Munkajogi kérdések.


wers # 2020.03.18. 06:27

(mellesleg nekünk már jött tegnap köremilke, hogy az informatikai rendszerünk "fel van készülve". Nem tudom, jelzésértékű-e)

határozott idő # 2020.03.18. 07:20

Kollégiumi nevelőtanár vagyok részállásban (heti 15 óra- eddig napi 4 és 3 órás lebontásban) egy vidéki középiskolai kollégiumban. Hétfőtől a kollégium épülete üres, egy gyermek sem kívánta igénybe venni azt, otthonról tanulnak távoktatás formájában.
Ma este kapott az intézményvezető egy e-mail a Tankerületből, hogy szervezze meg az üres épület 0-24 órás őrzését a munkavállalókkal - nevelőkkel, takarítókkal. Ajánlottam a távmunka lehetőséget vagy az épület őrzésére a készenlétet, távfelügyeletet (kb. 15 perc alatt tudok lenni az épületnél saját gépkocsival), de ragaszkodnak az általunk végzendő quasi őrző-védő szolgálat biztosításához 0-24 órában!
Ezt nonsense és értelmetlen intézkedésnek tartom, hiszen ha vállalom, hogy telefonon elérhető vagyok a nap 24 órájában és bemegyek, amikor szükséges, ez egy felesleges és értelmetlen feladat, hogy fizikailag is ott legyek az épületben 0-24 órában.

  • Mit tehetek munkavállalóként? Fizetés nélküli szabadság vagy milyen más eset lehetséges? Megtagadhatom ezt az ésszerűtlen feladat ellátást? Két kiskorú gyermekem, a férjem orvos, aki amúgy is dolgozik és készenlétezik a jrvány miatt minden nap 24 órában, tehát a gyermekek őrzése is sérül, ha egyszerre nem vagyunk otthon pl. éjszaka. Felajánlhatom, hogy én ezt csak távmunkában vállalom- azaz távfelügyelet biztosításával? Sürgős válaszát előre is köszönöm!
wers # 2020.03.18. 08:01

Ezt nonsense és értelmetlen intézkedésnek tartom, hiszen ha vállalom, hogy telefonon elérhető vagyok a nap 24 órájában és bemegyek, amikor szükséges,

Bátorkodnék érdeklődni, ha nem vagy ott, akkor honnan tudod, hogy mikor kellene ott lenned? Ki értesítene telefonon, ha nincs ott senki (mert neked kellene ott lenni)?

határozott idő # 2020.03.18. 08:08

most sincs ott senki és héfő óta nem volt senki, most akarnak beosztani.

határozott idő # 2020.03.18. 08:10

Felajánlottam a home office-t és távfelügyelet ellátást, amint szükséges , 10-15 perc alatt ott tudok lenni kinyitni az épületet a többi nevelővel együtt

határozott idő # 2020.03.18. 08:13

Úgy vélem aggályos egy üres épület pedagógusok által való felügyelete 0-24 órában mindenféle vagyonvédelmi szakképítés nélkül.
Hangsúlyozom nem a munka alól szeretném kimenteni magam, félreértés ne essék- elsőként jelentkeztem önkéntesnek a digitális oktatás segítésére is - de a jelenlegi helyzetben józan gondolkodással kellene feladatot kiosztani. Ez értelmetlen feladat, ráadásul a kinevezéseket eszerint kéne módosítani, amit aláír az érintett vagy sem

wers # 2020.03.18. 08:25

Úgy vélem aggályos egy üres épület pedagógusok által való felügyelete 0-24 órában mindenféle vagyonvédelmi szakképítés nélkül.

Na, ez már jogos kérdés.

Felajánlottam a home office-t és távfelügyelet ellátást, amint szükséges , 10-15 perc alatt ott tudok lenni kinyitni az épületet a többi nevelővel együtt

Ezt kérdeztem, ezt hogyan tudnád ellátni? Be van kamerázva az épület, amit akár otthonról is is tudsz követni? (kétlem)

határozott idő # 2020.03.18. 08:41

Az intézményvezetőnek 24 órás telefonos elérhetőséget kell biztosítani. Ha az épületet szüksége kinyitni, Őt értesítik és Ő hívja az aktuálisan beosztott kollégát, aki megy és nyitja, így gondoltam.

wers # 2020.03.18. 08:53

Szerintem nem érted a kérdésemet.

Próbálom megfejteni a válaszodat:

"Valaki" felhívja az intézmény vezetőjét, aki felhívja az ügyeletes kollégát, aki kimegy a helyszínre ..... ő hívja a tűzoltót, rendőrt....

Addigra rég kirabolták az épületet vagy ég javából.

Még mindig kérdéses a "valaki" személye.

így gondoltam” Így?

határozott idő # 2020.03.18. 09:26

de értem - erre van a biztonsági szolgálat - biztonsági őr - nem a pedagógus - vagyon- és biztonságvédelmi képesítés és felszerelés nélkül.
max. ha módosítják a kinevezésünket őrzés-védelemre..

drbjozsef # 2020.03.18. 10:55

határozott idő,

De azt azért te is érzed, hogy ha a munkáltató azt akarja, hogy az épületben legyél - a szerződésednek és a vonatkozó törvények betartásával -, akkor ott kell lenned?

Nem követelheti, hogy karatéjozd le a betörőket. Pontosan azt csináld, amit akkor tettél volna, ha egy hónappal ezelőtt normál munka közben törnek be az épületbe.

pacman66 # 2020.03.21. 13:20

Üdv Fórum!

Ha az embereket mind hazaküldték a munkahelyről nem kellene tájékoztatást adni nekik hogy ez fizetett vagy fizetetlen időszak lesz?

Ha egy munkahely határozatlan időre felfüggesztette magát, senkinek se kell bejárni, az épület zárva, a cég nem szűnt meg, csak „tetszhalott“ lett, és mindenkit hazaküldtek senkinek se kell bejárni-akkor elküldés előtt nem kellett volna tájékoztatni az embereket, hogy mi lesz az ő státuszuk az elkövetkezendő hetekben?

Mert felmondani nem mondtak fel nekik, szabira nem küldték őket (nem mondták hogy küldenék és a szabis ívet se íratták alá) , fizetetlenre egyoldalúan nem küldhették őket, de erről se volt szó-szóval semmiről se volt szó.

Menjetek haza, majd szólunk ha jönni kell-ennyi volt a közlés.

Hogyan kell készülni? Fizetett vagy fizetetlen időszak lez ez?

Mert a jogi állapot ha jól tudom az lenne, hogy egyéb közlés híján erre az időre állásidő jár, ami fizetett alapbér szerint.

Szabi nem lehet mert nem írtam alá, fizetetlen nem lehet mert az egyoldalúan nem alkalmazható, felmondani nem mondtak fel-akkor ez állásidő, ami fizetett?

De a mai céges csődök leállások világában a fene se tudja számít -e még akármit a munkajog.

drbjozsef # 2020.03.21. 13:40

pacman66,

Menjetek haza, majd szólunk ha jönni kell-ennyi volt a közlés.

Ez pont elég főszabály szerint. A munkát a munkáltatónak kell biztosítania, ha nem tud, akkor egy csomó dolgot tehet. Például hazaküldhet. Vagy adhat máshol más munkát ha tud. De az állásidőre járó bért fizetnie kell.

Küldhet szabadságra, de azt is az Mt. szabályai szerint.

pacman66 # 2020.03.21. 13:49

"Ez pont elég főszabály szerint. A munkát a munkáltatónak kell biztosítania, ha nem tud, akkor egy csomó dolgot tehet. Például hazaküldhet. Vagy adhat máshol más munkát ha tud. De az állásidőre járó bért fizetnie kell."

Azért nyilván te se vagy olyan naiv hogy azt hiszed egy fillért is kapunk majd a "leállásra"

Két forgatókönyv van reálisan nézve (nem az elefántcsonttoronyból)

  1. a cég bedől és már senkinek se kell többet visszamennie és ez a leállás a végső-pénz egy peták se
  2. a cég egyszer beindul és majd újra lesz munka és bér-de a kieső hibernált időre br az nincs

Kb ennyi ami reális.

Bocsesz ahol egy nagy cégnél 400 embert küldtek egyoldalúan fizetetlenre (nyugat-mo vegyipari cég) és ott egy nagy cégnél ezt megtették magasból szarva a jogra....

pacman66 # 2020.03.21. 14:34

"Amíg nem, addig ez a magatartás bíróságon bukó."

Mégis megtörtént! És ahol 400 ember van az nem épp a sarki kisbolt! Ott nyilván van jogász HR-es stb. és mégis megtették. Nyilván számoltak a lehetséges következményekkel is és úgy látták úgyse tehet senki semmit.
És tényleg nem.

drbjozsef # 2020.03.21. 14:44

magasból szarva a jogra....

úgy látták úgyse tehet senki semmit.
És tényleg nem.

Akkor mi a JOGI kérdésed? Ezek szerint az nincs.

Te is bemehetsz, és megverheted a főnöködet, ezt jogi eszközökkel nem lehet megakadályozni, legfeljebb utána megbüntetnek (és még a főnök spanjai is elkalapálnak). De ez megint nem jogi kérdés. Ha érdet mire célzok.

Elefántcsonttorony, ja.

sulizar # 2020.03.24. 08:20

Helló Fórum!

Iskolában technikai admin dolgozók kapnak majd bért teljes sulizár idejére? Nem kell bejárni és nem lettek fizetetlenre küldve

Az a kérdésem hogy mi a helyzet az iskolák technikai admin személyzetével teljes iskolazár esetén? A suli zárva senki sincs benn csak szerda délelőtt van irodai ügyelet -mint a nyáron.

A tanárok ugye otthon vannak és „távoktatnak „ teljes bérért, ez eddig oké.

És a technikai admin személyzet helyzete ilyenkor micsoda? Mert ők csak simán otthon vannak nem járnak be nem távoktatnak-ők kapnak majd bért? A semmire?

Mert ugye fizetetlenre nem lettek küldve, a munkáltatónak ehhez joga sincs egyoldalúan és szó se volt róla.

A fizetett szabi se megoldás mert az ápr közepére teljesen elfogy és akkor hol van még a jún közepe vége mire „normál“ esetben leállna a suli.

Ötletek?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.24. 09:27

Miért kellenének ötletek?

sulizar # 2020.03.24. 16:39

"Miért kellenének ötletek?"

Az a kérdés ha én (mi) erre az időszakra egy buznyákos se kapunk majd fizetésnek akkor mégis mit tehetünk?
Állásidőt követelhetünk lévén nem kértünk fizetetlent?

Egyáltalán jogos-e ha ágálunk ez ellen vagy tök jogos lesz, ha a munkáltató azt mondja hát nem jártatok be semmit se dolgoztatok (így van...) akkor a bér is pont ennyi lesz-semmi?

Kinek lesz igaza?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.24. 18:46

Az a kérdés ha én (mi) erre az időszakra egy buznyákos se kapunk majd fizetésnek akkor mégis mit tehetünk?
Ez inkább életvezetési, háztartásgazdasági kérdés, mint jogi.

Egyébként ki mondta, hogy nem kapsz fizetést?

jogos-e ha ágálunk ez ellen
Mi ellen?

"Lesz, lesz, lesz..." Ez itt Jogi Fórum - nem jósda.

zsuzsa28 # 2020.03.25. 09:27

Tisztelt Fórum!
Az unokám egy kávézóban dolgozott mint szakács. A járvány miatt először mivel kevesebb lett a vendég főnöke csökkentette a munka idejét 3 napra , majd március 21-én közölte vele: nem tudja tovább fizetni nincs szükség a munkájára olyan kevés a vendég. Az üzletet nem zárja be ő és 1 másik alkalmazott ( nem szakács) ketten dolgoznak tovább.
Unokám nem fogadta el a felmondást ( közös megegyezés) Írásban fizetés nélküli szabadságot kért 2 hónapra május 21-ig.
A főnök kifizeti a ledolgozott munkáját , munkaviszonyát nem szünteti meg és ha változik a helyzet újra dolgozhat. Kaptunk egy olyan információt, hogy nem jár unokámnak a TB és az évi rendes szabadság megváltása sem jár neki.Igaz ez?
Milyen hátránnyal járhat még , hogy ezt a megoldást választotta?

wers # 2020.03.25. 09:49

A fizetésnélküli szabadság idejére nem jár fizetett szabadság.
Igen, erre az időszakra neki kell a tb járulékot fizetnie.

Eszes77 # 2020.03.25. 14:17

Tisztelettel !
2 kérdésem volna.

1. Kollégáim 6 órában, határozott idejű (2020.12.31) szerződésben dolgoznak, ill. felmondtak 03.31. napjával.
A határozott szerződésnek van-e hatása az elbocsájtásra?

2. Ez magamra vonatkozik, teljes munkaidőben (gk. vezető), majdnem 10 év munkaviszonnyal, 2 havi végkielégítés járna,ha jól olvastam, viszont lejárt az üzemorvosi alk.-im, és nem is tudom, nagy valószínűséggel meghosszabbítani. Nekem is a hónap végével felmondanak, és holnap (03.26.) Kellene ezt lepapírozni,úgymond.
Próbáljak időt húzni, vagy mi a tanács?

Köszönettel

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.25. 19:10

Határozott idejű munkaszerződést nem lehet felmondani.

drbjozsef # 2020.03.25. 20:02

Eszes77,

Felmondás ellen nincs tanács, és nincs időhúzás, mert az egy egyoldalú jognyilatkozat. Ha a munkáltató felmond, azt nem kell elfogadnod, nem kell beleegyezned sem. A közléssel hatályossá válik.
Természetesen, figyelj rá, hogy minden, a felmondással járó juttatást megkapj, beleértve a végkielégítésen túl a felmondási időt is, ami természetesen fizetett. Utóbbi fele idejéről eleve a törvény szerint fel kell menteniük a munkavégzés alól, de a munkáltató felmenthet ha akar a többi alól is. De akkor is fizetnie kell.

Ha közös megegyezéssel szeretnék megszüntetni a munkaviszonyodat (ami nem "felmondás"), ahhoz kell a beleegyezésed. Erre az a tanács, hogy kérd el, és kérj 24 órát. Azt nem vagy köteles egyáltalán aláírni, sem ott rögtön, sem később. Csak ha egyetértesz vele. A te szempontodból akkor érdemes aláírni értelemszerűen, ha több juttatást jelent, mint a rendes felmondás.

Az alkalmassági vizsgának utána kellene nézni, hogyan szabályozza azt a kihirdetett vészhelyzeti rendeletek. Például a személyi, jogosítvány, vagy az autó műszakija ne veszti érvényességét a vészhelyzet vége utáni 15. napig, akkor se, ha előbb járna le az érvényessége. Én azt gondolnám, hogy ennek most vonatkoznia kellene az alkalmasságira is, bár még nincs kijárási tilalom, orvoshoz lehet menni, még ha nem is tanácsos is, úgyhogy nem tudom, lehet, hogy nem vonatkozik. Nem tudom.