgy csak azért fogok itthon dolgozni, hogy legyen némi igazolható gyakorlatom a munkatevékenységen. Kamionsofőr leszek.

wers # 2016.03.16. 16:52

már nem nagyon érdekel, ha nem érted meg, amit írok

Immaculata # 2016.03.16. 16:46

:) Wers, erre csak azt tudom mondani, hogy jaaaaj, de tudod mit, inkább 100xTe, mint Katalin. :)

wers # 2016.03.16. 15:53

És nyilatkozol, hogy terheli-e a munkabéredet levonás.
:)) de hiszen még nincs is végrehajtható munkabér. Előírja valami, hogy ilyenkor ilyesmi nyilatkozatot kell tenni? Ha lesz végrehajtható munkabér, úgyis megtalálják ill. megkeresik a munkáltatót. Addig szerintem a munkáltatónak nincs dolga vele.
Na nem kötekedni akarok, csak így nem sok az értelme. Szerintem.
Ill. fordítva a kérdés, amennyiben van végrehajtás, akkor mit kezdjen vele a munkáltató, ő keresse a végrehajtót? És ha több is van? Több végrehajtó, nav, polgármesteri iroda?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.16. 08:34

Elmondod nekik azt, amit itt írtál. És nyilatkozol, hogy terheli-e a munkabéredet levonás.

TORONTÁL # 2016.03.16. 07:27

Nem dolgoztam sehol, az elmúlt 20 évben, mert sefteltem, minden bejelentés nélkül. Nem voltam sehol regisztrálva, munkanélküliként sem, segélyt és ellátást nem kértem és nem kaptam. Felvennének dolgozni most. Minden papírom megvan a munkavégzéshez, kivéve egyet. Az előző munkahely igazolását kérik. Ezzel mit lehet kezdeni?

Immaculata # 2016.03.15. 19:27

Van egy olyan, hogy kockázatkezelési felmérés. Ha kimutatták, hogy a dolgozóknak kötelező az oltás, akkor azt a vezetőnek végre kell hajtania.

vinodol # 2016.03.15. 18:14

Tisztelt ObudaFan!

Épület üzemeltetés (irodai munka,időnként villanyszerelés) és mivel 3-4 évente lehet cserélni kell 1 mosdószifont, ez az indok.Idézném a munkáltató levelét: "Aki nem rendelkezik hastífusz, hepatitis oltásokkal, nem érintkezhet szennyvízzel, és valószínűleg más munkakört nem tudunk biztosítani, emiatt felbonthatjuk a munkaszerződést.
Fentiek alapján sem vállaljátok, ha szükséges az oltás beadatása?" Ebben a munkakörben és ezen a helyen dolgozom kilencedik éve,eddig még fel sem merült a védőoltás szükségessége.S mint lentebb már írtam, a jelenlegi munkáltatómnak se voltak évekig erre vonatkozó elvárásaik.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

ObudaFan # 2016.03.15. 17:36

Mi a munkaköröd? Mivel indokolják azt, hogy be kell adatnod?

vinodol # 2016.03.15. 14:30

Tisztelt Szakértő!

Jelenlegi munkahelyemen 9 éve dolgozom, ahol a munkáltatóim időszakonként változnak, a mostani 2013.01.01. óta foglalkoztat. Ez évtől védőoltásra akarnak kötelezni (Hepatitis A, Hastífusz). Ha nem adatom be az oltásokat, nem foglalkoztatnak tovább. Mennyire jogszerű az elvárásuk, hiszen amikor az előző munkáltatótól átvettek 2013-ban, nem kötöttek ki ilyen feltételt az alkalmazásomhoz.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Felejts007 # 2016.03.10. 15:19

Nem, azt nem irtam, hogy nem kívánom megszüntetni. A főnököm azt irta, hogy felmondás formájában tehetem meg, amelyre azt irtam vissza, hogy "Köszönöm a tájékoztatást.", de az ő általa említett felmondást én nem nyújtottam be.
Ez így érdekes fordulatott vesz, hogy akkor ki mondott fel kinek.
De maradjunk annyiban, hogy én mondtam fel. De ők igényt tartottak a 30 napra. Igy ha el is tekintenek tőle, akkor feltételezem már ki kell fizetni addig. Nem?

pazs # 2016.03.10. 15:10

Szerintem munkavállalói felmondás esetén (mert végülis erről van szó) ha el is tekint a felmondási idő letöltésétől, kifizetnie muszáj lesz. Ha nem teszi, fel kell rá szólítani, aztán ha arra nem fizet, lehet perelni. Viszont a kp-s részt nem fogod tudni kikényszeríteni.

Azt írtad-e nekik, hogy ha nem mennek bele a közös megegyezésbe, amit ajánlottál (mármint hogy azonnal felállsz), akkor nem kívánod megszüntetni a munkaviszonyodat? Mert ha nem, akkor tkp. felmondtál.

Felejts007 # 2016.03.10. 14:55

Mielőbbi távozást, tulajdonképpen én már azonnal felálltam volna, de ők ezt nem fogadták el. Azt mondták, hogy csak felmondás formájában tehetem meg (amit mondjuk nem tettem meg), és 30 napra igényt tartottak.

pazs # 2016.03.10. 14:42

Te milyen időpontot ajánlottál a közös megegyezésre törekvő ajánlatodban a megszüntetésre?

Felejts007 # 2016.03.10. 14:29

Kedves fórumtársak.

Az alábbi kérdéssel fordulnék hozzátok.

Február 25.-én e-mailben jeleztem a főnökömnek, hogy szeretném megszüntetni a munkaviszonyomat közös megegyezéssel (hivatalos doksit csatoltam, aláírva nem volt).
Majd ők ezt nem fogadták el, és felmondásként kezelték, melyben ragaszkodnak a 30 naphoz, azaz március 25.-én lenne az utolsó munkanapom.
Ez idő alatt találtak a helyemre egy új kollégát, így már március 11.-ével kijelentenének, és természetesen addig fizetnének ki.
A kérdésem az lenne, hogy ők elállhatnak-e a 30 naptól?
Én úgy tudom, hogy ha el is állnak, akkor is a 30 napra járó béremet kell kifizetniük, ha már elvégre ők ragaszkodtak hozzá.
Sajnos a bér egy része kp-ban szokott lenni, így tartók tőle, hogy azt nem fogják kifizetni. Így lehet ezzel a 30 napos történettel megtudom fogni őket.

Nem tudom, hogy az alábbi e-mailben történő levelezések mennyire tekinthetőek hivatalosnak, mert ha nem, akkor olyan, mintha indokolatlanul jelentettek ki/mondtak fel.

A cégnél munkaszerződést, munkaleírást nem kaptam, illetve nem is írtam alá ilyesmit, feltételezem ezzel is megtudom őket fogni.

Én nem akarok vádaskodni, sem perelni - a célom az, hogy megkapjam azt a pénzt "feketén-fehéren", ami jár nekem.
Ezért keresek velük szemben olyan indokot, amivel megfoghatóm őket.

Segítségeteket, válaszaitokat előre is köszönöm.

Molnár092 # 2016.03.10. 11:52

Szeptembertől -februárig egyszerűsített szerződéssel voltam

hvgabi # 2016.03.10. 11:13

Mozgóbér megvonással kapcsolatban kérdeznék.
A párom hulladékgazdálkodással foglalkozó cégnél gépjárművezető. Náluk szokás, hogy bármi hibát követnek el-legyen az akár független tőlük-az mozgóbér megvonással jár. Náluk a mozgóbér a bér része, a túlórákat számolják el vele. Van egy alapbér, ha többet dolgozik több a mozgóbér.. Ez gyakorlat ott, cafateria sincs, a munkakörülményekről ne is beszéljünk...Több,mint 5 éve dolgozik ott, eddig csak egyszer akartak Tőle letiltani ( akkor a mozgóbér megvonása mellett még plussz 150 ezret akartak vonni), de írtam egy papírt ( jegyzőkönyv kiegészítést) azt beadta és hopsz egyből nem vontak, nem tiltottak....
Most viszont jogtalanul nincs mozgóbér..Csak fizetéskor derült ki, hogy megvonták, a rakodóktól szintén..Történt az elmúlt hónapban egy vétlen károkozás, ez lett a jutalom. Mit tehetek??

Jusztasz # 2016.03.10. 10:50

Molnár092 2016.03.10. 10:55
Szép napot nekem olyan kérdésem lenne hogy a cégnél dolgozom szeptember óta es februárban bejelentett a főnököm es meg kaptam a szerződésem 30nspos probaidovel ami lejárt határozatlan idejű de kismama vagyok es ma szoltam neki es teljesen kiakadt mondta h o nem fizet utana semmit es csak 7honapja vagyok nála nem tobb éve es hívja a Könyvelőt h mi a teget h o ne fizetésem utánam ha szülni megyek ,Tehet ilyet ???? Védve vagyok vagy fogadjak ügyvédet ? Kiszonom

Jól értem, hogy a főnöke jogszerűtlenül szeptembertől februárig feketén foglalkoztatta, sem Ő, sem Ön nem fizette meg az előírt közterheket (adó+járulékok)?

Bárki, bármit megtehet kérdés, hogy amit csinál az jogszerű-e? Jogszerűen, csak erre hivatkozva nem küldheti el, sőt…

Ezzel kapcsolatban olvassa el az Egyenlő Bánásmód Hatóságának honlapján található, az Ön esetével majdnem teljesen megegyező jogesetet.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósága marasztalta (300.000 Ft. bírság megfizetésére kötelezte) azt a munkáltatót, aki a terhes munkavállalójának próbaidő alatt, azonnali hatállyal felmondott mivel nem akarta fizetni a táppénzhez kapcsolódó közterheket (Tbj. 19. § (5) bekezdése szerinti táppénz egyharmad hozzájárulást), illetve nem akarta állni a szülési és fizetésnélküli szabadság alatt felhalmozódó szabadság anyagi terheit. Tekintettel arra, hogy a munkavállaló bírósághoz is fordult a bíróság kérelmező munkaviszonyát helyreállította.

A hatósági eljárásban a feleknek lehetőségük van egyezséget is kötni, azaz a munkáltató vállalhatja, hogy bírság helyett inkább kártérítést fizet a munkavállalónak.

Az ezzel kapcsolatos és egyéb hasonló J O G E S E T E K itt, http://aktaforum.hu/…iewtopic.php?… ,

valamint Egyenlő Bánásmód Hatósága honlapján olvashatóak:

http://egyenlobanasmod.hu/…ebh-141-2015 (bírság+jogviszony helyreállítás)
http://egyenlobanasmod.hu/…/ebh-84-2015 (egyezség)
http://www.egyenlobanasmod.hu/…iew/122_2010 (bírság)
http://www.egyenlobanasmod.hu/…ex/jogesetek (további jogesetek)

Mail # 2016.03.10. 10:37

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köztisztviselőként át lehet helyezni közalkalmazotti munkakörbe? Vagy az áthelyezés csak köztisztviselői munkára érvényes? (Önkormányzattól-óvodába)
Köszönöm

hhhhh # 2016.03.10. 10:12

Tisztelt fórumozók!
Élelmiszer eladói munkakörben meg kell adni a bérminimumot szakképesítés esetében? Üdv

Molnár092 # 2016.03.10. 09:55

Szép napot nekem olyan kérdésem lenne hogy a cégnél dolgozom szeptember óta es februárban bejelentett a főnököm es meg kaptam a szerződésem 30nspos probaidovel ami lejárt határozatlan idejű de kismama vagyok es ma szoltam neki es teljesen kiakadt mondta h o nem fizet utana semmit es csak 7honapja vagyok nála nem tobb éve es hívja a Könyvelőt h mi a teget h o ne fizetésem utánam ha szülni megyek ,Tehet ilyet ???? Védve vagyok vagy fogadjak ügyvédet ? Kiszonom

ebela # 2016.03.05. 14:56

Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni.

30 napos felmondási időt követően március 5-től felmondtak nekem. Vidéki a cég, utalnia kellett volna a fizetést. Ma 5-e van, sem a fizetés nem jött meg sem a papírjaim amivel be tudnék jelentkezni a munkaügyi központba.
Mit tudok ilyenkor tenni? Föl kellene őket jelentenem valahol?
Nem számítok semmi jóra, mert a fizetés egy részét feketén fizették, a kollégámat meg be sem jelentették rendesen.
Előre is köszönöm a segítséget

Christina110 # 2016.03.04. 16:15

Sziasztok!
Valaki tud-e nekem abban segíteni, hogy egy nagy vállalat(500 fős) pénztárában ahol ugyanazzal az értékkel és pénzzel bánnak dolgozhat-e két közeli hozzátartozó( anyós-meny a rokoni fokozat)?
Előre is köszönöm!